Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Η μεγαλύτερη μετανάστευση γίνεται αλλού

International Man: Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης, Muammar Ghaddafi, προειδοποίησε κάποτε ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει μαύρη από την παράνομη μετανάστευση ... θα μπορούσε να μετατραπεί σε Αφρική». 
Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ βοήθησαν στην ανατροπή του Ghaddafi το 2011, εκατομμύρια μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή ξεχύθηκαν στην Ευρώπη. Πολλοί διακινήθηκαν από τη Λιβύη. 
Όλα αυτά είναι γνωστά και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η τάση αυτή επιταχύνεται. Ποια είναι η γνώμη σου για το πού πηγαίνει αυτή η κατάσταση; 

Doug Casey: Πρώτον, είναι κρίμα ο Ghaddafi βγήκε εκτός παιχνιδιού. Αυτό ήταν μια ακόμη καταστροφική πολιτική απόφαση των ΗΠΑ. Όχι ότι ήταν ένας καλός άνθρωπος -κανείς που τρέχει ένα τεχνητά κατασκευασμένο έθνος-κράτος δεν μπορεί να είναι. Αλλά ήταν τουλάχιστον ήταν μια σταθερή κατάσταση. 
Τώρα έχει αντικατασταθεί από έναν αιματηρό και δαπανηρό πόλεμο. Και είναι ένα πλήρες χάος. Ωραία "δουλειά" έκαναν η Χίλαρι και ο Ομπάμα. 
Αλλά ας μιλήσουμε για την Αφρική γενικότερα. Η Αφρική, ή τουλάχιστον η μετανάστευση μέσα και έξω από την Αφρική, πρόκειται να αποτελέσει το επίκεντρο του τι θα συμβεί στον κόσμο για τον υπόλοιπο αιώνα. 
Έχει περάσει ο καιρός που η Αφρική  ήταν ένας κενός χώρος στον χάρτη τον 19ο αιώνα, σε μια δέσμη αποικιακών αποικιών τον 20ό αιώνα, σε μια δέσμη χαοτικών αποτυχημένων κρατών που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν μόνο αόριστα σήμερα. Σύντομα όμως θα έχουμε ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Αφρική. 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Κινέζοι κινούνται προς την Αφρική με ρεκόρ, ενώ οι Αφρικανοί φεύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Αυτό που εξετάζουμε είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη μετανάστευση από τις βαρβαρικές εισβολές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 
Θα υπάρξουν δεκάδες εκατομμύρια εκατομμύρια Αφρικανών που θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Δεν ξέρω πώς θα τους κρατήσουν οι Ευρωπαίοι. Συνηθίζω να λέω ότι η Ευρώπη θα ήταν ένας ζωολογικός ζωολογικός κήπος για τους Κινέζους, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο ένα στρατόπεδο κατασκήνωσης για τους Αφρικανούς. 
Η Αφρική είναι το μόνο μέρος του κόσμου όπου ο πληθυσμός εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να αναπτύσσεται ταχύτατα. Η Αφρική νότια της Σαχάρας ήταν περίπου το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού στη δεκαετία του '50, τώρα είναι περίπου το 16%. Αλλά προς το τέλπς αιώνα, θα είναι 45%. Υποθέτοντας πάντα ότι δεν υπάρξει κάποια καταστροφή. 
Είναι σαφές ότι οι Αφρικανοί δεν μπορούν να παράξουν αρκετή τροφή για δισεκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, αν η Δύση σταματήσει να υποστηρίζει την ήπειρο με κεφάλαια και τεχνολογία, θα έρθουν  πολύ δύσκολοι καιροί. 
Η Wakanda, η χώρα στην ταινία "Black Panther", δεν υπάρχει. Αντίθετα, η Αφρικανική ήπειρος είναι γεμάτη από Gondwana lookalikes. Η Gondwana είναι εκεί που λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της δράσης  στο Speculator, το μυθιστόρημα John Hunt. Είναι η πρώτη από τις επτά στην σειρά High Ground. 
Λίγοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πόσο γρήγορα ο πληθυσμός μεγαλώνει και τα πράγματα αλλάζουν στην Αφρική. 
Ζητώ από έμπειρους ανθρώπους ποιες  θεωρούν ότι θα είναι οι μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο στη στροφή του επόμενου αιώνα. Όλοι μαντεύουν πόλεις στην Κίνα ή την Ινδία. 
Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οκτώ χρόνια από τώρα, το Λάγος, στη Νιγηρία, θα είναι η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο. Είναι σε καλό δρόμο για να έχει πληθυσμό άνω των 90 εκατομμυρίων. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο θα είναι η Κινσάσα στο Κονγκό με περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Dar es Salaam της Τανζανίας θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο με πληθυσμό περίπου 75 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι καταπληκτικό. 
Όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Dar στις αρχές της δεκαετίας του '80, ήταν ένα ήσυχο, εξωτικό λιμάνι με παλιούς ατμοπλοϊκούς σταθμούς στο λιμάνι. Τώρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κινητά τηλέφωνα και γνωρίζουν πολύ καλά το γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο στην Ευρώπη και σε κάθε άλλο μέρος του κόσμου απ 'ό, τι στην Αφρική. Και έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν οφέλη κοινωνικής πρόνοιας όλων των τύπων, εάν μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη. 
Υπάρχουν εκατοντάδες ΜΚΟ που ενθαρρύνουν τους Αφρικανούς να συναντήσουν τη Μεσόγειο με την Ευρώπη. Και πως αυτό, θα τους φέρει στις ΗΠΑ. 
Ακριβώς όπως όσοι πλήρωναν το αεροπορικό εισιτήριο και τα νομικά και διαχειριστικά έξοδα των 200.000 φτωχών Σομαλών που μετανάστευσαν στη Μινεσότα; 
Είναι ένα αυξανόμενο παλιρροϊκό κύμα. Καθώς ο ευρωπαϊκός πληθυσμός μειώνεται και ο πληθυσμός της Αφρικής αυξάνεται, θα δείτε την Ευρώπη να καταλαμβάνεται ουσιαστικά από την Αφρική τις επόμενες γενιές. 

International Man: Αυτό που δεν ακούμε τόσο πολύ είναι η μαζική μετανάστευση των Κινέζων στην Αφρική που συμβαίνει. Doug, έχειςπεράσει πολύ χρόνο στην Αφρική. Τι συμβαίνει με όλα αυτά; 

Doug Casey: Βλέπουμε έναν πραγματικό επαναπολλαπλασιασμό της Αφρικής. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αφρική, υπάρχουν περισσότεροι Κινέζοι. Δεν έχει σημασία ποια χώρα. είναι παντού. 
Οι πλούσιοι Κινέζοι είναι έξυπνοι και διαφοροποιούνται στις αναπτυγμένες δυτικές χώρες Οι φτωχοί Κινέζοι πηγαίνουν στις καθυστερημένες χώρες για να γίνουν πλούσιοι. Η Αφρική είναι ο κύριος αποδέκτης. 
Υποτίθεται ότι είναι επίσημη κινεζική πολιτική να μεταναστεύσουν περίπου 300 εκατομμύρια Κινέζοι στην Αφρική τα επόμενα χρόνια. 
Χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων, λιμένων, ορυχείων και άλλων υποδομών. Αυτό εν μέρει οδηγείται από την πρωτοβουλία Belt and Road. 
Οι Κινέζοι δανείζουν δισεκατομμύρια σε αφρικανικές κυβερνήσεις. 
Οι αφρικανικές κυβερνήσεις είναι, σε μια τάξη μεγέθους, οι πιο διεφθαρμένες στον κόσμο. Και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτές τις αφρικανικές κυβερνήσεις είναι καλά πληρωμένοι για την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους Κινέζους. 
Στην πραγματικότητα, ξεπουλώντας τους συμπατριώτες τους. Όλες αυτές οι κυβερνήσεις είναι γεμάτες από ανθρώπους που προσπαθούν να είναι "Mister 10%". 
Η χειρότερη περίπτωση για αυτούς είναι να συνταξιοδοτηθούν ως centimillionaires, για να ζήσουν στη Γαλλία ή την Ελβετία. Έτσι, δεν έχουν τίποτα να χάσουν. 
Είναι μια αρκετά ασταμάτητη κατάσταση αυτή η πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από το πόσο κλέβουν, όμως, περιμένω με ενδιαφέρον, ότι οι Κινέζοι κάποια στιγμή θα θέλουν τα χρήματα που δανείζουν στους Αφρικανούς πίσω. 
Εάν η δωροδοκία ή ο εκφοβισμός πολιτικών ηγετών αποδειχθεί αναποτελεσματική για την επιστροφή τους, είναι πιθανό ότι θα τοποθετήσουν τις μπότες των στρατιωτών στο έδαφός τους. 
Θα μπορούσαν να στείλουν στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) να υπερασπιστούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. 
Ή να στείλουν δολοφόνους για να απομακρύνουν τους δύσπιστους αφρικανούς πολιτικούς. Δεν θα εκπλαγούμε αν βρούμε το ΑΕΠ στην Αφρική τα επόμενα χρόνια, συλλέγοντας φυσικά τα χρέη αυτά. Και για να είναι ευκολότερο γι 'αυτούς, θα αντικατασταθούν από πολλούς Κινέζους που είναι ήδη εκεί. 
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει όταν ζουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι με έναν ριζικά αναπτυσσόμενο ιθαγενή πληθυσμό της Αφρικής. 
Εάν οι Αφρικανοί ήταν δυσαρεστημένοι με τον ευρωπαϊκό αποικισμό, νομίζω ότι θα είναι πολύ, πολύ δυσαρεστημένοι με τον κινεζικό αποικισμό. Οι Κινέζοι δεν θα είναι «περιεκτικοί» και υπολογιστές όπως οι Δυτικοί σήμερα. Έχει τα φαινόμενα ενός αγώνα πολέμου μια άλλη γενιά στο μέλλον. 

International Man: Τι γίνεται με την Αφρική πιέζει τα συμφέροντα των Κινέζων; 

Doug Casey: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Αφρική δεν παράγει τίποτε άλλο παρά πρώτες ύλες και ανθρώπους. Υπάρχει σχεδόν μηδενική παραγωγή - όπως το 1% του συνόλου του κόσμου στην υποσαχάρια Αφρική. Και σχεδόν όλα αυτά είναι στη Νότιο Αφρική. 
Οι Κινέζοι βλέπουν τους Αφρικανούς ως μία απλή και απλή πηγή εργασίας. Αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση. Εκτός από αυτό, θεωρούνται από τους Κινέζους ως πλήρης ενόχληση. Βασικά ένα εμπόδιο - ένα κόστος που εμποδίζει την αποτελεσματική χρήση των πόρων της ίδιας της ηπείρου. 
Τι πιστεύουν οι Κινέζοι για τους Αφρικανούς; Δεν τους έχουν σε μεγάλη εκτίμηση. Φυσικά, πρέπει να θυμάστε ότι η Κίνα έχει θεωρήσει τον εαυτό της ως το κέντρο του κόσμου από την πρώτη μέρα. 
Βλέπουν όλους τους μη Han ανθρώπους σαν βαρβάρους, ως κατώτερους. Αυτό είναι απολύτως αληθές, όταν οι Βρετανοί έστειλαν έναν πρεσβευτή, τον Macartney, για να ανοίξουν σχέσεις στο τέλος του 18ου αιώνα, αντιμετωπίστηκε με περιθωριοποιημένη περιφρόνηση - σχεδόν κατ 'αυτόν τον τρόπο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί αντιμετώπιζαν πρωτόγονους λαούς από τις ημέρες του Κολόμβου. 
Είναι στην πραγματικότητα η φυσιολογική στάση του ανθρώπου, όταν ένας προηγμένος πολιτισμός συναντά έναν απολίτιστο. Οι Κινέζοι θεωρούν την κουλτούρα τους ανώτερη από εκείνη της Δύσης και πιστεύουν - ίσως σωστά - ότι σύντομα θα είναι και οικονομικά και τεχνολογικά ανώτεροι. 

International Man: Αν η Κίνα έρθει να κυριαρχήσει στην Αφρική και τους πόρους της, τι σημαίνει αυτό για την αντιπαλότητα της με τις ΗΠΑ; 

Doug Casey: Καλά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ουσιαστικά σε πτώχευση σε αυτό το σημείο. Το μόνο πράγμα που οι αμερικανικές εξαγωγές κάνουν σε ποσότητα είναι δολάρια ΗΠΑ. Και σύντομα, οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Μαλαισιανοί, οι Ιρανοί και οι Ινδοί, μεταξύ άλλων, δεν θα χρειαστούν ούτε θα θέλουν δολάρια ΗΠΑ. Δεν θέλουν να τα δεχτούν τώρα, επειδή είναι ένα πλεονέκτημα του αντιπάλου τους ή ακόμα και του εχθρού τους. 
Είναι δυσαρεστημένοι με το να χρεώνουν λογαριασμούς σε δολάρια που όλοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν μέσω της Νέας Υόρκης. Έτσι, θα βρουν την δική τους εναλλακτική λύση. Και υποψιάζομαι ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν χρυσό. Γιατί; Επειδή δεν εμπιστεύονται τα χαρτονομίσματα του άλλου. Και γιατί θα έπρεπε; 
Ταυτόχρονα, δεν νομίζω ότι η Αφρική είναι ένας τόπος για επενδύσεις, εκτός αν έχετε το PLA στέκεται πίσω σας. Είναι ένας τόπος για ένα επιχειρηματικό πνεύμα. Ή ίσως πολιτικό επιχειρηματικό πνεύμα. 
Όπως είναι διεφθαρμένη η Αφρική, ο τρόπος που σχεδόν όλοι κερδίζουν χρήματα είναι να πηγαίνουν με την κυβέρνηση. Και αυτό είναι δυνατό να γίνει. Θα μπορούσατε να πάτε σε πολλές αφρικανικές χώρες, να βρεθείτε εκεί για ένα μήνα και να καθίσετε με τον πρόεδρο. 
Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν προσπαθήσετε να κάνετε το ίδιο πράγμα στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη ή για το ίδιο θέμα ακόμα και τη Νότια Αμερική ή την Ασία. 

International Man: Αν ήμουν 30 ετών και έψαχνα ευκαιρίες στην Αφρική, ποιες χώρες θα με ενδιέφεραν περισσότερο; 

Doug Casey: Καλά, δεν θα πήγαινα στα βαθιά πρώτα. Μην πας σε ένα μέρος όπως η Νιγηρία για να ξεκινήσεις. Ούτε η Νότια Αφρική είναι ιδανική για το σκοπό αυτό. Είναι πολύ ανεπτυγμένη και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι ευρωπαϊκής καταγωγής - αν και αυτό αλλάζει. 
Οι λευκοί άνθρωποι κάνουν αυτό που οι Ροδεσιανοί αποκαλούσαν "το τρέξιμο του κοτόπουλου" και για τους ίδιους λόγους. Υπάρχει πάρα πολύ αντι-λευκός ρατσισμός στη Νότιο Αφρική, και εκτός αυτού, η οικονομία πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση. 
Θα πάς σε μια χώρα όπως η Ναμίμπια, η οποία είναι μεγάλη, άδεια και αρκετά ώριμη. Σίγουρα θα έβλεπα τη Μοζαμβίκη. Ή η Μαυριτανία - μια τεράστια χώρα, όπου κανείς δεν πηγαίνει. Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, μια σκοτεινή νησιωτική χώρα έξω από τη δυτική ακτή. Εάν είσαι περιπετειώδης, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία είναι ίσως η πιο καθυστερημένη χώρα στην Αφρική. 


stontoixo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου