Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Το ωραιότερο ερωτικό ποίημα του κόσμου

in
Ερχόμενο από τα βάθη του χρόνου με δύναμη και καθαρότητα, δροσερό και φλεγόμενο, το ωραιότερο ερωτικό ποίημα παρουσιάζεται με τη μορφή χορικού, στηριγμένο στην κίνηση και τη μουσικότητα του λόγου, στην παράσταση «Άσμα Ασμάτων - Μία νύχτα κάτω από τ’ άστρα».
Σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου, η παράσταση, η οποία περιλαμβάνει, επίσης, ένα απόσπασμα από το ποίημα του Ουίσταν Χιου Ώντεν, «Μα τί είναι αυτό που το λένε αγάπη», καθώς και ένα μέρος από τον μονόλογο του Ντομένικο από την ταινία «Νοσταλγία» του Αντρέι Ταρκόφσκι, παρουσιάζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, από την Κυριακή 24 Απριλίου.
Όχι στον στενό συναισθηματικό τόπο του εγώ
Για το «Άσμα Ασμάτων», πολλοί λένε ότι μιλάει αλληγορικά για τον έρωτα προς τον Θεό. Άλλοι διακρίνουν το πρώτο σκίρτημα του ανθρώπινου έρωτα. Τότε, που ταράζονται για πρώτη φορά τα σωθικά μας, και δεν ξέρουμε γιατί. Ό,τι έχει δύναμη, αγνότητα και αληθινή φλόγα φτάνει, τελικά, στον προορισμό του και όχι στον στενό συναισθηματικό τόπο του εγώ, όπου όλα είναι λίγο - πολύ κλισέ. Εξάλλου, αρκετές είναι οι φορές, που, στο βάθος των ματιών του άλλου, ψάχνουμε το Απόλυτο.
Να ακούγεται, για να μην ξεχνιέται
«Διαλέξαμε, από τις πολλές μεταφράσεις, αυτήν του Γιώργου Σεφέρη, για έναν κυρίως λόγο. Ίσως, και λίγο ρομαντικό. Επειδή, σε εποχές τόσο μεγάλης πνευματικής ένδειας, μια γλώσσα παιδεμένη σαν τη δικιά του, γλώσσα ενός αληθινά μεγάλου ποιητή που είναι θησαυρός για τη λογοτεχνία μας, έχει σημασία να ακούγεται, για να μην ξεχνιέται. Να περνάει και να ζωντανεύει μέσα από τα στόματα των νέων ηθοποιών - τριών αγοριών και τριών κοριτσιών - αποφοίτων και σπουδαστών της σχολής του Θεάτρου Τέχνης, που συμμετέχουν στην παράσταση» εξηγούν οι συντελεστές της παράστασης. Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, απόφοιτος κι αυτή του Θεάτρου Τέχνης, παράλληλα με τη σκηνοθεσία, ανέλαβε την απαγγελία τμημάτων του κειμένου στο αρχαίο πρωτότυπο.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Σεφέρης - ποίημα του Ουίσταν Χιου Ώντεν, «Μα τί είναι αυτό που το λένε αγάπη»: Ερρίκος Σοφράς, σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου, σκηνογραφία: Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκης, μουσική: Jason, φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, διδασκαλία στροβιλισμού: Αλέξανδρος Φαρμάκης, επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα, κρουστά: Νίκος Χαλδαιάκης, βοηθός σκηνοθέτη: Άννα - Μαρία Πασχάλη. Παίζουν: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Νόρα Πάντου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Βαγγέλης Αμπατζής, Ευθύμης Χαλκίδης. Συμμετέχουν: Νίκος Χαλδαιάκης, Άννα - Μαρία Πασχάλη.
Πληροφορίες
Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν: Πεσμαζόγλου 5 - Αθήνα, τηλ.: 210 3228706. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου: 00.00, Μ. Δευτέρα 25 και Μ. Τρίτη 26 Απριλίου: 22.00, από 9 Μαΐου: κάθε Δευτέρα και Τρίτη: 21.15. Διάρκεια παράστασης: 55 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο - φοιτητικό: 10 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου