Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Το ενεργειακό "τρίγωνο" της ExxonMobil "πνίγει" την Τουρκία

Ηπρώτη συμφωνία αφορά την εξερεύνηση στο βόρειο τμήμα της Amriya, με ελάχιστη επένδυση 220 εκατομμυρίων δολαρίων. Η δεύτερη αφορά το μπλοκ Βόρεια της Marakia, με ελάχιστη επένδυση 112 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέραμε με άρθρο μας.
Μ αυτό τον τρόπο όμως και σε συνδυασμό
 με τις έρευνες της ίδιας εταιρείας νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και στην Κύπρο, δημιουργήθηκε ξαφνικά ένα τεράστιο νοητό θαλάσσιο τρίγωνο στην Α.Μεσόγειο, στο οποίο θα δρα από εδώ και στο εξής αποκλειστικά και μόνο ο αμερικανικός και ο γαλλικός στόλος (λόγω της TOTAL).
Αν σε αυτό το τεράστιο “τρίγωνο” χαράξουμε και την πορεία του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος εγκρίθηκε από το Κογκρέσο πρόσφατα, τότε η Τουρκία δεν θα έχει καμία τύχη, ότι και να προσπαθήσει να κάνει στη Λιβύη, στην οποία τα γαλλικά, αμερικανικά και ρωσικά συμφέροντα είναι τεράστια.
“Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια άγρια ρεβιζιονιστική και επιθετική Τουρκία που στοχεύει στην αλλαγή των συνόρων είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα", δήλωσε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Αριστοτέλης Τσιαμπιβίρης του Πανεπιστημίου του Πειραιά μιλώντας σε μεγάλη βρετανική εφημερίδα.Για αυτό, ο Ερντογάν θα τα δώσει όλα στο Αιγαίο, με στόχο να πάρει κάτι ώστε να αποκατασταθεί η φήμη του στον τουρκικό λαό και αυτό γίνεται ξεκάθαρο σήμερα με την παρουσία του Oruc Reis στα ελληνικά ύδατα.
"Αυτό και ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Ερντογάν, είναι η κύρια αιτία τέτοιων εντάσεων και επεισοδίων με την Ελλάδα", ανέφερε ο ίδιος.
"Για να αντισταθμιστεί η τουρκική επιθετικότητα, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις αμυντικές σχέσεις και τις στρατηγικές συμμαχίες της, είτε πρόκειται για τη Γαλλία, είτε για άλλους συμμάχους της ΕΕ, είτε για τις ΗΠΑ", δηλώνει ο ίδιος.
Ο καθηγητής δεν πιστεύει όμως ότι οι εντάσεις με τους Τούρκους θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πολεμική αντιπαράθεση, "υπάρχει όμως πάντα το ενδεχόμενο να έχουμε κάποιο θερμό επεισόδιο και τότε μια σύγκρουση θα είναι πιθανή", τονίζει ο καθηγητής.
"Οι πιθανότητες ενός ελληνοτουρκικού πολέμου είναι πολύ περιορισμένες, εξαιτίας του γεγονότος ότι και οι δύο πλευρές θα έβγαιναν χαμένες. Αλλά οι πιθανότητες ενός [θερμού] συμβάντος, είτε από σχεδιασμό, είτε από ατύχημα είναι πραγματικές και αυτό είναι που μας ανησυχεί όλους", καταλήγει ο ίδιος.
Ουσιαστικά αυτό που προβληματίζει την ελληνική πλευρά είναι ότι ο Ερντογάν, πιθανόν να απαιτήσει από τον Τραμπ, να λάβει “κάτι” στο Αιγαίο ως αντιστάθμισμα της ήττας του στη Λιβύη και στην Α.Μεσόγειο με την ΑΟΖ.
Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο σενάριο για την Ελλάδα, η οποία θα βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση, στην οποία “φίλοι και σύμμαχοι” θα μας πιέζουν να δώσουμε χωρίς να πάρουμε απολύτως τίποτα.
Νομίζουμε όμως ότι οι κυβερνώντες στη χώρα μας ξέρουν καλά την βούληση του ελληνικού λαού και θα πράξουν τα δέοντα, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πολύ άσχημη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου