Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Άλλη μία ευρωπαϊκή ξευτίλα εις βάρος του Ελληνισμού! Πολιτικό φάουλ Σασόλι για κυρώσεις κατά Τουρκίας

  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Πολιτικό φάουλ εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χρεώνεται στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μαρία Σασόλι, ο οποίος δεν δίστασε να συναντήσει τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά τις αποφάσεις που έλαβε ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά των κρατών-μελών της, αναβάλλοντας όλους τους υψηλούς πολιτικούς διαλόγους με Τούρκους αξιωματούχους, «επί του παρόντος», όσο δηλαδή διαρκούν οι τουρκικές έκνομες δραστηριότητες στη Κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Ιταλός Ντέιβιντ Σασόλι, που προέρχεται από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συνάντησε χθες με κάθε επισημότητα στο γραφείο του, τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρώντας προφανώς να «τρυπήσει» τις πολιτικές κυρώσεις που αποφάσισαν ομόφωνα οι «28».
Και στη συνέχεια, για να χρυσώσει το χάπι της Λευκωσίας, υπό το φως διαβημάτων, εξέδωσε δήλωση (βλέπε πιο κάτω) διά της οποίας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι έθεσε το ζήτημα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και εκφράζει συμπαράσταση προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ωστόσο, ο μοναδικός τρόπος να αποδείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή του ο κ. Σασόλι, θα ήταν να παραμείνει ευθυγραμμισμένος με την απόφαση της Ε.Ε. και όχι να την παρακάμπτει, να την καταπατά και εκ των υστέρων να εκδίδει ανακοινώσεις φραστικής στήριξης...
Όπως πληροφορείται ο «Φ», η συνάντηση Σασόλι-Τσαβούσογλου διήρκεσε μία περίπου ώρα. Ο Ιταλός Πρόεδρος της Ευρωβουλής, ως είθισται στις επίσημες συναντήσεις, κατέβηκε από το γραφείο στο ισόγειο του κτηρίου, παρέλαβε τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ακολουθώντας απόλυτα το πρωτόκολλο μιας επίσημης συνάντησης, η οποία με βάση τις αποφάσεις της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της, δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί έως ότου η Τουρκία τερματίσει τις έκνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ... Άλλωστε, κανείς άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν είχε κατ’ ιδίαν επίσημη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, που βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ. Μόνο ο κ. Σασόλι.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Ιουλίου, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της, αποφάσισαν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών να λάβουν τέσσερα πολιτικά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για τις έκνομες δραστηριότητές της, στη κυπριακή ΑΟΖ. Ένα από τα μέτρα αυτά, τα οποία ανακοινώθηκαν επίσημα, είναι η αναστολή των διαλόγων υψηλού επιπέδου Ε.Ε.-Τουρκίας, «επί του παρόντος», θέση η οποία επαναβεβαιώθηκε και στις 11 Νοεμβρίου και συνδέεται προφανέστατα με τη πορεία των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ. Έκνομες ενέργειες, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν τερματιστεί, αλλά δυστυχώς έχουν ενταθεί, όπως ανέφερε πριν από μια μόλις βδομάδα αυτολεξεί η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι ενώπιον της Ευρωβουλής, το θεσμικό όργανο του οποίου έχει την τιμή να προεδρεύει ο Ιταλός Σοσιαλιστής-Δημοκράτης, Ντέιβιντ Σασόλι.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η εν λόγω ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών –την οποία ακολουθεί και η Κομισιόν– δεν δεσμεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πάντως για λόγους αρχής, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στις έκνομες τουρκικές ενέργειες, όπως επεσήμανε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων του Σώματος πριν από μια βδομάδα, ζητώντας μάλιστα να περιληφθούν συγκεκριμένα ονόματα στη λίστα κυρώσεων που αποφάσισε η Ε.Ε. εις βάρος της Τουρκίας. 
Τα δεδομένα αυτά αφήνουν αν μη τι άλλο πολιτικά εκτεθειμένο τον Ντέιβιντ Σασόλι, ο οποίος όφειλε να γνωρίζει και να ακολουθεί τις θέσεις της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της. Και ακόμη περισσότερο, να ακολουθεί τις θέσεις των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να μην χαράσσει προσωπική πολιτική, εις βάρος μάλιστα ενός κράτους-μέλους. Σημειώνεται ότι ο κ. Σασόλι επέλεξε να απουσιάζει από την αίθουσα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και των κυρώσεων που παρουσίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, στις 14 Νοεμβρίου.
Διευκρινίζεται ότι το φάουλ του κ. Σασόλι σε σχέση με τις πολιτικές κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας και την αναστολή των ευρωτουρκικών διαλόγων, δεν ανατρέπει σε καμιά περίπτωση την προσπάθεια ολοκλήρωσης των στοχευμένων κυρώσεων, διά της υποβολής συγκεκριμένων ονομάτων νομικών και φυσικών προσώπων, για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε, αναλόγως. Διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, η επιεικώς απαράδεκτη στάση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ενδεχομένως ενδεικτική του βαθμού δυσκολίας του όλου εγχειρήματος, ειδικά όταν ένας εκλεγμένος αξιωματούχος θεσμικού οργάνου της Ε.Ε., καταστρατηγεί τις αποφάσεις των κρατών-μελών και καταργεί κάθε έννοια έμπρακτης αλληλεγγύης.

Και τουρκικά καρφιά για υποκρισία... 
Η γραπτή δήλωση του Ντέιβιντ Σασόλι που εκδόθηκε για να χρυσώσει το χάπι της Λευκωσίας, συνεπεία της συνάντησης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οδήγησε τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας να κατακεραυνώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σχολιάζοντας τις αναφορές Σασόλι για τη Συρία και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής για υποκρισία, δηλώνοντας ότι δεν τόλμησε να αναφερθεί στα εν λόγω ζητήματα στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. «Αυτό είναι ακόμη ένα παράδειγμα της ανειλικρίνειας και της υποκρισίας της Ε.Ε. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε σε θέματα που ουδέποτε ειπώθηκαν προς το πρόσωπό μου. Είμαι απογοητευμένος που το πρόσωπο που εκπροσωπεί τους ευρωπαϊκούς λαούς διαστρεβλώνει το περιεχόμενο της συνάντησης», είπε ο κ. Τσαβούσογλου που πέραν του κέρδους της συνάντησης με κοινοτικό αξιωματούχο κόντρα στις πολιτικές κυρώσεις που λήφθηκαν από την Ε.Ε, δεν δίστασε να αδειάσει τον κ. Σασόλι, υποστηρίζοντας ότι δεν εισέπραξε καμιά υπόδειξη ούτε για τη Συρία, αλλά ούτε και για τη κυπριακή ΑΟΖ...
Ικανοποιημένος ο Τσαβούσογλου 
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «ειλικρινή και εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Ντέιβιντ Σασόλι. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το μεγάλο κέρδος του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορά στην ουσία των όσων συζητήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής. Αλλά, στο γεγονός ότι ένας επικεφαλής θεσμικού οργάνου της Ε.Ε. «άνοιξε τον δρόμο» για επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου με Τούρκους επισήμους, παρά τις πολιτικές κυρώσεις που αποφάσισε η Ε.Ε. και ανεξαρτήτως ενίσχυσης των έκνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ... 
Φιλελεύθερος
http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου