Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ανταλλακτική Οικονομία: Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

alt Από το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησαν και στην Ελλάδα προσπάθειες δημιουργίας ενός διαφορετικού τρόπου συναλλαγών βασισμένες στην αλληλεγγύη και το ανταλλακτικό εμπόριο. Σιγά σιγά δημιουργήθηκαν σε πολλές τοπικές κοινωνίες δίκτυα που καθιέρωσαν το κοινωνικό νόμισμα αντί για τον καθιερωμένο τρόπο συναλλαγής με χρήμα. Στο Βόλο, στην Πάτρα, την Πιερία, το Λασίθι, τα δίκτυα εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπόριου έδειξαν το δρόμο και ακολούθησαν όπως θα δείτε στο σχετικό πίνακα η Αθήνα και πολλές ακόμη περιοχές. Έτσι η ανάγκη των καιρών σε πείσμα μιας διαλυμένης οικονομίας προτείνει μια άλλη λογική στις συναλλαγές μας που μπορεί να οδηγήσει –γιατί όχι;- και σε ένα καινούργιο τρόπο ζωής. Παρουσιάζουμε τις προσπάθειες αυτές, μαζί με κάποιες που προηγήθηκαν όπως την κοινότητα Πελίτι και τον Σπόρο. Η παρουσίαση των δικτύων δεν είναι πλήρης, υπάρχουν πολλά ακόμη, όπως μπορούμε να δούμε στο σχετικό πίνακα που έχουμε στο τέλος του κειμένου, εδώ προσπαθήσαμε να αναφέρουμε τα περισσότερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο σκέψης που υιοθέτησε η κάθε ομάδα - δίκτυο. Ας μάθουμε περισσότερα για την ανταλλακτική οικονομία λοιπόν και ας περάσουμε στην πράξη. 
Επειδή, όπως λένε και στον «Σπόρο»

«Δεν πρόκειται για μια ουτοπία, αλλά για μια πολύμορφη -και συχνά αντιφατική- κοινωνική πρακτική, που εξελίσσεται δυναμικά για το ατομικό, συλλογικό και κοινωνικό όφελος: το κίνημα της αλληλέγγυας οικονομίας, μια διαδικασία αλλαγής της οικονομικής δραστηριότητας στο σήμερα»
***
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Εναλλακτική  κοινότητα "Πελίτι"
"Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά
για να μην χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα"
-    
Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995. Σήμερα αγκαλιάζει πολλούς και μάλιστα διαφορετικούς ανθρώπους
από όλο τον κόσμο. 
Το σήμα του "Πελίτι" είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο. Προτάθηκε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη. Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Η επωνυμία "Πελίτι" είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου νομού Δράμας.
Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:
η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών,
η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,
η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.
Φιλοσοφικό υπόβαθρο του "Πελίτι"
Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι γιa αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.

Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές.
-
Αποστολές σπόρων

Το Πελίτι έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές.  Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν από το Πελίτι.

Η περίοδος αποστολής σπόρων από το Πελίτι με το ΕΛ. ΤΑ είναι από τον Οκτώβριο ως το Φεβρουάριο.
Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών
Το Μάρτιο του 1999, το Πελίτι οργάνωσε την 1η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
Το Σάββατο 21 Απριλίου του 2012 θα πραγματοποιηθεί η 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας. Από την 5η Πανελλαδική Γιορτή καθιερώθηκε ως χρόνος διεξαγωγής το Σάββατο μετά το Πάσχα και από τη 10η Πανελλαδική πραγματοποιείται στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου.
Οι στόχοι της γιορτής είναι:
1.     Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α.
2.     Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
3.     Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
4.     Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.
Κατά τόπους αγροκτήματα
Τα «Κατά Τόπους Αγροκτήματα» είναι ένα δίκτυο καλλιεργητών. Ξεκίνησε το 2000 από το Πελίτι με σκοπό τη ζωντανή διατήρηση, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Είναι ένας χάρτης για το πού υπάρχουν καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών. Το πώς καλλιεργούνται οι ποικιλίες είναι ένα δεύτερο θέμα για το Πελίτι στο συγκεκριμένο δίκτυο. Τα "κατά τόπους αγροκτήματα..." είναι ένας χάρτης που καταγράφει τους καλλιεργητές, την περιοχή τους και τις ποικιλίες που διατηρούν.
Τοπικές ομάδες του Πελίτι
Από το 2006 έχουν ξεκινήσει τοπικές ομάδες του Πελίτι σε διάφορες περιοχές της χώρας με κύριο μέλημα τη διοργάνωση των εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο.
Έτσι έχουμε την τοπική ομάδα, Αίγινας, Λήμνου,Κοζάνης, Περατιάς Αιτωλοακαρνανιας, Βασιλικών νομού Θεσσαλονίκης,
-
Εγχειρίδιο για τη συλλογή και τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών
Το "εγχειρίδιο για την συλλογή και διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών", είναι ένα βιβλιαράκι που αναφέρεται στο πώς να συλλέξετε σπόρους και πώς να τους συντηρήσετε. Εκδόθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές.
Ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος
Το 2002 ξεκίνησε το "Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι"  με σκοπό: την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.  
Τα Οικονομικά του "Πελίτι"
Όλοι όσοι συμμετέχουμε στις δράσεις του Πελίτι είμαστε εθελοντές. Σε σύνολο κάθε χρόνο προσφέρουν εργασία, γνώσεις, τεχνική υποστήριξη κ.λ.π. πάνω από 300 εθελοντές. Στον εορτασμό της 7ης Απριλίου συμμετέχουν κάθε χρόνο κοντά στους 300 με 400 μαθητές.
Τα έσοδα του Πελίτι είναι από:
α) τις προσφορές και δωρεές, των φίλων του   
β) τις εκδόσεις του Πελίτι (βιβλία, καρτ ποσταλ, μπλουζάκια, πάνινες τσάντες κ.α).
γ) από τους οικονομικούς υποστηρικτές.
Το 2009 το Πελίτι απόκτησε τη δική του γη μια έκταση 6 στρεμμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του Νομού Δράμας.
-
Για περισσότερες πληροφορίες
Το γραφείο του Πελίτι είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι.
Βρίσκετε στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του νομού Δράμας.
Για να μας επισκεφθείτε θα πρέπει πρώτα να έχουμε κλείσει ραντεβού, τηλ.2524022059.
email: peliti@peliti.gr  ή στο τηλέφωνο 2524022059 ( εννιά το πρωί με μία το μεσημέρι). 
Ταχ. διεύθυνση: Πελίτι, Ταχ. Παρανεστίου, Τ. Κ. 66035 Παρανέστι
www.peliti.gr 
&&
&&
Ο Σπόρος 
Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο

Ο Σπόρος προωθεί ένα διαφορετικό μοντέλο διακίνησης προϊόντων που έχει σαν στόχο όχι το κέρδος, αλλά την ικανοποίηση των αναγκών μας με διαφορετικό τρόπο. Το ονομάζουμε εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, γιατί δεν βασίζεται στην εκμετάλλευση και την ανωνυμία που διακρίνει το συμβατικό εμπορικό κύκλωμα. Βασίζεται σε οριζόντιες και ανθρώπινες σχέσεις, στη συνεργασία, την εμπιστοσύνη, την ανταλλαγή, την αυτονομία.
Πιστεύουμε πως η ποιότητα των προϊόντων δεν βρίσκεται στη συσκευασία και τη διαφήμιση. Πίσω από την τιμή και την μάρκα τους, υπάρχει η ιστορία, η γεωγραφία, η διαδρομή που έκαναν για να φτάσουν ως εμάς και βέβαια τα πρόσωπα: οι άνθρωποι που τα παράγουν, τα διακινούν και τα προμηθεύονται.
Στο εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, οι παραγωγοί διαθέτουν απ’ ευθείας τα προϊόντα τους σε δίκτυα αλληλέγγυων προμηθευτών σε αρκετά καλύτερες τιμές από τις συνήθως εξευτελιστικές της αγοράς. Ξεφεύγουν με αυτό τον τρόπο από τους μεσάζοντες και τις μεγάλες εταιρείες. Μέσα από αυτήν την συνεργασία, ενδυναμώνουν την αυτονομία τους, ενισχύουν τις παραγωγικές δομές τους σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον και συνεισφέρουν σε προγράμματα υποδομής (εκπαίδευσης, υγείας κ.ά.) στις τοπικές κοινωνίες τους. Παράλληλα οικοδομούνται σταθερές σχέσεις με τους ανθρώπους που διακινούν και καταναλώνουν τα προϊόντα τους.
Η ιστορία του Σπόρου

Ο Σπόρος γεννήθηκε, κατά μία έννοια, στην Τσιάπας του Μεξικού. Ήταν το κίνημα των Ζαπατίστας που μας ενέπνευσε, το φθινόπωρο του 2004, να ξεκινήσουμε ένα νέο εγχείρημα. Αρχίσαμε να διακινούμε, χέρι με χέρι, καφέ από ζαπατίστικους συνεταιρισμούς σαν μια κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης αλλά και σαν ένα δημιουργικό πείραμα στη δική μας πραγματικότητα. Σκοπός μας ήταν να βάλουμε στην πράξη και το σήμερα μερικές από τις ιδέες μας για τον άλλον κόσμο που οραματιζόμαστε.
Συνειδητοποιήσαμε ότι η δύναμη που σπρώχνει στην εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση ολόκληρους πληθυσμούς στον λεγόμενο «παγκόσμιο Νότο», είναι η ίδια που φτωχαίνει και τις δικές μας ζωές. Αναγκαζόμαστε να αφιερώνουμε όλο και περισσότερες ώρες σε ανελεύθερες και επισφαλείς δουλειές και δελεάζομαστε σε μια μονότονη κατανάλωση υποβαθμισμένων αγαθών και συναισθημάτων. Αποφασίσαμε λοιπόν να συνδέσουμε τα προβλήματά μας αλλά και τις προσπάθειές μας για να αλλάξουμε τις ζωές μας. Και σιγά σιγά ανακαλύψαμε ότι δεν ήμασταν καθόλου μόνοι και μόνες μας.
Κάτω από την επιφάνεια και άλλοι άνθρωποι εφαρμόζουν τις ίδιες σκέψεις και παίρνουν κάθε μέρα την οικονομική δραστηριότητα στα χέρια τους σε αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις, δίκτυα αλληλέγγυου εμπορίου, χαριστικά και ανταλλακτικά παζάρια, δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών αγροτικών προϊόντων, σε εγχειρήματα όπως η Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (Σ.Π.Α.Μ.Ε) στη Θεσσαλονίκη, η «Terra Verde» στα Χανιά και το «Εμείς και ο Κόσμος» στο Ηράκλειο της Κρήτης. Άνθρωποι που αναζητούν άλλους τρόπους να συσχετίζονται, να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, να οργανώνουν τη δημιουργικότητά τους, να αποκτούν πρόσβαση στη γνώση. Εγχειρήματα που αν και δεν εξαλείφουν την φτώχεια, την εκμετάλλευση, την αδικία, αποδεικνύουν ότι η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει.
Δεν πρόκειται για μια ουτοπία, αλλά για μια πολύμορφη -και συχνά αντιφατική- κοινωνική πρακτική, που εξελίσσεται δυναμικά για το ατομικό, συλλογικό και κοινωνικό όφελος: το κίνημα της αλληλέγγυας οικονομίας, μια διαδικασία αλλαγής της οικονομικής δραστηριότητας στο σήμερα. Είναι ένας άλλος, νέος δρόμος που φτιάχνεται προχωρώντας , ρωτώντας και μετασχηματίζοντας το παρόν. Αυτόν τον δρόμο θέλουμε να περπατήσουμε και στον Σπόρο συζητώντας, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες, δρώντας μαζί με άλλους ανθρώπους και ομάδες που θέλουν να πειραματιστούν στη δημιουργία σχέσεων που βασίζονται στην αλληλεγγύη και το αμοιβαίο όφελος.
Ποιες και ποιοι είμαστε
Ο Σπόρος είναι μια κοινότητα ανθρώπων, διαφορετικών ηλικιών, απόψεων και προτιμήσεων με τη νομική μορφή ενός συνεταιρισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Δεν χωριζόμαστε μεταξύ μας σε «προϊσταμένους» και «υφισταμένους», αντίθετα επιμένουμε να συσχετιζόμαστε όσο πιο ισότιμα και ελεύθερα μπορούμε, ανάλογα με τις διαθεσιμότητες και τα ενδιαφέροντα του καθενός και της καθεμιάς. Παίρνουμε όλες τις σημαντικές αποφάσεις με συναίνεση, σε γενικές συνελεύσεις, ενώ για τα επιμέρους και πρακτικά ζητήματα δουλεύουμε σε ολιγομελείς ομάδες. Είναι διαδικασίες μέσα από τις οποίες συνεχίζουμε να μαθαίνουμε πώς να σεβόμαστε τον πλούτο των διαφορετικών απόψεων, να ξεπερνάμε τα προβλήματα με αλληλοσεβασμό και να ισορροπούμε το ατομικό με το συλλογικό όφελος.
http://sporos.org/sporos

***
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΘΗΝΑ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος “Nosotros - Εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο: “Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας”
Το εναλλακτικό εμπόριο είναι η διάθεση προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή χωρίς την μεσολάβηση του κλασικού εμπόρου (μεσάζοντα). Βασίζεται στην επαφή παραγωγού και καταναλωτή και στην δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Αλληλέγγυο σημαίνει πως αυτή η απευθείας σχέση παραγωγού – καταναλωτή στηρίζει άμεσα την προσπάθεια του παραγωγού να εφαρμόσει εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής και διάθεσης προϊόντων, χωρίς να χρειάζεται άδειες, πιστοποιήσεις και επιδοτήσεις, που τον οδηγούν στην ελεγχόμενη είτε από το κράτος είτε από εταιρείες παραγωγή.

Εγχειρήματα εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο με συμμετοχή χιλιάδων παραγωγών και καταναλωτών και αφορούν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Εδώ στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα από διάφορες ομάδες στην δημιουργία ενός δικτύου παραγωγών –καταναλωτών, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλο μέλλον. Σ’ αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να συμβάλουμε και  εμείς,  σχηματίζοντας την Ομάδα  Εναλλακτικού και Αλληλέγγυου Εμπορίου του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου “Nosotros”. Θεωρούμε πως το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο της αυτοοργάνωσης και ένας άμεσος τρόπος βελτίωσης της ζωής μας στο σήμερα.

Έχουμε έλθει σε επαφή με κάποιους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, καθώς και με άλλες ομάδες που ασχολούνται με το εναλλακτικό εμπόριο και την εναλλακτική γεωργία. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο μεγάλωμα του δικτύου αυτού και να βάλουμε το λιθαράκι μας στην βελτίωση μιας γεωργίας και μιας ευρύτερης παραγωγικής διαδικασίας που να στηρίζεται στον άνθρωπο και την φύση και όχι στο χρήμα και τα συμφέροντα. Οι παραγωγοί αυτού του δικτύου χρησιμοποιούν μη εντατικές,  οικολογικές μεθόδους παραγωγής, βασισμένες στην βιοποικιλότητα και στην αρμονική ύπαρξη καλλιέργειας και φύσης. Τα προϊόντα που προσφέρουν είναι βιολογικά και σε τιμές προσιτές στον καταναλωτή, αλλά και βιώσιμες για αυτούς τους ίδιους. Αυτό επιτυγχάνεται με την αποφυγή των εμπόρων – μεσαζόντων που ανεβάζουν τις τιμές. Ο αγρότης έρχεται πιο κοντά στην πόλη και η πόλη πιο κοντά στον αγρότη. Η παραγωγή και  η διάθεση των προϊόντων αποκεντρώνεται από τις μεγάλες γεωργικές μονάδες συμβατικής καλλιέργειας και από τα καρτέλ τροφίμων. Με άλλα λόγια παρακάμπτεται η εξουσία των μεγάλων εταιρειών στον τομέα της διατροφής, αλλά και του κράτους, που καθορίζουν την παραγωγή βάσει του κέρδους και όχι βάσει των ανθρώπινων διατροφικών αναγκών και της κοινωνικής ανάγκης για αρμονία με τη φύση.
-
Όποιος/α ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην ομάδα μας, ή απλά να παραγγέλλει προϊόντα από το δίκτυο παραγωγών – καταναλωτών μπορεί να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρ. ταχυδρομείου στη διεύθυνσηenallaktiko_emporio@nosotros.gr .
http://enallaktiko-emporio.blogspot.com/

&&
Lacandona

Το σημερινό κίνημα του αλληλέγγυου εμπορίου διαμορφώθηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1960 ως μια απάντηση στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς που επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρίες και τους μεσάζοντες να βγάζουν μεγάλο ποσοστό κέρδους σε βάρος των παραγωγών, ιδιαίτερα αυτών από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το κίνημα είναι μια συνεργασία παραγωγών, οργανώσεων, εμπόρων και καταναλωτών που βασίζεται στον διάλογο, τη διαφάνεια, τον σεβασμό και τη δικαιοσύνη. Αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των περιθωριοποιημένων παραγωγών του αναπτυσσόμενων χωρών, μέσω της προάσπισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, της απουσίας μεσαζόντων, της απαγόρευσης της παιδικής και καταναγκαστικής εργασίας και της καταβολής δίκαιων αμοιβών. Επίσης, προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη με την υιοθέτηση ήπιων και βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας.
Το παντοπωλείο – καφέ Lacandona άνοιξε στο τέλος Αυγούστου 2011 με την ιδέα να προωθήσει αυτό το κίνημα. Υποστηρίζουμε μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο διαθέτοντας τα προϊόντα τους στο κατάστημά μας.
Προϊόντα
Τα ελληνικά προϊόντα τα προμηθευόμαστε απευθείας από τους παραγωγούς με σκοπό να ενδυναμώσουμε τη σχέση παραγωγού – καταναλωτή και να αποδυναμώσουμε τον ρόλο των μεσαζόντων. Τα υπόλοιπα προϊόντα αλληλέγγυου εμπορίου προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας και τα προμηθευόμαστε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση El Puente (http://www.el-puente.de) και τον προμηθευτικό συνεταιρισμό για την αλληλέγγυα οικονομία Συν-Αλλοις (http://synallois.org/).
Στο Lacandona μπορείτε να βρείτε βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα , μεγάλη ποικιλία καφέ από Αφρικανικές και Λατινοαμερικάνικες χώρες, πολλά είδη τσαγιού, μπαχαρικά, μαρμελάδες και κουλουράκια από γυναικείους συνεταιρισμούς, παξιμάδια από τα Κύθηρα, όσπρια, ζυμαρικά, μέλι, λάδι και πολλά άλλα.
http://www.lacandona.gr    

&&
Χαριστικό παζάρι «Ο Σκόρος»

Ο «Σκόρος» είναι το χαριστικό παζάρι του Σπόρου που μετακόμισε στο δικό του αυτόνομο χώρο. Η ενασχόληση στο «Σπόρο» με το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο οδήγησε τον προβληματισμό στην καρδιά της αναπαραγωγής της εμπορευματικής μας κοινωνίας, την κατανάλωση. Η κριτική στην υπερκατανάλωση ήρθε σαν φυσική συνέχεια των προβληματισμών και προσπαθειών για την δημιουργία δομών αλληλέγγυας οικονομίας. Μιας οικονομίας που δεν θα παράγει ανάγκες για να κερδίσουν κάποιοι ανεξάρτητα από το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Μιας οικονομίας όπου θα δίνει αξία στις πρακτικές του δώρου, του μοιράσματος, της ανταλλαγής. Μιας οικονομίας που δεν θα βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπων και φύσης. Μιας οικονομίας που θα στοχεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Το χαριστικό παζάρι μετακόμισε, γιατί δε χώραγε στο μικρό πατάρι καθώς πλαισιώθηκε, αγκαλιάστηκε και προχώρησε από όλους και όλες εμάς είτε ως διαχειριστές του είτε ως χρήστες του, ή και κυρίως όλα αυτά μαζί. Χρειάστηκε να έρθουμε σε μεγαλύτερο χώρο γιατί αυτά τα δύο χρόνια καινούριες ιδέες ανταλλαγής, μοιράσματος, αλληλεγγύης και δημιουργίας γεννήθηκαν και καρποφόρησαν. Συνεχίζουμε λοιπόν και σας καλούμε να συνεχίσουμε μαζί. Πρώτα όμως ας ξαναθυμηθούμε τους λόγους δημιουργίας και ύπαρξης αυτού που αποκαλούμε χαριστικό παζάρι.

Ας σκεφτούμε τα ρούχα που ανταλλάσσαμε με τις/τους φίλες/ους μας. Ας θυμηθούμε τα ρούχα των μεγαλύτερων αδελφών, ξαδέλφων που περνούσαν σε εμάς. Τα άχρηστα ρούχα που κρέμονται στις ντουλάπες μας, που γεμίζουν τα συρτάρια μας γιατί τα βαρεθήκαμε αλλά λυπόμαστε να τα πετάξουμε. Τα μπλουζάκια, παντελόνια, φούστες, κινητά, i-pod, γυαλιά ηλίου που αγοράζουμε κάθε σεζόν που τα φοράμε για δύο μήνες και μετά καταλήγουν σε ένα συρτάρι.
Ας σκεφτούμε τα χρήματα που ξοδεύουμε κάθε χρόνο για όλα αυτά. Σε πόσες ώρες δικής μας εργασίας αντιστοιχούν. Ας σκεφτούμε τις καταχρεωμένες κάρτες μας, τα δάνεια που πληρώνουμε με τόσο κόπο.
Ας σκεφτούμε ακόμα ποιοι κατασκευάζουν όλα αυτά τα ομοιόμορφα, φτηνά, σχεδόν μιας χρήσης προϊόντα. Συνήθως είναι παιδιά και γυναίκες που δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες, με εξευτελιστικά μεροκάματα και εξοντωτικά ωράρια.
Ας σκεφτούμε την ενέργεια που απαιτείται για να φτάσουν σε εμάς αυτά τα προϊόντα που κατασκευάζονται στον τρίτο κόσμο.
Ας σκεφτούμε τα σκουπίδια που δημιουργούν όλα αυτά τα άχρηστα πράγματα που εμείς βαρεθήκαμε, και που κάποια στιγμή θα καταλήξουν στη χωματερή.
Και ελάτε να δούμε πιο σοβαρά την πρότασή μας.

Το παζάρι μας δεν είναι φιλανθρωπικό. Δε χρειάζεται να είστε φτωχός, άτομο με μειωμένη αγοραστική δύναμη. Η επαναχρησιμοποίηση και η μεταποίηση δεν είναι ούτε μειονέκτημα ούτε μιζέρια. Είναι αντίσταση και μάλιστα δημιουργική σ’ έναν πολιτισμό που δίνει αξία στο περιτύλιγμα αλλά χάνει την ουσία. Η πρότασή μας, μάς αφορά όλους. Έχει να κάνει με την αμφισβήτηση της κατανάλωσης, την απόρριψη του δόγματος καταναλώνω άρα υπάρχω, κατανάλωση = ευτυχία = πληρότητα.

Το παζάρι μας είναι αλληλοχαριστικό, είναι αλληλέγγυο, είναι αντικαταναλωτικό.
Το παζάρι μας αφορά όλους είτε από τη θέση εκείνης που προσφέρει, είτε από τη θέση εκείνου που δέχεται, και ακόμα καλύτερα και από τις δύο θέσεις μαζί. Αυτό που εμάς ενδιαφέρει δεν είναι πρωτίστως και κυρίως το περιεχόμενο της ντουλάπας σας κάθε που αλλάζει η σεζόν. Δεν μπορούμε και δε θέλουμε να διαχειριστούμε ρούχα, παιχνίδια, βιβλία και λοιπά αντικείμενα που λυπάστε να τα πετάξετε αλλά και δεν ξέρετε που να τα δώσετε. Εν ολίγοις δεν είμαστε η «εναλλακτική εκκλησία» που κάνει διανομές σε φτωχούς και λοιπούς αναξιοπαθούντες.

Κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο, με τη δράση μας και τα πιστεύω μας. Θέλουμε να σας έχουμε συνένοχους στην επαναχρησιμοποίηση, στην προσφορά, στα μικρά πλήγματα που μπορεί να καταφέρουμε όλες και όλοι μαζί στο αέναο κυνήγι των όλο και πιο πολλών προϊόντων, της όλο και μεγαλύτερης κατανάλωσης, της όλο και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης.
Θέλουμε να σας έχουμε συνένοχους στην ανταλλαγή και την προσφορά χρόνου, ιδεών και πρακτικών που ίσως καταφέρουν να μας κάνουν να δώσουμε και να πάρουμε στα πλαίσια της μη διαμεσολάβησης και εμπορευματοποίησης.(π.χ. ανταλλάσω μαθήματα αγγλικών με babysitting, καθάρισμα σπιτιού με κούρεμα, κλπ. κλπ.)
Ψάξτε! Θα βρείτε πράγματα που κάποιοι βαρέθηκαν και που εσείς μπορεί να χρειάζεστε.
Φέρτε μας ό ,τι δε χρησιμοποιείτε. Μπορεί να χρειάζεται σε κάποιον άλλο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλο τρόπο, να μεταποιηθεί.
Αμφισβητώντας στην πράξη την αέναη κατανάλωση, απελευθερωνόμαστε από το σύστημα που τη δημιουργεί. Από τον ατέρμονα κύκλο της ανάπτυξης, της παραγωγής, του κέρδους, της εκμετάλλευσης.
Χαριστικό Παζάρι στην Αθήνα
Πού; «Σκόρος», Ζωοδόχου Πηγής και Ερεσού, Εξάρχεια (τηλ. 6985868544).
Πότε; Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00 και κάθε Σάββατο 11.00-14.30.
Τι; Εδώ ανταλλάσσονται τα πάντα, από ρούχα, βιβλία, κουζινικά είδη και λοιπά αντικείμενα μέχρι προσφορά χρόνου, ιδεών και πρακτικών (π.χ. μαθήματα αγγλικών, καθάρισμα σπιτιού, κούρεμα).
http://skoros.espiv.net/about


&&&
Ομάδα “αλληλέγγυου εμπορίου” στο Χαϊδάρι

Κάτοικοι του δήμου Χαϊδαρίου αλλά  και εργαζόμενοι στην περιοχή του Χαϊδαρίου (γιατροί, εκπαιδευτικοί κ.ά.) έχουν εκφράσει τη διάθεση να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός Δικτύου Αλληλεγγύης.
Η τοπική κοινωνία έχει ανταποκριθεί στο παρελθόν, και μάλιστα γενναιόδωρα σε εκκλήσεις κοινωνικής προσφοράς. Σήμερα, μετά από αρκετές ζυμώσεις και μετά από συνεργασία ξεκινάμε τη δημιουργία  ενός Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι.
http://istosxaidari.wordpress.com/
&&
ΦΑΣΟΥΛΙ

Το δίκτυο Φασούλι είναι ένα δίκτυο για όλους εμάς τους κακοπληρωμένους ή άνεργους νέους της Αθήνας. Εμάς, τη γενιά των 700, των 600, των 300 ή και των καθόλου ευρώ, που πρέπει να ζήσουμε σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ακριβός. Είναι ένας τρόπος να βρούμε εμείς, η «χαμένη γενιά» ο ένας τον άλλον και να αλληλοβοηθηθούμε.

Το κάθε μέλος του δικτύου προσφέρει στους άλλους υπηρεσίες και προϊόντα. Οι προσφορές του ανακοινώνονται στο δίκτυο μέσα από ταξινομημένες αγγελίες. Η πληρωμή του γίνεται σε Φασούλια, ένα εικονικό νόμισμα που η χρήση του περιορίζεται μέσα στο δίκτυο. Η διαφορά είναι ότι σκοπός εδώ δεν είναι να μαζέψεις όσα πιο πολλά Φασούλια μπορείς αλλά μάλλον να προσπαθείς να παίρνεις όσα περίπου Φασούλια έχεις δώσει. Δηλαδή εδώ δεν ισχύει το «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» αλλά μάλλον το «κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε το βουνό».

Κάθε λογαριασμός μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός. Θετικός λογαριασμός σημαίνει ότι κάποιος έχει προσφέρει περισσότερα από όσα έχει πάρει (και μάλλον έχει έρθει η ώρα να πάρει) και αρνητικός ότι έχει πάρει περισσότερα από όσα έχει δώσει (και μάλλον έχει έρθει η ώρα να δώσει). Ούτως ή άλλως οι λογαριασμοί δεν μπορούν να εξαργυρωθούν σε ευρώ, υπάρχουν μόνο για να κρατάμε λογαριασμό πόσα έχουμε δώσει και πόσα έχουμε πάρει.

Δεν θα πω περισσότερα, αν θες κάνε μια εγγραφή στο δίκτυο και δες μόνος σου. 
http://fasouli.wordpress.com/
&&&

&&
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος
ο Βοτανικός Κήπος είναι ένα έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο δε σχεδιάστηκε σωστά, αφού πήραν σαν πρότυπο το βοτανικό κήπο της Κοπεγχάγης χωρίς να λάβουν υπόψη τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να λειτουργήσει ποτέ ως Βοτανικός Κήπος. Το γυάλινο κτίριο μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, είναι εντελώς κατεστραμμένο και παραπέμπει σε χωματερή. Κανείς δεν αναφέρεται πια στα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για να κατασκευαστεί. Το βοηθητικό κτίριο τον τελευταίο μισό χρόνο έχει επίσης εγκαταλειφθεί και έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από βανδαλισμούς. Βρήκαμε ένα κτίριο διαλυμένο, γεμάτο σκουπίδια και ακαθαρσίες. Αποφασίσαμε να καταλάβουμε τα δύο αυτά διαλυμένα κτίρια για να τους δώσουμε ξανά ζωή, να τα μετατρέψουμε σε ένα χώρο πολιτισμικής δημιουργίας, οικολογικών – κοινωνικών δράσεων ,ανοιχτό σε όλη την κοινωνία. Ένα χώρο μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληπτικά προσχήματα! Έναν Ελεύθερο, Δημόσιο και Κοινωνικό Χώρο!
O «Βοτανικός Κήπος» ως Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος
Προτείνουμε σαν τρόπο λειτουργίας την άμεση δημοκρατία μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης.
Επιδιώκουμε να λειτουργήσει ο Βοτανικός ως χώρος καθημερινής συνάντησης, πολιτικής αναζήτησης και πολιτισμικής έκφρασης μέσα από:
• Εκδηλώσεις
• Κινηματογραφικές προβολές.
• Θεατρικές και Μουσικές Παραστάσεις.
• Εικαστικές Εκθέσεις.
• Μαθήματα (Θεάτρου, Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Χορού, Ξένων Γλωσσών, Υπολογιστών , Ελληνικής Γλώσσας σε μετανάστες και Ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές. )
Καλούμε την κάθε μία και τον καθένα να συμμετέχει στην διαμόρφωση και λειτουργία του χώρου.
http://votanikoskipos.blogspot.com/
&&
Τράπεζα Χρόνου &Αλληλεγγύης Μοσχάτου
Στη συνέλευση της ομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης της Κίνησης Πολιτών «ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ» αποφασίστηκε η ίδρυση ΤΡΑΠΕΖΑΣ  ΧΡΟΝΟΥ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο Μοσχάτο με σκοπό την ανταλλαγή υπηρεσιών  χωρίς  την μεσολάβηση χρήματος
Σκοπός της  Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου: Η κοινωνική αλληλεγγύη μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής υπηρεσιών και η ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.
&&
ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας
Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Μαγνησία, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν είναι το ευρώ, αλλά η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί και τοκογλυφία.

Το Δίκτυο είναι βασισμένο στις ακόλουθες αρχές:
Ισότητα και Ισοτιμία. Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του, είναι τα μέλη του. Όλοι/όλες είναι ίσοι ανεξαιρέτως και παίρνουν συλλογικά, μέσα από τακτικές συνελεύσεις, τις αποφάσεις που διέπουν τη λειτουργία του Δικτύου. Τα μέλη συμμετέχουν στην τακτική συνέλευση συντονισμού που αναλαμβάνει τις από μέρα σε μέρα λειτουργίες.
Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια. Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται στην συνέλευση συντονισμού, μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες, και έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα που γίνονται οι συζητήσεις και η επικοινωνία.

Συμμετοχή και Αλληλεγγύη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δικτύου μέσω του Βήματος Διαλόγου Μελών μέχρι τις κοινωνικές/κοινωφελείς δραστηριότητες τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό και τη συνδιαμόρφωση της κοινωνίας που θέλουμε.
http://www.tem-magnisia.gr/index.php
&&&
altΤοπικό Δίκτυο Ανταλλαγών Ιεράπετρας Καερέτι
Τι είναι το Καερέτι, με απλά λόγια.
Είναι ένα δίκτυο αμοιβαίας αλληλοβοήθειας με σκοπό την υποστήριξη των κοινωνικά και οικονομικά ευαίσθητων ομάδων αποδίδοντας κοινωνική αλληλεγγύη στα μέλη της. Δεν έχει καμία διαφορά από αυτό που ήδη συμβαίνει και συνέβαινε παλιότερα στις τοπικές κοινωνίες. Κάποιος θέλει μια εξυπηρέτηση να τον μεταφέρουν κάπου . Κάποιος άλλος προσφέρει αγροτικά προϊόντα από το μποστάνι του στο γείτονα του. Ενός άλλου έχουν χαλάσει τα υδραυλικά στο σπίτι του και φωνάζει έναν φίλο του που ξέρει πώς να τα επισκευάσει. Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι δέχεσαι τη βοήθεια για να την προσφέρεις και εσύ μετά σε κάποιον άλλο ή ακόμα και στον ίδιο. Όλο αυτό το σύστημα γίνεται όμως οργανωμένα. Έτσι κάποιος μπορεί να βοηθηθεί από κάποιον που δεν τον γνωρίζει και είναι μέλος του δικτύου. Επαγγελματίας ή όχι αυτό που μετράει είναι η ποιότητα της προσφοράς , η υπευθυνότητα και η συνέπεια. Επειδή δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και βασίζεται στην ανάγκη και στη θέληση μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο εύρος προσφοράς από υπηρεσίες και αγαθά.
Η λειτουργία του δικτύου είναι ηλεκτρονική (με υπολογιστή) αλλά και γι αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση υπάρχουν τα κέντρα εξυπηρέτησης ώστε να μπορούν να συμμετέχουν.

&&
Ομάδα για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο εμπόριο στα Χανιά - Terra Verde 

Το χειμώνα του 2008 σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε μια ομάδα, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τον «χάρτη» του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου.
Μετά από δύο χρόνια προσπάθειας και δουλειάς, η Terra Verde είναι πια πραγματικότητα. Μέσω ενός δικτύου αντιστοίχων συλλογικοτήτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αποκτήσαμε πρόσβαση σε προϊόντα οργανωμένων παραγωγών του παγκόσμιου «Νότου», και θελήσαμε να συνεισφέρουμε στον αγώνα τους ενάντια στους τοπικούς μεσάζοντες, και τις πολυεθνικές. Έτσι σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό Σπόρο , διακινούμε :
Καφέ από τους ζαπατιστικούς συναιτερισμούς της Τσιάπας στο Μεξικό
Εκουαδόρ και την Παραγουάη. Τσάι από την Ινδία, το Βιετνάμ και την Ν.Αφρική. Μάτε από την Βραζιλία. Απορρυπαντικά που φτιάχνονται στην Ιταλία από την Βραζιλία.
Ωστόσο, βλέποντας καθημερινά την απαξίωση των αγροτών-παραγωγών και των συναιτερισμών στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια τους, με στόχο την προώθηση μιας άλλης λογικής στην αγροτική παραγωγή και διακίνηση. Έτσι, αποκτήσαμε πρόσβαση, σε τοπικούς συναιτερισμούς με κοινωνική δράση, όπως ο Συνεταιρισμός Γυναικών Καράνου «Η Αγρότισσα», που παράγουν τοπικά προϊόντα χωρίς χημικά πρόσθετα
Τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα ανήκουν στους «χωρίς φωνή» της κοινωνίας μας. Παρ’όλο τον αποκλεισμό που υφίστανται ανέπτυξαν καινοτόμες λύσεις για την ένταξη τους στη κοινωνία που συνέχεια τους απαξιώνει. Εμείς θέλοντας να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες αυτές βρήκαμε τον τρόπο να συνδεθούμε μαζί τους. Έτσι, «προϊόντα» από την Κοι.Σ.Π.Ε. Χανίων, μας συνοδεύουν σε αυτό το ταξίδι.
Παράλληλα, τα κεραμικά και άλλα χειροτεχνήματα που παράγουν οι έγκλειστοι στις Αγροτικές Φυλακές της Αγιάς, δεν μας βρήκε αδιάφορους.
Θέλουμε να πειραματιστούμε σε ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, μοντέλο εμπορίου, που στη θέση του κέρδους θα βάζει πλήθος στόχων :την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, τη βιωσιμότητα της δομής διακίνησης, την ποιότητα και την προσιτή τιμή για το χρήστη, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Θέλουμε αυτές οι επιδιώξεις να μη ρυθμίζονται από το «αόρατο» χέρι της αγοράς αλλά από σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων:
Ενός δικτύου ανθρώπων που αγωνίζονται συλλογικά για να αλλάξουν τις ζωές τους μέσα στις σκληρές συνθήκες του εκμεταλλευόμενου Νότου, απέναντι στον ατομικισμό του ανεπτυγμένου Βορρά.
Ενός δικτύου διακίνησης προϊόντων που δεν παράγονται σε συνθήκες εκμετάλλευσης της φύσης, η ποιότητα των οποίων δεν περιορίζεται στη συσκευασία , και για διαφήμιση τους έχουν τη γεωγραφία, την ιστορία, τον κόπο των ανθρώπων που τα παράγουν καθώς και την κινηματική τους δράση.
Ενός δικτύου ανταλλαγής και διάδοσης ιδεών των οποίων η αξία δεν αποτιμάται σε χρήμα. Όπου οι λέξεις «αλληλεγγύη», «εμπιστοσύνη», «συντροφικότητα», «συμμετοχή» δοκιμάζονται στην πράξη και διαχέονται στην κοινωνία σαν εφαρμόσιμα παραδείγματα και όχι σαν ουτοπίες.
Όταν μιλάμε για αλληλεγγύη, εννοούμε την έμπρακτη στήριξη αγώνων και κινημάτων που μας δίνουν ώθηση να κινητοποιηθούμε, όχι τη συμπόνια
«για τους φτωχούς του Τρίτου Κόσμου». Δεν θέλουμε η συμμετοχή του «ευαισθητοποιημένου καταναλωτή» να περιορίζεται στην αγορά ενός προϊόντος που θα φέρει τη σφραγίδα του «δίκαιου». Δεν μας ενδιαφέρει εν τέλει να διοχετεύσουμε στην αγορά ένα καινούργιο προϊόν. Δεν μας ενδιαφέρει να «χτυπήσουμε» καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Δεν μας ενδιαφέρει να ρίξουμε τις τιμές του εμπορίου. Θέλουμε όλοι μας, που βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στη μονότονα καταναλωτική κοινωνία μας, να αμφισβητήσουμε τις υπάρχουσες οικονομικές σχέσεις μέσα από την καθημερινή μας πρακτική.
-
Σας περιμένουμε στο χώρο μας, για να γνωρίσουμε, το αλληλέγγυο και εναλλακτικό εμπόριο.
www.terraverde-chania.gr/ -
&&&
Δίκτυο Ανταλλαγών Προϊόντων και Υπηρεσιών Ρεθύμνου – Ροδιά

Το Δίκτυο Ανταλλαγών Προϊόντων και Υπηρεσιών Ρεθύμνου είναι ένα δίκτυο ανθρώπων που λειτουργούν έξω από το χρήμα, που δημιουργούν μεταξύ τους σχέσεις οι οποίες βασίζονται στην αλληλεγγύη, την δικαιοσύνη και την ισότητα και όχι στον ανταγωνισμό, την συσσώρευση και την κερδοσκοπία.
Η αλληλέγγυα οικονομία της ανταλλαγής:
-καλύπτει πραγματικές ανάγκες
-μειώνει την ανασφάλεια και την ανεργία
-ενισχύει την διάθεση τοπικών προϊόντων
-οικοδομεί ανθρώπινες σχέσεις

Σκοπός
Να δημιουργήσουμε δυνατότητες για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και τύπο σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.Να αποκτήσουμε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό αυτάρκειας (ατομικής και κοινωνικής) και να δημιουργήσουμε μια ηθική και ισότιμη κοινωνία και οικονομία:
Εφαρμόζοντας ένα τρόπο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών βασισμένο στην αλληλεγγύη, την δικαιοσύνη και την ισότητα. Ένα τρόπο που θα αντισταθεί στα καταναλωτικά πρότυπα, τον ανταγωνισμό, την συσσώρευση και την κερδοσκοπία.
Με ανταλλαγές που να γίνονται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο χωρίς κανένα κερδοσκόπο μεσάζοντα.
Εισάγοντας και εφαρμόζοντας οριζόντιες πρακτικές όπως η αυτοοργάνωση και η άμεση δημοκρατία. Προωθώντας την συλλογική δράση.
Καταπολεμώντας την μοναξιά και τον ατομικισμό, οργανώνοντας εκτός των άλλων συναντήσεις, εκδηλώσεις κ.ά. στη βάση της επικοινωνίας και της αλληλο-μόρφωσης.
Ενισχύοντας την περιβαλλοντική ευαισθησία και το σεβασμό προς τη φύση. Στοχεύοντας στην ριζοσπαστική οικολογία και όχι στο νέο εμπόρευμα, τον «πράσινο καπιταλισμό».
Αποδοκιμάζοντας, καταδικάζοντας και αποκλείοντας ρατσιστικές, φασιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές και πρακτικές κομματικής προπαγάνδας.
Εξασφαλίζοντας και βοηθώντας την επιβίωση και την αξιοπρέπεια επισφαλών κοινωνικών ομάδων και ατόμων, από τη μια μεριά με κοινωνικό έργο και παροχή βασικών αναγκαίων αγαθών και από την άλλη με ενδυνάμωση των ικανοτήτων τους: επιμορφωτικά σεμινάρια, συλλογική δουλειά. (Άλλωστε όταν αφαιρέσουμε την εκμετάλλευση από την εργασία, τότε θα υπάρχουν περισσότερα για όλους μας).
Με προσπάθειες σύνδεσης με άλλες συλλογικότητες παρόμοιων αξιών και πρακτικών με στόχο την αλληλοβοήθεια και την αλληλοϋποστήριξη
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: diktiorethymno@gmail.com
πηγή : website : http://www.rodia-reth.gr
&&
“Αλληλέγγυο Εμπόριο–Κοινωνικό Παντοπωλείο–Τοπικό Προϊόν στην Κω”

Πρόταση των Εντευκτηρίων Κοινωνίας των Πολιτών”
Η διοίκηση και η αγορά χρεοκόπησαν τον τόπο, δεν φαίνονται να θέλουν, ξέρουν και μπορούν να τον ξαναβάλουν σε τροχιά ανάπτυξης…ΟΠΟΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΡΑΣΗ…ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥ…
ΔΡΑΣΗ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ…
Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Οι σύγχρονοι πολίτες ενημερώνονται και ενεργούν, επικοινωνούν και δικτυώνονται, εκτός των άλλων και διά των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης! Μια ειδική διαδικασία σχετικά, που αφορά και ενδιαφέρει τους νέους και τις νέες κάθε ηλικίας, έχει να κάνει με
Για μια “Δίκαιη – Αλληλέγγυα – Ανταλλακτική συν - Έντευξη”
&&&

***
&&
Εκδήλωση για το ανταλλακτικό εμπόριο στην Άμφισσα

Η εκδήλωση αυτή έγινε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με πρωτοβουλία πολιτών για την δημιουργία δικτύου ανταλλακτικού εμπορίου και στην Φωκίδα. Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν αρκετοί άνθρωποι απο την Άμφισσα την Ιτέα το Λιδωρίκι και την Αμυγδαλιά.
Καλεσμένοι της βραδιάς ήταν η Αγγελική Ταλαμάγκα με καταγωγή απο την Άμφισσα και μέλος του Δικτύου αλληλεγγύης και ανταλλακτικής οικονομίας Φθιώτιδας και ο Δημήτρης Γιαννίδης απο το Δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας Ιεράπετρας "Καερέτι". Οι ομιλητές παρουσίασαν την δράση των ομάδων τους , ενώ συζητήθηκαν αναλυτικά και λεπτομερώς τα επόμενα βήματα για την λειτουργία της ομάδας στην Φωκίδα...
Ενημέρωση και απόψεις για την Φωκίδα, την Ιτέα, την Αμφισσα, τους Δελφούς http://iteanet.blogspot.com/2012/02/blog-post_6009.html#ixzz1rHjpqZsJ
&&
Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Καλύμνου

Το δίκτυο ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών της Καλύμνου είναι μια εναλλακτική μορφή συναλλαγών -χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος-που στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και θυμίζει πως κάθε δυσκολία αντιμετωπίζεται με ένα μόνο τρόπο: με συλλογική δράση και αλληλεγγύη.
&&
Δίκτυο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά
Είμαστε μία ομάδα πολιτών, μία κίνηση πολιτών, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς εξαρτήσεις, που συναντηθήκαμε πριν λίγα χρόνια πιστεύοντας ότι έπρεπε να παρέμβουμε, και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή στην πόλη που ζούμε.
Σήμερα όμως, η ανάγκη συνεργασίας, αυτοοργάνωσης και παρέμβασης των πολιτών είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Αποφασίσαμε λοιπόν και μετατρέψαμε το μικρό γραφείο που φιλοξενούσε τις συναντήσεις μας σε Σημείο Δράσης -Αλληλεγγύης για την Καλαμαριά.
Στο Σημείο εκτός από το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων φιλοξενείται «Παζάρι ανταλλαγής» με μεταχειρισμένα αντικείμενα που λειτουργεί κάθε μέρα .
&&

Συριανό Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών
Το Συριανό Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων είναι μια δημιουργία που έχει ως αφετηρία τις ιδέες της αλληλέγγυας οικονομίας. Η ισορροπία ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό συμφέρον, η συμφωνία ότι κανείς και καμμιά  δεν επιδιώκει την εκμετάλλευση αλλά μόνον την εξυπηρέτηση αναγκών, η λειτουργία της συνέλευσης ως μοναδικού τρόπου επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν, είναι μερικά από τα σημεία εκκίνησης.

&&
Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου – Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών δήμου Λαμιέων
Η Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου λειτουργεί ως εργαλείο κοινωνικοποίησης και ενδυνάμωσης του ατόμου και υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό “νόμισμα – χρόνο” ή “νόμισμα – εργασία”. Η τράπεζα αυτή αποτελεί ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, χωρίς χρηματική αμοιβή, και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Για κάθε ώρα εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών που δίνει ένα μέλος, ζητεί και λαμβάνει μια ώρα προσφοράς σε τομείς που χρειάζεται.

&&
Ανταλλακτικό Δίκτυο Βέροιας

Στόχος αποτελεί η καθιέρωση της ανταλλαγής ως οικονομικής πρακτικής με τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται στην πράξη για τους συναλλασσόμενους, καθώς και η δημιουργία μιας αλληλέγγυας τοπικής κοινότητας που απέναντι στην υποβάθμιση προτάσσει την ανθρώπινη πλευρά της οικονομίας, την κοινωνική συνοχή και την συλλογική πρόοδo.
&&
Δίκτυο Ανταλλαγών του Ν. Πιερίας

Το Δίκτυο Ανταλλαγών είναι μια εναλλακτική πρόταση κοινωνικής οικονομίας που εφαρμόζεται σε πολλά μέρη του κόσμου με επιτυχία.
Είναι μια θετική δράση που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, δημιουργείται από τα ίδια τα μέλη του για τα μέλη του και μέσα από αυτό οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης, να δώσουν αξία στα τοπικά προϊόντα τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.  Ιδιαίτερα στην σημερινή οικονομική κρίση, η πρόταση του Δικτύου Ανταλλαγών μπορεί να βοηθήσει οικογένειες και επιχειρήσεις να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

&&
Δίκτυο Ανταλλαγών Κέρκυρας

Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στην Κέρκυρα, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου δεν γίνεται σε ευρώ, αλλά σε ΜΠΟΥΚΟΥΝΙΑ ή αλλιώς ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα).
&&
Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης
Η Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης (για συντομία ΕΜΡΟ) είναι ένα μέσο άμυνας της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην επεκτατική πολιτική των πολυεθνικών, που αποσκοπεί στην αφαίμαξη της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα αποτελεί και ένα επιθετικό μέσο αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης και των οδυνηρών συνεπειών της, ιδιαίτερα για τα αδύναμα και μεσαία οικονομικά στρώματα της περιοχής μας.
Το ΕΜΡΟ επιτρέπει και προωθεί τη συναλλαγή (μεταξύ των ανθρώπων που συμφώνησαν να το χρησιμοποιούν) σε συνδυασμό ή ακόμη και χωρίς τη χρήση των παραδοσιακών νομισμάτων.

&&
OΒΟΛΟΣ Κοινωνικό νόμισμα - Δίκτυο με έδρα την Πάτρα. 
Ο ΟΒΟΛΟΣ είναι ένας οικονομικός συνεταιρισμός που οργανώνεται και διοικείται από τα μέλη του. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και να ενεργεί αγοραπωλησίες στα πλαίσια αυτής της κοινότητας.
&&
Το «σπόρι» της Λήμνου

Δίκτυο ανταλλαγής σπόρων, ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες, βιολογικές καλλιέργειες, δημιουργική δράση και αλληλοβοήθεια στη Λήμνο.
***
ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ηλιοχώρος: Δικτυακό Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι
Σκοπός του "Ηλιοχώρου" είναι η παροχή ενημέρωσης στον/από τον χώρο της εναλλακτικής θεραπευτικής, της βιωματικής οικολογίας, της πνευματικής αναζήτησης και της κοινωνικής παρέμβασης - αλληλεγγύης. Εκδίδοντας δικά μας έντυπα, δημιουργώντας δικούς μας δικτυακούς τόπους, επιμελούμενοι έντυπα και δικτυακούς τόπους τρίτων, συνεργαζόμενοι με άλλα μέσα πληροφόρησης, αρθρογραφώντας και παρεμβαίνοντας σε διάφορα έντυπα και δικτυακές σελίδες, συμμετέχοντας σε σχετικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, προσπαθούμε και εμείς να καλυφθούν οι ανάγκες του "εναλλακτικού χώρου" και της ελληνικής κοινωνίας για ενημέρωση.
Ηλιοχώρος: Δικτυακό Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι
Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες προσφορές υπηρεσιών, όπως μαθήματα ξένων γλωσσών, θεραπευτικό σιάτσου, ρεφλεξολογία, ενώ το κάθε μέλος που προσφέρει κάτι μπορεί να αναφέρει και τι ζητά, όπως π.χ. βάψιμο σπιτιού, φιλοξενία εκτός Αθηνών κ.α.
Swap not Shop
Πρόκειται για μία ανεξάρτητη, ανοιχτή, μη κερδοσκοπική, αντι-καταναλωτική –και αντικαταθλιπτική όπως λέει στο κείμενο υποδοχής του Facebook- δράση, η οποία με μότο «το σκουπίδι ενός είναι ο θησαυρός του άλλου» διοργανώνει πάρτι ανταλλαγής ρούχων σε διάφορα γνωστά σημεία της πόλης. Πάρτε, λοιπόν, τα παλιά σας ρούχα και ακολουθήστε τους! (αφού κάνετε like στην σελίδα της ομάδας στο Facebook για να ενημερώνεστε για τα επικείμενα Swap not Shop Parties). Η αποστολή μας είναι να περνάμε καλά, να χαμογελάμε και να δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στα ρούχα. Το σκουπίδι ενός είναι ο θησαυρός του άλλου. 
Πιστεύουμε στις πολλαπλές ζωές των ρούχων και των αντικειμένων. Και στη δύναμη των πολλών. Διοργανώνουμε πάρτι ανταλλαγής ρούχων. Κάτι σαν αντίδοτο στην κατάθλιψη δηλαδή.

free economy
Το εναλλακτικό δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα που θα μπορεί να παράγει, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς που επιβάλλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η λογική μας είναι η εξής: Είμαστε μια χώρα που έχει ανθρώπινο δυναμικό ικανό και πρόθυμο να εργαστεί, το οποίο, όμως, έχει “αδρανοποιηθεί” τεχνητά από την έλλειψη ρευστότητας (χρήματος) στην αγορά. Μέσα στην κοινότητα, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να εργαστούμε και να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, χωρίς να εξαρτόμαστε από το αν υπάρχουν χρήματα στην τσέπη μας.
&&

Ανταλλακτική οικονομία - Δωρεάν υπηρεσίες και αγαθά 
Στην ιστοσελίδα Ανταλλακτική Οικονομία έχετε την δυνατότητα να ανταλλάξετε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Ενδεικτικά, ο καθένας μπορεί να καταχωρίσει με αγγελία όσα χαρίζει (π.χ. ένα ψυγείο και ένα πλυντήριο) ή και όσα ζητά (π.χ. ένα λάπτοπ) και παράλληλα να αναζητήσει τι από αυτά μπορεί να προσφέρεται δωρεάν. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε επίσης συγκεντρωμένους διάφορους διαγωνισμούς που γίνονται για δώρα ταξίδια και προσκλήσεις, ενώ εκεί ανακοινώνονται συνεχώς όλα τα επικείμενα Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια.
http://antallaktiki.gr/
&&&

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ:  Δίκτυα Αλληλεγγύης στην Ελλάδα

--
Τοπικά ανταλλακτικά συστήματα, τράπεζες χρόνου και δίκτυα παραγωγών- καταναλωτών
Τοπικά ανταλλακτικά συστήματα, τράπεζες χρόνου και δίκτυα παραγωγών- καταναλωτών
Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα του Πελίτι, www.peliti.gr/pages/panelladiko_diktio.htm
Δίκτυο Φασούλι (Αττική), www.fasouli.wordpress.com
Τράπεζα χρόνου πλατείας Συντάγματος, www.time-exchange.gr
Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου, www.mesopotamia.gr/trapeza_xronou.htm
Σύστημα Μονάδων Κοινωνικών Ανταλλαγών Λυκόβρυσης-Πεύκης, pelykoia.wordpress.com
LETS NET (Ηράκλειο), www.lets.net.gr
Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων, www.diktyoantallagonxanion.gr
Ομάδα Τσουκνίδα (Ρέθυμνο), http://tsouknidarethymno.gr
Καερέτι - Εναλλακτική οικονομία Ιεράπετρας, www.kaereti.gr
Συριανό Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, sanosyros.wordpress.com
Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου - Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών δήμου Λαμιέων, www.lamia-city.gr/netexchange.php
Ανταλλακτικό Δίκτυο Βέροιας, antalaktikoveria.blogspot.com
Δίκτυο Ανταλλαγών του Ν. Πιερίας, noe.motherearth.gr/index.php?location=el&screen=welcome
Οβολός (Πάτρα), www.ovolos.gr
Μπουτσούνι ανταλλακτικό δίκτυο Κέρκυρας, boutsouni.blogspot.com
Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης (ΕΜΡΟ), www.emro.gr
Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας (ΤΕΜ), www.tem-magnisia.gr
ΤΕΜ- Φθιώτιδας, www.tem-fthiotidas.gr
Δίκτυο Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων (ΔΑΕΠ) Κέρκυρας, http://diktyodaep.wordpress.com
Σανό Σύρος, http://sanosyros.wordpress.com
Λόγω τιμής, www.logo-timis.gr
Ηλιόχωρος, www.iliohoros.gr/pazari/antallagi/prosfero1/igeia.shtml
"Ανταλλακτική Οικονομία", www.antallaktiki.gr
Χρονοτράπεζα του ελληνικού δικτύου γυναικών Ευρώπης, http://www.enow.gr/196/1633.aspx
Xariseto.gr "χωρίς ευρώ", http://www.xariseto.gr/viewforum.php?f=304
Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων, ΣΠΑΜΕ, http://synparmes.gr, http://spame.tumblr.com
Δίκτυο Αγροτών - Καταναλωτών Αγροναύτες, http://agronaftes.blogspot.com
Δώσε Πάρε, http://dwsepare.ning.com
Ομοτράπεζοι, http://omotrapezoi.blogspot.com
Κίνημα αλληλέγγυας συναλλαγής παραγωγού καταναλωτή, «ΥΝΙ ΠΙΡΟΥΝΙ» (Χανιά), www.inipirouni.gr
οργανωμένοι πολυχώροι
Το κουκούτσι, http://koukoutsi.enallaktika.gr
Συνεταιριστικό καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνα, www.european-village.org
Nosotros, www.nosotros.gr
Μικρόπολις, http://micropolis-socialspace.blogspot.com

Χαριστικά παζάρια

Σκόρος, www.skoros.espiv.net
Μην το πετάς, χάρισε το, www.xariseto.gr
Χαρίζω, www.xarizo.blogspot.com
δίκτυο Freecycle, freecycle.wikispaces.com/freecycle_gr
Ηλιόχωρος, www.iliohoros.gr/pazari/

Αλληλέγγυο εμπόριο

Ο Σπόρος, www.sporos.org
Ομάδα Εναλλακτικού και Αλληλέγγυου Εμπορίου "Nosotros", enallaktiko-emporio.blogspot.com
Εμείς και ο Κόσμος, www.nuestromundo.gr
Terra Verde Χανιά, http://terraverdexania.blogspot.com,
La Candona, www.lacandona.gr

Εργασιακές κολεκτίβες
Το παγκάκι, www.pagkaki.org
Κολεκτίβα Ζερμινάλ, www.kolektivagerminal.blogspot.com
Belleville sin patron, www.belleville-sin-patron.blogspot.com
Collective courier, www.collectivecourier.gr
Συν-άπειρο, www.synapeiro.gr
Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας "Συν-Αλλοις", http://synallois.org
Κολεκτίβα Κυψέλη, http://colectivakipseli.wordpress.com

Οικοκοινότητες

Τοπικοποίηση, http://topikopoiisi.blogspot.com
Το δέντρο, http://todendro.blogspot.com
Οικοκοινότητα Κύτταρο Νέας Γης, http://kyttaronewearth.webs.com
Κοινότητα Ουτοπία, http://koinotita-utopia.blogspot.com
Κίνησης για τη Δημιουργία Οικοκοινότητας, www.oikokoinotita.gr
Telaithrion free and real, http://telaithrion.freeandreal.org
Άλλος τρόπος, http://allostropos.blogspot.com
Οικολογικά χωριά, http://oikokoinotita.blogspot.com
Δρόμοι σύνθεσης, http://dromoisynthesis.wordpress.com

Φυσικές καλλιέργειες, σπορεία, αστικοί αγροί

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης,, www.votanikoskipos.blogspot.com
Αγρός, http://eleftherosagros.blogspot.com
Πάρκο Ναυαρίνου, www.parkingparko.blogspot.com
Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού, http://agroselliniko.blogspot.com
Αστικός αγρός Χαλανδρίου, www.astikosagrosx.blogspot.com
Ομάδα Αστικών & Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.), http://perka.oneirografos.net
Δίκτυο Οικοκοινότητα, http://oikodiktyo.espivblogs.net
Σκαλιστήρι, http://skalistiri.wordpress.com
Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας,, www.naturalfarming.eu
Περμακουλτούρα, www.permaculture.gr/gr/
Καγκουρό, www.kangouro.gr
Permaculture in Greece, http://permaculture-greece.org

Τράπεζες και ανταλλακτήρια σπόρων

Το Πελίτι, www.peliti.gr
Σπόρι Λίμνου, www.sporilimnou.blogspot.com
Αιγίλοπας, www.aegilops.gr
Αρχιπέλαγος (τράπεζα σπόρων), www.archipelago.gr
Ηλέσιον, www.helession.gr

Φυσική δόμηση

Φυσική δόμηση cob, www.cob.gr
Σαλίγκαρος, www.saligaroi.blogspot.com
Free and Real, www.freeandreal.org
Ομάδα πηλΟίκο, www.piliko.gr

Αυτοδιαχείριση
Νέα Γουινέα, neaguinea.org
Φτιάχνω μόνος μου, www.ftiaxno.gr

Συλλογικότητες
Ηλιόσποροι, www.iliosporoi.net
Κενό δίκτυο, http://voidnetwork.blogspot.com
State of nature, www.state-of-nature.gr
Λοκροί στο δάσος, http://lokroi-dasos.blogspot.com
Από Κοινού - Κίνηση Αποανάπτυξης Τρικαλινών Πολιτών, http://apokoinou.com

Συλλογικές κουζίνες

Xanadu, http://xanadu.espivblogs.net/
Συλλογική Κουζίνα Στεκιού Μεταναστών ELCHEf, http://tsamadou13-15.espivblogs.net
Συλλογική Κουζίνα Αυτόνομου Στεκιού, http://autonomosteki.espivblogs.net
Συλλογική Κουζίνα κατάληψης Σκαραμαγκά, http://pat61.squat.gr

--**--

Πηγη πληροφοριών: 

http://www.iliosporoi.net



eyelands

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου