Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ κατά της ανεργίας 3η μέρα

Ολοκληρώθηκε η τρίτη μέρα της μεγάλης πορείας αγώνα κατά της ανεργίας με την άφιξη των διαδηλωτών στο Ξυλόκαστρο!Ως γνωστόν οι διαδηλωτές σήμερα νωρίς το πρωί από την Ακράτα,όπου διανυκτέρευσαν και ξεκουράστηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Η συμμετοχή στην πορεία ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και αναμένεται
να γίνει ακόμα μεγαλύτερη όσο η πορεία πλησιάζει στην Αθήνα με τελικό προορισμό το Σύνταγμα,την Κυριακή 10 Απρίλη.

Η τρίτη μέρα περιελάμβανε πορεία 32,7 χιλιομέτρων από την Ακράτα μέχρι το Ξυλόκαστρο,όπου είχε προγραμματιστεί εκδήλωση υποδοχής στο κλειστό θεατράκι «Άγγελος Σικελιανός» από σωματεία και φορείς της πόλης. Η διανυκτέρευση θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο Ξυλοκάστρου.

Στο Δερβένι η πρώτη στάση των διαδηλωτών (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Μιάμιση περίπου ώρα μετά την αναχώρησή της από την Ακράτα η μεγάλη πορεία για την ανεργία έφτασε στο Δερβένι, κεφαλοχώρι της περιοχής.

Η υποδοχή στο κεφαλοχώρι αυτό ήταν πολύ ζεστή. Στα μικρομάγαζα, στα μίνι μάρκετ και τα μανάβικα, στα καφενεία, βγαίνει έξω ο κόσμος να δει την πορεία: «Οι άνεργοι, τα παιδιά απ' την Πάτρα, έρχονται!».

Δεν είναι τυχαίο: Πολύς κόσμος έχει φύγει τα τελευταία χρόνια για Πάτρα και Αθήνα, προς αναζήτηση δουλειάς. «Κάποτε από το δρόμο δεν μπορούσες να περάσεις το πρωί. Τώρα που φύγαν όλες οι υπηρεσίες από δω με τον Καποδίστρια, μείναμε 700 - 800, μαζί με τους πεθαμένους», μας λένε οι κάτοικοι του μεγάλου αυτού χωριού. Όσοι αντέχουν ακόμα. «Κάνουμε όλοι δυο τρεις δουλειές, από 'δω κι από 'κει, για να πληρώνουμε λογαριασμούς». Η πορεία τους καλεί να μη συμβιβαστούν με τη μιζέρια: «Εδώ, εδώ, μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε, με 400 ευρώ».

Την πορεία υποδέχτηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρωστίνης «Ευ ζην». Από το ΔΣ του Συλλόγου ο Στέφανος Φιδάκος, καλωσορίζοντας την πορεία σημείωσε ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην εργασία και πρόσθεσε «Είναι άδικο το 1% του κόσμου να ελέγχει το 99% του κόσμου και του πλούτου. Έχουμε κάθε δικαίωμα να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».

Ο αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουσουλός, στο σύντομο χαιρετισμό του έδωσε τα συγχαρητήριά του τονίζοντας ότι είναι ένας μεγάλος αγώνας. «Μπράβο στο Δήμο Πατρέων που διοργάνωσε αυτήν την πορεία», σημείωσε.

«Σας ευχαριστούμε για την υποδοχή», τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης προσθέτοντας ότι «έτσι αντλούμε κουράγιο». «Το μήνυμά μας είναι "δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων". Αυτή η φωνή θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Θα γίνουμε μια γροθιά». «Είμαστε οι άνεργοι, ο λαός που αγωνίζεται, που στηρίζεται στα χέρια του και με τα χέρια του χτίζει τα πάντα», πρόσθεσε.Η μέρα ζεστή ... αλλά η πορεία ακάθεκτη

Νωρίτερα η πορεία πέρασε από Αιγείρα, Οικονομαίικα, Μαύρα Λιθάρια, Πεταλού. Ο δρόμος ως το Ξυλόκαστρο είναι σπαρμένος με παραθαλάσιους οικισμούς και χωριουδάκια, πάνω στο κύμα. Η θάλασσα λάδι και σήμερα. Ακόμα μια πολύ ζεστή μέρα που δυσκολεύει τους οδοιπόρους. Όμως το κύριο σώμα της πορείας προχωράει με ρυθμό. Το πρωί τα πόδια είναι φρέσκα, ενώ καθημερινά προστίθεται κόσμος που φτάνει με πούλμαν που δρομολογούνται από Πάτρα και Αθήνα. Σήμερα στην πορεία συμμετέχουν και φοιτητικοί σύλλογοι από την Αθήνα, από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και αλλού. Αλλά οι «βετεράνοι» της πορείας, τους βάζουν τα γυαλιά και τους πειράζουν «πώς πάτε έτσι σαν κότες;». Όλοι γελάνε.

Στο δρόμο, έκτακτα και επιτόπου δίνεται νερό από τα βανάκια του δήμου. Μια γιαγιά στην αυλόπορτα προϋπαντίζει την πορεία: «που μας 'φτάσαν, να περπατάμε». Ένα αγροτικό γεμάτο ως πάνω με λεμόνια χαιρετίζει την πορεία με τη βραχνιασμένη κόρνα του. Ένας άλλος, νέος, μαύρος από τη δουλειά στα χωράφια ρωτάει «γιατί το 'κανουμε αυτό;» «Για την ανεργία», του λένε. «Καλό - καλό αυτό!». Η πορεία συνεχίζει.

Στάση στη Λυκοποριά (VIDEO - ΦΩΤΟ)Απ' το Δερβένι ως τη Λυκοποριά και πέρα, η παλιά εθνική μια ευθεία, πάνω στη θάλασσα που στέκεται ακίνητη. Και μια μακριά αλυσίδα από χωριά και οικισμούς, ανά 2 περίπου χιλιόμετρα: Ροδιά, Λυγιά, Στόμιο, Σαρανταπηχιώτικα. Μέρη που αποκτούν ζωή μόλις 2 μήνες το καλοκαίρι. Τώρα μόνο σκονισμένα φορτηγά και αγροτικά περνάνε πάνω στο δρόμο που σε πολλά σημεία έχει φύγει για τη θάλασσα, μαζί με κάτι τσιμεντένιες προβλήτες.

Μέσα στην πορεία, μαζί με τα συνθήματα που ακούγονται στην είσοδο κάθε χωριού, η αλληλεγγύη είναι ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζει: «πώς πάει το πόδι;», «εντάξει;», «άντε παιδιά, σε 2 χλμ φτάνουμε στον επόμενο σταθμό». Κάθε 6-7 χιλιόμετρα και μια στάση. Μια γυναίκα σ' έναν αυλόγυρο λίγο πιο μπροστά από την πορεία λέει σε μια συντοπίτισσα της «θα' ρθουν ιδρωμένοι, κουρασμένοι, να τους βγάλουμε ένα νερό».

Στην είσοδο της Λυκοποριάς σε μια τόση δα παραλία με βότσαλο πάνω στο δρόμο, όπου γίνεται και μια από τις σύντομες στάσεις, μέσα στο δυνατό ήλιο, κάποιοι περιμένουν ήδη για να πάρουν τη σκυτάλη ως τον επόμενο προορισμό: βουτάνε τα πόδια τους στη θάλασσα να τα ηρεμήσει το κρύο νερό, κάποιοι κάνουν διατάσεις, άλλοι διαβάζουν κάτι ή απλώνονται στα γύρω ταβερνάκια που λίγα μένουν ανοιχτά τέτοια εποχή. Η πορεία φτάνει εδώ κατά τις 13.30 το μεσημέρι.
Στην ουρά της πορείας, οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και τη ΣΤΕΦ στα ΤΕΙ του Πειραιά ξεσπάνε: «Εργάτη, μπορείς και αν το καταλάβεις, θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις!». Άλλοι σχολιάζουν: «Θρίαμβος!». Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος: «Έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ! Είμαστε μπροστά από το πρόγραμμα του Πετρόπουλου», (του γνωστού αθλητή και δημοτικού συμβούλου, υπεύθυνου για το πρόγραμμα), ακούγεται από το μικρόφωνο και όλοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Αμέσως μετά ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Σαρρής που σήμερα περπατάει στην πορεία μαζί με άλλα μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, παίρνει το μικρόφωνο για να ενημερώσει για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοιμάζεται για την υποδοχή της Κυριακής και για να χαιρετίσει την πορεία: «Έχει νόημα το να παλέψουμε. Στο χώρο το δικό μας, η ανεργία αγγίζει το 90%. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να είμαστε μαζί σας ως το τέλος», δήλωσε. Ο Γιώργος Σαρρής, έκανε γνωστό, ότι θα συμμετάσχει στην πορεία αγώνα, από την Λυκοποριά μέχρι το Σύνταγμα.

H σημερινή πορεία προς το Ξυλόκαστρο (βίντεο)

Στο δρόμο προς Ξυλόκαστρο, τελευταίο σταθμό της 3ης ημέρας, έχει μπει η μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα κατά της ανεργίας.

Νωρίτερα στο Καμάρι, οι οδοιπόροι έγιναν δεκτοί με τραγούδια του αγώνα, ενώ «απάντησαν» με αγωνιστικά συνθήματα όπως «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Λίγο η ισιάδα στο σημερινό τμήμα της διαδρομής, λίγο η ζεστή υποδοχή του κόσμου στα χωριά, αλλά και το κέφι και η φρεσκάδα των νεοφερμένων, η μεγάλη πορεία του Δήμου Πατρέων για την ανεργία έφτασε επτά χλμ. έξω από το Ξυλόκαστρο, στο Κάτω Λουτρό σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα απ' ό,τι είχε προγραμματιστεί! Κι έτσι αναγκαστικά τράβηξε «χειρόφρενο» για κάποια ώρα στο προαύλιο της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, πάνω στη θάλασσα. Ευκαιρία για αναπλήρωση δυνάμεων, για να βγουν παπούτσια, να αλλαχτούν φανελάκια, να πιουν οι οδοιπόροι νερό και να περιποιηθούν τις «πληγές» τους. Κι όμως, κάποιος ...παραπονιέται: «Πιάστηκα, γιατί ...δεν είχαμε ρυθμό!».

Και βέβαια ευκαιρία για πολλή συζήτηση και κουβέντα ανάμεσα στους οδοιπόρους, αλλά και με τους ντόπιους. Έτσι κι αλλιώς, αυτή η μεγάλη πορεία μοιάζει με μαζική «εξόρμηση» απ' όπου περνάει. Σ' ένα πηγαδάκι λίγο πιο δίπλα ένας ντόπιος, παλιός συνδικαλιστής συζητάει με ένα ζευγάρι που περπατάει για τρίτη συνεχόμενη μέρα. «Είδα κόσμο που χειροκροτούσε που ούτε καν μπορούσα να φανταστώ. Αυτοί όταν πηγαίναμε στα καφενεία να ενημερώσουμε για καμιά κινητοποίηση μας απόπαιρναν. Και τώρα χειροκροτάνε! Έκλεισαν τα πάντα εδώ στην περιοχή, τώρα τους πετάνε και από τα χωράφια βλέπεις. Μ' αυτό που κάνετε προβληματίζετε...».

Παραδίπλα ένας άλλος λέει για εκείνους που περιμένει παρακάτω: «Με πήραν τηλέφωνο και μου 'παν "θέλαμε να 'μασταν εκεί, αλλά κωλώσαμε". Τους είπα "ελάτε την Κυριακή που ΄ναι λίγα χιλιόμετρα" και θα 'ρθουν».

Μια γυναίκα από το χωριό δίνει «ανταπόκριση» σε κάποιον στο τηλέφωνο: «Έχουν πολύ καλή οργάνωση». Ο Γιώργος με τη γυναίκα του, δυο παιδιά γύρω στα 30, έχουν βγει στο κατώφλι του σπιτιού στην είσοδο του χωριού και περιμένουν την πορεία να φανεί. «Μπράβο στα παιδιά, είναι πολύ καλό αυτό που κάνουν», μας λέει. «Εδώ είμαστε ωραίος τόπος, αλλά χωρίς δουλειά. Οι περισσότεροι στα χωράφια, αλλά τώρα πια ούτε αυτό δεν έχει ψωμί».

Όταν η πορεία περνάει, κάποιος από μέσα τον πειράζει «άμα βρεις δουλειά να μας δώσεις κι εμάς, ε;». Λίγο αργότερα τον συναντάμε στη στάση, αυτή τη φορά με μια παρέα συνομήλικων του. Κάθονται λίγο παράμερα και συζητάνε για την πορεία. Δυο κυρίες που ξεκινάνε για να μη χάσουν το ρυθμό πιάνουν κουβέντα. «Ελάτε κι εσείς, ρε παιδιά». «Εσάς περιμένουμε!», λένε και ξεκινάνε μαζί. Δεν έχει σημασία πόσο θα πάνε. Σημασία έχει να μη μένουν θεατές απέναντι στα εγκλήματα αυτής της πολιτικής που τους αφήνει χωρίς δουλειά ή τους πετάει στα μούτρα δουλειές του ποδαριού και «προγράμματα 5μηνης απασχόλησης» με επιδόματα πτωχοκομείου, ίσα για να μην ξεσηκώνονται.

Η ανταπόκριση του λαϊκού κόσμου της περιοχής είναι παντού πολύ ζεστή τη σημερινή τρίτη μέρα. Σε κάθε στροφή του δρόμου κι ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο. Λίγο μετά τη Λυκοποριά, στην προηγούμενη στάση μας, μια κυρία βγαίνει στην αυλή με μια πιατέλα καραμέλες. Όταν η πορεία την ευχαριστεί από την ντουντούκα του δήμου που πάει μπροστά, εκείνη βάζει τα κλάματα.

Διαδραστικός χάρτης από την εξέλιξη της πορείαςΣτο διαδραστικό χάρτη αποτυπώνεται το σημείο όπου βρίσκεται η μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα για την ανεργία και σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε μέσω τακτικών ανανεώσεων τη ροή της πορείας.

Πατώντας πάνω στα κόκκινα σημεία, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες, αλλά και άλλες πληροφορίες από το συγκεκριμένο σημείο.

Η ανανέωση του χάρτη γίνεται πατώντας refresh (στο πληκτρολόγιο το πλήκτρο F5 ή το αντίστοιχο εικονίδιο στον browser σας).

από http://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου