Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ασθένεια.Η αιτία είναι- η εσωτερική διάλυση της ψυχής.


ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ SERGEY LAZAREV


Ο Σερκέυ Λάζαρεφ είναι παγκοσμίως γνωστός Ρώσος διορατικός, ειδικός των λεπτών πεδίων, φιλόσοφος και ψυχολόγος.
Έγινε γνωστός από την σειρά των βιβλίων του (11) 

«ΚΑΡΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ», 

που μεταφράστηκαν και σε ξένες γλώσσες.
Ο παρουσιάζων την συνέντευξη από το αυτό το βήμα, έχει μεταφράσει στα Ελληνικά κάμποσα βιβλία του, μίλησε με τον Λάζαρεφ και προσπάθησε να τα εκδώσει εδώ στην Ελλάδα, δεν βρήκε όμως από πουθενά ανταπόκριση, όπως το προείδε εξ αρχής στο λεπτό επίπεδο ο ίδιος ο Λάζαρεφ και αντιπρότεινε στον μεταφραστή να ασχοληθεί με την δουλειά με τον ίδιο τον εαυτό του.
Ο μεταφράσας τα βιβλία εντούτοις προσπάθησε και είδε στην πράξη αυτό, που του είπε εξ αρχής ο συγγραφέας. 


Τις αιτίες θα τις καταλάβετε μέσα στην συνέντευξη, όπου γίνεται η φευγαλέα μνεία περί αυτού - περί της περίεργης αδιαφορίας εδώ στη Δύση για την πληροφορία, που αναστατώνει και φέρνει τον πόνο της κάθαρσης.
Ο Λάζαρεφ κάνει διαλέξεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, και Αμερική.
Η παρούσα συνέντευξη εδόθη στην Ουκρανική Τηλεόραση και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Συνιστώ να διαβαστεί από όλους τους φίλους και τις φίλες του φόρουμ μας.
Θα καταλάβετε γιατί.
Ακούστε προσεκτικά τι λέει ο ΛΑΖΑΡΕΦ και γιατί το λέει.
Και μετά ας αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του τι θα κάνει παραπέρα.



Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΕΦ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο καθένας από εμάς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του αναρωτήθηκε: γιατί το ένα η άλλο γεγονός συμβαίνει στην ζωή του έτσι και όχι αλλιώς. Συνήθως αυτό έχει σχέση με τα δυσάρεστα γεγονότα. Ρωτώ λοιπόν, τι εξαρτάται εδώ από τον ίδιον τον άνθρωπο, τι εξαρτάται από τον Θεό, τι - από την τύχη η από κάποια άλλα πράγματα;
Με ποιόν τρόπο να προφυλάξεις τον εαυτόν σου, τους οικείους και τους συγγενείς σου και επί αυτού να προσπαθήσεις να διορθώσεις την μοίρα σου;
Σήμερα εμείς θα ρωτήσουμε γι΄ αυτά τα πράγματα τον γνωστό Ρώσο ψυχολόγο, συγγραφέα βιβλίων πάνω στα θέματα των αισθημάτων και της μοίρας του ανθρώπου - Σεργκέυ Νικολάγεβιτς Λάζαρεφ.


- Καλησπέρα, Σεργκέυ Νικολάγεβιτς.


- Καλησπέρα Σας.


- Σεργκέυ Νικολάγεβιτς, η διάλεξή Σας στο Ζαπορόζιε προκάλεσε μεγάλη ταραχή.
Μάθαμε, ότι τα εισιτήρια έχουν πουληθεί δύο εβδομάδες πριν το γεγονός.
Τι νομίζετε, γιατί τόσος πολύς κόσμος ήθελε να Σας ακούσει, να Σας δει; Τι περιμένατε από αυτήν την διάλεξη;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Όταν ο άνθρωπος σου δίνει την καινούρια πληροφορία, ιδίως όταν αυτή αφορά την υγεία, στην αρχή οι άνθρωποι προσέχουν, μετά πείθονται, ότι εδώ κάτι υπάρχει, μετά έρχεται το κύμα της δημοσιότητας, προκαλείται ταραχή, οι άνθρωποι τρέχουν, παραμερίζουν ο ένας τον άλλον- αυτοί θέλουν να δουν τον άνθρωπο, από τον οποίον θα θεραπευτούν.
Περνούν 3-4 χρόνια και τέρμα, ο άνθρωπος φεύγει.
Έρχεται κάποιος άλλος.
Μας χρειάζονται κατά περιόδους τα θαύματα- δεν θέλουμε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας.
Θέλουμε να μας θεραπεύσει και να μας σώσει κάποιος άλλος.
Και με μένα συνέβαινε το ίδιο.
Εμφανίστηκε το βιβλίο- είχα την τρελή αύξηση της δημοτικότητας, μετά οι άνθρωποι ησύχασαν, όταν κατάλαβαν, ότι τα θαύματα δεν υπάρχουν και έχασαν το ενδιαφέρον τους.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα έρχεται το νέο κύμα της δημοτικότητας;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Μετά περνάει ο καιρός και οι άνθρωποι καταλαβαίνουν- θαύμα δεν θα υπάρξει, αλλά η πληροφορία δουλεύει, η πληροφορία βοηθάει.
Με την προϋπόθεση να της φερθείς σοβαρά.
Αρχίζει το δεύτερο κύμα της δημοσιότητας.
Γιατί;
Διότι μπουχτίζοντας από τις εκατοντάδες υποσχέσεις, μοναδικούς τρόπους κ.λ.π. οι άνθρωποι είδαν το πρόσκαιρο και το επιφανειακό και πάλι επιστρέφουν σ’ αυτό, που δουλεύει στην πράξη.
Οι έρευνές μου είναι δίκην του νόμου της βαρύτητας.
Μπορείς να τις φτύσεις αν θέλεις, μπορείς να τις εμπιστευτείς, αλλά αυτές υπάρχουν.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργκέυ Νικολάγεβιτς, αν δει κανείς τις εφημερίδες εδώ, θα βρει ένα σωρό αγγελίες για τους θεραπευτές, σωτήρες, κλπ. Δημιουργείται η εντύπωση, ότι οι άνθρωποι κινούνται μέσα σ’ ένα κύκλο: αν δεν κατάφερε ο ένας να βοηθήσει, πάνε στον άλλον. Κι αν ούτε αυτός δεν βοήθησε- πάνε στον επόμενο. Ενώ Εσείς ήρθατε εδώ μόνο για μια διάλεξη. Σε τι ελπίζατε; Πως σχεδιάζατε να βοηθήσετε τους ανθρώπους;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Υπάρχουν θεραπευτές πολύ υψηλού επιπέδου, μόνο που αυτοί είναι λίγοι.
Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στους θεραπευτές;

ΔΙΟΤΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΧΩΛΑΙΝΕΙ. ΑΥΤΗ ΧΩΛΑΙΝΕΙ ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ. ΕΙΧΑ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ, ΟΤΙ ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΟΡΜΟΝΙΚΑ, ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΔΡΟΥΣΑΝ 100%- ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΔΡΟΥΝ. Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή προσαρμόζεται;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Προσαρμόζεται.

ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ- Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΞΕΓΕΛΙΕΤΑΙ.

Παράγουν νέα φάρμακα, στην αρχή υπάρχει το αποτέλεσμα, μετά τα πάντα παραλύουν.
Γιατί;
Διότι το σχήμα εδώ είναι πολύ απλό.

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ- ΕΙΝΑΙ Η ΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΕΙΣ ΠΑΥΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΣΤΕ. 

Να τι εγώ έχω καταλάβει.
Έχω πεισθεί, ότι η αρρώστια σχετίζεται με τα αισθήματά μας. Συνεπώς, αν εγώ θεραπεύω μόνο την αρρώστια χωρίς να αλλάζω συναισθηματικά- η αρρώστια είναι ανίατη.
Τις προάλλες έχω διαβάσει στον τύπο, ότι στην Λευκορωσία ένας ιατρός δημοσίευσε μια μελέτη με το εξής θέμα:


«Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΒΑΡΙΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ».


Σήμερα ήδη στην εφημερίδα «TIMES» γράφουν, μεγάλα άρθρα εμφανίστηκαν, που μιλούν για την άμεση σχέση της αρρώστιας του ανθρώπου με τον χαρακτήρα του.
Εγώ τα γράφω αυτά εδώ και 10 χρόνια.
Δεν γράφω απλά.
Έκανα έρευνες 10 ετών, που δείχνουν με ποιον τρόπο συνδέονται όλα αυτά τα πράγματα.
Τι ήθελα να πω και τι είπα στην διάλεξη;
Σ’ ένα από τα τελευταία μου βιβλία έχω περιγράψει το περιστατικό με το κοριτσάκι, που είχε καρκίνο.
Έπρεπε να της είχε αφαιρεθεί το μάτι, και δεν υπήρχαν οι πιθανότητες σωτηρίας.
Στο ελβετικό νοσοκομείο έπρεπε να της κάνουν την εγχείρηση αντί των 70 000 δολαρίων.
Οι γονείς της την έφεραν σε μένα, μίλησα μαζί της δυο φορές.
Της εξήγησα από πού έρχεται το πρόβλημα- αυτή δεν μπορεί να αντέξει την τραυματική εμπειρία, διότι δεν μπορεί να συγχωρεί, δεν μπορεί να συγχωρεί, διότι δεν μπορεί να διατηρήσει την αγάπη. Μετά μίλησα μαζί της και από το τηλέφωνο.
Τις προάλλες ήρθε για την εξέταση.
Είναι τώρα υγιής.
Δόξα τω Θεώ, όλα είναι φυσιολογικά αυτήν την στιγμή.
Συναντήθηκα μαζί της μόνο δυο φορές, αλλά αυτή κατάλαβε τα πάντα. Δεν είχε καμιά άλλη διέξοδο- αποδέχτηκε τα πάντα και άλλαξε στην πράξη. Λοιπόν, μπορείς να αλλάξεις με την πρώτη, μπορείς όμως όλην την ημέρα να τρέχεις στις διαλέξεις, να βλέπεις βίντεο χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Γιατί;

ΔΙΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ. Η ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ, Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΥΓΙΗΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟ ΑΣΘΕΝΗ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργκέυ Νικολάγεβιτς, δηλαδή αν θέλεις να είσαι υγιής, πρέπει ο ίδιος να δουλεύεις με τον εαυτό σου; Δηλαδή, όχι μόνο με τους φυσικούς σου δείκτες, αλλά πριν απ’ όλα με τους ψυχολογικούς σου δείκτες; Δεν υπάρχει η άλλη οδός;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Η σύγχρονη ιατρική χειρίζεται τις έννοιες «σώμα» και το πολύ - και την έννοια «συνείδηση».
Αν το δεις το θέμα πιο πλατιά, τότε πρόκειται για το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή.

ΑΛΛΑ Η ΨΥΧΗ- ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΟΣ.ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ- ΤΟ ΣΩΜΑ, ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, Η ΨΥΧΗ- ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΡΡΗΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ. 

Η ψυχή- είναι η βασική, η θεμελιώδης έννοια. 

Χωρίς τα αισθήματά μας δεν θα έχουμε την συνείδηση, θα πεθάνει το σώμα μας. 

Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε το σώμα με την σωστή διατροφή, με τις φυσικές ασκήσεις, οι διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις αναπτύσσουν το σώμα, είναι απαραίτητες. 

Πρέπει να φροντίζουμε το πνεύμα- δηλαδή να αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας. Αλλά πριν απ’ όλα εμείς πρέπει να φροντίζουμε την ψυχή. 

Εάν η συναισθηματική αντίληψή μας περί του κόσμου είναι λανθασμένη- τότε είμαστε καταδικασμένοι και στον πνευματικό εκφυλισμό, και στον εκφυλισμό του σώματος. Πρέπει να υπάρχει η σωστή επιλογή προτεραιοτήτων. 

Η θρησκεία πριν απ’ όλα σου έδινε τις σωστές προτεραιότητες: στην αρχή πρέπει να φροντίζεις την ψυχή, μετά να ασχοληθείς με τα δευτερεύοντα προβλήματα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου, Σεργκέυ Νικολάγεβιτς, Εσείς ο ίδιος πως αυτοαποκαλείσθε; Είστε θεραπευτής, ιεροκήρυκας, φιλόσοφος; Τι νιώθετε, ότι είστε;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Από την ηλικία των 13 ετών περίπου ασχολιόμουν με τη φιλοσοφία. Πάντα προσπαθούσα να καταλάβω, πως είναι συγκροτημένος αυτός ο κόσμος.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζατε;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Και διάβαζα και σκεπτόμουνα. 

Μετά κατάλαβα, ότι η σκέψη, ας πούμε, σου δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια κατανόησης και ανάπτυξης. Διάβαζα βιβλία και έβλεπα, ότι αυτά που γράφονται εκεί, εγώ τα έχω φτάσει ο ίδιος με την σκέψη. 

Σε γενικές γραμμές η εικόνα του κόσμου από πλευράς της δυτικής φιλοσοφίας μου είναι πλήρως κατανοητή. 

Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την ανατολική φιλοσοφία, είδα πολλά πράγματα εκεί, που δεν μπορούσα να καταλάβω αμέσως. 

Μετά στράφηκα στην Βίβλο και είδα, ότι δεν καταλαβαίνω απολύτως τίποτα. Αυτό ήταν για μένα ένα πραγματικό ταρακούνημα όσο αφορά την επίγνωση του κόσμου. 

Τότε άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά. 

Περίπου το 1982 προσπάθησα να θεραπεύω και κατάπληκτος ανακάλυψα, ότι μέσα μου εκδηλώθηκαν μεγάλες ικανότητες. Το 1989 άρχισα να ασχολούμαι με αυτό το πράγμα επαγγελματικά. Και τι προέκυψε; 

Συνεχίζω να ερευνώ τον κόσμο και προσπαθώ να τον καταλάβω. 

Η θεραπευτική με βοηθάει σ’ αυτόν τον τομέα. 

Δηλαδή παραμένω φιλόσοφος, αλλά η θεραπευτική μου δίνει την δυνατότητα να δοκιμάζω την φιλοσοφία μου στην πράξη. 

Εάν εγώ έχω την παραμορφωμένη εικόνα του κόσμου, τότε αμέσως παρατηρώ, ότι δεν μπορώ να βοηθήσω τον άρρωστο. 

Εάν του δίνω την σωστή εικόνα του κόσμου- απλά του την εξηγώ- τότε βλέπω πως αλλάζει η αύρα του και καταλαβαίνω, ότι είναι υγιής και σε λίγο καιρό οι αναλύσεις του επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός. 

ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ, ΟΤΙ Η ΣΩΣΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΑΡΜΑΚΟ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ενδιαφέρουσα η οδός σας ως ψυχολόγου δια μέσον της κατανόησης του κόσμου περνώντας από την φιλοσοφία. Διότι σχεδόν όλοι οι θεραπευτές επιμένουν, ότι πρέπει να περάσεις στην αρχή από την παραδοσιακή ιατρική, να πεισθείς στην ανικανότητά της να διορθώσει πραγματικά την υγεία του ανθρώπου και μόνο μετά να καταφύγεις στο μη παραδοσιακό. Αλλά εγώ ρωτώ κάτι άλλο. 

Εσείς χρησιμοποιείτε τον όρο «ν’ ανοίξουμε τον άνθρωπο».

 Η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι «κλειστοί» και Σεις καλείστε «ν’ ανοίξετε» τον άνθρωπο. Πως το καταφέρετε, π.χ. στις διαλέξεις, μέσα στην αίθουσα, όπου βρίσκονται εκατοντάδες άνθρωποι, «ν’ ανοίγετε» τους ανθρώπους; Δεδομένου, ότι είναι γνωστό, πως οι θεραπευτές το κάνουν αυτό μόνο κατά την προσωπική ακρόαση και αυτό τους βοηθάει να πετύχουν σοβαρά αποτελέσματα.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Κοιτάξτε, στο επιφανειακό (υλικό) επίπεδο υπάρχουν χιλιάδες καταστάσεις και 70 χιλιάδες αρρώστιες σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιατρικής. 

Προχωράμε στο βαθύτερο (λεπτό) επίπεδο- εκεί μένουν πια μόνο 100 καταστάσεις και μόνο χίλιες αρρώστιες. 

Στο ακόμη πιο βαθύ επίπεδο- υπάρχουν μόνο 10 καταστάσεις και 20 μόνο αρρώστιες. Σε τελική ανάλυση έγραφα στο 9 βιβλίο, ότι όλο το Σύμπαν είναι μία κατάσταση, ξεδιπλωμένη σε όλες τις εκδοχές. 

Όπως έλεγε ένας Άγγλος ερευνητής- «ένα μόνο άτομο, σε ποικίλες εκδηλώσεις δημιούργησε την εικόνα του κόσμου». Λοιπόν, εγώ είμαι πεπεισμένος, ότι όσο σε λεπτότερο επίπεδο εισέρχεσαι, σε ανάλογο βαθμό προκύπτει η πιο γενικευμένη εικόνα του κόσμου και όλες οι αρρώστιες και καταστάσεις ενώνονται σε ένα πράγμα. 

ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ- Η ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ. 

ΔΗΛΑΔΗ- Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ. 

ΑΥΤΟ ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εμείς μπορούμε να πούμε σε όλους, που έρχονται στις διαλέξεις Σας, ότι όταν απευθύνεστε στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα, Εσείς απευθύνεστε στον καθένα χωριστά;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Όταν απευθύνομαι στην αίθουσα, αρχίζει η ενεργοποίηση και αυτό είναι μια μεγάλη κατανάλωση της ενέργειας. 

Το κάνω αυτό μόνο κατά την ακρόαση η όταν βγάζω τον λόγο. 

Λοιπόν, όταν δουλεύω με την αίθουσα- κουράζομαι πάρα πολύ. 

Εισέρχομαι στα πολύ πιο λεπτά επίπεδα, απ’ ότι στην συνηθισμένη επαφή. 

Γι’ αυτόν τον λόγο μπορείς να διαγνώσεις όλη την αίθουσα όπως τον κάθε άνθρωπο χωριστά. 

Θα κοιτώ έναν μόνο άνθρωπο και δι’ αυτού θα κοιτώ όλη την αίθουσα. 

Η όλη την αίθουσα στο σύνολο, όπως έναν άνθρωπο. 

Στα λεπτά επίπεδα είναι δυνατές όλες οι πράξεις, που είναι αδύνατες στην επιφάνεια. Θέλω να σχολιάσω την ερώτηση, που κάνουν όλοι οι άνθρωποι, που έρχονται σε μένα- τι περιμένουν όλοι αυτοί από μένα. 

Κάποτε πίστευα, ότι όταν ο άνθρωπος έρχεται στην ακρόαση, εγώ επενεργώ πάνω του, τον θεραπεύω.

ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ, ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ. 

Γι’ αυτό εγώ άρχισα να λέω στους ασθενείς: 

«Σας δίνω μια πληροφορία, εσείς δουλεύετε με τον εαυτόν σας, εγώ με την σειρά μου θα εξετάζω στο λεπτό επίπεδο τι αλλαγές υπάρχουν, θα κοιτώ που κάνετε τυχόν λάθη». 

Μετά κατάλαβα, ότι τελικά η επενέργεια συμβαίνει και μάλιστα πολύ έντονη. 

Αυτή συνίσταται στην δράση μέσα στο υποσυνείδητο και στην ισχυρή επιτάχυνση όλων των διαδικασιών. 

Κατά την διάρκεια της ακρόασης αρχίζει μια αρκετά έντονη και επώδυνη κάθαρση. 

Οι άνθρωποι φεύγοντας, στηρίζονταν στον τοίχο για να μη πέσουν από την μεγάλη εξάντληση, εκείνο τον καιρό δεν καταλάβαινα ακόμη πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Λοιπόν, κατά τη διάρκεια της διάλεξης διεξάγεται η ίδια διαδικασία. 

Επιταχύνονται όλες οι αντιδράσεις, βγαίνει στην επιφάνεια η ψυχική βρωμιά, που υπάρχει στους ανθρώπους, και στους απογόνους τους ακόμη. 

Δηλαδή αρχίζει μια έντονη και επώδυνη κάθαρση. Χθες, π.χ. στην ακρόαση ήρθε μια γυναίκα, ενώ τα παιδιά της παρουσίασαν αμέσως εμετό, διάρροια και υψηλό πυρετό. Γιατί; 

Διότι αρχίζει η κάθαρση.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξηγήστε μας- Εσείς μιλάτε για τους απογόνους η τους συγγενείς, που εκείνη την στιγμή δεν είναι στην αίθουσα; Π.χ. Εσείς μπορείτε μόνο από την φωτογραφία κάποιου ανθρώπου να καταλάβετε, αν ζει τώρα αυτός η έχει πεθάνει, τι έχει, πως είναι η υγεία του κ.λ.π.; 

Ξέρω, ότι έρχονται σε Σας άνθρωποι, μαζί με τις φωτογραφίες των συγγενών τους.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Αυτό το στάδιο το έχω ξεπεράσει προ πολλού. 

Τι νόημα έχει να κοιτάς πως νιώθουν οι συγγενείς, όταν εγώ ξέρω και βλέπω- ότι αν ο άνθρωπος, που ήρθε στην ακρόαση να τον εξετάσω, είναι έτοιμος για τις εσωτερικές αλλαγές. 

Εκείνη την στιγμή αρχίζει εκ μέρους του μια ενεργή και μεγάλη βοήθεια και προς τους συγγενείς του. 

Κοιτάξτε τι γίνεται: αν ο άνθρωπος μισεί κάποιον, και στην ακρόαση μου έρχεται ο αδελφός του και αρχίζει να αλλάζει, τότε εκείνη την στιγμή ο άνθρωπος που μισεί αρχίζει να αρρωσταίνει, να αρρωσταίνει βαριά και αυτό θα είναι η κάθαρση. 

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΝΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. 

Έτσι λοιπόν, η θεραπεία πολλές φορές προκαλεί έντονους πόνους στο υλικό και ψυχικό επίπεδο. 

Όσο πιο πολύ πεισμώνει ο άνθρωπος στον θυμό του και το μίσος του, τόσο περισσότερα προβλήματα θα υπάρξουν στην ζωή του. 

Γιατί; 

Διότι η μέθοδός μου είναι- η ουσιαστική επιτάχυνση εκείνων των διαδικασιών, που υπάρχουν στην καθημερινότητα. 

Μισείς; Καταδικάζεις; 

Τότε θα αρρωσταίνεις η θα αρρωσταίνουν τα παιδιά σου. 

Στην ακρόασή μου γίνεται η επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας και ταυτοχρόνως δίνεται η κατανόηση με ποιον τρόπο μπορείς να ξεπεράσεις αυτά τα πράγματα. 

Και οι άνθρωπο κάνουν σε 3-4 ώρες τόσα, που δεν είχαν κάνει σε 10 χρόνια.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, πείτε μου- σε τι επίπεδο είναι οι σχέσεις Σας με την επίσημη επιστήμη και θρησκεία; Δεν θα μιλήσουμε με ποια θρησκεία συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε γενικά για την θρησκεία.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Κοιτάξτε, εγώ ασχολούμαι με τις έρευνές μου, και από αυτήν την πλευρά δεν κατάφερα να γίνω αρεστός σε κανέναν. 

Έχω διαφωνίες με όλες τις θρησκείες, εις ότι αφορά την επιστήμη- έχω φανταστικά συμπεράσματα. 

Τον τελευταίο καιρό παρατήρησα το εξής: π.χ. σ’ ένα βιβλίο μου έγραψα, ότι το φύλο του εμβρύου αλλάζει μέχρι την ηλικία δυο μηνών. 

ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ: ΟΠΩΣ ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ, ΟΛΟΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΓΟΡΙΑ Η ΜΕΝΟΥΝ ΚΟΡΙΤΣΙΑ. 

Δηλαδή το φύλο του εμβρύου μπορεί να αλλάζει. 

Νόμιζα, ότι την προσεχή 20- ετία αυτό θα είναι αδύνατον να αποδειχθεί. 

Και όπως προέκυψε, τα καθαρώς εμπειρικά μου συμπεράσματα σήμερα αποδεικνύονται από την επιστήμη. 

Φυσικά όχι τα πάντα. 

Πάμε παρακάτω. 

Περί του ότι τα αισθήματα συνδέονται με την υγεία- αναφέρεται στην ινδική φιλοσοφία και στην Βίβλο, αλλά όχι ανοικτά, μόνο έμμεσα. 

Όταν εγώ είδα και άρχισα να περιγράφω την συγκεκριμένη, άμεση σχέση, παρατήρησα, ότι οι επιστήμονες σ’ όλον τον κόσμο αρχίζουν να επεξεργάζονται και να κάνουν μελέτες γι’ αυτό το θέμα. 

Έτσι λοιπόν η επιστήμη συμπεριφέρεται προς εμένα λογικά και με προσοχή. 

Η εμπειρία μου και τα συμπεράσματά μου χρησιμοποιούνται αναμφιβόλως.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι επιστήμονες Σας ασκούν κριτική η όχι;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Όσο και παράξενα να ακούγεται αυτό, αλλά εγώ ούτε μια φορά δεν άκουσα από κανένα επιστήμονα καμιά κριτική. 

Αυτό είναι το πρώτον. 

Δεύτερον: σε πολλά πανεπιστήμια τα βιβλία μου τα κρατούν ως συμβουλευτική βιβλιογραφία. 

Στις Σχολές Φιλοσοφίας, Καλών Τεχνών, και στις Στρατιωτικές ακόμη, όπως έχω ακούσει. 

Γιατί; 

Διότι τα βιβλία μου βοηθούν να λύνεις όχι μόνο τα προβλήματα της υγείας, αλλά και της προσαρμογής, της ψυχολογικής επιβίωσης στις τραγικές επικίνδυνες καταστάσεις. Κατανοητό, ότι τα βιβλία αυτά είναι χρήσιμα στους ανθρώπους, που ασκούν τα επικίνδυνα επαγγέλματα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, είχατε πει πριν, ότι έχετε ως προς την επιστήμη φανταστικά συμπεράσματα. Πρόκειται για την κριτική η για την αναγνώριση της παραδοσιακής επιστήμης;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Ακούστε, τις προάλλες έχω διαβάσει στον τύπο, ότι οι επιστήμονες πειραματίζονται με τα λέιζερ. 

Το λέιζερ αντιγράφει την πληροφορία από την μέλισσα, μετά το λέιζερ στρέφεται προς τον άνθρωπο η ας πούμε στο νερό και μετά ο άνθρωπος απλά πίνει αυτό το νερό, που προηγουμένως δέχτηκε δια του λέιζερ την πληροφορία για την μέλισσα και τα ηλεκτρονικά όργανα δείχνουν, ότι αυτός ήπιε ένα ποτό από μέλι. 

Μετά προχώρησαν παραπέρα- άρχισαν να φορτώνουν τον άνθρωπο με πληροφορία πάσης φύσεως και ένας από τους συμμετέχοντες στο πείραμα ήταν παραλίγο να πεθάνει. 

ΔΗΛΑΔΗ, ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ - «ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ»- ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ. 

Η πληροφορία για τα πειράματα πολλών εργαστηρίων είναι μυστική και δεν κοινοποιείται, αλλά και κείνη, που φτάνει ως εμάς, φαίνεται φανταστική, γι’ αυτήν ο άνθρωπος δεν έχει σκεφτεί ούτε στα όνειρά του. 

Και αυτό είναι ένα πράγμα πολύ σοβαρό και πολύ επικίνδυνο. 

Έχω μιλήσει με ειδικούς, που ασχολούνται με την τεχνολογία των κυμάτων και τις έρευνες των λέιζερ. 

Λοιπόν, αυτό, που αυτοί μου εκμυστηρεύτηκαν, εγώ το έχω δει λίγο πιο πριν. 

Εγώ απλά έβλεπα πόσο όλα αυτά είναι επικίνδυνα. 

Πλησιάζουμε σ’ ένα πολύ επικίνδυνο όριο, όπου οι δυνατότητές μας ξεπερνούν την γνώση και την κατανόησή μας για τον κόσμου. 

Εισερχόμαστε βίαια σε κείνες τις περιοχές, όπου όχι απλά είναι επικίνδυνο να μπεις, είναι απλά μια σκέτη αυτοκτονία.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα Σας αναφέρω τα ονόματα, αλλά ορισμένοι εκπρόσωποι του επαγγέλματος, στο οποίο ανήκετε Εσείς, αποκαλούν την επιστήμη «ευγενή τρόπο αφαίρεσης χρημάτων από τον προϋπολογισμό» για να ταΐσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, τα ιδρύματα, όπου αυτοί οι άνθρωπο εργάζονται. Είναι έτσι η όχι, τι λέτε επ’ αυτού;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Κοιτάξτε, η επιστήμη αποδεικνύει την δύναμη και την ισχύν της. 

Χωρίς την επιστήμη απλά δεν θα επιβιώσεις. 

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ- ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΜΟΧΛΟΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή την αποδέχεστε;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Την επιστήμη;


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Είναι αδύνατον να μην την αποδεχτείς. 

Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση της κοινωνίας μας χαρακτηρίζεται από την έλλειψη της κατανόησης του κόσμου, την έλλειψη της πραγματικής φιλοσοφίας- αυτή έχει καταστραφεί. 

Η παλιά φιλοσοφία έχει καταστραφεί από τους κομμουνιστές, μετά και η σοσιαλιστική φιλοσοφία κατέρρευσε. 

Σήμερα δεν καταλαβαίνουμε για ποιο πράγμα ζούμε και που πάμε. 

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ. 

Η φιλοσοφία δίνει στον άνθρωπο έναν προσανατολισμό, χάριν του οποίου αυτός ζει. Εάν δεν υπάρχει ένας τέτοιος προσανατολισμός, τότε ο άνθρωπος ζει μόνο για τα χρήματα και αρχίζει τα κλέβει παντού και τα πάντα. 

Κλέβουν στην επιστήμη, κλέβουν στην οικονομία, κλέβουν στην πολιτική. 

Τι σχέση έχει μ’ αυτό η επιστήμη;


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, ως φιλόσοφος, από τη δική σας τη ματιά στα γεγονότα που συμβαίνουν στην Ρωσία, θα μπορούσατε έστω εν τάχει να μας πείτε που βαδίζει η Ρωσία στην εξέλιξή της;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Κοιτάξτε, εμφανίζεται ένας πολιτισμός. 

Από πού εμφανίζεται αυτός; 

Αυτός εμφανίζεται από κάποιες θρησκευτικές κοσμοθεωρήσεις, από κάποια ιδεολογία. 

Μέχρις ότου υπάρχει αυτή η ώθηση- ο πολιτισμός ζει. 

Μετά η πληροφορία καταναλώνεται και ο πολιτισμός πεθαίνει. 

ΛΟΙΠΟΝ, ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ- ΑΥΤΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΡΑΤΑ. 

Όλος ο ανθρώπινος πολιτισμός βαδίζει προς την ίδια κατεύθυνση- προχωράει ο ορατός πλέον εκφυλισμός. 

Για να ανανεωθεί ο πολιτισμός, για να ζήσει και να υπάρξει- χρειάζεται η νέα κατανόηση του κόσμου, η καινούρια φιλοσοφία, η νέα στάση προς τον κόσμο. Υπάρχει αυτό το πράγμα στην Δύση; 

Εγώ νομίζω πως όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά και είναι μάλλον αδύνατον εκεί να εκδηλωθεί. 

Η μέση οδός μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής- είναι η Ρωσία, εδώ η εμφάνιση αυτής της φιλοσοφίας είναι δυνατή. 

Αυτή η φιλοσοφία οφείλει να δείξει στον κόσμο, ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στα χρήματα. 

Τα χρήματα δεν πρέπει να θεοποιούνται- αυτό είναι αυτοκτονία. 

Η ανατολική οδός, που υποστήριζε, ότι η ιδέα είναι υπεράνω όλων- στην προκειμένη περίπτωση ο σοσιαλισμός- έδειξε, ότι και αυτή η οδός είναι αυτοκτονία. 

Νομίζω, πως η Ρωσία τείνει προς την δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας και νέας αντίληψης περί του κόσμου. 

Χωρίς αυτήν την φιλοσοφία δεν έχει νόημα να συζητάμε για την οικονομία, την πολιτική και την επιστήμη.

Η επιστήμη θα σκοτώνει, η πολιτική θα εξολοθρεύει και η οικονομία θα διαλύεται.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εμείς οφείλουμε να ενωθούμε- περί αυτού μιλάν οι πρόεδροι μας- δια της αποσχίσεως;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Η αρνητική πείρα πολλές φορές είναι σημαντικότερη της θετικής. 

Διότι μέχρι να σπάσεις καλά- καλά τα μούτρα σου, δεν καταλαβαίνεις, πόση αξία έχει η σωστή επιλεχθείσα οδός.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, υπάρχει το εξής ερώτημα: για πρόεδρο της Δημοκρατίας υπάρχουν οι τρεις υποψήφιοι - ο κρατικός λειτουργός, ο νεαρός επιχειρηματίας και ο «καλός νοικοκύρης», όπως αυτός αυτοαποκαλείται. 

Σε ποιόν από τους τρεις κατά την γνώμη Σας, πρέπει να δίνεται η προτίμηση;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Μπορώ να διαγνώσω έναν άνθρωπο. 

Αλλά θεωρώ, ότι το πιο σωστό είναι να προωθείται στις καθοδηγητικές θέσεις η νεολαία. 

Γιατί; 

Διότι οι νέοι έχουν περισσότερη ενέργεια, περισσότερη φιλοδοξία, περισσότερη δίψα να διακριθούν. 

Η νεολαία ενδιαφέρεται για τους νεωτερισμούς, για τις ανακαλύψεις, για την πρόοδο. Ενώ οι άνθρωποι της μέσης ηλικίας περισσότερο ενδιαφέρονται για την σύνταξη και τα χρήματα, που πρέπει να βουτήξουν όσο καιρό αυτοί βρίσκονται στην εξουσία.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιά είναι τα κριτήρια της υγείας;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Με ποιά κριτήρια καθορίζεται η υγεία του ανθρώπου; 

Ρίχνοντας μια ματιά στον άνθρωπο, μπορείς αμέσως να καταλάβεις, αν αυτός είναι υγιής η όχι. 

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΛΑΡΟΣ. 

Άρα είναι ανεξάρτητος, άρα μέσα του δεν υπάρχει η επιθετικότητα, άρα αυτός είναι υγιής. 

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ- ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά με ποιόν τρόπο Εσείς θα λάβετε την πληροφορία για την εσωτερική κατάσταση του ανθρώπου;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Δουλεύω συνεχώς με τις λεπτές δομές, με τα λεπτά πεδία. 

Στο λεπτό πεδίο μια ομάδα ανθρώπων η ένας άνθρωπος δεν έχουν σημασία. Μπορείς να διαγνώσεις μια πόλη, όλη την ανθρωπότητα. 

Έτσι εγώ είχα διαγνώσει την Αμερική και έλεγα: «Κάτι θα συμβεί με την Νέα Υόρκη». Σήμερα η διάγνωσή μου για την Αμερική είναι η εξής: «3-4 χρόνια έμειναν, το πολύ 5, μετά θα αρχίσουν τα σοβαρά προβλήματα». 

Στο λεπτό επίπεδο δεν έχει σημασία αν εξετάζεις έναν άνθρωπο η μια ομάδα ανθρώπων η όλη την ανθρωπότητα. 

Βέβαια, αν καταφέρεις να εισέλθεις σ’ αυτό το επίπεδο. 

Επισκέπτομαι την πόλη σας και βλέπω: η πόλη είναι χαλαρή, υπάρχει η εσωτερική γαλήνη. 

Το μόνο πρόβλημα που έχει η πόλη σας- είναι τα ιδανικά, η ηθική, δηλαδή υπάρχει η προσκόλληση στις υψηλότερες όψεις των επιθυμιών. 

Είναι ακριβώς αυτό, που είναι αρκετά επικίνδυνο σήμερα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε; Δεν υπάρχουν τα ιδανικά; Βλέπετε την έλλειψη των ιδανικών η κάτι άλλο;


ΛΑΖΑΡΕΦ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΛΛΟΥΜΑΣΤΕ Σ’ ΑΥΤΑ, ΑΥΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ- ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. 

Εμφανίζεται η συστηματική καταδίκη, κριτική των ανθρώπων. 

Αυτές οι όψεις είναι υπαρκτές στον κάθε κάτοικο και σ’ όλη την πόλη σας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, πείτε μας για τα προβλήματα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού. Έρχονται σε σας για βοήθεια οι άνθρωποι, που υποφέρουν απ’ αυτά τα πράγματα; Μπορείτε να τους βοηθήσετε;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Έρχονται και τους βοηθώ. 

Θα σας πω ένα παράδειγμα: μου έρχονται δύο καρκινοπαθείς- ο ένας θεραπεύεται πλήρως, ο άλλος δεν παρουσιάζει κανένα αποτέλεσμα. 

Γιατί; 

Διότι ο ένας κατάλαβε πλήρως, ότι πρέπει να αλλάξει, ενώ ο άλλος περιμένει βοήθεια μόνο από μένα, με βλέπει σαν να είμαι ένα χάπι. 

Το ίδιο γίνεται και με τα ναρκωτικά. 

Πρέπει να αρχίζουμε από την κατανόηση γιατί ο άνθρωπος μεθάει η γιατί είναι ναρκομανής. 

ΟΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ- ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, ΠΡΙΝ ΑΠ’ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. 

Και στον βαθμό που η κατάσταση είναι γι’ αυτούς επώδυνη, στον ανάλογο βαθμό αυτοί θέλουν να την αποφύγουν πάση θυσία. 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙΣ ΟΜΩΣ, ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ Μ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ- ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΔΕΣΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΕΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ. 

Η αρρώστια- είναι το στρες, που δεν έχει ξεπεραστεί, όπως λένε οι ιατροί. 

Π.χ. στην Αμερική υπάρχει η επιδημία της κατάθλιψης, γιατί; 

Διότι οι άνθρωποι εκεί προσκολλούνται στην ζωή, στην καλοπέραση. 

Αν κάτι πάει στραβά- αμέσως τους έρχεται η κατάθλιψη. 

Η Αμερική είναι μια χώρα, όπου είναι αδύνατον να καταργήσεις τα ναρκωτικά, διότι όσο και παράξενο να ακούγεται αυτό, τα ναρκωτικά σώζουν τον άνθρωπο από την ολοκληρωτική κατάρρευση. 

Γι’ αυτό ασχέτως όσο θα παλέψουν εκεί κατά των ναρκωτικών, τίποτε δεν θα γίνει.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχετε να πείτε για την πασίγνωστη αμερικανική κοινωνική πρόνοια, εκεί ο άνθρωπος προστατεύεται από την γέννησή του μέχρι τον θάνατό του.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Σε τι είναι εξασφαλισμένος εκεί ο άνθρωπος;


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε χρήματα πριν απ’ όλα.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Εντάξει, σύμφωνοι. 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΚΕΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ, Μ’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΟΥ. 

Το θέμα είναι, ότι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ- είναι το αποτέλεσμα. 

Η ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ- Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. 

Τώρα, αν υπάρχει η εσωτερική διάλυση, με τι θα δηλητηριάζεται ο άνθρωπος, αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε ελάτε να συγκρίνουμε, ας πούμε, τους Ρώσους και τους Αμερικάνους. Σε τι διαφέρουν αυτοί στο προσωπικό επίπεδο;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Οι Αμερικάνοι έχουν την εξής κατάσταση: αυτοί παρουσιάζουν μεγαλύτερη και σοβαρότερη αδυναμία αντοχής στο στρες. 

Γι’ αυτούς το στρες είναι πιο επικίνδυνο και πιο βαρύ. 

Και αυτό έχει επίπτωση όχι πάνω στον κάθε άνθρωπο χωριστά, αυτό έχει επίπτωση πάνω σ’ ολόκληρο το Έθνος. 

Το εσωτερικό ψυχολογικό ενεργειακό επίπεδο της Αμερικής είναι φρικτό σ’ αυτό το επίπεδο. 

Τώρα ας δούμε και την Ρωσία. 

Εδώ δεν υπάρχει η σωστή κατανόηση του γύρω κόσμου, λείπει η παραδοσιακή παλιά καλοσύνη- διότι όλα τα χρόνια μετά τις αλλαγές, που συνέβησαν, τους ανθρώπους μάθαιναν μόνο να μισούν. 

Αυτό μεταδίδεται στα παιδιά και τα εγγόνια και αν το παιδί δεν μπορεί να αντέξει την κατάσταση του στρες- είναι καταδικασμένο στην ζωή. 

Θα έχει η βαριά αρρώστια, η σχιζοφρένεια, η τα ναρκωτικά η το αλκοόλ. 

Γι’ αυτό εγώ θεραπεύω όχι την καθεαυτή αρρώστια. Π.χ. λέω σε μια μητέρα: 

«Κοιτάξτε, Εσείς δεν θέλατε να ζείτε, ζηλεύατε, μισούσατε, δεν μπορούσατε να περάσετε από την τραυματική εμπειρία διατηρώντας την αγάπη μέσα στην ψυχή- και στο παιδί Σας αυτά τα «επιτεύγματα» είναι 5 φορές μεγαλύτερα, το παιδί Σας δεν είναι πια κάτοικος αυτού του κόσμου, στο πεδίο του υπάρχει ο θάνατος. 

Συνεπώς το παιδί Σας θα κινδυνεύει στην ζωή η από την φυλακή η από τα ναρκωτικά. Και όσο να είναι παράξενο- η φυλακή η τα ναρκωτικά σώζουν την ζωή του. 

Γι’ αυτό νοερά γυρίστε στο παρελθόν, καταργήστε όλες τις απαιτήσεις Σας, μάθετε να περνάτε την οποιαδήποτε επώδυνη κατάσταση με την διατήρηση της αγάπης και της καλοσύνης μέσα στην ψυχή και το παιδί Σας θα αναρρώσει». 

Μετά από λίγο καιρό αυτή ξαναέρχεται σε μένα και λέει: «Είχατε δίκαιο. Τώρα αυτός έκοψε τα ναρκωτικά».


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυριαρχεί στους περισσότερους η γνώμη, ότι το 70% των παθήσεων είναι από τα νεύρα.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Εγώ νομίζω, 100%.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 100%; Τόσο απόλυτα το λέτε αυτό;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Ναι. Τι θα πει νεύρα; 

Νεύρα- είναι τα αισθήματα. 

Στην διάλεξη έχω πει, ότι το αίσθημα και η κατάσταση είναι το ίδιο πράγμα. 

Συνεπώς αν μέσα μου υπάρχουν παραμορφωμένα και άγρια αισθήματα, εγώ θα ζω μέσα σε παραμορφωμένη και άγρια κατάσταση. 

Δηλαδή, τα αισθήματα- είναι και μοίρα, και υγεία και ψυχοσύνθεση- τα πάντα, ότι θέλετε.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, τα αισθήματα δεν εξαρτώνται μόνον από μας, αυτές προκαλούνται και από τους εξωτερικούς παράγοντες, από τους γύρω μας ευρισκόμενους ανθρώπους. Μπορείς πολλές φορές με κάθε τρόπο να προσπαθείς να ελέγχεις τα αισθήματά σου, αλλά πολλές φορές δεν έχουμε την εξουσία πάνω τους...


ΛΑΖΑΡΕΦ: Ξέρετε, τα αισθήματα μπορούν να ελεγχθούν, αν ελεγχθούν σωστά.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε τον σωστό τρόπο ελέγχου των αισθημάτων;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Όλα μου τα βιβλία γι’ αυτό ακριβώς το πράγμα έχουν γραφτεί. 

Αν λέω στον εαυτό μου χιλιάδες φορές, ότι είναι κακό πράγμα να μισείς, τότε στο τέλος μέσα μου γεννάται το αντανακλαστικό και το μίσος τελειώνει, μόλις εμφανιστεί. 

Αν επαναλαμβάνω χιλιάδες φορές στον εαυτό μου, ότι ο φόβος του μέλλοντος ισοδυναμεί με τα προβλήματα υγείας, εγώ αρχίζω να καταλαβαίνω, ότι έτσι είναι πράγματι. 

Δηλαδή η κατανόηση- είναι ήδη η αλλαγή των αισθημάτων σου μέχρι το επίπεδο του αντανακλαστικού.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, υπάρχουν ερωτήματα, στα οποία Εσείς δεν έχετε τις απαντήσεις; Συζητώντας μαζί Σας, συμπεράνω, ότι έχετε τις απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Ξέρετε, υπάρχουν πολλά ασαφή πράγματα, αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες... 

Σε γενικές γραμμές η εικόνα του κόσμου μου είναι σαφής. 

Αλλά όταν, ας πούμε, εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα, που προσπαθώ να το καταλάβω, τότε εμφανίζονται ας πούμε είκοσι εξηγήσεις. 

Περνάει ο καιρός και τα πάντα μπαίνουν στην θέση τους. 

Αλλά στην αρχή, όταν εγώ μόλις έρχομαι σε επαφή με κάποιο πρόβλημα, είμαι κυριολεκτικώς αβοήθητος. 

Εντούτοις καταλαβαίνω, ότι στον βαθμό που θα είμαι αρμονικός, στον ανάλογο βαθμό εγώ θα μπορέσω να λύσω αυτό το πρόβλημα. 

Και αν εμφανίζονται ο φόβος και η θλίψη, τότε τέρμα, το πρόβλημα δεν λύνεται. 

Έτσι, έχω αρκετά πολλά άλυτα προβλήματα ακόμη- στον τομέα της θεραπείας και στον τομέα της εξέλιξης των απόψεών μου, κ.λ.π., κ.λ.π.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η παραδοσιακή επιστήμη λέει, ότι αυτό συμβαίνει μόνο επειδή εσύ κάτι δεν ξέρεις. Όχι μόνο επειδή αυτό το κάτι δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει, απλά εσύ δεν ξέρεις, δεν έφτασες ως αυτό το επίπεδο των γνώσεων.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Ένας φιλόσοφος έχει πει: 

«Η ΑΛΗΘΕΙΑ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ». 

Με άλλα λόγια, όλη την ζωή του, συνεχώς ο φιλόσοφος οφείλει να αλλάζει την άποψή του για τον κόσμο. 

Κατάλαβα, ότι αυτό είναι απόλυτα φυσικό. 

Ονειρευόμουνα να δημιουργήσω την γενική εικόνα του κόσμου, το σύστημα της εξυγίανσης και μετά ήσυχα να αποσυρθώ στην άκρη. 

Μετά κατάλαβα, ότι το σύστημα της εξυγίανσης, κατά βάσιν, είναι ήδη κατανοητό.

 Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ, ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΟΤΙ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ- ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΑΦΕΣ. 

Αλλά ότι αφορά την κατανόηση του κόσμου, μου συμβαίνουν ώρες- ώρες κάτι στιγμές, όταν εγώ σηκώνω πάνω τα χέρια και καταλαβαίνω, ότι όλη η εμπειρία μου δεν αξίζει μία μπροστά σε ένα μικρό προβληματάκι, που έχει εμφανιστεί. 

Καταλαβαίνω, πως αυτό είναι μια φυσιολογική ανάπτυξη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, πείτε μου, οι εμπειρίες Σας, οι γνώσεις Σας προκαλούν το ενδιαφέρον στο εξωτερικό; Είχατε κάποιες προσκλήσεις, προτάσεις; Η η εμπειρία Σας είναι ένα καθαρά ρωσικό φαινόμενο;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Στη Δύση, στο Παρίσι έχει εκδοθεί το βιβλίο μου. 

Στην Αμερική υπάρχει το ενδιαφέρον, όμως σε γενικές γραμμές η Δύση είναι τελείως αδιάφορη. 

Εγώ έχω δυο εξηγήσεις του φαινομένου. 

Πρώτη εξήγηση: εγώ προχώρησα υπερβολικά μπροστά. 

Οι έρευνές μου είναι στρατηγικού βεληνεκούς, ενώ στην Δύση ο κόσμος βλέπει τα πάντα πραγματιστικά, εκεί θέλουν κάτι εκείνη την στιγμή, εδώ και τώρα. 

Το σύστημά μου περιέχει περισσότερη φιλοσοφία και λιγότερη εφαρμογή. 

Και δεύτερον: τα βιβλία μου προκαλούν κάποιου βαθμού τραύμα- εγώ μιλώ για τις απώλειες. 

Για να διατηρήσεις την αγάπη, πρέπει κάτι να χάσεις και να νιώσεις, ότι η αγάπη παραμένει. 

Πρέπει έναντι του ανθρώπινου να αντιπαραθέσεις το Θεϊκό. Π.χ. ο λαός μας συνήθισε να αντέχει στον πόνο, ενώ στην Δύση αυτό δεν αρέσει σε κανέναν. 

Γι’ αυτό μόλις αρχίσουν να διαβάζουν τα βιβλία μου… 

Τι τα θέλουν τα προβλήματα; 

ΑΥΤΟΙ ΜΑΘΑΝΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΑΝΕ ΑΠ’ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργκέυ Νικολάγεβιτς, αλλά στην Δύση, το ακούμε αυτό το πράγμα συνεχώς- υπάρχουν ακόμη και οι οικογενειακοί ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές. Σε ποιο βαθμό στην Δύση είναι αναπτυγμένη η κατεύθυνση, με την οποία Εσείς ασχολείστε;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Κοιτάξτε πως ξεκίνησα.
Θέλω να γίνω υγιής- ορίστε.
Θέλω να κάνω καλλίτερη την μοίρα μου-ορίστε.
Θέλω να λύσω κάποια προβλήματα- ορίστε. 

Έτσι πορευόμουνα, και το πετύχαινα χάριν της επενέργειας του λεπτού επιπέδου.
Μετά κατάλαβα, ότι για να πετύχεις πραγματικά κάτι, πρέπει να αλλάξεις όχι στην επιφάνεια, αλλά στο βάθος. 

Οι βαθύτερες αλλαγές προϋποθέτουν την αποστασιοποίηση από κάποιες καταστάσεις.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΩ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ «ΕΓΩ» ΜΟΥ.ΕΝΩ ΤΟ «ΕΓΩ» ΜΟΥ- ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ, ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΜΟΥ. 

Και τότε εγώ είχα την σύγκρουση: από την μια πλευρά - την εκπλήρωση των επιθυμιών και από την άλλη- την επικέντρωση στις επιθυμίες, αυτό είναι πια αρρώστια, όταν αρχίζεις να εξαρτιέσαι από τις επιθυμίες.
Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση.
Τι τελικά προκύπτει;
Λέω στον άνθρωπο: «αν θέλεις να γίνεις καλά, πρέπει να αποστασιοποιηθείς από τα πάντα».

ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΤΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ, ΝΑ ΤΟΝ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΚΛΠ. 

Και έχουμε λοιπόν έναν τεράστιο στρατό ψυχαναλυτών, ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών.
Αυτοί αν χρειαστεί έρχονται και στο σπίτι σου και σου λένε:

«Είστε άσχημα; Όλα θα πάνε καλά.
Ελπίζετε σε κάτι; Θα το έχετε».


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή το πράγμα φάνει μέχρι παραλόγου. Π.χ. αν πάρεις ένα ημερολόγιο κατοίκου της Δύσης, μπορείς να δεις γραμμένο εκεί το εξής: στις 12.00- μεσημεριανό, στις 13.00- συνάντηση με τον ψυχοθεραπευτή, στις 14.00- ιππασία. Πείτε μου τώρα, αυτό είναι δυνατόν;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Αυτό είναι φυσικό, απλά μια λάθος φιλοσοφία και μια λάθος στάση προς την ζωή γεννούν την τεράστια εσωτερική ένταση. 

Ο ψυχοθεραπευτής βοηθάει να εκτονωθεί αυτή η ένταση. 

Αυτός δεν θεραπεύει, απλά λιγάκι ελαφρύνει την κατάσταση του ανθρώπου. 

Τι κάνουν ορισμένοι μάγοι και οι μάντεις ; 

Κάνουν το ίδιο πράγμα. 

Τους λέει ο πελάτης: «Θέλω αυτό το πράγμα». 

Του απαντούν: «Θα το έχεις». ‘

Όταν αρχίζουμε να ζούμε, εκπληρώνοντας όλες τις επιθυμίες μας, τότε ακριβώς έρχεται ο εκφυλισμός. 

Γιατί; 

Θα φέρω ένα παράδειγμα. Ο γιος του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ελβετία έχει κρεμαστεί. 

Πριν την αυτοκτονία, αυτός έγραψε στο σημείωμα για τους άλλους: 

«Έχω τα πάντα, δεν έχει νόημα να ζω». 

Συνεπώς, το νόημα της ζωής υπάρχει μόνο τότε, όταν εγώ επιθυμώ κάτι, αλλά αυτό το κάτι δεν έρχεται. 

Είμαι σε κατάσταση σύγκρουσης. 

Η Αμερική δεν θέλει τις συγκρούσεις! 

Ο άνθρωπος, που έχει πολλά χρήματα δεν θα αλλάζει. 

Αλλά επ’ αυτού θέλει να λύσει όλα τα προβλήματά του με την βοήθεια του ψυχοθεραπευτού. 

Μια τέτοια ιατρική και τέτοια ψυχοθεραπευτική είναι επιφανειακές. 

Μπορούν να είναι αποτελεσματικές επιφανειακά, στην πραγματικότητα όμως, κατά την άποψή μου, αυτές προκαλούν κακό. 

Γιατί; 

Διότι ο άνθρωπος νομίζει, ότι είναι γερός, ενώ τα προβλήματά του αυξάνονται.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, πείτε, ποιες αρρώστιες Εσείς θεραπεύετε πραγματικά, θέλω να πω- θεραπεύετε όλες τις αρρώστιες;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Κοιτάξτε, προσπαθώ να βρω τις αιτίες όλων των παθήσεων και τις βρίσκω. Π.χ. τις προάλλες μου ζήτησαν να εξετάσω μια κοπέλα, που πάσχει από την γενικευμένη σκλήρωση...


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά γνωρίζουμε από την επίσημη ιατρική, η γενικευμένη σκλήρωση είναι αθεράπευτη.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Ναι. Λοιπόν, εξετάζω τι έχει η κοπέλα. 

Και έχει την μεγάλη εσωτερική άρνηση, παραίτηση από την αγάπη. 

Της εξηγώ: «Δεν θα μπορέσεις να συγχωρέσεις τον άνθρωπο που αγαπάς, εάν αυτός θα σε απατήσει, προσβάλλει η προδώσει». 

Μίλησα μαζί της πριν έξι μήνες. 

Τις προάλλες της τηλεφώνησα και είδα την ίδια εικόνα. 

Αρχίζω να μιλάω μαζί της και αυτή μου απαντάει: «Μου το έχετε πει αυτό και πριν». Της λέω: «Ναι, το έχω πει, αλλά δεν έχω δει τις αλλαγές». 

Λοιπόν, εάν αυτή δεν θα σκοτώνει την αγάπη- θα είναι υγιής. 

Αλλά ο δικός της μηχανισμός άρνησης της αγάπης έχει εισχωρήσει σε τόσο βαθιά επίπεδα, που παρ’ όλο που εγώ βλέπω την αιτία, δεν μπορώ να βοηθήσω. 

Το καθήκον μου είναι να βοηθήσω τον άνθρωπο να φτάσει σε τέτοιο βάθος των αλλαγών, που θα τον σώσουν πραγματικά. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση εγώ ήμουν ανίσχυρος. 

Βλέπω την αιτία, αλλά δεν μπορώ να βοηθήσω. 

Η αιτία της παθήσεως μου είναι κατανοητή, είναι ορατή, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτε.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεγκέυ Νικολάεβιτς, στις ακροάσεις και τις διαλέξεις Σας δέχεστε μια τεράστια ποσότητα πληροφορίας, συμπεριλαμβανομένης και της αρνητικής. Πείτε μου, με ποιόν τρόπο καθαρίζεστε;


ΛΑΖΑΡΕΦ: 

ΞΕΡΕΤΕ, ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΙΝΕΙ, ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ.Η ΠΗΓΗ ΔΕΝ ΒΡΩΜΙΖΕΤΑΙ.ΓΙ’ ΑΥΤΟ, ΟΣΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΟΣΟ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ, ΤΟΣΟ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΒΡΩΜΙΑ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν τα κεριά και το νερό. Λένε, ότι αυτό βοηθάει να αποβάλλεις το αρνητικό, που αναπόφευκτα αυτοί λαμβάνουν από τους ασθενείς. Εσείς χρησιμοποιείτε στην δουλειά σας αυτά τα πράγματα;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Τι είναι το κερί στο αόρατο επίπεδο; 

Το κερί- είναι το σύμβολο της καύσης της ζωής και των επιθυμιών. 

Γι’ αυτό, όταν εμείς κοιτούμε το κερί, σε κάποια στιγμή επιτυγχάνεται η αποστασιοποίηση. 

Και κάποια στοιχεία της κάθαρσης όντως υπάρχουν. 

Αλλά αν ο άνθρωπος είναι από μέσα του αρμονικός, τότε δεν του χρειάζονται ούτε τα κεριά, ούτε το νερό- αυτός καθαρίζεται μόνος του.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, Εσείς δεν χρησιμοποιείτε αυτά τα πράγματα;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Καταλαβαίνετε, πως αν εγώ αρχίσω να βοηθώ τον εαυτό μου με τέτοια πράγματα, τότε οι έρευνές μου δεν αξίζουν τίποτε. 

Ο ΙΔΙΟΣ ΠΕΙΘΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ: Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ- ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, Σας προκάλεσε την έκπληξη η εμφάνιση πριν την διάλεξη ορισμένων διαδηλωτών, που Σας καταδίκαζαν; Υπήρχαν άλλες τέτοιες περιπτώσεις;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Αυτό συμβαίνει την πρώτη φορά.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει ποτέ;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Δεν έχει γίνει ποτέ. Το πρόσωπό μου δεν προσέλκυε την προσοχή κανενός. Εγώ δεν έχω σώου μπίζνες. 

Ούτε χώνομαι στην τηλεόραση σε όλα τα κανάλια να φωνάξω: «Η μέθοδός μου είναι η καλλίτερη!» 

Κάνω την δουλειά μου, και επειδή δεν υπάρχει καμιά φασαρία, δεν υπάρχουν ούτε και αυτοί οι πάσης φύσεως φωνακλάδες…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά πριν μας είπατε, ότι το ενεργειακό υπόβαθρο της πόλης μας είναι καλό.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Μα είναι καλό. Κοιτάξτε πως έχουν τα πράγματα: με κάλεσαν στην τηλεόραση, αμέσως ξεκίνησε η ενεργοποίηση εκείνων, που φωνάζουν, ότι εγώ είμαι αιρετικός, κλπ. 

Αν δεν θα ερχόμουνα στην εκπομπή σας, κανείς δεν θα κάθονταν να φωνάζει στο δρόμο. 

Η ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ, ΦΑΣΑΡΙΑ, Κ.Λ.Π. 

Αφού αυτός είναι τόσο γνωστός, αφού τα εισιτήρια έχουν αμέσως προπωληθεί, σημαίνει, πως πάνω στο φόντο αυτό μπορούμε να γίνουμε ορατοί από όλους και μας συμφέρει. 

Έτσι αρχίζει το σώου…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, η επόμενη ερώτηση μπορεί να Σας φανεί απλή, ενώ για πολλούς αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πείτε, τι θα πει κάρμα; Υπάρχει το κάρμα στον κάθε άνθρωπο;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Έχω πειστεί, ότι το αίσθημα και η κατάσταση- είναι το ίδιο πράγμα. 

Δηλαδή η κατάσταση περνάει στο αίσθημα, το αίσθημα περνάει στην κατάσταση. 

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΜΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ. 

Αλλά ο έλεγχος του κόσμου γίνεται τότε, όταν τα αισθήματα αυτά φτάνουν ως το υπερλεπτότατο επίπεδο. 

ΣΤΟ ΥΠΕΡΛΕΠΤΟΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα πει «υπερλεπτότατο επίπεδο»; Έχετε κάμποσες φορές χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Είναι η δομή του πεδίου. 

Το πεδίο έχει την όψη κουκουλιού. 

Όσο πιο λεπτό είναι το επίπεδο, τόσο περισσότερα πράγματα είναι μέσα του συμπυκνωμένα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, πρόκειται για ένα είδος περιβλήματος, μέσα στο οποίο ζει ο κάθε άνθρωπος;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Τα πάντα στο Σύμπαν, όλο το Σύμπαν είναι σαν την ρωσική κούκλα ματριόσκα. 

Το ένα είναι μέσα στο άλλο. 

Υπάρχει το εξωτερικό, υλικό επίπεδο, μετά αρχίζουν τα ολοένα λεπτότερα επίπεδα. Όσο πιο λεπτό είναι ένα επίπεδο, τόσο πιο πολύ μέσα του είναι συμπυκνωμένος ο χρόνος, εκεί είναι ορατό το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. 

ΣΤΟ ΛΕΠΤΟΤΑΤΟ ΤΩΝ ΛΕΠΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άνθρωποι λένε, π.χ. «λεπτή φύση», «λεπτός άνθρωπος»- δηλαδή εννοούν αυτά τα πράγματα που μας έχετε πει;


ΛΑΖΑΡΕΦ: ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ- ΤΟΣΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΥΤΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΣΤΑ ΛΕΠΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ: «ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ». 

Με άλλα λόγια η «λεπτή φύση» -είναι εκείνη η φύση , στην οποία το εύρος των αισθημάτων και η επαφή με το μέλλον είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στους άλλους.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, πότε έχετε καταλάβει, ότι Σας εδόθη το χάρισμα να ασχοληθείτε με την καρμική διαγνωστική;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Ξέρετε, στην διάρκεια των 5 χρόνων, από το 1984 εγώ προσπαθούσα να εντοπίσω το πεδίο… 

Πως φαίνεται το πεδίο; 

Είναι σαν το κουκούλι, που εξαρτάται από το σώμα. 

Αν το σώμα αισθάνεται καλά- το κουκούλι είναι χρυσαφένιο. 

Αν το σώμα υποφέρει- το κουκούλι γίνεται μαύρο. 

Όταν κατάφερα να «πιάσω» το πεδίο, είχα πεισθεί, ότι εντός της δομής του πεδίου (κουκούλι) βρίσκονται όλες οι δομές, απ’ τις οποίες εξαρτάται ο άνθρωπος. 

Αυτές τον επηρεάζουν, και όχι αυτός αυτές. 

Πέντε χρόνια έψαχνα να βρω το πεδίο και πάντα δεν μου προέκυπτε τίποτε. 

Το 1990 επιτέλους κατάφερα να δω το πεδίο και τις δομές του. 

Και τότε κατάλαβα, ότι όταν ξεκινά μια βαριά αρρώστια- τα πεδία παραμορφώνονται. 

ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ 5-8 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ. 

Έτσι τα πάντα ξεκίνησαν από την προφυλακτική διαγνωστική. 

Ήθελα να δω την αρρώστια όσο γινόταν νωρίτερα. 

Και όταν επιτέλους εισήλθα στις δομές, που είναι πρωταρχικές για το φυσικό σώμα, και άρχισα να τις μελετώ και να τις κατανοώ- κατάλαβα, ότι η μοίρα μας και τα αισθήματά μας αλληλοσυμπλέκονται. 

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο κάρμα. 

Εάν στο λεπτό επίπεδο τα αισθήματα και η κατάσταση είναι το ίδιο πράγμα, τότε αυτό σημαίνει, ότι ό,τι εγώ νιώθω- σε τελική ανάλυση είναι η μοίρα μου και η υγεία μου. Δηλαδή το εξωτερικό αίσθημά μου φεύγει στο λεπτό επίπεδο, εκεί ενώνεται, περιπλέκεται με την μοίρα μου, μετά εγώ λαμβάνω τις αντίστοιχες συγκεκριμένες καταστάσεις. 

Υπάρχει ένας κύκλος δηλαδή. 

Τα λεπτά επίπεδα ανοίγονται στα εξωτερικά, ενώ τα εξωτερικά, μόλις γενικευθούν, εισέρχονται στα λεπτά. 

Αυτή η διαδικασία είναι συνεχής και αδιάσπαστη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ μιλάμε για την επίδραση των εσωτερικών διαδικασιών πάνω στον άνθρωπο; Πείτε μας, η θέση των άστρων επηρεάζει την μοίρα του ανθρώπου σε κάποια δεδομένη στιγμή;


ΛΑΖΑΡΕΦ: Όλο το Σύμπαν- είναι μια οντότητα, που είναι επιπλέον ζωντανή. 

Γι’ αυτό η σύνδεση των πάντων με τα πάντα υπάρχει. 

Όλες οι συμπαντικές ανακατατάξεις αναμφιβόλως συνδέονται με τον κάθε άνθρωπο. Σ’ αυτό το πράγμα έχει δίκαιο η αστρολογία. 

Το θέμα είναι, ότι οι όντως καλοί αστρολόγοι είναι πολύ λίγοι. 

Πάντα υπάρχει μια σχέση σ’ όλα. 

ΚΟΙΤΑΞΤΕ, ΕΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ, ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ, ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ. 

Συνεπώς, παρατηρώντας τον έξω κόσμο, εγώ μπορώ να βγάζω συμπεράσματα και για το μέλλον του και για το μέλλον μου επίσης. 

Γιατί; 

Διότι είμαι οργανικά ενωμένος με όλα αυτά τα πράγματα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο γνωστός Ρώσος αστρολόγος Πάβελ Γκλόμπα έχει προβλέψει την τραγωδία στην Αμερική της 11 Σεπτεμβρίου...


ΛΑΖΑΡΕΦ: Γι’ αυτό θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά, ότι η όραση του μέλλοντος είναι δυνατή, αλλά οι σοβαροί ειδικοί είναι πάρα πολύ λίγοι. 

Π.χ. η δική μου όραση του μέλλοντος κατά την γνώμη μου είναι αρκετά πρωτόγονη. Συμβαίνει να έρχεται σε μένα ο ασθενής και να μου λέει: «Τα πάντα, που μου λέγατε, έχουν γίνει με την ακρίβεια της ημερομηνίας». 

Εγώ βέβαια ούτε που θυμάμαι τι του έχω πει τότε. 

Τις στιγμές της επαφής με το μέλλον η συνείδηση απενεργοποιείται. 

Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό κάθε φορά. 

Αλλά το γεγονός, ότι μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον δείχνει, ότι αυτό είναι πραγματικότητα. 

Και εμείς αλληλοεπενεργούμε μαζί του. 

ΣΥΝΕΠΩΣ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ. 

Κοιτώντας αυτή την στιγμή τον κάθε άνθρωπο, μπορείς να μιλήσεις για το μέλλον του και για το δικό μου επίσης.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεργέυ Νικολάγεβιτς, ο χρόνος της εκπομπής μας, δυστυχώς τελειώνει. Αν είναι δυνατόν να πείτε δυο λόγια στους τηλεθεατές μας απευθείας, για να δώσετε την ελπίδα σε κείνους, που έχουν προβλήματα και να δώσετε κουράγιο σε κείνους, που θέλουν να πάνε καλλίτερα.


ΛΑΖΑΡΕΦ: Για να έχω μια καλλίτερη υγεία και καλλίτερη μοίρα, εγώ πρέπει να γίνω άλλος άνθρωπος- εκείνος άνθρωπος, ο οποίος έχει την καλλίτερη υγεία και την καλλίτερη μοίρα. 

Η ετοιμότητά μου να αλλάξω τον εαυτό μου- είναι η ετοιμότητα μου να δεχτώ μια καλλίτερη υγεία και μια καλλίτερη μοίρα. 

ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ, ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΩ: «ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ»- ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου