Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Η κατάρρευση της Wall Street συμπαρασύρει τις παγκόσμιες αγορές

Η κατάρρευση της Wall Street συμπαρασύρει τις παγκόσμιες αγορές - Πάνω από 3% η πτώση στο ΧΑ

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια έκαναν βουτιά σήμερα Τρίτη, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εξαλείφοντας 4 τρισ. δολάρια από τις αποτιμήσεις - ρεκόρ που είχαν σημειωθεί μόλις οκτώ ημέρες πριν. 

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες 3%, μην αφήνοντας στους επενδυτές άλλες επιλογές από το να αναζητήσουν τα παραδοσιακά καταφύγια του χρυσού, του ιαπωνικού γεν και των κρατικών ομολόγων αναφοράς που ήταν από τους αρχικούς παράγοντες που οδήγησαν στις πωλήσεις μετοχών. Ωστόσο, στη συνέχεια περιόρισαν τις αρχικές απώλειές τους και πριν από λίγο υποχωρούσαν περίπου 2%. Τα μελλοντικά συμβόλαια στην Wall Street δίνουν μία χαραμάδα φωτός, καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν, αλλά πλήγμα δέχθηκαν και τα εμπορεύματα, με τις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων να υποχωρούν, καθώς και το δικό τους καλύτερο ξεκίνημα από την αρχή του έτους ξεθώριασε γρήγορα. 

Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών θεωρήθηκαν από κάποιους ως μία υγιής διόρθωση μετά την ταχεία άνοδο από το περασμένο έτος, αλλά τα νεύρα άρχισαν να τεντώνουν, καθώς πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, επεκτεινόμενες στην Ασία και μετά στην Ευρώπη. Οι δείκτες αναφοράς Dow Jones και S&P 500 της Wall Street έκαναν βουτιά 4,6% και 4,1%, αντίστοιχα, χθες, που είναι οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τον Αύγουστο του 2011, ενώ για τον Dow ήταν και η μεγαλύτερη ιστορικά πτώση σε μονάδες. Η αρχική πτώση των ευρωπαϊκών αγορών έστειλε τον δείκτη Stoxx 600 στο χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν μεγάλος, καθώς έως τις 10.45 (ώρα Ελλάδος) είχε φθάσει σε πάνω από το 40% του μέσου ημερήσιου όγκου για τον γερμανικό δείκτη DAX και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 50. 

«Από το περασμένο φθινόπωρο, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε μία Goldilocks οικονομία - δηλαδή σε μία οικονομία με στερεή ανάπτυξη, βελτιωμένα εταιρικά κέρδη και σταθερό πληθωρισμό. Το ρεύμα, όμως, φαίνεται να έχει αλλάξει», δήλωσε αναλυτής στη Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. 

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) υποχώρησε 3,4%. Ο βασικός δείκτης της Ταϊβάν υποχώρησε 5% και του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε 4,2%. Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έκανε βουτιά 4,7%, που είναι η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2016 σε χαμηλό επίπεδο τεσσάρων μηνών. 
Η αρχική αιτία που προκάλεσε τις μαζικές πωλήσεις ήταν η απότομη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009. Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό για το ενδεχόμενο υψηλότερου πληθωρισμού και μαζί με αυτόν, πιθανόν, και υψηλότερων επιτοκίων. Αυτό θα μπορούσε να είναι επώδυνο για τις αγορές που ενισχύονται εδώ και χρόνια από τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε έως το 2,885% χθες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών και κατά 47 μονάδες βάσης (0,47 της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερη από το τέλος του 2017). Η μεγάλη, όμως, πτώση των τιμών των μετοχών προκάλεσε μία αναστροφή και σήμερα η απόδοση των τίτλων αυτών μειώθηκε έως το 2,662%, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε και η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων κατά 5 μονάδες βάσης στις αρχές της συνεδρίασης, που είναι η μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από δύο μήνες. 

Οι αμερικανικές αγορές επιτοκίων προεξοφλούν τώρα μόνο δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), μία μεγάλη αλλαγή σε σχέση με λίγες ημέρες πριν, όταν περίμεναν τρεις ή τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ο στενά παρακολουθούμενος «δείκτης φόβου» για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, εκτινάχθηκε κατά 20 μονάδες στις 37, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015. 

Θέλοντας να αποφύγουν μελλοντικούς κινδύνους, οι επενδυτές κλείνουν τις θέσεις που έχουν σε άλλα στοιχεία ενεργητικού, περιλαμβανομένης της αγοράς συναλλάγματος, όπου μία δημοφιλής στρατηγική ήταν να πουλούν το δολάριο έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων που θεωρείται ότι θα επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον. Το ευρώ πουλήθηκε χθες, αλλά ανέκαμψε στα 1,2435 δολάρια σήμερα. 

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν, επίσης, με το μπρεντ να υποχωρεί σε χαμηλό επίπεδο μήνα πριν ανακάμψει στα 67,28 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 0,5% από χθες. Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 68,37 δολάρια το βαρέλι , υποχωρώντας 0,6%, ενώ η τιμή του χρυσού σημείωνε άνοδο για τέταρτη συνεδρίαση στις τελευταίες πέντε, στα 1.340 δολάρια η ουγγιά. 

Ισχυρές πιέσεις στο ΧΑ


Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 820 μονάδων, επηρεαζόμενη αρνητικά από το sell off που εκδηλώνεται στις διεθνείς αγορές και το οποίο οδήγησε χθες σε μεγάλη πτώση τη Wall Street.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:25, διαμορφώνεται στις 824,83 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,38%.
Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει κατώτερη τιμή στις 814,96 μονάδες (-4,53%).
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 77,55 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,15%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,37%.

Απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τη μετοχή της Σαράντης (+3,13% στα 14,850 ευρώ). Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-7,01% (στα 3,580 ευρώ), της ΔΕΗ (-6,80% στα 2,880 ευρώ), της Eurobank (-5,20% στα 0,8295 ευρώ), της Folli Follie (-5,14% στα 17,340 ευρώ) και της Viohalco (-5,01% στα 3,415 ευρώ).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-5,21%), των Τραπεζών (-4,91%) και του Εμπορίου (-4,80%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική και η MIG με 22.719.821 και 5.324.750 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 12,249 εκατ. ευρώ και η Alpha Βank με 8,367 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινούνται 19 μετοχές, 113 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Λανακάμ(κ) +27,84%, Βαρβαρέσος +20,00% και Χατζηκρανιώτη +16,38%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Dionic -20,00%, Yalco -19,89% και Μπουτάρης(κ) -18,89%. 

Ανοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,28% και διαμορφώνεται στα 1,2415 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 135,679 γεν, στο 0,8887 με τη στερλίνα και στο 1,1538 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,16% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 109,285 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,04% και διαμορφώνεται στα 1,3973 δολάρια.

Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές

Στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2017 υποχώρησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς εντάθηκαν οι μαζικές πωλήσεις στις μετοχές και ενισχύθηκε η μεταβλητότητα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί για έβδομη συνεχή συνεδρίαση. Στις 10:14 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης σημείωσε πτώση 2,6%, ενώ ο βρετανικός DAX υποχώρησε κατά 2,7%. Ο δείκτης μεταβλητότητας των ευρωπαϊκών μετοχών (euro STOXX volatility) ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.
«Η κίνηση των τιμών είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα τεχνικών παραγόντων, που συνδέεται με την απότομη αύξηση της μεταβλητότητας στις τιμές των μετοχών», σχολίασε ο Αλεσάντρο Μπαλσότι, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων στη JCI Capital. «Αναμφίβολα, κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά».
Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στο να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής γρηγορότερα από το αναμενόμενο, περιορίζοντας τα μέτρα νομισματικής στήριξης που ενίσχυσαν τις αποτιμήσεις των μετοχών και οδήγησαν τον Ιανουάριο τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς τίτλους σε υψηλό 2 ετών.
Μεταξύ των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Ocado, με πτώση 7,1%, καθώς το βρετανικό διαδικτυακό σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε αμετάβλητα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο της χρήσης του, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Διεθνείς αγορές: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφέρουν αναλυτές


Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν σήμερα την πτωτική πορεία των ασιατικών αγορών, καθώς εντείνεται η μαζική πώληση των μετοχών, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι κατέγραψαν βουτιά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, υποχωρώντας έως και 3% σήμερα το πρωί, για να περιορίσουν στη συνέχεια τις απώλειές τους.

Αναλυτές, που μίλησαν στο BBC, υποστηρίζουν ότι βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν λόγος ανησυχίας άμεσα.

Η Τζέιν Σίντενχαμ, επικεφαλής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή εταιρία Rathbones, δήλωσε στο BBC ότι η πτώση δεν φαίνεται να αποτελεί προάγγελο μιας σημαντικής αλλαγής κλίματος. «Είναι πάντα λίγο νωρίς να κρίνει κανείς, αλλά νομίζω ότι αυτές οι πρόσφατες πτώσεις στην αγορά έχουν τον χαρακτήρα διόρθωσης. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν μια πολύ ομαλή ανοδική πορεία και δεν είχαμε πτώση άνω του 3% για 15 μήνες. Υπήρξε μια πραγματική απουσία μεταβλητότητας, το οποίο είναι πολύ ασυνήθιστο».

Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο της έντονα πτωτικής αγοράς (bear market) τείνει να εμφανίζεται ενόψει μιας ύφεσης και αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναβαθμίζονται.

Η Έριν Γκιμπς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην S&P Global Market Intelligence, δήλωσε: «Δεν πρόκειται για κατάρρευση της οικονομίας. Υπάρχει μια ανησυχία ότι η οικονομία στην πραγματικότητα τα πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και άρα χρειάζεται μια επαναξιολόγηση».

O Μάρτιν Τζίλμπερτ, συνδιευθύνων σύμβουλος του μεγάλου επενδυτικού ταμείου Life Aberdeen, δηλώνει ότι οι επενδυτές πρέπει να ηρεμήσουν και πιστεύει ότι η πρόσφατη πτώση στα χρηματιστήρια αποτελεί απλά μία πολύ καθυστερημένη διόρθωση, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Ο δείκτης Dow Jones του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έκανε βουτιά πάνω από 1.500 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του. Ο Dow και ο S&P 500 έχασαν τα κέρδη-ρεκόρ που σημείωσαν μέσα στο 2018 και ο Nasdaq είχε τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2016, εν μέσω πωλήσεων σε κατάσταση πανικού, που πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι θα συνεχισθούν.

Ο Τζίλμπερτ, όμως, το ταμείο του οποίου διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 300 δισ. δολαρίων, αντιμετώπισε ειρωνικά τους φόβους αυτούς. Ο διαχειριστής επιμένει ότι η πτώση των χρηματιστηρίων δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απόλυτα αναγκαία διόρθωση της αγοράς μετά από μία υπερβολική άνοδό της. «Καθυστερημένη και καλοδεχούμενη διόρθωση», έγραψε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό του στο Twitter. «Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται, αλλά οι αγορές βιάσθηκαν, με τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων να αυξάνονται αδιακρίτως λόγω του QE (της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης) που εφαρμόζεται επί έτη. Υπήρχε μία ατμόσφαιρα εφησυχασμού», πρόσθεσε.

Πράγματι, για κάποιο χρονικό διάστημα, πολλοί επενδυτές προειδοποιούσαν για μία επικείμενη διόρθωση της αγοράς - μία μείωση τουλάχιστον 10% λόγω των μεγάλων αποτιμήσεων. Η άνοδος- ρεκόρ του περασμένου έτους αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό από πολλούς παρατηρητές της αγοράς, οι οποίοι εφιστούσαν την προσοχή για τις ιστορικά υπερτιμημένες μετοχικές αξίες που προκλήθηκαν εν μέρει από τη θετική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, τον αβάσιμο ενθουσιασμό των χρηματιστών και την παρατεταμένη στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες.

Κατάρρευση της Wall Street την Δευτέρα

Με έντονες πτωτικές κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Γουόλ Στριτ, με τον δείκτη Dow Jones να σημειώνει «βουτιά» 1.175 μονάδων.
Ο φόβος μιας ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, εξελίχθηκε προκάλεσε ένα μίνι κραχ στη Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει τελικά στις 24.345,75 μονάδες σημειώνοντας την μεγαλύτη ημερήσια πτώση των τελευταίων 6,5 ετών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας ο δείκτης έφτασε να καταγράφει πτώση μεγαλύτερη των 1.600 μονάδων, την μεγάλη ενδοσυνεδριακή πτώση στην ιστορία.
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας διολίσθησε κατά 1175,21 μονάδες (-4,6%) στις 24.345,75 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 273,42 μονάδες (-3,78%) στις 6.967,53 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με πτώση 113,19 μονάδων (-4,1%) στις 2.648,94 μονάδες.
Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο. Στις πρωινές συναλλαγές η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανήλθε σε ρεκόρ 4ετίας, 2,885%.
Ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας ότι ο Τραμπ είναι σίγουρος πως τα «θεμελιώδη» μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ είναι «εξαιρετικά ισχυρά», σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Δεν ενεργοποιήθηκε η επιλογή της προσωρινής αναστολής των συναλλαγών (circuit breaker), κάτι που συμβαίνει συνήθως μόλις η πτώση του S&P 500 ξεπεράσει το 7%.
Αυτή η διόρθωση καταγράφηκε την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας ο Τζερόμ Πάουελ, διαδεχόμενος την Τζάνετ Γέλεν. Αλλά αναμενόταν εδώ και καιρό από αρκετούς αναλυτές, μολονότι οι δείκτες έσπαγαν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Ο Dow Jones είχε ανέβει κατά 42% από την ημέρα τις νίκης του Τραμπ στις εκλογές του 2016 και κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό πριν από μία εβδομάδα (πάνω από τις 26.400 μονάδες).

Ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 34% το ίδιο χρονικό διάστημα, κάτι που ορισμένοι είχαν βαφτίσει «το ράλι του Τραμπ», που μάλιστα κλιμακώθηκε μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση.

Συμπαρασύρει και τις ασιατικές αγορές

Με ισχυρή πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο, έπειτα από την κατακόρυφη πτώση του Dow Jones στη Wall Street.
Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1.071,84 μονάδες, σε ποσοστό 4,73% , και διαμορφώθηκε στις 21.610,24 μονάδες.

Οι δύο δείκτες είχαν ήδη απολέσει πάνω από 2% τη Δευτέρα, με υπόβαθρο τη νευρικότητα εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τις ευρύτερες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1% στις ασιατικές αγορές, συνεχίζοντας την πτωτική τους πορεία από την χθεσινή συνεδρίαση κι ενώ οι μετοχές στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες τους -μέσα σε μία ημέρα- από το 2011.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent καταγράφηκαν στα 66,91 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 71 σεντς ή 1,1%. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 69 σεντς ή 1,1% στα 63,46 δολάρια το βαρέλι.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου