Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Ένα εργαστήριο φυσικής δόμησης δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε πιο φυσικές κατοικίες

Ένα εργαστήριο φυσικής δόμησης δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε πιο  φυσικές  κατοικίες για πιο  φυσικούς  ανθρώπους

Ένα πολυτεχνικό εργαστήριο για τη φυσική δόμηση 

Η φυσική δόμηση δίνει στον κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να μεριμνήσει για το σπιτικό του. Να το οραματιστεί, να το προσαρμόσει στις πραγματικές του ανάγκες, να το χτίσει παρέα με φίλους. Με μέσα απλά και φυσικά υλικά (πέτρα, ξύλο, χώμα και άχυρο). 

Ξεκινώντας με δύο άτομα, το cob.gr έφτασε να αριθμεί σήμερα μια συνεργαζόμενη ομάδα από 30 μηχανικούς και αρχιτέκτονες, άλλους τόσους φυσικούς χτίστες, 1.600 εθελοντές και 20.000 ανθρώπους να παρακολουθούν τις δραστηριότητές μας. Στον πυρήνα αυτής της ομάδας βρίσκεται ένας κοινωνικός συνεταιρισμός που ασχολείται με τη φυσική δόμηση και τη βιωσιμότητα γενικότερα, χτίζοντας, εκπαιδεύοντας και "μολύνοντας" τον πολιτισμό μας με εστίες αειφορίας.

Η φυσική δόμηση και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι δύο πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η πρώτη στην φάση της κατασκευής μιας κατοικίας ενώ η δεύτερη στην διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν. Και οι δύο καταλήγουν σε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος.


Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.

Σε όλους σχεδόν τους τόπους η φύση μας εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειαζόμαστε. Επειδή τα υλικά αυτά χρειάζονται ελάχιστη επεξεργασία ή μεταφορά, τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά κόστη είναι χαμηλά. Μερικά από αυτά τα υλικά είναι ανανεώσιμα (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα (όπως οι πέτρα και το χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα. Ένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα του να κτίζει κάποιος με τοπικά υλικά είναι ότι το κτίριο βρίσκεται σε πλήρη οπτική αρμονία με το περιβάλλον.

Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι λογικό να επιστρέψουμε σε πιο αθώα φθηνά και υγιεινά οικοδομικά υλικά;


Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου