Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Bloomberg:Η Δύση πέφτει σε παράνοια, κατηγορώντας τη Ρωσία για «υβριδικό πόλεμο»

© RIA Novosti. Alex FilippovPereyti σε Photobank
ΜΟΣΧΑ, 19 Μαΐου - RIA Novosti. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ο όρος "ρωσικός υβριδικός πόλεμος» έχει γίνει ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό στις ομιλίες των πολιτικών, δημοσιογραφικών και ακαδημαϊκών κύκλων της Δύσης. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αντανάκλαση του πανικού των Ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ, λέει ο Λεονίντ Bershidsky στο άρθρο του το Bloomberg [1].


Ο Αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο όρος «υβριδικός πόλεμος» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006 για να περιγράψει την τακτική της δράσης  του κινήματος «Χεζμπολάχ» εναντίον του Ισραήλ.

Όσον αφορά τη Ρωσία για τον  υβριδικό πόλεμο συνεχίζει Bershidsky, μίλησε το 2013, όταν ο Στρατηγός Valery Gerasimov, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε μια ομιλία στην οποία ο ίδιος είπε για την αλλαγή στη φύση του πολέμου. Ο ίδιος είπε ότι τώρα οι μάχες γίνονται στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, καθώς και με τα  οικονομικά και τα διπλωματικά μέσα.

Παρά το γεγονός ότι, ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι η έννοια αυτή είναι απίθανο να είναι  τόσο νέα - «η σημασία της μη στρατιωτικής προσπάθειας τονίζεται από τον  στρατηγό Καρλ φον Κλάουζεβιτς στο Μάο Τσε Τουνγκ" - γιατί κάποιες δυτικές χώρες κατηγόρησαν  τη Ρωσία ότι δήθεν εφηύρε νέες μεθόδους αντιπαράθεσης με τη Δύση.

Επιπλέον, αμφιβάλλει για την ορθότητα του ορισμού του όρου «υβριδικός πόλεμος». Για παράδειγμα, ο Bershidsky γράφει, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μετατρέψουν  αυτή την περιγραφή ως : «τη συνειδητή χρήση των διαφόρων μέσων της κρατικής εξουσίας για την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής  και να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα του αντιπάλου, υπονομεύοντας την εσωτερική πολιτική ενότητα και την οικονομία .

Άλλοι, συνεχίζει, υποστηρίζουν ότι «υβριδικός πόλεμος - είναι μια μεγάλη στρατηγική», που υποτίθεται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί  για  να ανακτήσει τον έλεγχο πάνω από την πρώην Σοβιετική χώρο.

«Η χρήση του όρου« υβριδικός πόλεμος »φτάνει στην ανόητη κινδυνολογία της  Δύσης, και απλά αντικατοπτρίζει την παράνοια, την  οποία η Δύση συχνά αποδίδει στη Ρωσία" - συνοψίζει ο συγγραφέας.

tokoutsavaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου