Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Κοινοτικές καλλιέργειες

 

Η permaculture είναι πολύ περισσότερο από το σχεδιασμό, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των καλλιεργειών. Προτείνει επίσης νέους τρόπους για τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τις κοινότητες στις οποίες ζουν και τον τρόπο
λειτουργίας της κοινωνίας τους, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.

Κατανομή γαιών

Μερικοί άνθρωποι έχουν την επιθυμία να καλλιεργούν τρόφιμα, αλλά δεν έχουν τη γη για να την κάνουν. Άλλοι άνθρωποι έχουν γη αλλά δεν έχουν το χρόνο ή την επιθυμία να την καλλιεργήσουν (αλλά θα ήθελαν να έχουν κάποια ανταμοιβή από αυτή). Η κατανομή των εδαφών αφορά την επαφή αυτών των δύο ομάδων ανθρώπων για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μέσω μιας κοινοτικής βάσης δεδομένων, εκείνοι που διαθέτουν γη μπορούν να συνδυαστούν με αυτούς που δεν έχουν. Τυπικά, σε αντάλλαγμα για να τους επιτρέψει να καλλιεργήσουν τη γη, ο ιδιοκτήτης θα λάβει ένα ποσοστό της απόδοσης από τη παραγωγή. Αυτό όχι μόνο σημαίνει ότι η γη που μπορεί να μη χρησιμοποιείται ποτέ, γίνεται παραγωγική - με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους αλλά και για τη βιοποικιλότητα της αστικής περιοχής, το έδαφος και την ποιότητα του αέρα.

Αστικά αγροκτήματα

Οι αστικές εκμεταλλεύσεις εμφανίζονται όταν μια κοινότητα ή μια ομάδα ανθρώπων αποφασίζουν να μισθώσουν ένα οικόπεδο από τις τοπικές αρχές για να μετατραπεί σε αγρόκτημα καλλιέργειας τροφίμων. Στην ιδανική περίπτωση, η γη θα είναι λογικά κοντά στο κέντρο της πόλης και στις δημόσιες συγκοινωνιακές συνδέσεις, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη σε οποιονδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει, είτε έχει αυτοκίνητο είτε όχι (και μια τέτοια θέση ενθαρρύνει επίσης λιγότερη χρήση αυτοκινήτων, δημόσιες συγκοινωνίες, ποδηλασία ή πεζοπορία). Εκτός από την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, ένα αγρόκτημα πόλης μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, όπως αίθουσες διδασκαλίας, προγράμματα ανακύκλωσης και ανταλλαγής και τράπεζες σπόρων για τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών. Ανάλογα με την έκταση και τις εγκαταστάσεις ένα αστικό αγρόκτημα μπορεί να έχει ακόμη τα ζώα.


Περιφερειακή Κηπουρική

Αυτό αφορά τη φύτευση φυτών σε τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες ανάμεσα στους δρόμους και τα κτίρια του αστικού τοπίου. Σε περιοχές που δεν είχαν σχεδιαστεί για καλλιέργεια τροφίμων αλλά οι οποίες μπορούν, με λίγη επινοητικότητα και προσπάθεια, μπορούν να μετατραπούν και να παρέχουν στους κατοίκους της περιοχής βρώσιμες καλλιέργειες σε εγκαταλειμμένα κομμάτια γης, πάρκα, δημοτικά οικόπεδα , στέγες κλπ


Αστική αναζήτηση τροφής (Urban Foraging)

Οι αστικές περιοχές είναι επίσης πιθανό να έχουν ήδη βρώσιμες καλλιέργειες εντός αυτών.. Ίσως να υπάρχουν τοπικά οπωροφόρα δέντρα που καλλιεργούνται σε κομμάτια κοινής γης. Η αστική αναζήτηση τροφής προσφέρει πολλά οφέλη. Δεν παρέχει μόνο δωρεάν τροφή, αλλά επίσης σας επιτρέπει να γνωρίσετε την πόλη ή την πόλη σας με έναν νέο τρόπο, κοιτάζοντας το με τα μάτια του forager και όχι, ας πούμε, τη συνείδηση ​​ενός υπαλλήλου. Προσφέρει ευκαιρίες για εξερεύνηση, συχνά σε περιοχές που προηγουμένως ίσως δεν είχαν άμεση έλξη. Βοηθά επίσης να φέρει τους ανθρώπους μαζί καθώς οι άνθρωποι ανταλλάσσουν συμβουλές για καλές τοποθεσίες αναζήτησης τροφής και αξιοποιούν τις εμπειρίες τους.

Δημοτική και κρατική γη

Συχνά, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ιδιοκτήτες πολλών περιοχών γης που έχουν εγκαταλειφθεί. Οι κοινότητες μπορούν να ομαδοποιήσουν και να προτείνουν να ζητήσουν τη διαχείριση τέτοιων περιοχών για καλλιέργεια με αντάλλαγμα με αντάλλαγμα μέρος της παραγωγής για ευπαθείς ομάδες πολιτών του δήμου. Έτσι όχι μόνο ότι η προηγουμένως εγκαταλελειμμένη γη αξιοποιείται και μετατρέπεται σε παραγωγική με ανταποδοτικά για το δήμο οφέλη , βελτιώνει και την εικόνα του δήμου στους δημότες του γιατί δίνει την ευκαιρία να αξιοποιηθεί, να διατηρείται καθαρή από σκουπίδια όπως γίνεται συνήθως με τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα, και να είναι ασφαλής από πυρκαγιές χωρίς κανένα κόστος στο δήμο αφού πριν θα έπρεπε να διαθέτει συχνά προσωπικό για το καθαρισμό της.


Κ.Υ.ΓΕΩ. (Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία)

Εάν δεν υπάρχουν κατάλληλα κομμάτια γης που μπορούν να καλλιεργηθούν σε μια αστική περιοχή ή εάν οι κάτοικοι δεν έχουν το χρόνο ή τις ικανότητες να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα, μπορούν να αποφασίσουν να γίνουν μέλη μιας Κ.Υ.ΓΕΩ.(C.S.A). Μια ομάδα καταναλωτών προσεγγίζει έναν αγρότη και του ζητούν να καλλιεργήσει σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους. Κάθε χρόνο ή κάθε καλλιεργητική περίοδος, οι δύο ομάδες συναντώνται για να αποφασίσουν ποιες καλλιέργειες θα ήταν προτιμότερες κατά την επόμενη σεζόν, και ο αγρότης - ο οποίος έχει τις ικανότητες να εξασφαλίσει μια καλή συγκομιδή - εργάζεται με αυτούς τους στόχους. Ο αγρότης επωφελείται από την κατοχή μιας εγγυημένης τοπικής αγοράς για τα προϊόντα του, κατά την οποία μειώνονται τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, ενώ οι καταναλωτές είναι σε θέση να προμηθευτούν τα τρόφιμα που θέλουν και να γνωρίζουν ακριβώς πώς παράγονται. κάποιο χρόνο κάθε χρόνο στο αγρόκτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου