Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019

Εθνική Εβδομάδα Νυχτοπεταλούδας

Εθνική Εβδομάδα Νυχτοπεταλούδας - Φωτογραφικός Οδηγός

Η Ελλάδα είναι πλούσια σε νυχτοπεταλούδες (και γενικά σε Λεπιδόπτερα). Και μιας και είμαστε και οι μοναδικοί από την Ελλάδα που συνεργάζονται με την Εθνική (Διεθνή) Εβδομάδα Νυχτοπεταλούδας (National Moth Week) ο παρακάτω οδηγός είναι ένας φωτογραφικός οδηγός πεδίου όπου θα σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε τις νυχτοπεταλούδες της Ελλάδας.

10 Ημέρες έμειναν για να ξεκινήσει η Εθνική Εβδομάδα Νυχτοπεταλούδας - Ελλάδα (http://nationalmothweek.org/) όπου την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο καταγράφουν οι πολίτες τις νυχτοπεταλούδες της περιοχής τους.


Τις νυχτοπεταλούδες μπορούμε να τις βρούμε παντού ακόμα και στο παράθυρο του σπιτιού μας, αρκεί να αφήσουμε αναμένο ένα φως το βράδυ για να τις προσελκύσουμε (εκτός από κάποιες που είναι και ημερόβιες). Έχουν διάφορα σχέδια και χρώματα, όπου μερικές μπορεί να τις βρούμε βαρετές και άλλες ελκυστικές και να μας μαγέψουν.


Για φέτος έχουμε ένα δώρο σε όλους τους πολίτες που ασχολούνται με τις καταγραφές νυχτοπεταλούδων. Αυτό είναι ο νέος φωτογραφικός οδηγός πεδίου με 190 καταγραφές νυχτοπεταλούδων (και έρχεται σύντομα και ο οδηγός για τα μικρολεπιδόπτερα - micromoths).


Πατήστε το σύνδεσμο και πηγαίνετε το ποντίκι πάνω από την εικόνα της νυχτοπεταλούδας για να σας δείξει το επιστημονικό της όνομα.
Οι νυχτοπεταλούδες έχουν ποικίλα και εκθαμβωτικά χρώματα. 

Για μια ακόμη χρονιά συμμετέχουμε στην παγκόσμια "Διεθνή Εβδομάδα Νυχτοπεταλούδας" - http://nationalmothweek.org/.

Ευελπιστούμε πως και φέτος όλοι μας θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και θα γεμίσουμε με καταγραφές από όλη την Ελλάδα.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει μια ιδιωτική ή δημόσια εκδήλωση και να δώσει όχι μόνο το παρών αλλά και τα φώτα του στους τουρίστες και στους πολίτες / γείτονες του.

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας και κάντε εγγραφή στο http://nationalmothweek.org/register-a-nmw-event-2019/ εάν δημιουργείτε μια εκδήλωση (δημόσια ή ιδιωτική) ή βρείτε μέσα από τον χάρτη εάν υπάρχει άλλη εκδήλωση στην περιοχή σας για να συμμετάσχετε (http://nationalmothweek.org/events-map-2-2/).

Με την ολοκλήρωση της εθνικής εβδομάδας νυχτοπεταλούδας θα δωθεί πιστοποιητικό συμμετοχής από το ίδιο το National Moth Week.

______________________________

Οδηγίες:

1. Για να είναι έγκυρες οι συμμετοχές μπορείτε να τις βάλετε στο inaturalist, project noah ή και flickr.

Εμείς συστήνουμε να βάλετε τις καταγραφές σας στο inaturalist (https://www.inaturalist.org) όπου έχουμε δεδομένα απ' όλη την Ελλάδα για την βιοποικιλότητα της και έτσι δημιουργούμε ταυτόχρονα και μια μεγάλη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα.

2. Είναι πολύ εύκολο να κάνετε τις νυχτοπεταλούδες να έρθουν σε εσάς αρκεί να αφήσετε τουλάχιστον ένα φως αναμμένο. 

Βεβαίως υπάρχουν και πολύ πιο εξειδικευμένοι τρόποι εάν θέλετε, που όμως θα σας κοστίσουν, όπως να κρεμάσετε κάθετα ένα δίχτυ σκίασης ή όπως να αλοίψετε ένα δίχτυ ή ένα πανί με ζαχαρόνερο. Εννοείται πάντα ότι θα έχετε και φως ακριβώς πάνω ή δίπλα ώστε να προσελκύετε τις νυχτοπεταλούδες..enallaktikos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου