Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Το εστιατόριο «των λάθος παραγγελιών»…







Εάν είχατε την τύχη να επισκεφτείτε την Ιαπωνία, θα ξέρετε ήδη ότι στα εστιατόρια της χώρας λάθη δεν γίνονται… Ακόμα και στην εξαίρεση του κανόνα οι Ιάπωνες θα κάνουν ότι περνά από τα χέρια τους, ώστε ο πελάτης να φύγει κατευχαριστημένος.  
 Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου όμως υπάρχει ένα εστιατόριο που τα κάνει όλα λίγο διαφορετικά. Είναι το εστιατόριο «των λάθος παραγγελιών»! «Μπορεί να νομίζετε ότι είναι τρελό. Ένα εστιατόριο που δεν μπορεί ούτε την παραγγελία σας να πάρει σωστά», γράφει η εισαγωγική ιστοσελίδα του. «Όλοι οι σερβιτόροι μας είναι άνθρωποι με άνοια. Και μπορεί –μπορεί και όχι- να πάρουν την παραγγελία σας σωστά».
 Και όσο ενάντια στην ιαπωνική κουλτούρα μοιάζει ένα τέτοιο εστιατόριο, στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τους προβληματισμούς της ιαπωνικής κοινωνίας του 21ου αιώνα. Η ασιατική χώρα έχει μεγάλο γηράσκων πληθυσμό και ήδη σημαντικό ποσοστό ηλικιωμένων. Αποτέλεσμα αυτού είναι να οδεύει με ταχύτατους ρυθμούς να γίνει η χώρα των ανθρώπων με Άλτζχάιμερ. Ήδη ολόκληρες πόλεις έχουν αρχίσει διαμορφώνουν τις υπηρεσίες τους γύρω από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό πολιτών με άνοια.
 Ωστόσο «η άνοια παραμένει παρεξηγημένη από τους πολλούς», αναφέρει ο Shiro Oguni παραγωγός της μικρής ταινίας με θέμα αυτό το ιδιαίτερο εστιατόριο. «Οι άνθρωποι πιστεύουν πως όσοι πάσχουν από άνοια δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μόνοι τους με συχνό αποτέλεσμα την απομόνωση τους από την κοινωνία. Θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία, να γίνει πιο ανοιχτή, ώστε με άνοια ή χωρίς άνοια, να μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί αρμονικά», συμπληρώνει ο ίδιος.
 Στην ταινία αυτή παρακολουθούμε μεσήλικες ή και μεγαλύτερους σερβιτόρους με άνοια να έρχονται σε επαφή με τους πελάτες του εστιατορίου, να ανοίγουν μαζί τους ένα κανάλι επικοινωνίας, που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.
 Και ναι, το 37% των παραγγελιών που δόθηκαν και παραδόθηκαν την ημέρα που γυρίστηκε το φιλμ ήταν λάθος, όμως το 99% των πελατών δήλωσε ευχαριστημένο και από το φαγητό και από την περιποίηση! Αυτό αντανακλά και μια άλλη αλήθεια για την Ιαπωνική κουζίνα και κουλτούρα: ό,τι κι αν παραγγείλει κάποιος σε αυτή τη χώρα, είναι σχεδόν 100% βέβαιο ότι θα είναι νόστιμο. Ακόμα κι αν αυτό που θα φάει τελικά, δεν θα είναι αυτό που επιθυμούσε αρχικά.

 Πηγή: openculture.com

omorfizoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου