Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Άφηνε από το βάθος σου και πιάσου από την κορυφή σου.







Τουλάχιστον αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι τις αδυναμίες σου, κάτι τέτοιο σε ωθεί να καταλαβαίνεις και τις αδυναμίες των άλλων και να τις διαχωρίζεις από τον κακό χαρακτήρα.

Ένα μεγάλο μέρος της αρνητικής ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι απλώς αδυναμίες, δεν είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, είναι η πρώτη του αντίδραση, ο φόβος του, η επιφύλαξή του, η εμπειρία του γενικότερα. Αυτά δεν είναι χαρακτήρας, αν όμως δεν τα φωτίζει κάποιος και επιμένει σε αυτά χωρίς να τα εξετάζει κάθε φορά που του φανερώνονται στο στόμα ή στα μάτια… μπορούν να γίνουν ακόμα και χαρακτήρας. Και μπορεί ο ίδιος ο άνθρωπος, κάτω από την ισχύ τους, να αποφασίσει αμετάκλητα ως φοβισμένο, ταραγμένο, ή «ελλαττωματικό» τον εαυτό του και να πει έτσι είμαι.

Όχι, δεν είσαι έτσι, όμως αυτά είναι για να περνούν και να μαθαίνουμε από αυτά. Μάλιστα δεν είσαι έτσι, ούτε είσαι όπως θα γίνεις σε μερικά χρόνια αν προχωράς. Το πως είσαι βαθιά μέσα σου… είναι μεγαλειώδεις και ασύγκριτο με κάθε έννοια ωραιότητας αν το μάθεις και το δεχθείς.

Ως τότε, μπορείς να λες, είμαι προσωρινά και περνώ. Λέγε προχωρώ, λέγε βαδίζω, λέγε κατευθύνομαι, αλλά μη θεωρείς τίποτα δικό σου οριστικό στοιχείο του χαρακτήρα σου γιατί αυτό σε φυλακίζει.

Μη λες είσαι αδύναμος, είσαι προσωρινά αδύναμος. Μην πεις δεν έχω πίστη στον εαυτό μου, η πίστη βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή. Μη λες δεν εμπιστεύομαι εύκολα, πες δεν με εμπνέεις εμπιστοσύνη. Μη λες ο κόσμος είναι κακός, πες τον βλέπω από μια κακή οπτική μου γωνία. Μη λες αναγκάζομαι, πες προσβλέπω. Μη λες με καταπιέζεις, πες με εμβαθύνεις.

Μην αισθάνεσαι πως σου κλέβουν την ενέργεια, σκέψου πως δεν έχεις ανοιχτές τις πόρτες. Μη λες σε καταλαβαίνω, πες σε βλέπω.
Μη λες προσπαθώ, πες συμμετέχω στην προσπάθεια μου. Μη λες αγωνίζομαι, πες συμφιλιώνομαι με τον εσωτερικό μου αγώνα. Μη λες απέχω πολύ, πες πλησιάζω λίγο λίγο. Μη λες δεν μπορώ, πες δεν το ξέρω ακόμα. Μη λες θα μάθω, πες θα ανακαλύψω. Μην συμπεραίνεις έναν άνθρωπο, νιώσε τον κι αυτό ας είναι το συμπέρασμά σου.

Μη λες φαντάζομαι, πες πραγματοποιώ με τη φαντασία μου. Λέγε θα, αλλά και θα δούμε χωρίς προοπτική, γιατί αυτές οι λέξεις είναι νεκρές από συναίσθημα, φτάσε σε ένα ναι και ένα όχι τελικά για να μην σέρνεις πίσω σου το οτιδήποτε. Σκέψου στο παρόν, δώσε λύση στο παρόν. Με την εμφάνισή του απάντησε στο πρόβλημα. Σε κάθε ερώτηση πες απλά την αλήθεια και δεν θα στριφογυρίζεις μέσα σου. Σε κάθε ερώτηση πες την αλήθεια και δεν θα κρυφτείς ξανά από τον εαυτό σου. Πες την αλήθεια σε κάθε ερώτηση και δεν θα φύγεις ποτέ από το φως. Πες την αλήθεια σε κάθε ερώτηση και ούτε θα φοβηθείς ούτε θα πονέσεις ξανά.
Την διάθεση να κρύβεσαι γύρισέ την σε φανερώνομαι. Είναι μία αντίθετη κίνηση του νου προοπτικής σε ελευθερία στο βάθος. Εκφράσου συνειδητά ως να φτάσεις να εκφράζεσαι ασυνείδητα. Και επέτρεψε την ασυνείδητή σου έκφραση μέχρι να σου γίνει συνειδητή.   

Μη λες δεν πιστεύω στο Χριστό, πες δεν Τον συλλαμβάνω. Μη λες δεν υπάρχει η άλλη ζωή, πες δεν ξέρω ακόμα τί είναι. Λέγε, είμαι άθεος, κατά μία μόνο έννοια. Μη γίνεσαι ποτέ οριστικός από το σήμερα για πάντα. Πες δεν ξέρω και βάλε τρεις τελίτσες σαν να πρόκειται για τη διάρκειά σου.

Δεν μπορείς να λες Είμαι εφόσον διαρκώς αποκαλύπτεσαι στα μάτια σου. Λέγε Γίνομαι, στην πορεία είναι σαφέστερο του Είμαι και πιο ακριβές. Μην παίρνεις ποτέ αποφάσεις για τα υπαρξιακά ζητήματα και άλλαζε συχνά τη σειρά των λέξεων ώστε να καταλήγουν σε ένα πιο ευρύχωρο και μακρύ συμπέρασμα.

Εντέλει, δίνε διάρκεια και χάριζε άλμα στην πνοή σου.

Άφηνε από το βάθος σου και πιάσου από την κορυφή σου.
Χαλάρωνε το κράτημά σου από το συναίσθημα και πιάσου από το πνεύμα σου.  

Φεύγε και πήγαινε, άφηνε και προχώρα... 

Ξέχνα και θυμήσου... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου