Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

9 στωικές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να ευδοκιμήσετε

9 στωικές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να ευδοκιμήσετε

  ‘Οταν ο Ζήνων από την Κύπρο ναυάγησε και ξεβράστηκε στην Αθήνα δεν περίμενε να του συμβεί κάτι καλό. Έχοντας χάσει σχεδόν τα πάντα και χωρίς να έχει τίποτα να κάνει, ο Ζήνων περιπλανιόταν σε μια βιβλιοθήκη, όπου σύντομα απορροφήθηκε από τη διδασκαλία του Σωκράτη. Αφού μελέτησε όλους τους μεγάλους φιλοσόφους της εποχής του, αποφάσισε να μεταφέρει τη γνώση του σε όποιον είχε τη διάθεση να ακούσει. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η φιλοσοφία του Στωικισμού. Η διδασκαλία του Ζήνωνα γρήγορα διαδόθηκε στους πάντες και όπως αργότερα συνήθιζε να αστειεύεται ο ίδιος «έκανα ένα προσοδοφόρο ταξίδι όταν ναυάγησα».
 Ο Στωικισμός όμως δεν σταματά εκεί. Αιώνες αργότερα η φιλοσοφία του παραμένει σχετική και επίκαιρη περισσότερο από ποτέ. Οι ακόλουθες πρακτικές θα σας βοηθήσουν να βρείτε την ηρεμία μέσα στο χάος που αντιμετωπίζουμε όλοι μας σήμερα. 1. Αναπτύξτε ένα εσωτερικό σημείο ελέγχου Πολλά από όσα συμβαίνουν στη ζωή μας δεν είναι μέσα στον έλεγχο μας. Οι Στωικοί αναγνωρίζουν αυτή την αδιαμφισβήτητη αλήθεια και επικεντρώνονται στο τι μπορούν να κάνουν. Είναι πολύ εύκολο να αγανακτούμε σήμερα. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στην άνεση, ώστε και η παραμικρή δυσκολία προκαλεί την οργή μας. Εάν το Ίντερνετ καθυστερεί, εάν η κίνηση μας καθηλώσει, το πρώτο μας ένστικτο είναι να ενοχληθούμε αν όχι να οργιστούμε. Καμιά από αυτές τις κρίσεις ευθύνονται για τη δυστυχία μας. Αυτή πηγάζει από την συναισθηματική ανταπόκριση που έχουμε επιλέξει. Το βάρος πέφτει σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι δεν αφήνουμε εξωτερικά συμβάντα να αναστατώνουν την εσωτερική κατάσταση του μυαλού μας. Μόλις το συνειδητοποιήσουμε αυτό, θα μας γίνει απόλυτα κατανοητό ότι έχουμε τη δύναμη να είμαστε ευτυχισμένοι άσχετα με τις περιστάσεις. 2. Φυλάξτε το χρόνο σας Οι Στωικοί καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος μας είναι η μεγαλύτερη περιουσία μας. Αντίθετα με οτιδήποτε υλικό έχουμε στην κατοχή μας, από τη στιγμή που ο χρόνος χαθεί δεν μπορούμε να τον ανακτήσουμε ξανά. Οπότε πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μην χάνουμε αλόγιστα τον πολύτιμο χρόνο μας. Οι περισσότεροι από εμάς επιτρέπουμε σε ανθρώπους και άλλες υποχρεώσεις να κυριεύουν τον χρόνο μας. Αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις χωρίς να σκεφτούμε τι πραγματικά περιλαμβάνουν. 
Τα ημερολόγια και τα προγράμματα φτιάχτηκαν για να μας βοηθούν. Γι αυτό δεν πρέπει να γινόμαστε σκλάβοι τους. 3. Μην βασίζετε την ευτυχία σας σε άλλους Πολλά από όσα κάνουμε πηγάζουν από την ανάγκη μας να αρέσουμε και να γινόμαστε αποδεκτοί από τους άλλους. Χαλάμε χρήματα που δεν έχουμε για να αγοράσουμε, εντυπωσιακά πράγματα, που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε, για να εντυπωσιάσουμε ανθρώπους για τους οποίους δεν ενδιαφερόμαστε πραγματικά. Οι επιλογές για την καριέρα μας ή τον τρόπο που ζούμε γυρίζουν γύρω από την αντίληψη που έχουν οι άλλοι για εμάς και όχι γύρω από το τι είναι καλύτερο για τη δική μας εξέλιξη. Μια ζωή που δεν νοιάζεται για τη γνώμη των άλλων ισούται με ελευθερία. 4. Μείνετε συγκεντρωμένοι όταν αντιμετωπίζετε περισπασμούς
 Ο καπιταλισμός των ημερών το δίχως άλλο μας έχει δώσει μια πλειάδα επιλόγων. Είτε πρόκειται για φαγητό, είτε για ταξίδια, είτε για διασκέδαση, έχουμε πολλά περισσότερα από τους προκάτοχους μας. Κι όμως αυτό δεν μας έχει ευεργετήσει. Με τόσες επιλογές μπροστά στα πόδια μας, συνήθως παραλύουμε από την αναποφασιστικότητα. Αυτό είναι το παράδοξο της επιλογής. Ο εγκέφαλος μας δεν μπορεί να ακολουθήσει την ταχύτητα των εξελίξεων στην καθημερινή μας ζωή και μπλοκάρει με όλες αυτές τις πληροφορίες. Ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε μια επιλογή, η προεπιλεγμένη επιλογή του είναι να διατηρήσουμε το στάτους κβο. Οι Στωικοί έδιναν έμφαση στη δράση με πρόθεση. Με απλά λόγια δεν πρέπει μόνο να αντιδρούμε στις καταστάσεις, αλλά να ζούμε με πρόθεση. 5. Διώξτε μακριά το Εγώ και τη Ματαιοδοξία
 Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που γίνονται μαθητές, ενώ στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι τα γνωρίζουν όλα. Στην καρδιά αυτού του προβλήματος κρύβεται ο εγωισμός και η αλαζονεία. Αυτό το σκεπτικό είναι σήμερα πιο επικίνδυνο από ποτέ. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν λύνει προβλήματα, αλλά και γιατί εμποδίζει την οξυδερκή σκέψη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα λαμπρότερα μυαλά των ημερών μας περνούν μεγάλο τμήμα του χρόνου τους διαβάζοντας.
 Καταλαβαίνουν ότι πάντα υπάρχει γνώση προς απορρόφηση, είτε από το παρελθόν, είτε από το παρόν, είτε από το μέλλον. 6. Αποτυπώστε τις σκέψεις σας στο χαρτί Από τα πολλά πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητα μας, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ενδοσκόπηση. Όταν κοιτάμε μέσα μας αναγκαζόμαστε να αναρωτηθούμε για τις πράξεις μας, αλλά και για όλα όσα πιστεύουμε για τον κόσμο γύρω μας. Η διατήρηση ημερολογίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους φροντίδας της νοημοσύνης μας. Ενισχύει την δημιουργικότητα, αυξάνει την ευγνωμοσύνη και λειτουργεί ως θεραπεία συνολικά. Τα οφέλη μιας τέτοιας πρακτικής είναι απροσμέτρητα. Κι αυτό γιατί οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας γίνονται περισσότερα ξεκάθαρα στο χαρτί από ότι στον νου. 7. Κρατήστε το έδαφος σας
 Σήμερα οι περισσότεροι αποκλίνουμε των απόψεων και των πεποιθήσεων μας, προκειμένου να γίνουμε αποδεκτοί από τους άλλους ή για να αποκομίσουμε κέρδη. Όμως το γκρι δεν έχει αποχρώσεις. Το να μην συμβιβαζόμαστε, να μην είμαστε ευέλικτοι απέναντι στα όσα μας θέτουν ως δέλεαρ μπροστά μας, είναι το δίχως άλλο υψηλό στάνταρτ. Όταν όμως επιτυγχάνεται για τους σωστούς λόγους δεν μας προσδίδει μόνο εξουσία, αλλά μας κάνει πραγματικούς πρεσβευτές του δίκαιου και του άδικου. Γιατί πολύ απλά, αν δεν υπερασπίζεσαι αυτά που πιστεύεις ακλόνητα, θα είσαι θύμα των πάντων. 8. Σκεφτείτε το χειρότερο που μπορεί να συμβεί Πολλά έχουν ειπωθεί για τη δύναμη της θετικής σκέψης στη ζωή μας. Διδασκόμαστε ότι ο οπτιμισμός και η επιβεβαίωση είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή.
 Οι Στωικοί ωστόσο πίστευαν ότι αντί να κρύβουμε τις δύσκολες αλήθειες της ζωής πίσω από την πόρτα, πρέπει να τις αναγνωρίζουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίζουμε. Μια άσκηση μάλιστα που έκαναν είναι να σκέφτονται το χειρότερο που θα μπορούσε να τους συμβεί. Κι ενώ άλλοι σκέφτονταν την απώλεια της δόξας τους ή αγωνιούσαν για τη διατήρηση της περιουσίας τους, όλοι συμφωνούσαν ότι το χειρότερο είναι το ανέφικτο του θανάτου. Ως αποτέλεσμα αυτής της άσκησης έκαναν ότι μπορούσαν για να αποφύγουν αυτό που δεν ήθελαν. Ακόμη και αν δεν το κατάφερναν, πετύχαιναν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. 
Πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και να μην φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να είμαστε προετοιμασμένοι για την επιτυχία και πανέτοιμοι για την αποτυχία. 9. Να θυμάστε ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα Στο μεγάλο σχέδιο, τίποτα από όσα κάνουμε έχει σημασία. Εμείς μπορεί να ζούμε σαν να είμαστε το κέντρο του κόσμου, να μας θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικούς, να είμαστε οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, ωστόσο όλα αυτά βρίσκονται μόνο στο μυαλό μας.

 Ακόμα και τα λαμπρότερα μυαλά, όπως ο Έντισον ή ο Νιούτον, έχουν καταλήξει σήμερα μια υποσημείωση στα επιστημονικά βιβλία. Δεν έχουμε συνεπώς λόγο να πιέζουμε τους εαυτούς μας με παράλογες προσδοκίες και να δεχόμαστε εξωτερικές πιέσεις. Το μόνο που έχει αξία είναι να ζούμε με τους δικούς μας όρους. Μόνο τότε θα μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ζούμε μια καλή ζωή.

   Πηγή: goodmenproject.com

 omorfizoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου