Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Τα πολύτιμα μαθήματα που μας προσφέρει η κρίση της πανδημίας


5 σημαντικά μαθήματα που μας προσφέρει η κρίση της πανδημίας

Ποιος θα το σκεφτόταν ποτέ ότι εν έτη 2020, όταν ο κόσμος προσπαθούσε να αναπτυχθεί οικονομικά και είχε ήδη κάνει τεράστια άλματα στην τεχνολογία, θα χρειαζόταν να κάνει μια τέτοια αναγκαστική παύση; Η καταπολέμηση αυτής της πανδημίας έχει γίνει πια μια παγκόσμια, κοινή πρόκληση.
Καθώς «βρίσκουμε» καταφύγιο στο σπίτι μας, διατηρούμε μια κοινωνική απόσταση και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε, όλοι επιθυμούμε να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή. Αλλά θα ήταν κρίμα αν η κρίση τελείωνε και εμείς απλά επιστρέφαμε στην παλιά κανονικότητα. Γιατί αυτή η εμπειρία έχει πολλά να μας διδάξει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

5 σημαντικά μαθήματα που χρειάζεται εμείς και οι ηγέτες μας να διδαχθούμε από αυτή την κρίση

Η επιστήμη έχει τεράστια αξία

Είναι απλά ακατανόητο ότι σε μια περίοδο που η επιστήμη έχει επιμηκύνει τη ζωή μας, έχει βελτιώσει την ποιότητα της και μας έχει προσφέρει τεχνολογία που οι γονείς μας δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν, εμείς δεν θα θέλαμε να βασιστούμε σε αυτή ώστε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις.
Είτε μιλάμε για την Κινεζική κυβέρνηση που προσπαθεί να κρύψει αυτό που οι γιατροί ήδη γνώριζαν ότι θα ακολουθήσει, είτε μιλάμε για τους ηγέτες της Δύσης που αγνοούν τις υποδείξεις των επιστημόνων στο να λάβουν δραστικά μέτρα, χρειάζεται να αντιληφθούμε τους κινδύνους στους οποίους αφηνόμαστε αν δεν βασίσουμε τις αποφάσεις μας και σε επιστημονικά στοιχεία. Και τι μας λέει αυτό για την κλιματική αλλαγή που παραμένει;

Οι ηγεσίες που λαμβάνουν αποφάσεις με απολυταρχικό τρόπο δεν λειτουργούν

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της Κίνας και των ΗΠΑ για να δούμε την αποτυχία τέτοιων απολυταρχικών ηγεσιών. Η ατυχής απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης να κρύψει τα επικίνδυνα κρούσματα του κορονοϊού και η βεβαιότητα του Προέδρου Τραμπ ότι το ζήτημα δεν είναι σοβαρό, δείχνουν πως όταν η δυνατότητα αποφάσεων είναι συγκεντρωμένη σε ένα ισχυρό πρόσωπο χωρίς επαρκείς γνώσεις, έχουμε την τέλεια συνταγή για καταστροφή. Εκατοντάδες έρευνες πάνω στην ηγεσία μας λένε ότι ο απολυταρχισμός δεν λειτουργεί.

Η απληστία και το προσωπικό συμφέρον είναι οι χειρότεροι εχθροί μας

Υπάρχουν κερδοσκόποι που εκτοξεύουν τις τιμές απαραίτητων ειδών στα ύψη και υπάρχουν και οι ανεύθυνοι καταναλωτές που αδειάζουν τα ράφια των καταστημάτων. Βλέπουμε την άσχημη αλήθεια, την απληστία που αναπαριστά τη «σκοτεινή πλευρά» της ανθρώπινης φύσης μας που λειτουργεί εναντίον μας.
Αν το ιατρικό προσωπικό δεν είναι επαρκώς προστατευμένο από τον ιό, ή αν κάποιοι από τους συμπολίτες μας κινδυνεύσουν με έκθεση στον ιό στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή και άλλα είδη, χάνουμε όλοι αυτό τον αγώνα. Και πέρα από την πανδημία, το ολοένα και αυξανόμενο οικονομικό χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται με την απληστία και χρειάζεται άμεσα την προσοχή μας.

Η κοινωνική ευθύνη είναι απαραίτητη

Σε χώρες όπου το ποσοστό της αποχής στις εκλογές είναι υψηλό, χρειάζεται να αντιληφθούμε τη δύναμη και τα οφέλη των υπεύθυνων πολιτών. Στην έρευνα για την ηγεσία, έχουμε αρχίσει να εστιάζουμε στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι υποδειγματικοί πολίτες στην αλλαγή και στην εξέλιξη. Το βλέπουμε καθημερινά στις ειδήσεις. Γιατροί και τεχνικοί εφευρίσκουν νέους τρόπους για να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς, εθελοντές ψωνίζουν για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, εταιρίες προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Αν η απληστία είναι η σκοτεινή φύση των ανθρώπων, ο αλτρουισμός – η βοήθεια προς τους άλλους – είναι η φωτεινή πλευρά.

Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να μάθουμε και να εξελιχθούμε

Όπως λένε οι ιστορικοί: «όσοι δεν μαθαίνουν από το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν». Αν οι ηγέτες δεν αδράξουν την ευκαιρία να μάθουν από την πανδημία, είναι πιθανό να βρεθούν απροετοίμαστε όταν ένα νέο πρόβλημα κάνει την εμφάνισή του. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε μια κρίση είναι η πρόληψή της. Γιατί τώρα μπορούμε να δούμε το πρόβλημα της έλλειψης προετοιμασίας – το εθνικό σύστημα υγείας υπολειτουργεί, λείπει ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός και οι προμήθειες.
Όχι μόνο οι ηγέτες, αλλά κι εμείς πρέπει να πάρουμε μαθήματα από αυτή την εμπειρία. Χρειάζεται να προετοιμαστούμε για πιθανά εμπόδια και άλλες κρίσεις, να μάθουμε πώς να ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές και να μη συμμετέχουμε στον πανικό. Χρειάζεται να μάθουμε, να εξελισσόμαστε, όχι μόνο επειδή μια άλλη κρίση μπορεί να έρθει, αλλά επειδή θα έρθει σίγουρα.
Απόδοση- Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου