Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Κίνδυνοι από τη σόγια



Αν καταναλώσετε κάποιο επεξεργασμένο φαγητό, πιθανότατα υπάρχει σόγια σε αυτό. Γιατί; Επειδή η σόγια, με τις πολλές μορφές της, είναι τα μαγικό υλικό των παρασκευαστών τροφίμων και υπάρχει παντού. Είναι ένα πολύ φτηνό υλικό, το οποίο βελτιώνει την υφή , προσθέτει τα απαιτούμενα έλαια στο μείγμα χωρίς να προσθέτει κόστος. Αυτό όμως που είναι καλό για τις βιομηχανίες τροφίμων δεν σημαίνει ότι είναι υγιές για το σώμα μας.

Υπάρχουν χιλιάδες μελέτες που συνδέουν τη σόγια (1) με υποσιτισμό, πεπτικές δυσλειτουργίες, καρδιακές παθήσεις, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και του ενδοκρινικού συστήματος , διαταραχές στην ισορροπία των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, αναπαραγωγικές διαταραχές και στειρότητα, ακόμη και καρκίνο. Η κατανάλωση σόγιας αυξάνει την ευαισθησία της λεπτίνης, (μιας πρωτεϊνικής ορμόνης που παράγεται στα λιποκύτταρα ενισχύει τον μεταβολισμό μας και ειδοποιεί τον εγκέφαλό σας πότε χορτάσατε).
Και για τους περισσότερους είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο αλλεργιογόνο και δημιουργεί μια φλεγμονή που προκαλεί εθισμό σε εκατομμύρια ανθρώπους που ίσως δεν γνωρίζουν καν ότι είναι εθισμένοι στη σόγια
(2)Εμποδίζει την ικανότητα του σώματός σας να έχει πρόσβαση σε βασικά μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο και μαγνήσιο. 


Επίσης το 95% των σπόρων σόγιας που καλλιεργούνται (3) είναι γενετικά τροποποιημένοι, ενώ οι καλλιέργειες σόγιας ψεκάζονται με χημικά ζιζανιοκτόνα, όπως το glyphosate , το οποίο έχει κατηγορηθεί από τον F.A.O ότι είναι πιθανώς καρκινογόνο (4).

Η σόγια όμως είναι παντού δεν υπάρχει μόνο στα επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και στο κρέας και στα γαλακτοκομικά, αφού είναι βασική ζωοτροφή λόγο χαμηλού κόστους.Υπάρχει σε μορφή λαδιού και δυστυχώς χρησιμοποιείται ευρέως, σαν λεκιθίνη σόγιας υπάρχει στη σοκολάτα για να προσθέτει μια πιο κρεμώδης αίσθηση στη γεύση, και βέβαια στη "φυτική" μαργαρίνη που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα σπίτια.

Εν ολίγοις, η σόγια δεν είναι αυτό που θα ονομάζαμε "υγιεινό" φαγητό.Εάν παρόλα αυτά επιλέγετε να συμπεριλαμβάνετε τη σόγια στη διατροφή σας, επιδιώξετε να τρώτε μόνο προϊόντα βιολογικής ζύμωσης (όπως tempeh, miso και natto) καθώς και βιολογικό κρέας και γάλα, και βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ένα καλό συμπλήρωμα μεταλλικών στοιχείων.

Αναφορές
(1)  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/09/18/soy-can-damage-your-health.aspx
(2) Κάθε φορά που τρώμε, τα ειδικά ένζυμα διασπούν μεγάλα μόρια πρωτεϊνών, υδατανθράκων ή λιπών σε απορροφήσιμες μορφές. Εάν αυτά τα ένζυμα μπλοκαριστούν, η πέψη διαταράσσεται.Τα φυτικά τρόφιμα όπως η σόγια έρχονται "προ-επεξεργασμένα" με αναστολείς ενζύμων. Αυτοί οι αναστολείς ενζύμων μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμό καθώς και φλεγμονή του εντέρου που μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή του εντέρου και σε όλες τις σχετικές παθήσεις του.
(3) https://www.nytimes.com/2012/08/02/business/monsanto-wins-big-award-in-a-biotech-patent-case.html
(4) https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/MonographVolume112-1.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου