Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Για να κυριαρχήσεις στις μάζες, επιλέγεις τον πιο ανόητο


«Για να κυριαρχήσεις στις μάζες, επιλέγεις τον πιο ανόητο».
Μια ταινία της Disney για μεγάλα παιδιά



























 Η ταινία της Disney με τον τίτλο  Chicken Litte γυρίστηκε το 1943 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχικά το σενάριο προέβλεπε η πονηρή αλεπού να διαβάζει το Mein Kampf, αλλά τελικά, για να αποφύγουν τυχόν απαγόρευση, επιλέχθηκε η εκδοχή της ανάγνωσης από εκείνη διαφόρων «συμβουλών» από ένα βιβλίο ψυχολογίας. 


Μεταξύ των οδηγιών που θα ακολουθήσει η αλεπού για να κυριαρχήσει στις ανυποψίαστες κότες και τον κόσμο των ζώων γενικά, θα είναι ρήσεις όπως: «Για να κυριαρχήσεις στις μάζες, πρώτον, επιλέγεις τον πιο ανόητο, δεύτερον, του λες ένα ψέμα, αλλά όχι ένα μικρό ψέμα, μα ένα μεγάλο ψέμα».

Στην ιστορία η αλεπού βρίσκει ένα χαζόπουλο, και κάποια στιγμή κόβει ένα κομμάτι από μια επιγραφή μιας αστρολόγου-μέντιουμ που φέρει ένα ζωγραφισμένο αστέρι, πάει πάνω από έναν τοίχο, στοχεύει το κεφάλι του ανόητου, και τον κοπανάει. Ενώ το χαζό κοτόπουλο βλέπει... αστράκια, η φωνή της αλεπούς, ως υποβολέας, του λέει ότι πέφτει ο ουρανός στη γη και ένα πρώτο κομμάτι του έπεσε στο κεφάλι του. Το πλήρως αποχαυνωμένο κοτόπουλο τρέχει πανικόβλητο και αρχίζει μια παρωδία που με τη λογική «η τρίχα γίνεται τριχιά» οδηγεί όλο το κοτέτσι στην παράδοση.




enallaktikos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου