Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Κανένας δεν είναι νέος μετά τα σαράντα, αλλά μπορεί να είναι κανείς ακαταμάχητος σε όλες τις ηλικίες Κοκό Σανέλ


Όταν η ιέρεια της γαλλικής μόδας έλεγε αυτά τα λόγια σίγουρα δεν θα φανταζόταν ότι αρκετά χρόνια αργότερα οι άνθρωποι… χωρίς ηλικία θα αποδείκνυαν περίτρανα του λόγου της το ασφαλές. Στο κινηματογραφικό πανί, στη μικρή οθόνη αλλά και στους δρόμους ολόγυρα μας οι αλλοτινοί μεσήλικες μοιάζει να έχουν κλέψει τη γοητεία των νεότερων εκτοπίζοντας τους κυριολεκτικά από το προσκήνιο! Για τους ειδικούς είναι οι γενιά των perennials, δηλαδή των αειθαλών, για όλους εμάς είναι αυτοί που νίκησαν το χρόνο με το πάθος τους για Όμορφη Ζωή…
Μια εξ αυτών η 81χρονη Αναστασία Γερολυμάτου που μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, όταν πριν από δυο μήνες πραγματοποίησε το όνειρο της και έκανε τον διάπλου Σκάλας Κεφαλονιάς – Κυλλήνης διασχίζοντας μια απόσταση 18 ναυτικών μιλίων πάνω σε ιστιοσανίδα.
«Μου άρεσε πολύ αυτό που έκανα, ήταν ένα όνειρο ζωής για εμένα, που το είχα από μικρό παιδάκι. Έκανα περίπου 6 ώρες μέσα στη θάλασσα αλλά δεν κατάλαβα πως πέρασε η ώρα».
Αυτό δήλωσε τότε η ατρόμητη σέρφερ από την Κεφαλονιά, η οποία ξεκίνησε το θαλάσσιο αυτό σπορ σε ηλικία 41 ετών και τα τελευταία 40χρόνια δεν έχει σταματήσει να «οργώνει» θάλασσες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ανάλογη επιτυχία, όχι πάνω σε σανίδα αλλά μπροστά στη ραπτομηχανή της, γνωρίζει η Latika Chakravorty89 Μαΐων!
Η Ινδή γιαγιά χτίζει σήμερα τον προσωπικό της εταιρικό «κολοσσό» στο Διαδίκτυο με όχημα την απεριόριστη δύναμη του Instagram.
Εμπόρευμα της αποτελούν τα μικρά κεντητά τσαντάκια που φτιάχνει η ίδια από πολυτελή υφάσματα (poltli bags), τα οποία έχει μαζέψει μέσα στα χρόνια. Όπως λέει η γλυκύτατη Latika για την οικογένεια της, που έχει ζήσει από πρώτο χέρι τον πόλεμο και την καταστροφή που αυτός κουβαλά, η ανακύκλωση ήταν τρόπος ζωής της πριν καν αποκτήσει όνομα και γίνει της μόδας…
«Όλα είναι δυνατά! Τίποτα δεν είναι αδύνατο», είναι το μότο ζωής της 100χρονης Tao Porchon-Lynch που αποτελεί τη γηραιότερη δασκάλα γιόγκα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όταν ξυπνάς το πρωί να λες: «Αυτή θα είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής μου» μας προτείνει η ακαταπόνητη Tao διαβεβαιώνοντας μας ότι θα έχουμε μια λαμπρή μέρα.
Για την ίδια εξάλλου, που έγινε από τις πρώτες γυναίκες που έμαθαν γιόγκα και την διδάσκει και η ίδια με τη σειρά της 75 χρόνια τώρα, η χαρά της ζωής είναι γραμμένη μέσα μας. «Ζήστε τη. Πιστέψτε σε αυτήν» μας παροτρύνει η Tao Porchon-Lynch.
Τη δύναμη της προσφοράς μας διδάσκει από την πλευρά της η Maisie Green που στα 89 της χρόνια έφτιαξε 450 κουβέρτες και ρούχα για τα κουτάβια του καταφυγίου της περιοχής της στην κομητεία Έσσεξ της Βρετανίας.

«Αγαπώ το πλέξιμο και αγαπώ και τα σκυλάκια, οπότε αυτό το σχέδιο ήταν ιδανικό για μένα», δηλώνει η ίδια.
Αποκαλύπτει επίσης ότι χρειάστηκε τρεις μέρες δουλειάς για την κάθε κουβέρτα και ένα 24ωρο για το ρούχο ενός κουταβιού. Και το έκανε αγόγγυστα και με μεγάλη χαρά.
«Κάποιες φορές στη ζωή μας αναρωτιόμαστε, αν πρέπει να πάμε παρακάτω, αν πρέπει να παντρευτούμε, να αποκτήσουμε κι άλλο παιδί κλπ. Η απάντηση κάθε φορά σε ένα τέτοιο δίλλημα πρέπει να είναι ναι και μόνο ναι».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην Trudy Smith που στα 102 χρόνια της είχε τη χαρά να δει τους πίνακες της να αναγνωρίζονται και να κοσμούν τα σπίτια γνωστών και αγνώστων, νιώθοντας εξαιρετικά περήφανη που δεν δίστασε να γίνει ζωγράφος στα 85 της χρόνια.
Η μοναξιά μετά τον θάνατο του συζύγου της, αλλά και η ελευθερία που αυτό το θλιβερό γεγονός της πρόσφερε μακριά από έναν άνθρωπο βαθιά συντηρητικό, την οδήγησε να κάνει λίγο πριν πεθάνει πραγματικότητα το παιδικό της όνειρο να πιάσει σφιχτά το πινέλο στα χέρια της και να ζωγραφίσει τον κόσμο, όπως ακριβώς ήθελε.
Δίπλα στις προαναφερθείσες κυρίες θα ήταν ατόπημα να μην αναφερθεί και ο Δρ. Shigeaki Hinohara.
Ήταν ο γηραιότερος ιατρός και καθηγητής στη Ιαπωνία που έφυγε από τη ζωή το 2017 σε ηλικία 107 ετών.
Ιδρυτής του «Νέου Κινήματος Ηλικιωμένων» και συγγραφέας 150 βιβλίων, μεταξύ των οποίων το best seller «Living Long, Living Good», που έχει πουλήσει 1,2 εκ. αντίτυπα, ο Δρ. Hinohara μας έχει αφήσει ως παρακαταθήκη του 14 πολύτιμες συμβουλές για να ζήσουμε μια πολυετή, υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου