Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Σταφίδα: Ποια είναι η διατροφική αξία και τα οφέλη της στην υγεία μας


Σταφίδα: Ποια είναι η διατροφική αξία και τα οφέλη της στην υγεία μας

Πρόκειται φυσικά για την αποξηραμένη έκδοση του σταφυλιού. Υπάρχουν δύο είδη, η μαύρη και η άσπρη που ονομάζεται και σουλτανίνα. Οι σταφίδες θεωρούνται από πολλούς υπερτροφή και στη χώρα μας η πιο διαδεδομένη είναι η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, η κατανάλωση της οποίας εντοπίζεται από τους ομηρικούς χρόνους.
Και σήμερα, λοιπόν, είναι αρκετά διαδεδομένη η χρήση της και μάλιστα συνδυάζεται τόσο ως γλυκό με γιαούρτι ή σε δημητριακά, αλλά και σε αλμυρά φαγητά, συνοδεύοντας το ψητό κρέας, αλλά και πολλά είδη σαλατών. Είναι από τη φύση τους γλυκές και έχουν αρκετές θερμίδες, αν και η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι συνήθως μικρή.

Διατροφικά στοιχεία σταφίδας

Μισή κούπα σταφίδων έχει περίπου 216 θερμίδες και 42 γραμμάρια ζάχαρης. Περιέχει επίσης 2.7 γραμμάρια φυτικών ινών, σχεδόν 7% των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτές. Οι σταφίδες επίσης αποτελούν καλή πηγή σιδήρου. Μισή κούπα σταφίδων περιέχει 1.4 milligram σιδήρου, το 7% περίπου των ημερήσιων αναγκών για τις γυναίκες και το 17% για τους άντρες.
Επιπλέον, η παραπάνω ποσότητα περιέχει 36 milligram ασβεστίου, που αντιστοιχούν στο 5% των ημερήσιων αναγκών μας. Όπως τα σταφύλια και το κρασί, οι σταφίδες περιέχουν και αυτές αντιοξειδωτικά, όπως φαινόλες και πολυφαινόλες. Οι επιστημονικές έρευνες επίσης δείχνουν ότι οι σταφίδες περιέχουν φυτοχημικά, συγκεκριμένα ελαιανολικό οξύ και λινολεϊκό οξύ.

6 οφέλη της σταφίδας στην υγεία μας

1. Τόνωση της ενέργειας

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, ειδικά σε φυσικά σάκχαρα, όπως προαναφέρθηκε, οπότε αποτελούν μια υπέροχη επιλογή για πριν και μετά την γυμναστική. Μάλιστα, δεν σας βαραίνουν καθόλου, ούτε σας κάνουν να νιώθετε ανόρεχτοι μετά από λίγη ώρα και κουρασμένοι, όπως άλλοι υδατάνθρακες.

2. Προλαμβάνει κατά της δυσκοιλιότητας

Οι σταφίδες έχουν αρκετά μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών. Όπως είναι γνωστό, οι φυτικές ίνες βοηθούν την πεπτική διαδικασία και κυρίως τη φυσιολογική κίνηση του εντέρου. Με αυτό τον τρόπο, προλαμβάνουν κατά της άβολης δυσκοιλιότητες. Επίσης, οι φυτικές της ίνες ενισχύουν την αίσθηση κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή επιβραδύνει το άδειασμα του στομάχου. Γι’ αυτό είναι καλή επιλογή, αν προσπαθείτε να χάσετε λίγο επιπλέον βάρος.

3. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων

Έρευνα του 2013, δημοσιευμένη στο Journal of Food Science έδειξε ότι η κατανάλωση σταφίδων οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειωμένη αρτηριακή πίεση, μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και λιγότερη κατανάλωση θερμίδων λόγω της αυξημένης αίσθησης κορεσμού. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι είναι πολύ πιθανό οι σταφίδες να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών, διαβήτη και πιθανότατα παχυσαρκίας. Η περιεκτικότητα σε κάλιο και πολυφαινόλες φαίνεται ότι ενισχύουν αυτές τις ιδιότητες.

4. Προλαμβάνει και βοηθά κατά της αναιμίας

Εδώ είναι το σίδηρο των σταφίδων που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό, καθώς αυτό είναι που αντιμετωπίζεις τις απλές μορφές αναιμίας και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό το μικρό, κι όμως θαυματουργό, αποξηραμένο φρούτο περιέχει μικρές ποσότητες βιταμίνης Β και χαλκού, σημαντική για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

5. Βοηθά στην σεξουαλική δυσλειτουργία

Οι σταφίδες περιλαμβάνουν επίσης ένα χρήσιμο αμινοξύ, γνωστό ως αργινίνη, το οποίο είναι γνωστό πως ενεργοποιεί τη λίμπιντο και τη στύση, αλλά αυξάνει επίσης τα επίπεδα της σπερματικής κινητικότητας.

6. Διασφαλίζει την υγεία των ματιών και των οστών

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά των σταφίδων έχουν θετικές επιδράσεις στην όραση, γι’ αυτό ορισμένες φορές οι ασθενείς με καταρράκτη και άλλα προβλήματα όρασης τις περιλαμβάνουν στη διατροφή τους, σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών. Πολύτιμη πηγή ασβεστίου και βόριου, βοηθούν σημαντικά τα οστά και προλαμβάνουν κατά της οστεοπόρωσης.

enallaktikidrasi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου