Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Μηνύματα παγκόσμιας αλληλεγγύης



















Πάνος Τριγάζης*



Η Γιοκοχάμα και το Κόμπε είναι ιαπωνικά λιμάνια που ενώνουν όλο τον κόσμο, αφού στις 12 Απριλίου 2016 ξεκίνησε από τη Γιοκοχάμα το «Πλοίο της Ειρήνης» (Peace Boat) για ένα νέο, το 91ο, παγκόσμιο ταξίδι του, που θα καταλήξει στις 27 Ιουλίου πάλι στην Ιαπωνία. 

Το Peace Boat δεν είναι μόνο ένα κρουαζιερόπλοιο (Ocean Dream είναι το εμπορικό του όνομα), ναυλωμένο να κάνει ταξίδια ειρήνης στις πέντε ηπείρους. Είναι και διεθνής οργάνωση, με έδρα το Τόκιο, που έχει δικτυωθεί με κινήματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το τιμημένο με Νόμπελ (1910) Διεθνές Γραφείο Ειρήνης, όπως και κινήματα χωρών της Μεσογείου, του ελληνικού Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) συμπεριλαμβανομένου. 

Το Peace Boat περνάει από το λιμάνι του Πειραιά δύο φορές τον χρόνο. Η πρώτη επίσκεψή του το 2016 πραγματοποιείται 12 και 13 Μαΐου. Συμβολική υπήρξε κατά τη σύντομη εκδήλωση υποδοχής του «Πλοίου της Ειρήνης» η «Μεσογειακή Εκκληση Ειρήνης και Αλληλεγγύης», την οποία διάβασε ο ηθοποιός Στέφανος Μουαγκέ, μετανάστης δεύτερης γενιάς, αφρικανικής προέλευσης. Η διακήρυξη αυτή θα διαβαστεί σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου που θα επισκεφτεί το Πλοίο της Ειρήνης μετά τον Πειραιά. 

Η αρχή έγινε το 1983 όταν ομάδα Ιαπώνων φοιτητών, που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος των γειτονικών χωρών και λαών, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς. Η προσπάθεια πέτυχε βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση και καθιερώθηκε. Ετσι ιδρύθηκε η οργάνωση «Peace Boat», η οποία στη συνέχεια διεθνοποιήθηκε κερδίζοντας συμβουλευτική θέση στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ. 

Κύριο θέμα των ταξιδιών του «Πλοίου της Ειρήνης» είναι η απαλλαγή του κόσμου από τον πυρηνικό εφιάλτη, η κατάργηση και απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων. Δεν περιορίζεται όμως στο πρόβλημα των πυρηνικών το περιεχόμενο της δράσης του «Πλοίου της Ειρήνης». Οργανώνει και συμμετέχει σε πολλές καμπάνιες, όπως για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, για το περιβάλλον και άλλα μεγάλα προβλήματα. 

Το 91ο παγκόσμιο ταξίδι του «Πλοίου της Ειρήνης» διαπλέει τη Μεσόγειο από την Αίγυπτο σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, προκαλώντας ειρηνικές εκδηλώσεις σε πολλά λιμάνια μέσω φιλειρηνικών, αντιπυρηνικών και αντιρατσιστικών κινημάτων καθώς και αρκετών δημοτικών αρχών. 

Από τον Πειραιά, το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, απευθύνθηκε η ακόλουθη «Μεσογειακή Εκκληση Ειρήνης και Αλληλεγγύης»: 

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, ενθυμούμενοι και τιμώντας τα θύματα των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945. 

Υποστηρίζουμε πλήρως κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας 2020 Vision Campaign του διεθνούς κινήματος “Mayors for Peace” και του “Humanitarian Pledge”. 

Απαιτούμε τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. 

Εκφράζουμε την ολόθερμη αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Δε μπορούμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη. 

Αποδοκιμάζουμε τη συμπεριφορά αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους στη φιλοξενία προσφύγων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Επισημαίνουμε επιπροσθέτως το έλλειμμα πολιτικής βούλησης στην Ε.Ε., στην κατεύθυνση της προώθησης της ειρήνης και της μακροπρόθεσμης εξάλειψης των αιτιών που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους να φεύγουν από τις πατρίδες τους αναζητώντας καταφύγια σε άλλες χώρες. 

Θεωρούμε τον μιλιταρισμό αιτία δεινών για όλη την ανθρωπότητα και τις κοινωνίες και είμαστε υπέρμαχοι των δραστικών περικοπών στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες που απορροφούν, κατά μέσο όρο, 5 δισ. δολάρια ημερησίως, την ώρα που η φτώχεια εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και η παγκόσμια κοινωνική κρίση βαθαίνει. 

Καταδικάζουμε απερίφραστα τον ρατσισμό και φασισμό με οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζονται. 

Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να της παρέχει μεγαλύτερη βοήθεια. 

Χαιρετίζουμε εγκάρδια τον ελληνικό λαό για την πολύμορφη αλληλεγγύη του με τους πρόσφυγες, την οποία επέδειξε κάτω από άκρως δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να παράσχει περαιτέρω βοήθεια και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τον λαό της. 

Οχι σε όλους τους πολέμους - Αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες- Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. 

Οχι στον μιλιταρισμό και ρατσισμό - Ναι σε έναν κόσμο ελεύθερο από φτώχεια και πυρηνικά όπλα». 

*Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

ΕΦ-ΣΥΝ

anemosantistasis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου