Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Μάθημα Γενοκτονίας στους μαθητές των Γυμνασίων, στο δήμο Πετρούπολης – Ιλίου

Μία σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης – Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών γι’ αυτήν την σελίδα της ιστορίας του ελληνισμού.
Συγκεκριμένα, η εκδήλωση εξελίχθησε σε ενδιαφέρουσα και απόλυτα επιτυχημένη, δικαιώνοντας όσους είχαν την ιδέα και την υλοποίησαν, δηλαδή ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης - Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μάθημα Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στους μαθητές πέντε Γυμνασίων της περιοχής.

PETROUPOLI.PAVLIDIS.GENOKTONIA.2016

Η πρωτοβουλία αυτή είχε αυτονόητες δυσκολίες, όχι μόνο εξαιτίας της επιφυλακτικής στάσης κάποιων διευθυντών σχολείων, αλλά και λόγω του χρόνου, δεδομένου ότι κατά την επέτειο της 19ης Μαΐου τα σχολεία είναι κλειστά.
Γι’ αυτό το λόγο  αφενός μεν επιλέχτηκε η τελευταία εβδομάδα των μαθημάτων πριν τις διακοπές του Πάσχα (Δευτέρα 18 μέχρι Παρασκευή 22 Απριλίου 2016), αφετέρου αποφασίστηκε να συμμετάσχουν οι μαθητές μόνο πέντε Γυμνασίων, παρόλο που σχετική επιθυμία εκφράστηκε από περισσότερα σχολεία.

PETROPOYLI.PAVLIDIS.KOSMOS

Την αρχική ιδέα συνέλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Κουλαξουζίδης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών.

PETROUPOLI.TABLO.GENOKTONIA.MAIOS.2016

Ο σχεδιασμός περιλάμβανε τόσο επισκέψεις επιτόπου σε σχολεία, όσο και επισκέψεις σχολείων στα γραφεία της Ένωσης όπου για 1,5 περίπου ώρα, μέσα από σχετικά βίντεο και εικόνες, οι μαθητές διδάχτηκαν τα σχετικά με τη γενοκτονία.

PETROYPOLI.XARITIDOY.GENOKTONIA.2016

Τη διδασκαλία ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Συνδέσμου, Αντώνης Παυλίδης και Γεωργία Χαριτίδου. Τα μαθήματα αυτά είχαν απόλυτη επιτυχία, οι μαθητές παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον, για γεγονότα που για πρώτη φορά άκουγαν, ενώ κάθε φορά στο τέλος ακολουθούσε συζήτηση, στην οποία έθεταν ουσιώδη ερωτήματα. Εξαιτίας δε του χρόνου, όπου το Πάσχα έπεφτε πολύ αργά, δεν υλοποιήθηκε η πρόθεση για διοργάνωση διαγωνισμού μεταξύ των μαθητών στα σχολεία αμέσως μετά το μάθημα, να βραβευτούν οι καλύτερες εργασίες και να ανακοινωθούν όλες σε κεντρική εκδήλωση με τη συνεργασία του Δήμου μέσα στο Μάιο.

PETROYPOLI.GENOKTNIA.PAVLIDIS.KOSMO

Αξίζει να τονιστεί ότι το ζήτημα αυτό απασχόλησε και τη Γενική Συνέλευση των Εκπαιδευτικών που έγινε στις 14 Μαΐου στην Αθήνα, όπου η εμπειρία της Πετρούπολης αξιολογήθηκε ως πολύ θετική, ενώ θεωρήθηκε ότι η πραγματοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή των σχολείων σε επίπεδο Δήμων, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του αγώνα του ποντιακού ελληνισμού.
efxinospontos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου