Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Αστυπάλαια …Η μακρινή Βασιλοπούλα


Η κ. Αγγελικό, αποτελεί την πιο χαρακτηριστική  φιγούρα του  νησιού.  Mία από τις τρείς μοίρες. Aυτή που κλώθει. Καθισμένη κάθε απόγευμα στο κατώφλι  του σπιτιού της, γνέθει και πλέκει αναμένοντας  τους περαστικούς … Στην αρχή στέκεσαι επιφυλακτικός απέναντι της.  Σε καλωσορίζει, μιλώντας, την τοπική διάλεκτο που με δυσκολία καταλαβαίνεις . Σου δείχνει τα έργα τέχνης της.  Τα αποκαλύπτει  σιγά σιγά, μέσα από μια σακούλα.  Σκουφάκια και καλτσούλες . Το μάτι σου, πέφτει στη ρόκα της. Εξωτική φαντάζει  για όλους εμάς που ζούμε στην πόλη. Γι αυτήν όμως, είναι «το νήμα της ζωής της».  Μας εξηγεί όλη την διαδικασία. Βάφει  το μαλλί και στη συνέχεια το πλέκει… Σε πείθει αμέσως να αγοράσεις ένα σκουφάκι.  Δεν είναι δύσκολο για εκείνη.  Είναι πια τρόπος επιβίωσης.
Τα σκουφάκια της,  τα κρατώ σαν φυλαχτό .  Φορέθηκαν και φοριούνται ακόμη. Άντεξαν στο χρόνο… Αν λοιπόν τύχει και βρεθεί στο διάβα σας,  μην την προσπεράσετε. Μοιραστείτε μαζί της αυτή τη στιγμή …

Μακρινή, σαν του παραμυθιού βασιλοπούλα, λησμονημένη στο απόμερο και ξεπεσμένο της βασίλειο, βρίσκεται η Αστυπάλαια ανάμεσα στην Αμοργό,  Σαντορίνη και Ανάφη. Είναι το δυτικότερο νησί της Δωδεκανήσου, που ζει μέσα στο πέλαγος του Αιγαίου.
Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Πύρα, για το κοκκινόχρωμο της χώμα, αλλά και για τα πολλά και μυροβόλα λουλούδια της και για τους καρπούς της, την είχαν επονομάσει οι αρχαίοι «Θεών τράπεζα».
Το μέλι της ήταν  όπως και τώρα ονομαστό.Το περίεργο είναι πως φίδια δεν υπάρχουν στο νησί, ούτε τώρα αλλά ούτε και στην αρχαιότητα. Δίκαια λοιπόν ο Αριστοτέλης έγραψε ότι «εχθρόν είναι τοις όφεσιν  η των Αστυπαλαίων γη», ενώ οι Ρωμαίοι την ονόμασαν Ιχθυόεσσα για τα πολλά και ωραία της ψάρια.
as1
Τα Έθιμα
Αστυπαλίτικος γάμος . Τρεις μέρες προτού γίνει ο γάμος ετοιμάζουν τα πιταρίδια ,γλυκίσματα με μέλι που στέλνονται μέσα σε καλάθια στο σπίτι του γαμπρού. Με το τελείωμα της ιεροτελεστίας αρχίζουν τα κεράσματα με το σερμπέτι και τα παστέλια για να ακολουθήσει φαγοπότι ,τρικούβερτο γλέντι και χορός, ανάμεσα από ατελείωτες μαντινάδες και παινέματα του νέου ζευγαριού. 
 Μάχη Χριστοφορίδου


trelogiannis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου