Καθηγητές Πανεπιστημίου, πολιτικοί ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό,
συγγραφείς, νομικοί, δημοσιογράφοι,
ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ,
συμμετέχουν σε μια συζήτηση για όλες τις πτυχές μιας Ριζικής Συνταγματικής Αλλαγής.
Το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 (10:00 – 20:30)
στο Αμφιθέατρο «Αθήνα 9,84» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σταθμός Μετρό «Κεραμεικός».
Σε καθεμία από τις τέσσερις συνεδρίες, μετά τις ομιλίες των εισηγητών, ακολουθεί συζήτηση με το κοινό με δυνατότητα 3λεπτων τοποθετήσεων.
10.00 – 10.15 Έναρξη ημερίδας
Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
10.15 – 12.15 1η Συνεδρία: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ
Η συνταγματική κατοχύρωση της διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης ως μέσα καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς. Υπάρχει ανάγκη αλλαγής πολιτεύματος;
Συντονιστής: Νίκος Ξυδάκης αρθρογράφος. Εισηγητές: Σταύρος Λυγερός δημοσιογράφος, Λευτέρης Αθανασόπουλος δικηγόρος,Χρήστος Λυντέρης διδάκτωρ νομικής – δικηγόρος, Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.
12.30 – 14.30 2η Συνεδρία: ΘΕΣΜΟΙ ΑΜΕΣΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το ζήτημα της λαϊκής κυριαρχίας. Εισαγωγή θεσμών άμεσης συμμετοχής των πολιτών στο αντιπροσωπευτικό σύστημα.
Συντονιστής: Βασιλική Σιούτη δημοσιογράφος. Εισηγητές: Ανδρέας Δημητρόπουλος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολόπουλος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πάντειου Πανεπιστημίου, Ronald Pabst πρωτοβουλία DemocracyInternational, Πέτρος Βουρλής πρωτοβουλία Referendums For Greece.
ΔΙΑΚΟΠΗ
16.00 – 18.00 3η Συνεδρία: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Σύνταγμα από τους πολιτικούς ή Σύνταγμα από τους πολίτες;
Προβολή βίντεο: «Το παράδειγμα της Ισλανδίας» στιγμιότυπα από ομιλία τηςKattrin Oddsdottir, μέλους του Συνταγματικού Συμβουλίου της Ισλανδίας.
Συντονιστής: Κωνσταντίνος Λαβίθης δημοσιογράφος. Εισηγητές: Γιώργος Κατρούγκαλος συνταγματολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, Αναστάσιος Π. Συριανός συγγραφέας, Αλέξανδρος Φραντζήςμέλος ομάδας αντίστασης πλ. Συντάγματος, Πέτρος Χασάπης δικηγόρος-οικονομολόγος, Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.
18.15 – 20.00 4η Συνεδρία: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Συντονιστής: Στέλιος Κούλογλου δημοσιογράφος. Εισηγητές: Pedro Olalla συγγραφέας-ελληνιστής, Γιώργος Λιερός συγγραφέας, Μαρία Κανελλοπούλου πρωτοβουλία Save Greek Water, Γιάννης Λουκέρηςμπλόγκερ, Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.
20.00 – 20.30 Συμπεράσματα – Τέλος ημερίδας
Βασίλης Ξυδιάς εκπαιδευτικός, Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.
Πρόσθετες πληροφορίες:
(α) Το Fb-event της Ημερίδας ευρίσκεται στον σύνδεσμο: facebook.com/events/478828268856093/
(α) Το Fb-event της Ημερίδας ευρίσκεται στον σύνδεσμο: facebook.com/events/478828268856093/
(β) Προβλέπεται online αναμετάδοση της Ημερίδας.
Οι υπογράφοντες το παρόν Έλληνες πολίτες ενωθήκαμε μέσα από την οδύνη και την αγανάκτηση για τον εξευτελισμό της πατρίδας μας, αλλά και από την αγωνία για το μέλλον της δημοκρατίας. Τις ιστορικές τούτες στιγμές το αίτημα για πραγματική δημοκρατία είναι πρώτη προτεραιότητα και ουσιώδης προϋπόθεση για την αποτελεσματική και προς όφελος του λαού αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ζητούμε πραγματική δημοκρατία με πυρήνα ένα νέο Σύνταγμα της χώρας.
του Χρήστου Λυντέρη, Δικηγόρου, διδάκτορα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ως Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση νοείται η θέσπιση Συντάγματος από το λαό ή, πάντως, με την άμεση συμμετοχή του. Απεναντίας , εάν στην θέσπιση του νέου Συντάγματος δεν συμμετέχει άμεσα ο λαός αλλά το Σύνταγμα θεσπίζεται ή αναθεωρείται αποκλειστικά από αντιπροσώπους, γίνεται λόγος για Συντακτική ή Αναθεωρητική βουλή αντίστοιχα.
Στην περίπτωση της λαϊκής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης ο λαός είναι δυνατόν να συμμετέχει, είτε κατά την τελική επικύρωση, είτε ακόμη και κατά την κατάρτιση του σχεδίου Συντάγματος.
Βασικότερη -αλλά και απλούστερη- μορφή συμμετοχής του λαού στην θέσπιση Συντάγματος αποτελεί η συμμετοχή του μέσω δημοψηφίσματος αποκλειστικά και μόνο κατά το στάδιο της επικύρωσής του. Στην περίπτωση αυτή οι πολίτες ψηφίζουν εάν αποδέχονται ή όχι ως σύνολο σχέδιο Συντάγματος το οποίο έχει προηγουμένως καταρτισθεί από βουλή ή συντακτική επιτροπή. Ακολούθως, η διαδικασία εμφανίζεται ως εξής: … διαβάστε την συνέχεια » »
άρθρο του Πέτρου Βουρλή, πρώτη δημοσίευση: referendumsforgreece.wordpress.com
Πριν ημέρες μετάφρασα έναν πίνακα από ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, τοThe Politics of Switzerland: Continuity and Change in a Consensus Democracy, των Hanspeter Kriesi και Alexander H. Trechse. Στην συνέχεια έκανα ένα print screen του πίνακα και άφησα την εικόνα του να ταξιδέψει στο διαδίκτυο και κυρίως στο Facebook. Η αίσθηση που έχω είναι ότι η εικόνα αυτή αναμεταδόθηκε και σχολιάσθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και είναι φυσικό. Ο θεσμός του δημοψηφίσματος είναι –δυστυχώς– άγνωστος στην ολιγαρχική μας κοινωνία. Είναι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος θεσμός για ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα και όχι μόνο (αλήθεια, θυμάστε την έκφραση της Μέρκελ αλλά κυρίως του Σαρκοζί όταν ο Παπανδρέου ψέλλισε την λέξη;). Καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα δεν επιθυμεί την πολιτική χειραφέτηση του Έλληνα. Κανείς δεν θέλει τον Έλληνα πολίτη, ως υπήκοοι τους είμαστε απείρως χρησιμότεροι.
Τί λέει λοιπόν αυτός ο πίνακας; … διαβάστε την συνέχεια » »
Δημοσιεύουμε κείμενο που επιμελήθηκαν τα μέλη μας Βασίλης Μούσκουρης, Νίκος Παπαδάκης και Πάνος Σοροπίδης, στο οποίο διατυπώνονται οι προτεινόμενες απαντήσεις τους σε συχνά ερωτήματα που τίθενται σε συζητήσεις για την Πρωτοβουλία. Καλοδεχούμενα είναι τα σχόλιά σας κάτω από το άρθρο, με την παράκληση να αναφέρετε τον αριθμό της ερώτησης.
Τα νέα ερωτήματα που διατυπώνονται με σαφήνεια στα σχόλια, θα συμπεριληφθούν σε επόμενη ανάρτησή μας, μαζί με τις ιδέες σας και γι΄ άλλες ερωταποκρίσεις τις οποίες μπορείτε να στέλνετε προς info@neosyntagma.net
Ερώτ. #1: Ποιοί είναι πίσω από αυτή την πρωτοβουλία; Πώς τους έπιασε ο καημός για εμάς;
Στην Πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν πολίτες διαφόρων τάξεων, απόψεων και ιδεολογικών καταβολών που μπορεί να έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά τους ενώνει η κοινή αντίληψη για την αναγκαιότητα αλλαγής του Συντάγματος, το οποίο είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Ο καημός τους έχει αφετηρία τις ίδιες τους τις αντιλήψεις περί Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Ισότητας.
Ερώτ. #2: Και ποιός μου λέει πως το νέο Σύνταγμα θα είναι καλύτερο και όχι χειρότερο;
Η επιδίωξη είναι το νέο Σύνταγμα να μην φτιαχτεί από μια ομάδα «εκλεκτών», αλλά από τον ίδιο το λαό διότι μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να φροντίσουμε για το καλό μας, το ατομικό και το κοινωνικό. Ακόμη και προβλήματα να έχει το σημερινό Σύνταγμα, είναι πάλι δική μας υπόθεση να το βελτιώσουμε. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι είναι τόσο δυσνόητο, διφορούμενο, ασαφές και μακροσκελές, που δύσκολα θα μπορούσε να γίνει χειρότερο. Το νέο Σύνταγμα θα δημιουργήσει νέα ήθη και θα επιστρέψει την δύναμη της ψήφου στον λαό, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία το φτιάχνουμε από κοινού εμείς οι πολλοί για όλους μας και όχι κάποιοι λίγοι για τους λίγους. … διαβάστε την συνέχεια » »
Ενημέρωση: 31 Mαϊου 2013
παρατίθενται τα 1.606 ονόματα … διαβάστε την συνέχεια » »
παρατίθενται τα 1.606 ονόματα … διαβάστε την συνέχεια » »
του Κωνσταντίνου Γεροντή, Πρόεδρου «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» kgerondis.blogspot.gr/ www.paremvasi.org.gr
Το πολίτευμα μιας χώρας, ενός λαού, θεωρείται τότε μόνο, ότι πληρεί τους όρους δημιουργίας αυτού, όταν κατά την σύνταξη και εφαρμογή του, αποδειχθεί ό,τι εκτός των άλλων, έγινε πρόβλεψη για τις ροπές, την κουλτούρα καθώς και τον ιδιάζοντα χαρακτήρα αυτού, κατά την χρονική περίοδο δημιουργίας αυτού. Παράλληλα το Κράτος ως θεσμική οντότητα του πολιτεύματος, έχει άμεση ευθύνη για την ασφάλεια, ευημερία, οργάνωση, τάξη και ισονομία του πληθυσμού που εκπροσωπεί. Πάρα ταύτα, εάν διαφορετικά έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες αυτού του συστήματος διακυβέρνησης, τότε το κράτος οδηγείται στην πολιτική αστάθεια, την οικονομική και κοινωνική μιζέρια και τελικά στην Διεθνή ανυποληψία. Το δε πολιτικό σύστημα εκφυλίζεται σε τέτοιο βαθμό ώστε, να μη δύναται πλέον ως αστική Δημοκρατία να προβάλλει αντιστάσεις. … διαβάστε την συνέχεια » »
του Δημοσθένη Κυριαζή
Κατά την άποψη της πλειονότητας των ανθρώπων, η σημερινή κρίση είναι συστηματική και όχι περιστασιακή· είναι κρίση που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση της εντροπίας, της οποίας νομοτελειακά αποτελέσματα είναι η αποδόμηση και η μείωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων, ότι δηλαδή βλέπουμε να υπάρχει σήμερα στο πολιτικό σύστημα της Χώρας μας· είναι κρίση του αντιπροσωπευτικού συστήματος άσκησης της εξουσίας.
Σύμφωνα με τη νομοτέλεια της Ιστορίας, τέτοιες βαθιές κρίσεις αντιμετωπίζονται με δύο τρόπους:
- Με επανάσταση και ανατροπή : κατεστημένων αντιλήψεων, τρόπων άσκησης της εξουσίας και ανθρώπων.
- Με μεταρρυθμίσεις που με ηπιότερους τρόπους και ρυθμούς οδηγούν στις προαναφερθείσες ανατροπές.
Από τους ανωτέρω δύο τρόπους, βέλτιστος είναι αυτός των μεταρρυθμίσεων για δύο σημαντικούς λόγους :
- Έχει το μικρότερο δυνατό κόστος, τόσο για τους άρχοντες πολίτες όσο και, κυρίως, για τους αρχόμενους πολίτες.
- Συνεπάγεται τη μικρότερη αύξηση της εντροπίας σε σύγκριση με αυτήν των επαναστάσεων.
Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι επανάσταση σημαίνει ανατροπή του κατεστημένου της εξουσίας και ότι αυτή η ανατροπή πραγματοποιείται όταν η συγκέντρωση ισχύος των επαναστατών γίνει μεγαλύτερη από αυτήν του κατεστημένου. Στην αντίθετη περίπτωση ανατροπή δεν γίνεται.
Στα κοινωνικά όμως συστήματα αύξηση της εντροπίας σημαίνει αύξηση της συγκέντρωσης εξουσίας[i]. Αυτή η αντιφατικής λογικής ενέργεια εξηγεί γιατί κατά κανόνα οι επαναστάσεις καταλήγουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, σε μοναρχικά / ολιγαρχικά πολιτεύματα.
Στην παραπάνω λογική, τη λογική των φυσικών/ θερμοδυναμικών συστημάτων, η θεσμοθέτηση και κυρίως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, διασφαλίζεται μόνο όταν αυτές θεμελιωθούν σε μεταρρύθμιση του Συντάγματος που θα μειώνει την κοινωνική εντροπία· όταν το Σύνταγμα, δηλαδή το πολίτευμα[ii], αποκτήσει θεσμούς παραγωγής «αρνητικής εντροπίας»[iii]. … διαβάστε την συνέχεια » »
Το απόγευμα της Δευτέρας 28-1-2013 η Πρωτοβουλία έκανε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη πανηγυρική Ολομέλεια, στον πολυχώρο των εκδόσεων «ΑΓΚΥΡΑ» στην Αθήνα. Η συνεδρίαση συνέπεσε με τα πρώτα γενέθλια της Πρωτοβουλίας. Η Ολομέλεια είναι το ανώτατο όργανο της Πρωτοβουλίας και θα συνεδριάζει την τελευταία Δευτέρα κάθε μήνα.
Η συνεδρίαση έγινε τόσο με την φυσική παρουσία πολλών μελών που μπόρεσαν να προσέλθουν, όσο και μέσω διαδικτύου μέσω μιας αμφίδρομης ζωντανής online συμμετοχής με εικόνα και ήχο. Τα μέλη που ήσαν μακριά, όχι μόνο μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την Ολομέλεια μέσω του υπολογιστή τους αλλά και να καταθέσουν απόψεις λαμβάνοντας το λόγο, ενώ την ίδια στιγμή τους παρακολουθούσαν όλοι.
Το εγχείρημά μας αυτό ίσως αποδειχθεί ιστορικό, καθώς ανοίγει νέους ορίζοντες δημοκρατικών διαδικασιών διαβούλευσης και λήψης πολιτικών αποφάσεων με την ενεργό και ισότιμη συμμετοχή όλων, χάρις στην χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
του Αθανασίου Θεοδωράκη, πολιτικού επιστήμονα, συγγραφέα του βιβλίου «Εξαιρετικώς επείγον. Πολιτεία και δημοκρατία ανθρωπιάς» εκδόσεις Μανιφέστο.
Η κρίση που ζούμε θα βγάλει αναγκαστικά σε νέα μονοπάτια, σκέψης, συμπεριφοράς και τελικά πολιτικής δράσης. Σήμερα υπάρχει σύγχυση και το ξεκαθάρισμα, κυρίως στο μυαλό μας, θα πάρει χρόνο. Βασικές έννοιες καταπίπτουν, βεβαιότητες δεκαετιών εξατμίζονται, κατοχυρωμένοι θεσμοί αχρηστεύονται. Ποιό είναι το κύριο θέμα; Ο άνθρωπος και η σχέση του με την κοινωνία και τη φύση. … διαβάστε την συνέχεια » »
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου