Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Η Δύση συνοψίζει το «έτος Πούτιν»: τι μπορεί να σταματήσει τη Ρωσία

© RIA Novosti / Maxim Blinov
Τα κορίτσια φωτογραφίζονται στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα
 Το Νέο Έτος δεν είναι μόνο μια καθολική γιορτή για διαφορετικές χώρες, αλλά και η στιγμή που οι δυτικοί μας αντίπαλοι αθροίζουν μια ακόμη χρονιά της βασιλείας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Φαίνεται ότι οι κυβερνήτες του κόσμου και οι κάτοχοι ελέγχων της πραγματικής δημοκρατίας και των πακέτων με τις αλήθειες ν δεν πρέπει να ανησυχούν για τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της χώρας, που ονομάζεται συνήθως «βενζινάδικο» και η «περιφερειακή δύναμη» δυτικά του Καλίνινγκραντ. που θα καταρρεύσει λόγω διπλωματικής απομόνωσης.

 Ωστόσο, η Ρωσία και ο πρόεδρός της στεναχωρούν τους δυτικούς δημοσιογράφους και την κοινότητα των εμπειρογνωμόνων. Και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Αμερικανική υπηρεσία οικονομικών πληροφοριών του Bloomberg δημοσιεύει ένα αναλυτικό άρθρο μεγάλης κλίμακας, το οποίο μάλλον μοιάζει με ένα ψυχοθεραπευτικό δοκίμιο, σχεδιασμένο να καθησυχάσει τον Αμερικανό αναγνώστη, ο οποίος έχει φοβηθεί περιοδικά εδώ και αρκετά χρόνια από τους Ρώσους χάκερς μετά  με τον Trump ως πράκτορα της KGB στο Λευκό Οίκο, κατόπιν  με την Μέση Ανατολή, μετά   με την παρουσία της Ρωσίας στην Αρκτική, και τώρα με τα νέα πυρηνικά όπλα του Ρωσικού στρατού.

Από επαγγελματική άποψη, οι συντάκτες του υλικού δεν μπορούν παρά να συμπάσχουν : η γραφή ενός ειλικρινούς ψεύδους σε αυτή την περίπτωση είναι αδύνατη, αλλά η αλήθεια είναι τόσο οδυνηρή ώστε ο αναγνώστης πρέπει να καθησυχαστεί με τον τύπο: «Ναι, η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή της φόρμας της τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες αν θα πάει καλά στο μέλλον. "
Αν κοιτάξετε τη σύγχρονη Ρωσία και τον πρόεδρό της μέσα από τα μάτια Αμερικανών δημοσιογράφων, θα προκύψει η ακόλουθη εικόνα: «Κάτω από τον Πούτιν η Ρωσία αποκατέστησε μέρος της γεωπολιτικής εξουσίας που βρισκόταν στα χέρια της Σοβιετικής Ένωσης και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγρίωσε τις 29 χώρες του ΝΑΤΟ. προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, ξεκίνησε την πορεία του πολέμου στη Συρία, πούλησε προηγμένα συστήματα αεροπορικής άμυνας στην Τουρκία (που είναι μέλος του ΝΑΤΟ) και κατάφερε να συνάψει σημαντικές διαπραγματεύσεις για το πετρέλαιο και τα όπλα με τον  βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ την Σαουδική Αραβία . Το ίδιο και  με τη Βενεζουέλα και, επιπλέον, φαίνεται να παρεμβαίνει στις εκλογές και τα δημοψηφίσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία και άλλες χώρες», - γράφει το Bloomberg .

Φαίνεται ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι δύσκολο για τους Αμερικανικούς προπαγανδιστές να βρουν λόγους αισιοδοξίας, αλλά εδώ υποστηρίζει ο Thomas Graham, ο κορυφαίος «ειδικός για τη Ρωσία» στη διοίκηση Μπους. Ο εμπειρογνώμονας δίνει μια αξιόπιστη εκτίμηση των προοπτικών της χώρας μας για τα επόμενα δέκα χρόνια.«Εάν συγκρίνετε τη σημερινή Ρωσία με το έτος 2000, όταν ο Πούτιν ήρθε στην εξουσία, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. Αλλά εάν κοιτάξετε τα επόμενα δέκα χρόνια, το ερώτημα είναι πώς θα τα στηρίξει όλα αυτά; - Ο κ. Graham ρωτά με ένα ρητορικό ερώτημα, πιθανώς υπονοώντας ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη θετική συσσώρευση για είκοσι χρόνια ή ότι δεν βλέπει έναν τρόπο να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την άφιξη στην εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, η υπερπόντια κοινότητα εμπειρογνωμόνων άρχισε μια σειρά αποτυχιών όσον αφορά την πρόβλεψη του μέλλοντος της Ρωσίας. Αυτό δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση. Αρκεί να υπενθυμίσουμε την πρόβλεψη της ελίτ της Αμερικανικής επιστήμης για τον κόσμο εν γένει και για την Ρωσία ειδικότερα το 2000.
 Περίπου 20 χρόνια πριν, το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών, μια δομή που συντονίζει τις δραστηριότητες όλων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, αποφάσισε να κάνει μια πρόβλεψη για το τι θα φαίνεται ο κόσμος το 2015. Για να εργαστούν σε αυτή τη μακροοικονομική πρόβλεψη, συμμετείχαν οι καλύτεροι Αμερικανοί επιστήμονες από διάφορα πεδία επιστημονικής δραστηριότητας, καθώς και εμπειρογνώμονες της CIA, Αμερικανικά στρατιωτικά πανεπιστήμια, Βρετανοί στρατιωτικοί, οικονομολόγοι και διπλωμάτες. Η έκθεση που καταρτίστηκε ως αποτέλεσμα πολυάριθμων συζητήσεων δημοσιεύθηκε στη συνέχεια και διανεμήθηκε ευρέως στο δυτικό πεδίο πληροφόρησης.

Στην πρόβλεψη των καλύτερων Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για το 2015, η Ρωσία φαινόταν μάλλον ανόητη. Θεωρήθηκε ότι ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί σε 130-135 εκατομμύρια ανθρώπους. Αναμενόταν ότι η Ρωσία θα ήταν μια εξασθενημένη και αποδυναμωμένη χώρα με ένα μόνο μέσο επιρροής στην παγκόσμια ατζέντα - το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η χώρα μας είχε προβλεφθεί να έχει πλήρη γεωπολιτική ανικανότητα και αδυναμία να "επιβάλει τη βούλησή της" ακόμη και στους πλησιέστερους γείτονές της στον μετασοβιετικό χώρο.
 Οι προσπάθειες να ενταχθεί με κάποιο τρόπο στην παγκόσμια οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με αυτήν την πρόβλεψη, ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. Οι Αμερικανοί ομοσπονδιακοί δεν ήθελαν επίσης να πουν τίποτα καλό για τους Ρώσους. Για τους Ρώσους προέβλεπαν "αλκοολισμό, καρδιακές παθήσεις, ναρκωτικά και επιδείνωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης". Ως «κερασάκι στην τούρτα» αυτής της πρόβλεψης, μπορούμε να αναφέρουμε την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2015 η Ρωσία θα έχει τεράστιες περιοχές με μόλυνση εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα μας δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους δικούς της πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες υποδομές.



Ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα, δίνοντας στους συντάκτες της πρόβλεψης ένα ξεκίνημα για τα επόμενα πέντε χρόνια (δηλαδή συγκρίνοντάς το με το 2020 και όχι με το 2015).   Οι   Ρώσοι – είναι πάνω από 146 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το Ρωσικό ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (το οποίο, σε αντίθεση με το ονομαστικό ΑΕΠ σε δολάριο, αντικατοπτρίζει περίπου αντικειμενικά το μέγεθος της οικονομίας σε μεγαβάτ, τόνους και θερμίδες, δηλαδή προσαρμόζει κατάλληλα τη διαφορά τιμών) ξεπέρασε τη Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.


Η Rosatom είναι το καμάρι της χώρας μας και οι Ρώσοι ειδικοί κατασκευάζουν πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από 65 έτη το 2000 σε 72,7 το 2017.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατά κεφαλή κατανάλωση αλκοόλ στη Ρωσία μειώθηκε κατά 43% από το 2003 έως το 2016.


Οι εικασίες σχετικά με την ανικανότητα της Ρωσίας να κάνει υπηρεσίες σε πολύπλοκες υποδομές φαίνονται σπουδαίες με φόντο τις “αδύνατες φωτογραφίες της "αδύνατης" γέφυρας της Κριμαίας, των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Σότσι και της συνόδου κορυφής APEC στο Βλαδιβοστόκ. Και οι προβλέψεις για την αδυναμία της Ρωσίας να προβάλλει τη βούλησή της ακόμη και στον μετασοβιετικό χώρο δεν θα έπλητταν τον στρατό της Γεωργίας "που βασίστηκε στο πρότυπο του ΝΑΤΟ από εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ" με χρήματα του ΝΑΤΟ το 2008 και οι Αμερικανοί ειδικοί δεν μπορούν να αναρρώσουν από την επιστροφή της της κριμαίας στην πατρίδα της .Και αν κάποιος δήλωνε στη CIA το 2000 ότι ο ΟΠΕΚ θα συντονίσει την αγορά πετρελαίου μαζί με τη Ρωσία και ότι το Ταμείο Συντάξεων της Καλιφόρνιας για δημόσιους υπαλλήλους θα επενδύσει σε ρωσικά κρατικά ομόλογα, τότε αυτός ο προφήτης θα είχε σταλεί σε ένα τρελοκομείο, αλλά θα είναι θα ήταν λογικός εκατό τοις εκατό.

Αυτή η επιστροφή στον χρόνο ήταν απαραίτητη προκειμένου να εξετάσουμε με σκεπτικισμό τις προοπτικές για την εφαρμογή αυτών των περισσότερο ή λιγότερο αποκαλυπτικών προβλέψεων των σύγχρονων εμπειρογνωμόνων της Δύσης. Προβλέπονται οικονομικά προβλήματα και όλοι αναφέρονται στα ίδια επιχειρήματα: η Ρωσία υποτίθεται ότι έχει υπερβολικά συγκεντρωμένη εξουσία, υπερβολικά αδέξια οικονομία και υπερβολικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και οι Αμερικανοί αντίπαλοί μας πιστεύουν ακράδαντα ότι από τη στιγμή που ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ υπερβαίνει ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Ρωσίας, ή σίγουρα θα κερδίσουν αργότερα. Απομένει να ευχηθούμε στους αντιπάλους μας να συνεχίσουν, όπως είκοσι χρόνια πριν, να καλλωπίζονται και να αγαπούν τις αυταπάτες τους. Και για μια ακόμη φορά, η Ρωσία σίγουρα θα τους εκπλήξει όλους.

https://ria.ru/20191230/1562996236.html



https://tokoutsavaki.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου