Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΣ ΚΑΣΕΛΑΚΗΔΕΣ (Μεταπολιτική) VS ΚΑΡΕΚΛΑΚΗΔΕΣ (Μη-πολιτικη) ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΣ ΚΑΣΕΛΑΚΗΔΕΣ (Μεταπολιτική) VS ΚΑΡΕΚΛΑΚΗΔΕΣ (Μη-πολιτικη) ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
( Ή πως 10 οικογένειες και 4 τράπεζες είναι οι 11 λόγοι γιατί πρέπει να τους τελειώσουμε (πριν μας τελειώσουν). Και 2 συγκεκριμένες προτάσεις για το "πως" για να τις συζητήσουμε).
 
Ποιοι κερδίζουν από το "άστα εκεί" και την ψωροκωστανίαση, αποκρύπτοντας και ότι είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΆ ΑΔΎΝΑΤΗ η ενεργειακή επάρκεια μόνο με ΑΠΕ;;
 
Ότι κανένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς τις εφεδρείες κάποιου καυσίμου? Μέχρι τώρα του λιγνίτη και του πετρελαίου, από εδώ και εμπρός του φυσικού αερίου (εμπλουτισμένου μέχρι 10% και με υδρογόνο) και γύρω στο 2050 του υδρογόνου.
Γιατί σου κρύβουν ότι και μετά το 2050 η παγκόσμια ζήτηση σε φυσικό αέριο θα είναι περίπου όση και η σημερινή, ακόμα και αν όλα τα σχέδια "πράσινης μετάβασης" υλοποιηθούν;; (στο * η έκθεση της ΙΕΑ)
 
🔺️1. Οι μεταφορείς και έμποροι του εισαγόμενο φυσικού αερίου, πρώτα απ όλα. Όχι τυχαία, όλοι σχεδόν χορηγοί σήμερα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Και από πίσω τους Ρώσοι, Καταριανοι, Τούρκοι, οι λαθρέμποροι του ISIS και λοιπές δυνάμεις. Η σημερινή τιμή του φυσικού αερίου (σε μορφή LNG) και σε ενεργειακό ισοδύναμο ενός βαρελιού πετρελαίου είναι σήμερα στα 145$, ενώ του πετρελαίου γύρω στα 110$. Αν το φυσικό αέριο πχ νότια της Κρήτης εξαχθεί (είναι τεχνικά δυνατό αυτό σε 2 με 3 χρόνια) και μεταφερθεί μέσω του EastMed, η τιμή τότε πέφτει στα 25,5-26$ για ενεργειακά ισοδύναμη ποσότητα ενός βαρελιού πετρελαίου.
 
🔺️2. Οι έμποροι φωτοβολταϊκων και ανεμογεννητριών, που κάνουν ότι μπορεί να περάσει από το χέρι τους για να μην αναπτυχθεί καμία άλλη εναλλακτική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας πλην των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών. Όπως το βιοαέριο και η γεωθερμία, αλλά και η ανάπτυξη τεχνολογιών για την εξαγωγή φυσικού αερίου από τους παγωμένους υδριτες μεθανίου νότια του Καστελόριζου και της Κρήτης. Ισοδύναμο φυσικού αερίου περίπου 100 φορές τα γνωστά κοιτάσματα όλης της Ανατολικής Μεσογείου, που περιμένουν να συλλεχθούν μετά από μια δεκαετία που θα έχουν ωριμάσει οι τεχνολογίες συλλογής τους..Από αυτούς τους πάγους κινδυνεύουμε περισσότερο, αν δεν προλάβουμε να τους μαζέψουμε για να τους κάψουμε και όχι τόσο από το διοξείδιο, που είναι η τροφή για φυτά και δένδρα - αρκεί να υπάρχουν... 
 
🔺️3. Το περιβάλλον ΔΕΝ κερδίζει απολύτως τίποτε! Όσο αέριο χρειάζεται η οικονομία μας ή της ΕΕ θα συνεχίσει να εξάγεται κάπου αλλού και θα καίγεται εδώ ! Τελεία. 
 
🔺️4. Η οικονομία επίσης δεν έχει να περιμένει κάποια θετική επίδραση από τα πακέτα που θα επενδυθούν μονόπατα στις ΑΠΕ που θέλουν οι Γερμανοί. Θα επιδοτούμε εδώ την λειτουργία τους μέσω του πρασίνου χαρατσιού κάθε λογαριασμού ρεύματος, για να επιδοτηθούν έμμεσα κάποιες γερμανικές, κυρίως, θέσεις εργασίας. Βούντεμπαχ!
 
🔺️5.Το κόστος αντικατάστασης των 5εκ κινητήρων εσωτερικής καύσης που λειτουργούν σήμερα με ηλεκτροκινητηρες, υπολογίζεται στα 80δισ ευρώ. Δηλαδή 40% περισσότερα απ όλα τα κορονοϊοπακετα και το ΕΣΠΑ που θα εισπραχθούν, για να μας διατηρήσουν και ως ενεργειακά και τεχνολογικά εξαρτημένους!
 
🔺️6. Μην νομίζετε ότι άλλοι είναι αυτοί που κερδίζουν από την εισαγωγή και μεταφορά εισαγόμενων υδρογονανθράκων και άλλοι, δήθεν αντίπαλοι τους, όσοι επενδύουν στις "πράσινες" τεχνολογίες. Οι ίδιοι είναι, οι 10 οικογένειες που κρατούν με διάφορους τρόπους τους κυβερνώντες ως πιστούς υπηρέτες των επιχειρηματικών τους πλάνων και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κρατούν δέσμια την πολιτική όσο αυτή δεν λογοδοτεί στους πολίτες αλλά σε αυτούς μέσα από βαρωνίες, τάσεις ή "προσωπικές " στρατηγικές κρυμμένες πίσω από κάποια ΜΚΟ.
 
🔺️7. Η καθήλωση της οικονομίας στο μοντέλο 3% πρωτογενής-10% μεταποίηση και το υπόλοιπο εσωστρεφείς κυρίως υπηρεσίες του τριτογενή τομέα εξυπηρετεί τα πιο πάνω επιχειρηματικά πλάνα. Και μας οδηγούν, μαζί με τις πολιτικές αναδιανομής "προς τα πάνω" μέσω των φουσκωμένων λογαριασμών και των κατασχέσεων πάλι σε πολύχρονες περιπέτειες μνημονίων. Μόνο που αυτή την φορά θα συνοδεύεται από υποθηκεύσεις και όλου του υπεδάφους. 
 
🔺️8. Οι "δανειστές" μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν οι ίδιες 10 οικογένειες να κάνουν την δουλειά τους, κερδίζοντας όσα θέλουν και χωρίς μάλιστα κανένα δημόσιο φορέα ενεργειακών υποδομών που να μπορεί να παρεμβαίνει για να βάζει όρια στα καρτέλ τους. Πάλι ο στόχος είναι να σωθεί το τραπεζικό σύστημα και το καζίνο των χρηματοπιστωτικών παιγνίων, που πάλι κινδυνεύουν με κατάρρευση. Άκρως απαραίτητες αυτές οι υποθήκες για να στηρίξουν ένα νεο μεγάλο κύκλο δανεισμού μας. Είτε ως δημόσιο είτε ως χρεοκοπημένε νοικοκυριά.
 
🔺️9. Οποιαδήποτε δήθεν οικολογική θέση "για την κλιματική αλλαγή" που αυτά τα αποκρύπτει, προβάλλοντας κάποια σκέτη Πράσινη Ανάπτυξη-πανάκεια, ουσιαστικά ακυρώνει την στρατηγική μας στην εξωτερική μας πολιτική. Αλλά ακυρώνει και τα όποια γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα θα μπορούσαμε να έχουμε στο νέο πολύπλοκο περιβάλλον που δημιουργείται και στην γειτονιά μας και διεθνώς όπως και κάθε πιθανότητα να αναπτυχθούμε στους τομείς που έχει ανάγκη ή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αυτός ο τόπος.
 
🔺️10. Όσοι στρατηγικά έχουν επιλέξει να ακολουθούν τις πολιτικές του Σημίτη στα θέματα και της εξωτερικής μας πολιτικής. Που συμπληρώνεται και με όσους είναι έτοιμοι να αποδεχτούν πάλι και κάποιο μνημόνιο για να ολοκληρωθεί δια του σχεδίου Πισσαρίδη ο στρατηγικός σχεδιασμός των νεοφιλελε που διακόπηκε από το 15 μέχρι το 19. Όλοι αυτοί κλείνουν τώρα το μάτι στον Ερντογάν και τους χορηγούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη που, σε μεγάλο βαθμό ,επεμβαίνουν για να καθορίσουν και την εξωτερική μας πολιτική. 
 
🔺️11. Άλογο, χωρίς λόγο δηλαδή, είναι να πιστεύει κάποιος ότι αυτά που θα ακολουθήσουν με τις εκχωρήσεις δικαιωμάτων στα εθνικά μας θέματα είναι αντιστρέψιμα. Άρα με παλιές συνταγές τύπου ΠΑΣΟΚ/ΝΔ όλα πάλι θα είναι όπως πρίν και ότι όλα θα μας τα λύσει μια εισαγόμενη πράσινη ανάπτυξη. 180.000 νέες θέσεις εργασίας είναι λέει ο στόχος αυτών των επενδύσεων από αυτές τις επιδοτήσεις και σε βάθος δεκαετίας. Όσες περίπου χάθηκαν κατά την διάρκεια μόνο του 1ου lockdown μέσα σε ένα δίμηνο!
 
Πράσινα άλογα!
 
Λυπάμαι αλλά την λογική τους μου είναι αδύνατο να την παρακολουθήσω, όσο καλές να θέλουν να δείχνουν και οι προθέσεις.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε;;
 
✔️Αυτά τα δισ για "Πράσινη Ανάπτυξη" να κατευθυνθούν για την ουσιαστική ενίσχυση των παραγωγικών υποδομών του πρωτογενή (Γεωργία και εξορύξεις), του δευτερογενή τομέα και της Οικονομίας της γνώσης ,φυσικά με νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και με όση κυκλική οικονομία μπορεί να γίνει στις πρώτες ύλες ή με το γενναίο πρασίνισμα της υπαίθρου. Το παράδειγμα της γειτονικής μας Βουλγαρίας που πέτυχε στους στόχους μείωσης των αερίων θερμοκηπίου επεκτείνοντας τα (άκαυστα) δάση της κατά 40%, δείχνουν το τι πρέπει να γίνει και εδώ.
Όσο για τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την ενεργειακή μας μετάβαση προς το υδρογόνο μέχρι το 50:
 
✔️Δεν μας εμποδίζει κανείς για να εκδώσουμε ΤΩΡΑ εξωτραπεζικο παράλληλο ελληνικό ψηφιακό πάγιο τεχνολογίας blockchain, συμφώνου με την Οδηγία 843/18 της ΕΕ και τον κανονισμό MICA. Αντικρυσμενο με κάθε kwh από ΑΠΕ που παράγεται αλλά ΚΑΙ με την αξία των κοιτασμάτων αερίου που ανακαλύπτονται (ανεξάρτητα αν εξαχθεί τελικά ή όχι)!
 
Ότι ακριβώς κάνουν σήμερα τα ΗΑΕ και η Σ. Αραβία με το ψηφιακό πάγιο (κάποιοι ακόμα τα λένε κρυπτονομίσματα) aber, που εκδίδεται εξωτραπεζικά από τα ΗΑΕ αντικρισμενο με τις kWh των υδρογονανθρακων που εξάγουν. Κανένα δάνειο δεν εμπλέκεται για την παραγωγή του ή κάποια άλλη ενεργοβόρα δραστηριότητα mining, όπως για τα παλαιάς κοπής bitcoin. Και ήδη χρησιμοποιείται ως μέσο συναλλαγών και χρηματοδότησης των δημοσίων επενδύσεων στα ΗΑΕ, αλλά και, αντί του δολαρίου, για τις διασυνοριακες τους συναλλαγές με την Σαουδική Αραβία. 
 
Έτσι, με την χρήση ενός αντίστοιχου εδώ:
 
🔹Και γίνεται διαφανής η σχέση παραγωγού ενέργειας - καταναλωτή που επιλέγει να καταναλώσει ΑΠΕ πληρώνοντας την κυκλικά με ένα τέτοιο παράλληλο μέσο συναλλαγών, αντί με ευρώ
 
🔹Και είναι δυνατός ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ενέργειας έτσι ώστε μέχρι το 50 να μπορούν να λειτουργήσουν ως "έξυπνα" πάνω στην νεα αρχιτεκτονική που εισάγει η εποχή του υδρογόνου. Ένα ΔΕΥ, Δηλαδή πάνω σε ένα Διαδίκτυο παραγωγής/αποθήκευσης Ενέργειας Υδρογόνου..
 
🔹-Και αποκλείονται νοθείες επιδότησης δήθεν ενέργειας από ΑΠΕ (πχ με εισαγόμενη από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας),
 
-🔹Και καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό μέχρι τα 130δισ που απαιτεί σήμερα η οικονομία μας για να αναπτυχθεί . Πχ επιδοτώντας με αυτά αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις υποστήριξης της εργασίας αλλά
 
🔹Και μένουν πολύτιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας, του ανθρώπινου δυναμικού μας και το κοινωνικό κράτος . αλλά και δημοσιονομικός χώρες για να στηριχθεί μια γενναίο μείωση του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων έως και το μισό. Απαραίτητο μέτρο και για να λυθεί το δημογραφικό μας πρόβλημα αλλά και για την ουσιαστική εμπλοκή των πολιτών στον έλεγχο όλων των πιο πάνω, δίνοντας έτσι και ένα πιο άμεσο και ουσιαστικό περιεχόμενο στην δημοκρατία μας.
 
Θα έλεγα αν με ρωτούσαν για το ποιες είναι αυτές οι 10 οικογένειες. Τις ξέρετε.
 
*  To καλά κρυμμένο μυστικό από τα παπαγαλάκια της δήθεν "Πράσινης μετάβασηςΕΔΩ.


https://zeys-elaynon.blogspot.com/

ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟ 2025!!!

 

 

Ενώ τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης εστιάζουν την προσοχή μας στις επερχόμενες εκλογές, το σκηνικό έχει στηθεί για το αδιανόητο. Τα πιόνια σκακιού βρίσκονται σε κίνηση σε όλο τον πλανήτη και οι παγκόσμιοι ηγέτες συνεχίζουν να μας σέρνουν σε κατευθύνσεις που δεν πρέπει να θέλουμε να πάμε. Αν όλοι καταλάβαιναν πραγματικά πού μας οδηγούσαν τα τρέχοντα γεγονότα, θα υπήρχαν μαζικές διαμαρτυρίες σε κάθε μεγάλη πόλη αυτή τη στιγμή. Ο άνετος τρόπος ζωής που τόσοι πολλοί από εμάς θεωρούμε δεδομένους πρόκειται να καταρρεύσει. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να εμπλακούν σε πολλούς μεγάλους πολέμους ταυτόχρονα, και σίγουρα δεν είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο σενάριο.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν μπορούσαν καν να διαλέξουν την Ταϊβάν σε έναν κενό χάρτη του κόσμου, αλλά για τους Κινέζους το νησί της Ταϊβάν είναι υψίστης σημασίας.

Την Πέμπτη, ένας Κινέζος στρατηγός είπε στον Τζέικ Σάλιβαν κατάμουτρα ότι η Ταϊβάν είναι «η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί».

Ένας κορυφαίος Κινέζος στρατηγός δήλωσε την Πέμπτη στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τη «συμπαιγνία» τους με την Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλού ρίσκου στο Πεκίνο.

Ο στρατηγός Zhang Youxia, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, δήλωσε στον Sullivan ότι η Ταϊβάν «βρίσκεται στον πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας, το θεμέλιο του πολιτικού θεμελίου των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Ο PLA σίγουρα θα λάβει αντίμετρα κατά των προκλήσεων των δυνάμεων ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», ανέφερε η ανακοίνωση που είπε ο Ζανγκ στον Σάλιβαν, χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο για τον στρατό της Κίνας, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. «Η Κίνα προτρέπει την αμερικανική πλευρά να σταματήσει τη στρατιωτική συμπαιγνία με την Ταϊβάν, να σταματήσει να εξοπλίζει την Ταϊβάν και να σταματήσει να διαδίδει ψευδείς αφηγήσεις για την Ταϊβάν».

Οι Κινέζοι είναι πολύ θυμωμένοι.

Και προετοιμάζονται να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν εδώ και πολύ καιρό.

Όταν τελικά συμβεί αυτό, θα είμαστε σε πόλεμο με την Κίνα και όλα θα αλλάξουν.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταβροχθίζουν ακόμη περισσότερα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς το Ποκρόβσκ, την πόλη στο Ντόνετσκ που αποτελεί βασικό κόμβο επιμελητείας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), του οποίου ο χάρτης δείχνει την τελευταία κατάσταση στην περιοχή.

Το think tank της Ουάσινγκτον επικαλέστηκε πλάνα γεωεντοπισμού από την Τετάρτη που είπε ότι δείχνουν ρωσική προέλαση στο Memryk, μια πόλη περίπου 18 μίλια νοτιοανατολικά του Pokrovsk, την οποία ορισμένοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ισχυρίστηκαν ότι η Μόσχα είχε καταλάβει εντελώς.

Άλλα γεωγραφικά εντοπισμένα πλάνα έδειξαν προέλαση των ρωσικών δυνάμεων σε άλλες περιοχές νοτιοανατολικά του Pokrovsk, κοντά στην πόλη Novohrodivka, η οποία έχει επιβεβαιωθεί από Ρώσους στρατιωτικούς bloggers.

Σε αυτό το σημείο, οι δυτικοί ηγέτες είναι τόσο απελπισμένοι να επιτύχουν τη «νίκη» που ρίχνουν τα πάντα εκτός από τον νεροχύτη της κουζίνας στους Ρώσους.

Μάλιστα, οι Βρετανοί έστειλαν ακόμη και ρομποτικά «σκυλιά πολέμου» στην Ουκρανία...

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με ρομποτικά «σκυλιά πολέμου» που έχουν αρχίσει να βοηθούν τα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης και να τρομοκρατούν τα ρωσικά στρατεύματα που τα βλέπουν, σύμφωνα με αναφορές.

«Ο σκύλος-ρομπότ επέδειξε τις ικανότητές του στην παράδοση μιας σειράς κρίσιμου εξοπλισμού, επιδεικνύοντας τις δυνατότητές του ως ανεκτίμητο πλεονέκτημα για τις στρατιωτικές μονάδες», δήλωσε ο κατασκευαστής Brit Alliance για τις μονάδες.

«Ο σκύλος-ρομπότ επέδειξε εξαιρετική κινητικότητα και ευκινησία, ζωτικής σημασίας για τη διέλευση από πολύπλοκα και εχθρικά περιβάλλοντα», πρόσθεσε η εταιρεία. «Είτε πλοηγείται μέσα από συντρίμμια, είτε σκαρφαλώνει πάνω από εμπόδια, είτε κινείται ύπουλα σε ανοιχτό έδαφος, ο σκύλος-ρομπότ έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας».

Και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να κλιμακώνουν τα πράγματα μέχρι να ξεπεραστεί μια γραμμή που δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεραστεί.

Οι Ρώσοι προετοιμάζονται για αυτό το αναπόφευκτο κατασκευάζοντας λαμπερά νέα καταφύγια βομβών για τον πληθυσμό τους.

Το Κρεμλίνο κυκλοφόρησε χθες ένα περίεργο βίντεο που ωραιοποιεί τα νεόκτιστα καταφύγιά του, καθώς η Ουκρανία συνέχισε την εισβολή της στο ρωσικό έδαφος.

Γυρισμένο στο δημοφιλές θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, το κλιπ δείχνει δύο νεαρές γυναίκες να χαμογελούν καθώς μπαίνουν σε ένα καταφύγιο - σαν να είναι απλώς ένα άλλο μέρος της καθημερινής ζωής.

Δυστυχώς για εμάς, όταν οι βόμβες αρχίσουν να πέφτουν στο έδαφός μας, θα είμαστε άτυχοι επειδή δεν έχουμε καταφύγια.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια δημοσκόπηση του YouGov που διεξήχθη πέρυσι ανακάλυψε ότι το 66% των Αμερικανών ανησυχούν ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να εξαλειφθεί από τα πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov του 2023 σε χίλιους ερωτηθέντες, εξήντα έξι τοις εκατό ανησυχούν ότι η ανθρώπινη φυλή θα εξαλειφθεί από τα πυρηνικά όπλα. Περίπου ο ίδιος αριθμός ανησυχεί ότι θα σκοτωθούμε από έναν παγκόσμιο πόλεμο. Πενήντα τρία τοις εκατό πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να μας κάνει μέσα. πενήντα δύο τοις εκατό στοιχηματίζουν στην κλιματική αλλαγή. σαράντα έξι τοις εκατό στην τεχνητή νοημοσύνη. σαράντα δύο τοις εκατό σε μια πράξη του Θεού. τριάντα επτά τοις εκατό σε έναν αστεροειδή. τριάντα ένα τοις εκατό παγκόσμια ανικανότητα να αποκτήσουν παιδιά. είκοσι πέντε τοις εκατό μια εξωγήινη εισβολή.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ ευγνώμονες που τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε μάχες από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Δυστυχώς, δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να τελειώσει αυτό το σερί.

Ο πόλεμος που παρακολουθώ πιο στενά από οποιονδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή είναι η τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ ξεκίνησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη που έχουμε δει «εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες».

Η Πέμπτη σηματοδοτεί τη δεύτερη ημέρα της μεγάλης κλίμακας επιδρομής του ισραηλινού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Οι σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώθηκαν σε ένα τζαμί στην πόλη Τουλκαρέμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Η πρώτη ημέρα της μεγάλης επίθεσης στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες στρατιώτες του IDF και προσωπικό ασφαλείας της Σιν Μπετ άφησε τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιους νεκρούς. Μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μπουλντόζες έχουν θεαθεί να εστιάζουν τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στις πόλεις Τζενίν, Τουλκαρέμ και Τούμπας – καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει επίσης εκτεταμένους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Εν μέσω διεθνών επικρίσεων για την προφανή επέκταση του πολέμου στη Γάζα στη Δυτική Όχθη που διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή, η ισραηλινή ηγεσία λέει ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι αν δεν ενεργούσε, μια άλλη τρομοκρατική επίθεση τύπου 7ης Οκτωβρίου θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει από πράκτορες στη Δυτική Όχθη.

Περιττό να πούμε ότι αυτό έχει προκαλέσει ακόμη υψηλότερες εντάσεις στην περιοχή.

Σε ένα σημείο, τα ισραηλινά στρατεύματα εκτόξευσαν πραγματικά «πυραύλους που εκτοξεύονται από τον ώμο» σε ένα τζαμί στο Tulkarem.

Στο Tulkarem, στρατεύματα της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Yamam της Συνοριακής Αστυνομίας στάλθηκαν σε ένα τζαμί στην πόλη μετά από πληροφορίες που παρείχε η Shin Bet για μια ομάδα ενόπλων που κρύφτηκαν εκεί.

Οι αξιωματικοί του Yamam πραγματοποίησαν μια τακτική γνωστή ως «χύτρα ταχύτητας» που περιλαμβάνει την κλιμάκωση του όγκου της φωτιάς που κατευθύνεται σε ένα κτίριο για να αναγκάσει τους υπόπτους να βγουν έξω.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει πυραύλους στον ώμο στο τζαμί ως μέρος της τακτικής και δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, πολλοί στον ισλαμικό κόσμο εργάζονται σε μια φρενίτιδα για αυτό.

Δεν έχω δει ποτέ περισσότερο θυμό και περισσότερη απογοήτευση στην περιοχή, και είναι μόνο θέμα χρόνου πριν εκραγεί πλήρως.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης παραδέχονται τώρα ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ «είναι αναπόφευκτος».

Επιπλέον, μετά την πλήρη αποτυχία της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ολοκλήρωσε τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου και υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλιζόταν στο νότιο Λίβανο – το έκανε ούτως ή άλλως – πολλοί Ισραηλινοί έχασαν κάθε εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα της διπλωματίας για να σταματήσει τη Χεζμπολάχ.

Η ωμή αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι αναπόφευκτος, ακόμα κι αν δεν θα συμβεί αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα, ή ακόμα και τους επόμενους μήνες. Η Χεζμπολάχ έχει αποδείξει στους Ισραηλινούς και τους Ισραηλινούς ιθύνοντες ότι είναι μια σημαντική απειλή που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την προσπάθεια να σταματήσει τον επανεξοπλισμό της.

Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό ότι θα μπορούσαμε να δούμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή μέχρι το τέλος αυτού του ημερολογιακού έτους.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα πώς θα μοιάζει αυτό.

Θα είναι πιο φρικτό από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι θα τολμούσαν να φανταστούν.

Φυσικά, το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να ειπωθεί και για τις άλλες κατακλυσμικές συγκρούσεις που έρχονται επίσης.

Γράφω για αυτές τις συγκρούσεις που πλησιάζουν εδώ και πολλά χρόνια, και τώρα είμαστε σχεδόν εκεί.

Αν οι άνθρωποι καταλάβαιναν πραγματικά το θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσουν αυτοί οι πόλεμοι, θα υπήρχαν τεράστια αντιπολεμικά κινήματα σε όλο τον πλανήτη.

Αλλά αντ 'αυτού, δισεκατομμύρια άνθρωποι φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μια πραγματικά κακή περίπτωση «πολεμικού πυρετού», και αυτό είναι εξαιρετικά ατυχές.

Το νέο βιβλίο του Michael με τίτλο "Chaos" είναι διαθέσιμο σε χαρτόδετο εξώφυλλο και για το Kindle στο Amazon.com  michaeltsnyder.substack.com.

https://enaasteri.blogspot.com/

Μεγάλο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό ψύχεται με ταχύτητες ρεκόρ – και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί.


 Μεγάλο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό ψύχεται με ταχύτητες ρεκόρ – και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί… Οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι οδήγησε την πρόσφατη δραματική ψύξη του τροπικού Ατλαντικού, αλλά μέχρι στιγμής έχουν προκύψει λίγες ενδείξεις. «Ακόμα ξύνουμε το κεφάλι μας για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα», είπαν οι ερευνητές.

Για λίγους μήνες αυτό το καλοκαίρι, μια μεγάλη λωρίδα του Ατλαντικού Ωκεανού κατά μήκος του ισημερινού ψύχθηκε με ταχύτητα ρεκόρ. Αν και το κρύο έμπλαστρο θερμαίνεται τώρα και επιστρέφει στο φυσιολογικό, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μπερδεύονται με το τι προκάλεσε τη δραματική ψύξη εξαρχής.

Το ανώμαλο ψυχρό κομμάτι, το οποίο περιορίζεται σε ένα τμήμα του ωκεανού που εκτείνεται σε αρκετές μοίρες βόρεια και νότια του ισημερινού, σχηματίστηκε στις αρχές Ιουνίου μετά από μια σειρά πολλών μηνών με τα θερμότερα επιφανειακά νερά εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Ενώ αυτή η περιοχή είναι γνωστό ότι ταλαντεύεται μεταξύ ψυχρών και θερμών φάσεων κάθε λίγα χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο έπεσε από ρεκόρ σε χαμηλό αυτή τη φορά είναι «πραγματικά άνευ προηγουμένου», λέει ο Franz Tuchen, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στη Φλόριντα. παρακολουθεί το συμβάν, είπε στο Live Science.

«Εξακολουθούμε να ξύνουμε το κεφάλι μας για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα», είπε ο Michael McPhaden, ανώτερος επιστήμονας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) που επιβλέπει μια σειρά από σημαδούρες στις τροπικές περιοχές που συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για το κρύο. patch, είπε στο Live Science. «Θα μπορούσε να είναι κάποιο παροδικό χαρακτηριστικό που έχει αναπτυχθεί από διαδικασίες που δεν καταλαβαίνουμε καλά».

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον ανατολικό ισημερινό Ατλαντικό ήταν οι πιο καυτές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν ξεπέρασαν τους 86 βαθμούς Φαρενάιτ (30 βαθμούς Κελσίου) — οι θερμότεροι μήνες που έχουν καταγραφεί από το 1982. Όταν μπήκε ο Ιούνιος, οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν μυστηριωδώς, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τέλη Ιουλίου στους 77 F (25 C), έγραψε πρόσφατα ο Tuchen σε μια ανάρτηση ιστολογίου.

Οι προβλέψεις έδειξαν ότι το φαινόμενο ψύξης μπορεί να είναι στα πρόθυρα να εξελιχθεί σε ατλαντικό Niña, ένα περιφερειακό κλίμα που τείνει να αυξήσει τις βροχοπτώσεις στη δυτική Αφρική και να μειώσει τις βροχοπτώσεις στη βορειοανατολική Βραζιλία καθώς και σε χώρες που αγκαλιάζουν τον Κόλπο της Γουινέας, όπως η Γκάνα, η Νιγηρία και Καμερούν. Το φαινόμενο, το οποίο δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το αντίστοιχο της La Niña στον Ειρηνικό και δεν έχει συμβεί από το 2013, θα είχε δηλωθεί εάν οι χαμηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες παρέμεναν για τρεις μήνες, έως τα τέλη Αυγούστου.

Ωστόσο, ο κρύος θύλακας του νερού θερμαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, επομένως «η ετυμηγορία είναι ήδη αρκετά βέβαιη ότι δεν θα ταξινομηθεί ως Atlantic Niña», είπε ο Tuchen.

Ωστόσο, το να καταλάβουμε τι ακριβώς προκάλεσε τη δραματική ψύξη θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις ιδιορρυθμίες του κλίματος της Γης, κάτι που μπορεί τελικά να ωφελήσει την πρόγνωση του καιρού, είπε ο Tuchen. Καμία όμως από τις αναμενόμενες διαδικασίες δεν ξεχωρίζει μέχρι στιγμής.

Μεγάλο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό ψύχεται με ταχύτητες ρεκόρ – και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί

“Κάτι άλλο συμβαίνει”

Τα ψυχρότερα επιφανειακά ύδατα συνήθως συνοδεύονται από ισχυρότερους εμπορικούς ανέμους, οι οποίοι ρέουν κοντά στον ισημερινό και είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες του Niñas, επειδή παρασύρουν τα θερμά επιφανειακά ύδατα και επιτρέπουν σε βαθύτερα, ψυχρότερα νερά να ανέβουν μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως ισημερινής ανόδου. Περιέργως, η πρόσφατη ψυχρή περιοχή συμπίπτει με πιο ασθενέστερους ανέμους νοτιοανατολικά του ισημερινού, οι οποίοι «κάνουν το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουν αν ήταν ο λόγος για την ψύξη», είπε ο Tuchen. «Προς το παρόν, πιστεύουμε ότι οι άνεμοι ανταποκρίνονται στην ψύξη».

Ο ΜακΦέιντεν σημείωσε ότι ορισμένοι ασυνήθιστα ισχυροί άνεμοι που είχαν αναπτυχθεί στα δυτικά του κρύου τμήματος τον Μάιο μπορεί να ξεκίνησαν την ψύξη με ταχύτητα ρεκόρ, αλλά αυτοί οι άνεμοι «δεν έχουν αυξηθεί όσο η θερμοκρασία έχει πέσει», είπε ο ΜακΦέιντεν. «Κάτι άλλο συμβαίνει».

Οι επιστήμονες έχουν μοντελοποιήσει μια χούφτα πιθανές κλιματικές διεργασίες για να προσπαθήσουν να εξηγήσουν την παρατηρούμενη ψυχρή περιοχή, όπως οι εξαιρετικά ισχυρές ροές θερμότητας στην ατμόσφαιρα ή οι ξαφνικές αλλαγές στα ρεύματα των ωκεανών και του ανέμου. «Από ό,τι βλέπουμε, αυτοί δεν είναι προφανείς οδηγοί αυτού του γεγονότος ψύξης», είπε ο Tuchen.

Αν και είναι άνευ προηγουμένου, η πρόσφατη δραματική ψύξη δεν είναι πιθανό να προκληθεί από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω», είπε ο ΜακΦέιντεν. “Αλλά εκ πρώτης όψεως, αυτό είναι απλώς μια φυσική παραλλαγή του κλιματικού συστήματος πάνω από τον ισημερινό Ατλαντικό.”

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους, ωκεανικούς σημαδούρες και άλλα μετεωρολογικά εργαλεία, οι Tuchen και McPhaden είναι μεταξύ πολλών κλιματικών επιστημόνων που παρακολουθούν με προσήλωση το κρύο έμπλαστρο και τυχόν μελλοντικές επιπτώσεις που θα είχε στις γύρω ηπείρους – κάτι που θα μπορούσε να πάρει μήνες για να γίνει εμφανές.

«Θα είναι ενδεχομένως ένα επακόλουθο γεγονός», είπε ο ΜακΦέιντεν. «Πρέπει απλώς να παρακολουθήσουμε και να δούμε τι θα συμβεί».

Σημείωση δική μας… Κλιματική αλλαγή και πράσινα άλογα… Δεν θα το αναπτύξουμε άλλο, απευθυνόμενοι στους πραγματικά έξυπνους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν φάει αυτό το παραμύθι της ελίτ των παγκοσμιοποιητών.. Και όσον αφορά τη γνώμη των επιστημόνων, μόνο το σκεπτικό ότι ανήκουν εκεί που ανήκουν, μας φτάνει για να μην δίνουμε καμία σημασία στη γνώμη τους.. Και αυτό το γεγονός το αναδείξαμε μόνο και μόνον για το ανεξήγητο που προκύπτει… Ο πλανήτης αλλάζει συχνοτικά αυτή τη στιγμή και καλό θα είναι να είμαστε έτοιμοι για εντυπωσιακά φαινόμενα από εδώ και πέρα…

lumi-news.gr

Προσβολή Φιντάν

 

 Προσβολή Φιντάν

Μάζης – Χαραλαμπίδης: Δώσαμε βήμα στον Φιντάν να πει στους εταίρους μας ότι δεν μας αναγνωρίζει και να αναγνωριστεί το Ψευδοκράτος. Η Τουρκία μας προσέβαλε μπροστά στους εταίρους μας. Για να αναγνωριστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Φιντάν τους είπε, ότι ήρθε για να πει, ότι θέλει δύο κυρίαρχα κράτη και πως αν θέλουν να συνεχίσουν να μιλάνε μαζί του, θα πρέπει να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι το Ψευδοκράτος. Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα Ευρωπαϊκό και ζήτημα του Ελληνισμού που πρέπει να επιλύσει. Εάν πέσει η Κύπρος, τότε ακολουθεί το Αιγαίο, γιατί η Τουρκία γίνεται στρατηγική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και περαιτέρω στην περιοχή. Η Τουρκία θέλει ξεκάθαρα τουρκοποίηση της Κύπρου. Με ένα τέτοιο όπλο, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Αιγαίο. Ο Γεραπετρίτης έπρεπε να πει στον Φιντάν, εφόσον δεν μπορείς να συναντηθείς με τον κ. ΥΠΕΞ κ. Κόμπο, τότε δεν μπορείς να συναντηθείς ούτε μαζί μου. Η Αίγυπτος τα βλέπει όλα αυτά και κοιτά τα συμφέροντά της. Πολύτιμο ντοκουμέντο για χέρια της Ελλάδας και της Κύπρου. Είναι ο χάρτης της Σεβίλλης που ορίζει τις πραγματικές Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Εμείς στην Ελλάδα τον έχουμε υποβαθμίσει.

https://infognomonpolitics.gr/

5 καθημερινές συμπεριφορές των πανέξυπνων ανθρώπων. Εσύ τις έχεις;




 Όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται, η πραγματική ευφυΐα είναι σπάνια σήμερα. Όσοι έχουν πραγματική επιθυμία να μάθουν, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να ξεπεράσουν τα όρια για να γίνουν σπουδαίοι είναι πολύ λίγοι.

Οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι συχνά σπρώχνονται στην άκρη από όσους έχουν την ικανότητα να διασκεδάζουν τους άλλους και πολλοί συμβιβάζονται όταν βολεύονται αντί να προχωρούν μπροστά.

Οι παρακάτω 5 συνήθειες δείχνουν ότι κάποιος είναι πραγματικά πολύ έξυπνος!

1. Αμφισβητούν τα πράγματα

Οι πραγματικά έξυπνοι αρνούνται να πιστέψουν όλα όσα ακούνε ή διαβάζουν. Αμφισβητούν συνεχώς πεποιθήσεις, ιδέες, παραδόσεις – οτιδήποτε έχει και άλλη όψη. Διαμορφώνουν την άποψη τους χρησιμοποιώντας κριτική σκέψη και διαβάζουν πίσω από τις λέξεις.

Μπορούν να εντοπίσουν τα ψέματα και την κοροϊδία και να καταλάβουν τι συμβαίνει πραγματικά. Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιστοί στις απόψεις τους και ακολουθούν το δικό τους μονοπάτι στην ζωή, αναζητώντας συνεχώς την γνώση.

2. Δεν έχουν είδωλα

Ένας πραγματικά έξυπνος άνθρωπος δεν έχει γκουρού, αφέντη ή είδωλο. Μπορεί να εμπνέεται από τα έργα των άλλων, αλλά ξέρει ότι δουλεύοντας σκληρά, διευρύνοντας τις γνώσεις του και ψάχνοντας για απαντήσεις θα μπορέσει να βρει την γνώση που ψάχνει μόνος του.

Καταλαβαίνει την αξία των δασκάλων, αλλά ο ίδιος είναι ο γκουρού του εαυτού του, με την σοφία και την δύναμη να καταφέρει τα πάντα. Πιστεύει στην ικανότητα του να δουλέψει σκληρά και να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει.

3. Κάνουν τις σκέψεις τους πράξεις

Ένας πραγματικά έξυπνος άνθρωπος ξέρει ότι οι σκέψεις ή οι ιδέες του δεν σημαίνουν και πολλά αν δεν είναι πρόθυμος να τις πραγματοποιήσει. Η μισή χαρά είναι στο να φέρνει κανείς νέες, συναρπαστικές και διαφορετικές ιδέες στο φως.

Επινοεί συνεχώς σχέδια με σκοπό να πετύχει τους στόχους του. Δεν μαθαίνει απλά, αλλά εφαρμόζει την γνώση όπου είναι δυνατόν. Δεν φοβάται να μοιραστεί την γνώση και τις ιδέες του με τους άλλους.

4. Αναζητούν την γνώση

Οι πραγματικά ευφυείς άνθρωποι δεν ικανοποιούνται ποτέ. Θέλουν συνεχώς να μαθαίνουν, να βλέπουν και να κάνουν περισσότερα. Λαχταρούν όχι μόνο την γνώση αλλά και την περιπέτεια. Θέλουν να ζήσουν πραγματικά τον κόσμο γύρω τους.

Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι απολαμβάνουν πραγματικά να ανοίγουν το μυαλό τους και να συμμετέχουν σε έξυπνες συζητήσεις με άλλους. Τους συναρπάζει η γνώση και ποτέ δεν αφήνουν τον εαυτό τους να είναι απλά ικανοποιημένοι. Ξέρουν ότι η γνώση είναι δύναμη.

5. Εκτιμούν τον στοχασμό

Μπορεί να φαίνεται ότι οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι συνεχώς μαθαίνουν και κάνουν πράγματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ξέρουν πότε χρειάζονται ένα διάλειμμα. Εκτιμούν τις ήρεμες στιγμές στοχασμού και ανατροφοδότησης.

Περνάνε πολύ χρόνο μόνοι με τις σκέψεις τους, κάνοντας σχέδια ήρεμα. Οι ευφυείς άνθρωποι ξέρουν ότι είναι σημαντικό να ξεφεύγουν που και που από τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής και να ανανεώνουν μυαλό, σώμα και ψυχή. Ξέρουν ότι το κλειδί της ευτυχίας είναι να αγαπάνε τον εαυτό τους και να τα έχουν καλά μαζί του.

https://www.citypatras.gr/

ΔΩΣΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

 



Οι παράγοντες που καθορίζουν πώς γερνάμε είναι πολλοί. Όσον αφορά τις ορμόνες, τρεις είναι αυτές που παίζουν σημαντικό ρόλο και μπορούμε να τις διατηρήσουμε σε ισορροπία ακόμα και με μικρές καθημερινές κινήσεις.

Όταν κάνουμε ένα απλό τσεκ απ, δεν βλέπουμε στα αποτελέσματα δείκτες που να αφορούν τις ορμόνες μας. Υπάρχουν όμως εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος, που μας δίνουν πολύ περισσότερες πληροφορίες. Ο Gil Blander, ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος της πλατφόρμας Inside Tracker, που ειδικεύεται μεταξύ άλλων στη γήρανση, συστήνει ούτε λίγο ούτε πολύ την παρακολούθηση 45 διαφορετικών δεικτών. Όπως λέει, μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια συνολική εικόνα για την κατάσταση της υγείας μας.

Οι συγκεκριμένοι δείκτες μπορούν να δώσουν στοιχεία για το αν υπάρχει κάποια ασθένεια στον οργανισμό. Δείχνουν όμως κάτι ακόμα: πώς μπορούμε να είμαστε στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, ώστε να κατακτήσουμε τη μακροζωία.

Τρεις ορμόνες πολύ γνωστές

Ανάμεσα στους καθοριστικούς δείκτες υπάρχουν και τρεις ορμόνες που σίγουρα γνωρίζετε. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζετε είναι το πώς επηρεάζουν τον τρόπο που γερνάμε. Και –το σημαντικότερο– τι μπορείτε να κάνετε για να τις διατηρήσετε σε ισορροπία με φυσικό τρόπο.

Ορμόνη #1: Κορτιζόλη

Είναι γνωστή και ως η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Όταν το τελευταίο είναι αυξημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά και προκαλούν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες που φθείρουν τον οργανισμό.

«Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που εκκρίνει το σώμα ως αντίδραση στο άγχος», εξηγεί ο κ. Blander. «Έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, που σχετίζονται με την ενέργεια, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα».

Όταν μιλάμε για άγχος, αναφερόμαστε τόσο στο ψυχικό και συναισθηματικό, όσο και στο σωματικό, αφού ακόμα και η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης.

OI ΑΣΚΗΣΕΙΣ MINDFULNESS KAI O ΕΠΑΡΚΗΣ ΥΠΝΟΣ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗΣ.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της μέρας, με τα υψηλότερα να εμφανίζονται το πρωί και τα χαμηλότερα τη νύχτα.

Σε ποιες τιμές πρέπει να κυμαίνεται, εφόσον δεν συντρέχουν παθολογικές αιτίες; «Υπάρχουν κλινικές φυσιολογικές τιμές, τις οποίες όμως χρειάζεται να εξατομικεύσουμε ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και άλλους παράγοντες», εξηγεί ο ειδικός.

Πώς βελτιώνουμε τα επίπεδα κορτιζόλης

Όπως λέει ο κ. Blander, έχει αποδειχτεί ερευνητικά ότι δύο απλά πράγματα μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης:

  • Καθημερινές ασκήσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness) για 15-30 λεπτά.
  • Επαρκής ύπνος (7-9 ώρες κάθε νύχτα).

Ορμόνη #2: Τεστοστερόνη

Είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων. Παρόλο που αποτελεί την κύρια αρσενική ορμόνη του φύλου, αφορά άντρες και γυναίκες. Παίζει, δηλαδή, βασικό ρόλο σε ορισμένα θέματα υγείας και των δύο φύλων.

«Εκτός των άλλων, υπάρχει ισχυρή αλληλεπίδραση ανάμεσα στα επίπεδα τεστοστερόνης και στη γήρανση», λέει ο κ. Blander. «Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα εστιασμένη σε άντρες, τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες μειώνονται ετησίως σε ποσοστό 1 με 2%. Οπότε, αν τα επίπεδα τεστοστερόνης παραμείνουν ψηλά, θεωρητικά διατηρείσαι πιο νέος από τους συνομίληκούς σου».

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ.

Οι ποσότητες τεστοστερόνης στις γυναίκες είναι πολύ μικρότερες, γι’ αυτό και οι εξετάσεις που απαιτούνται είναι πιο εξειδικευμένες. «Για να γίνει σωστός ορμονικός έλεγχος στις γυναίκες απαιτείται και η επιπλέον ανίχνευση συγκεκριμένων πρωτεϊνών (SHBG, Sex hormone-binding globulin, και DHEAS, Dehydroepiandrosterone Sulfate). Μπορούμε έτσι να κάνουμε συστάσεις για να βελτιωθούν και αυτοί οι δείκτες».

Πώς βελτιώνουμε τα επίπεδα τεστοστερόνης

Οι φυσικοί τρόποι βελτίωσης των επιπέδων τεστοστερόνης και στους άντρες και στις γυναίκες είναι, όπως λέει, αρκετά απλοί:

  • Ο καλύτερος τρόπος είναι ο ποιοτικός ύπνος. Δηλαδή 7-9 ώρες κάθε νύχτα, με προσπάθεια να υπάρχει συνέπεια στις ώρες ύπνου και αφύπνισης.
  • Τα επίπεδα τεστοστερόνης ενισχύονται με την αύξηση της σωματικής άσκησης, ειδικά με προπόνηση με αντιστάσεις, και με υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (High-Intensity Interval Training, HIIT).
  • Υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων κορτιζόλης και τεστοστερόνης. Συγκεκριμένα, η υψηλή κορτιζόλη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της τεστοστερόνης. Η μείωση του άγχους και η βελτιστοποίηση της κορτιζόλης (η οποία επίσης επιτυγχάνεται με καλύτερο ύπνο) μπορούν με τη σειρά τους να βελτιώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.
  • Για τους άντρες άνω των 40, υπάρχει μια συσχέτιση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της χαμηλότερης τεστοστερόνης. Γι’ αυτή την υποομάδα, τα συμπληρώματα βιταμίνης D πιθανόν να βελτιώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Πριν προχωρήσουμε στην λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

ορμόνες μακροζωία
Ελένη Καστρινογιάννη

Ορμόνη #3: Βιταμίνη D

Τι σχέση έχει μια βιταμίνη σε μια λίστα με ορμόνες; Η απάντηση είναι ότι θεωρήθηκε βιταμίνη όταν ανακαλύφθηκε, αλλά με την πάροδο των χρόνων και τη συνεχή έρευνα διαπιστώθηκε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια ορμόνη. Παράγεται στο δέρμα με την επίδραση του ήλιου και ασκεί πολλαπλές δράσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Για την ακρίβεια, η «βιταμίνη του ήλιου» φαίνεται πως παρεμβαίνει σχεδόν σε κάθε σωματική λειτουργία, από τη λειτουργία του θυρεοειδούς, μέχρι την ικανότητα του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίζει μολύνσεις.

«Η έλλειψη βιταμίνης D είναι κάτι πολύ συνηθισμένο», επισημαίνει ο κ. Blander. «Για να διαπιστωθεί αν υφίσταται έλλειψη, είναι σημαντικό να γίνεται εξέταση αίματος. Αν μπορείς να εντοπίσεις με ακρίβεια τις ελλείψεις σου, τότε ξέρεις ακριβώς σε τι να εστιάσεις. Έτσι, μπορεί να οριστεί η κατάλληλη δοσολογία και διάρκεια λήψης συμπληρωμάτων».

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΙΔΙΚΟΥ.

Τα ασφαλή επίπεδα βιταμίνης D

Είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρχει σε έναν οργανισμό υπερβολική βιταμίνη D, αν αυτή προέρχεται μόνο από τον ήλιο και τις τροφές που καταναλώνουμε. Ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D χωρίς τη συμβουλή ειδικού μπορεί να είναι επιζήμια.

«Η καθημερινή λήψη βιταμίνης D 2000 IU θεωρείται ασφαλής», τονίζει ο κ. Blander. «Αλλά είναι καλύτερο να πραγματοποιούνται τακτικές εξετάσεις αίματος, ώστε να ελέγχονται οι πραγματικές τιμές και να γίνονται οι κατάλληλες κινήσεις για να διατηρούνται τα σωστά επίπεδα».

Ο Gil Blander, PhD, είναι ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος της Inside Tracker. Ειδικεύεται στη διατροφή, τις σωματικές επιδόσεις, τη βιοχημεία και την έρευνα στον τομέα της γήρανσης.

https://www.ow.gr/