Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ποιος θέλει αλλοπαρμένους να τον κυβερνούν;


Ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να υποστηρίξει το αφήγημα της αυταπάτης ως μιας τεράστιας κουβέρτας που καλύπτει όλες τις πολιτικές 

Ο ΥΠΟΙΚ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την 13/1/2019 στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού είπε για την ήττα του 2015 πως οφείλεται σε δύο λάθη «τους»: (α) αυτό που θεωρούσαν ως απειλή για την Ευρώπη, το Grexit, ήταν στην πραγματικότητα το σχέδιο της Γερμανίας, (β) είχαν υπερεκτιμήσει τη δυνατότητα πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Ξενίζει η ανάδειξη ως βασικών λαθών δύο ασύνδετων μεταξύ τους ζητημάτων.

Τα ζητήματα είναι ασύνδετα μεταξύ τους σε όποιον έχει στοιχειώδη αντίληψη της πραγματικότητας – για τα πρώτα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια, οπότε τι σχέση μπορεί να έχουν με τη διαπραγμάτευση του 2015; Είναι όμως απολύτως συνδεδεμένα στο ιδεοληπτικό μυαλό του κ. Τσακαλώτου. Τα δύο «λάθη» συνδέονται αμφότερα με τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου 2015, μόνον εάν τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς επρόκειτο να «χρηματοδοτήσουν» τη διαπραγματευτική γραμμή της απειλής Grexit. Θυμηθείτε το αφήγημα Βαρουφάκη: για να έχει έννοια η απειλή εξόδου από το ευρώ έπρεπε να μπορεί η Ελλάδα να έχει χρήματα για να αντέξει τις πιέσεις της ΕΚΤ – γι’ αυτό άλλως τε υπήρχε και το περίφημο Σχέδιο Χ με το σύστημα συμψηφισμών και τα IOU. Ποιά η διαφορά ανάμεσα στο αφήγημα Βαρουφάκη και στο αφήγημα Τσακαλώτου; Ο Γιάνης φανταζόταν πως θα είχε ρευστότητα με λογιστικές εγγραφές και IOU ενώ ο Ευκλείδης φανταζόταν πως θα υπάρξει πραγματικό χρήμα από φόρους και πάταξη της απάτης. Αν λάβουμε υπ’ όψη πως οι δύο πηγές ρευστότητας που καμώνονται πως φαντάζονταν οι δύο ΥΠΟΙΚ του ριζοσπαστικού τσιπροκαμμενισμού, είχαν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δύο ετών για να αποδώσουν σε μεγέθη που να έχουν όποια επίδραση στο διαπραγματευτικό οπλοστάσιο, είναι προφανές πως αμφότεροι είτε δεν ήξεραν τι τους γίνεται είτε κάτι κρύβουν με το αφήγημα – το δικό του αφήγημα ο καθένας. Η διαφορά τους ήταν στην πηγή της ρευστότητας, ο μονόκερως του Βαρουφάκη είχε και κορδέλες!


Ας γίνει απολύτως ξεκάθαρο: η ρευστότητα ήταν κρίσιμη για να κάνει η ΠΦΑ πόλεμο με την Ευρώπη. Οι «στρατηγοί» που διέθεταν οι τσιπροκαμμένοι ήταν ιδεοληπτικοί οικονομολόγοι, οι οποίοι φαντάζονταν ρευστότητες σα να παίζουν video games. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις ανοησίες Βαρουφάκη και στις ανοησίες Τσακαλώτου. Απλώς ο Γιάνης εκτιμά πως θα έχει υψηλότερο προσωπικό όφελος εάν το παίζει μετα-αριστερός, για όσο καιρό το σηκώνει ο λαϊκισμός. Αντίθετα ο Τσακαλώτος, μαζί με άλλα μπουμπούκια της αριστεροστραφούς ανοησίας, προσπαθεί να στηρίξει το αφήγημα της αυταπάτης. Καλά αυτοί (μην ξεχνάμε, Δραγασάκης και Τσίπρας πριν απ’ αυτόν) που είχαν φάει τη φόλα της απειλής με Grexit – που δεν το εννοούσαν οι καημενούληδες! – όλοι οι άλλοι που τους έλεγαν ακόμη από το 2014 πως κάνουν λάθος, γερμανοτσολιάδες ήταν; Ο Τσακαλώτος με το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς μπορεί να λέει ανοησίες τη μια στιγμή, να υιοθετεί τις πολιτικές άλλων (των σαμαροβενιζέλων εν προκειμένω) και αυτός να παραμένει αριστεράντζας και οι άλλοι κουίσλινγκ! Είναι χαριτωμένο να πηγαίνει και να λέει από δω κι από κει αυτές τις ανοησίες.

Στο Παρίσι είπε και κάτι ακόμη. Έναντι, λέει, της κωλοτούμπας πήραν την υπόσχεση του διακανονισμού του χρέους και καλώς έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το απίθανο είναι πως υπήρχε η υπόσχεση από τους δανειστές για διευθέτηση το 2022 – επρόκειτο για υποχρεωτική κίνηση εκ μέρους τους. Τότε έληγε η δεκαετής περίοδος χάριτος οπότε, εάν παρέμενε η υποχρέωση αποπληρωμής των συσσωρευμένων τόκων δεκαετίας, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε αμέσως. Η διευθέτηση του χρέους που πήραν οι Τσίπρας-Καμμένος-Τσακαλώτος ήταν ακριβώς αυτή η αναδιάρθρωση, η δεκαετής παράταση της χάριτος! Τα υπόλοιπα της διευθέτησης χρέους, τα προπλήρωσε η Ελλάδα με τα €5.5 δις πρόσθετου χρέους για να χρηματοδοτηθούν οι πράξεις ανταλλαγών του ESM, ενώ οι επιστροφές κερδών ομολόγων από «δικά μας λεφτά» έγιναν το καρότο για την τήρηση των συμφωνημένων! Το ενδιαφέρον είναι πως μέχρι το 2012 η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μορατόριουμ πληρωμών – αυτό που έγινε παράπλευρα με το PSI και κατέστησε υποχρεωτική την παρέμβαση για το 2022. Αυτοί οι άνθρωποι, από αυταπάτη σε αυταπάτη πήγαιναν!

Ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να υποστηρίξει το αφήγημα της αυταπάτης ως μιας τεράστιας κουβέρτας που καλύπτει όλες τις πολιτικές. Αν είναι έτσι, γιατί αυτός και οι σύντροφοί του παραμένουν εντός πολιτικής; 


Γιώργος Προκοπάκης
AthensVoice


kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου