Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΕΒΑΣΑΡΑ, ΑΝΔΡΟΥ : Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΜΜΙΑ ΕΕ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ


Ο Δημήτρης Ασούτης, κτηνοτρόφος στην περιοχή του Κορθίου, έφτιαχνε τα τοπικά τυριά της Άνδρου, όπως συνηθιζόταν ανέκαθεν στα ανδριώτικα σπίτια (ακόμα και τώρα που τα ζώα λιγόστεψαν, οι περισσότερες ντόπιες οικογένειες, κυρίως στα βόρεια του νησιού, παρασκευάζουν τα καθημερινά τυριά τους). Ο γιός του Νίκος, έχοντας
μεγαλώσει σ' αυτό το περιβάλλον, έκανε τη σωστή κίνηση, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά και σωστά με την τυροκομία και φοίτησε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Η συνέχεια ήταν να δημιουργήσουν το οικογενειακό τυροκομείο Κρεβασάρα στις Χιώνες Κορθίου, με τον Νίκο Ασούτη να βάζει την τεχνογνωσία και το ταλέντο του, μαζί με την εμπειρία του πατέρα του, ενώ το 80% του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την τυροκόμηση προέρχεται από τη μονάδα με τις αγελάδες του αδελφού του Περικλή. Δεν περιορίστηκε στα γνωστά, παραδοσιακά τυριά του νησιού, αλλά προχώρησε και σε πιο "δύσκολα", καταφέρνοντας να φτιάξει μια γραβιέρα παλαίωσης σπάνιας γεύσης, που έγινε περιζήτητη στους λάτρεις των τυριών. 

Τα τυριά

"Πετρωτή" (ή "αρμεξιά") είναι ένα λευκό αγελαδινό τυρί, φρέσκο, με ημίσκληρη υφή (την οποία αποκτούσε παλαιότερα συμπιεζόμενο ανάμεσα σε δυο πέτρες).
Βολάκι, μαλακό και σκληρό, από αγελαδινό γάλα, με πλούσια βουτυράτη γεύση -το σκληρό ταιριάζει ιδανικά σε ζυμαρικά.
Βολάκι με ολόκληρα πιπέρια.Μαλακό τυρί αλοιφώδες, με ωραία, υπόξινη γεύση, από αγελαδινό γάλα.
Λαδοτύρι, με τη μεστή γεύση που προσδίδει το ελαιόλαδο και επικάλυψη από ρίγανη, θρούμπι, δενδρολίβανο.
Γραβιέρα αγελαδινή (και παλαίωσης).
Κρασοτύρι, δηλαδή γραβιέρα που έχει ωριμάσει σε ύλη από οινοποίηση, με πλούσια αρώματα.
Μαραθότυρο, που είναι μια πετρωτή με απαλή γεύση σκόρδου, καλυμμένη με μάραθο.
Μαλακό τυρί με μαστίχα και επικάλυψη με σουμάκ. Η νέα δημιουργία του Νίκου Ασούτη, ένα νόστιμο και ευγενικό τυρί με ήπιο άρωμα μαστίχας, ελαφρά υπόξινο από το σουμάκ.
"Τυρί της Μπουρνιάς", όπως ονομάζει την ανδριώτικη κοπανιστή, με πιο ήπια γεύση από εκείνη της Μυκόνου.

Καταστήματα πώλησης στην Αθήνα
(επικοινωνείτε τηλεφωνικά για τη διαθεσιμότητα και τα είδη που διαθέτουν)
Πανδαισία, Αγίου Ιωάννου 41 Αγία Παρασκευή (210 6017731), Nora's Αναγνωστοπούλου 11 Κολωνάκι (210 3389349)

Τυροκομικά Άνδρου Κρεβασάρα, Αγία Μαρίνα, Κόρθι Άνδρου 2282770046

ereunitiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου