Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019

PREGNANCIOTICS - Γονιμότητα, IVF και Προβιοτικά

Της  Myriam Pappas

Γονιμότητα, υπογονιμότητα,  IVF.  Λέξεις που προ ολίγων δεκαετιών ήσαν άγνωστες στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αποτελούν πλέον ρεαλιστικό μέρος της απόφασης των ζευγαριών να ενσαρκώσουν την επιθυμία τους για τεκνοποίηση.

Οι νέες γενεές το θεωρούν ως φυσιολογικό, διότι με αυτό το περιβάλλον ακριβώς μεγάλωσαν. Όμως εμείς οι ...ΑRCHAEότεροι και απολαύσαντες την ελευθέρα και απρόσκοπτον τεκνοποιία, πραγματικά αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει και τα νέα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τόσο συχνά θέμα υπογονιμότητας.

Οι δραματικές προεκτάσεις του φυσικού αυτού θέματος,  στη σχέση του ζεύγους, η αποξένωση και ο βαθύτατατος πόνος που προκύπτει από τη στέρηση του πιο βασικού ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ του Ανθρώπου,  είναι οδυνηρές και ταλανίζουν χιλιάδες ανθρώπων. Θα πρεπε, λοιπόν να αξιολογηθεί ο παράγοντας που οδήγησε τόσο ...ξαφνικά τις νέες κοπελίτσες και τους νέους άνδρες στη δυσάρεστη αυτή θέση.

Πενιχρή ΔΙΑΤΡΟΦΗ.  Υψηλή κατανάλωση σακχάρων και trans λτιπαρών, ΤΟΝΟΙ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΩΝ μέσω τροφής (υπέρμετρη πτωματοφαγία και,ναι,έτσι ακριβώς είναι),  φυτοφάρμακα, φλεγμονές και μόνιμο stress.   Τα περιστατικά που γνησίως αφορούν απόφραξη σαλπίγγων και αζωοσπερμία, είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που αφορούν κλινικές περιπτώσεις φυσιοπαθολογίας οργανισμού λόγω ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ, καθόσον το να είναι κάποιος υπέρβαρος δε σημαίνει ότι ο σάκος αυτός αποτελείται από τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία και βιταμίνες. Θυρεοειδής, σάκχαρο, αυτοάνοσα που διαρκώς αυξάνονται ενώ είναι οφθαλμοφανέστατο ότι οφείλονται στην ολέθρια Δια(σ)τροφή που ακολουθείται κατά κόρον ανά τον κόσμο.  Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό, έχουν διεξαχθεί και τεκμηριωθεί Επιστημονικές Έρευνες που διαπιστώνουν την σχέση μεταξύ Προβιοτικών και Γονιμότητας.Η υγιής κατάσταστη της Μήτρας καθώς και η προστασία των σπερματοζωαρίων από τη ριζική οξείδωση, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην επίτευξη κύησης αλλά και στη συντήρηση ζωής του εμβρύου.  Τα δυσμενή μικρόβια και βακτήρια επηρρεάζουν αρνητικά την δυνατότητα σύλληψης ( π.χ.  HPV ) και πλέον οι έρευνες καταδεικνύουν ότι συγκεκριμένα Προβιοτικά συντελούν στην προστασία του οργανισμού σε σημαντικά ποσοστά επιτυχίας επίτευξης Υγιούς Κύησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ. ΕΝΩ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΘΟΓΟΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ  ΕΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ, ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ,  ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΡΙΣΙΜΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ  /    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28343402

Pelzer ES, Allan JA, Waterhouse MA, Ross T, Beagley KW, Knox CL. Microorganisms within human follicular fluid: effects on IVF. PLoS ONE. 2013;8:e59062

Verstraelen H, Swidsinski A. The biofilm in bacterial vaginosis: implications for epidemiology, diagnosis and treatment. Curr Opin Infect Dis. 2013;26:86–89.

Barbonetti A, Cinque B, Vassallo MR, Mineo S, Francavilla S, Cifone MG, Francavilla F. Effect of vaginal probiotic lactobacilli on in vitro-induced sperm lipid peroxidation and its impact on sperm motility and viability. Fertil Steril. 2011;95:2485–2488.

Η επόμενη έρευνα που ακολουθεί είναι η εξής

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28343402

PROBIOTIC ADMINISTRATION IMPROVES SPERM QUALITY IN ASTHENOZOOSPERMIC HUMAN DONOR  - PubMed  NCBI

1.  Department of Molecular Biology and Cell Biology Area, University of León, 24071 León, Spain

 2.. INDEGSAL, University of León, Campus de Vegazana, 24071 León, Spain

3. Department of Food Biotechnology, Biópolis S.L., Parc Científic Universitat de València, Paterna, 46980 Valencia, Spain

Και τα Επιστημονικά  συμπεράσματα αυτά

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΔΥΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ           ( LACTOBACILLUS RHAMNOSUS CECT8361  και  BIFIDOBACTERIUM LONGUM CECT7374 ) ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΟΖΩΟΣΠΕΡΜΙΚΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ. Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ  ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟ DNA ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΚΥΤΤΑΡΟΜΕΤΡΙΑ ΡΟΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΔΙΧΛΩΡΟ-ΔΙΥΔΡΟΦΛΟΥΟΡΕΣΚΕΙΝΗ.  Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ( ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑΓΗ), Ο ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ DNA  ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ( ΠΕΡΙΠΟΥ 1,2 ΑΛΛΑΓΗ) ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ Η202  ΜΕΙΩΘΗΚΕ ( ΠΕΡΙΠΟΥ 3,2 ΑΛΛΑΓΗ ).  Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΔΕΝ ΕΠΗΡΡΕΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΦΑΝΗΚΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ DNA KAI TA ΕΠΙΠΕΔΑ ROS ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΠΕΡΜΑ


Βασιζόμενοι πάντοτε σε Επιστημονικές Έρευνες συνεχίζουμε τη σύζευξη Προβιοτικά - Γονιμότητα

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137456/

This research was supported, in part, by Intramural research program of the Program in Reproductive and Adult Endocrinology, NICHD, NIH.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΕΙ, ΕΝ ΜΕΡΕΙ, ΜΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΣΕ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ PRG ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ.  ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ. ΟΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΒΙΟΤΟΠΟ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ IVF - ET ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ, ΥΓΙΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ,  ΥΓΙΕΣ ΕΜΒΡΥΟ


Jakobsson T, Forsum U. Changes in the predominant human Lactobacillus flora during in vitro fertilisation. Ann Clin Microbiol Antimicrob. 2008;7:14. 

Hyman RW, Herndon CN, Jiang H, et al. The dynamics of the vaginal microbiome during infertility therapy with in vitro fertilization-embryo transfer. J Assist Reprod Genet. 2012;29(2):105–115.
Στην ίδια έρευνα βρίσκουμε και τα κάτωθι συμπεράσματα

ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ. ΤΑ ΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΛΙΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΟΛΠΙΚΟ PH ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΑ ΔΥΣΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ BV.  ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ (LBR) ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΛΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ Η2Ο2 ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΤΗΡΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΜΒΡΥΟΥ TIP31 ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΜΕ ΤΗΝ BV


Στην επόμενη Έρευνα,  ''Επιλογή Προβιοτικών για την Υγεία του Ενδομητρίου''  βρίσκουμε τα εξής ενδιαφέροντα 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6481279/

Η ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΑΚΤΗΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΙΑ ΠΑΘΟΓΟΝΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ PH ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΑΥΤΟ, ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ LACTOBACILLUS RHAMNOSUS  BPL005 ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΥΤΟ (ΒPL005 CECT 8800) AΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΑ IN VITRO  ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΝΔΟΘΗΛΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΗΛΙΑΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΜΕ ΑTOPOBIUM VAGINAE, GERDNERELLA VAGINALIS, PROBIOBACTERIUM ACNES KAI STREPTOCOCCUS AGALACTIAE. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, ΤΟ BPL005  ΟΤΑΝ ΣΥΝΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΓΑΛΑΚΤΙΚΑ ΟΞΕΑ. ΜΕ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ P ACNES, ST AGALACTIAE ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΕ G VAGINALIS. Ο ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ IL-6,  IL-8 , MCP-3  ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ  IL-1RA, IL-1B. ΤΕΛΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΕ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΥΤΤΑΡΟΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΟΣ. ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ L RHAMNOSUS ΩΣ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Το σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και οι Ορμονικές Δυσλειτουργίες που ταλανίζουν χιλιάδες γυναικών, φαίνεται να έχουν θεραπευτική οδό τα Προβιοτικά, κατά τη συμπερασματολογία της εξής  Επιστημονικής Έρευνας     

https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-019-02033-1  /
 EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION

  • Sevda Gholizadeh Shamasbi
  • Solmaz Ghanbari-Homayi
  • Mojgan Mirghafourvand 

 TO ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. 

855 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ PCOS  ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ( 438 ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ 417 ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ) ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ SHBG (SDM:0,56-95%  CI 0,26-0,86 - P = 0,0002 )  KAI NO  (SMD: 0,38 - 95% CI 0,09 - 0,68 -P= 0,01 ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ. ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ FAI ( SMD: 0,58, 95% CI -0,95 ΕΩΣ  0,21, P=0,02)  ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ MDA (SMD:- 0,76, 95% CI -1,46 ΕΩΣ -0,05, P=0,03)  ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΝΟΒΙΚΩΝ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑ-ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΟΡΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΔΕΙΚΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΙΜΕΣ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ, DHEAS, GSH, hsCRP, TAC ΚΑΙ HIRSUTISM ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. 

Το συμπέρασμα αυτής της Έρευνας είναι το εξής 

Η ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ  ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΜΟΝΙΚΟΥΣ (FAI, SHBG) ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ (NO, MDA) ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. 

Aalei Bibi SH, Naderi T (2004) Poly cystic ovarian syndrome: clinical, ultrasound and laboratory characteristics, Kerman. Iran J Endocrinol Metab 6(2):153–161

Speroff L, Mark AF (2011) Clinical gynecology endocrinology and infertility, 8th edn. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia

Nadjarzadeh A, Dehghani Firouzabadi R, Vaziri N, Daneshbodi H, Lotfi MH, Mozaffari-Khosrav H (2013) The effect of omega-3 supplementation on androgen profile and menstrual status in women with polycystic ovary syndrome: a randomized clinical trial. Iran J Reprod Med 11(8):665–672

Schrezenmeir J, De Vaese M (2001) Probiotics, prebiotics, and synbiotics-approaching a definition. J Nutr 73:361–364


Tα Προ-Βιοτικά είναι η Ζωή πριν τη Ζωή. Τι άλλο θα μπορούσε, λοιπόν, να ωφελήσει την Δημιουργία της ....   Οι Έρευνες που τεκμηριώνουν την ιδιότητα τους αυτή είναι πολλές και άκρως σημαντικές σε ένα πρόβλημα που αποτελεί εφιάλτη για χιλιάδες νέα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Υπάρχουν και άλλες έρευνες που αμφισβητούν όμως δεν αποδεικνύουν το αντίθετο διότι απλα δεν υφίσταται. Υφίστανται μόνο λόγοι για άλλους σκοπούς που απέχουν παρασάγγας από την Ύψιστη Ψυχική Επιθυμία και ταυτόχρονα τον ακρογωνιαίο λίθο στα πρώτιστα ένστικτα επιβίωσης.  ΥΓΙΗΣ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ.  Το ζενίθ και Ιερό Δικαίωμα του Ανθρώπου.


Ευχόμενη και Σκεπτόμενη 

Για τα Παιδιά μας που επιθυμούν Παιδιά,

Μyriam


( Dedicated to N.N. and P.N. with Bio-Logical Inspiration )


vickytoxotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου