Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020

Τα αναψυκτικά δεν έχουν θέση σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον

 Ο ΟΛΥΜΠΟΣ εξαγόρασε τα αναψυκτικά Κλιάφα

Dimitris Kouretas

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση των προϊόντων της σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εν λόγω εγχείρημα χαιρέτισαν εκπρόσωποι του τομέα της υγείας, αναφέροντας ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες δράσεις για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία.

Η απόφαση της UNESDA αφορά στον τερματισμό όλων των πωλήσεων αναψυκτικών σε δημοτικά σχολεία και των σχετικών διαφημίσεων, που απευθύνονται σε ανήλικους κάτω των 12 ετών, και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία περιλαμβάνει ως κεντρικό στόχο τη μείωση της ζάχαρης στα αναψυκτικά κατά 10% έως το 2020.

Ο πρόεδρος της UNESDA, Stanislas de Gramont, δήλωσε ότι η απόφαση "θα διασφαλίσει ότι η βιομηχανία μας δεν θα παρέχει αναψυκτικά με πρόσθετα σάκχαρα στους νέους στη διάρκεια της σχολικής ημέρας".

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών δήλωσαν ότι ενθαρρύνονται από τη συγκεκριμένη απόφαση.

"Τα αναψυκτικά δεν έχουν θέση σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον", τόνισε στη EURACTIV η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής οργάνωσης καταναλωτών, BEUC, Emma Calvert.

Μεταξύ 2000 και 2015, η UNESDA πέτυχε μείωση της περιεκτικότητας ζάχαρης στα προϊόντα κατά 12%.


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας του αιώνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ενέργεια και η έλλειψη σωματικής άσκησης θεωρούνται γενεσιουργός αιτία της παχυσαρκίας στα παιδιά.

Σε σχετική έκθεσή του για το 2017, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι: "Η πρόσληψη σακχάρων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, όσον αφορά στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία".


Ο αντιπρόεδρος της PepsiCo και μέλος της UNESDA, Cesar Melo, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν ένα ιδιαίτερο κοινό, που χρήζει προσοχής. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου μας, προκειμένου ναεπιτρέψουμε στους νέους καταναλωτές να προβαίνουν σε υγιεινές επιλογές".

Στη χώρα μας όλα αυτά έχουν παγώσει λόγω COVID;

Δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη κίνηση ή μήπως κάνω λάθος;


https://www.enallaktikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου