Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Τί είναι ο φόβος τελικά και γιατί φοβάσαι;









Όλοι οι άνθρωποι κάτι φοβούνται. Το έχεις παρατηρήσει, έτσι δεν είναι;   Kι εσύ φοβάσαι διάφορα πράγματα και για διάφορους λόγους. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στο να φοβάσαι να πηδήξεις από την ταράτσα ενός ουρανοξύστη. Αναφέρομαι στους καθημερινούς σου φόβους. Φοβάσαι να πεις αυτό που νιώθεις, φοβάσαι να κάνεις αυτό που ζητάει η ψυχή σου, φοβάσαι να αλλάξεις τις συνθήκες της ζωής σου από την οποία δεν είσαι ικανοποιημένος-η, φοβάσαι το σκοτάδι, φοβάσαι… φοβάσαι… φοβάσαι… Τι είναι όμως ο φόβος;

 Έχεις αναρωτηθεί ποτέ; Και γιατί φοβάσαι; Αν λοιπόν μείνεις για λίγο ήρεμος-η, θα συνειδητοποιήσεις πως ο φόβος σου είναι ένα τεράστιο ΤΙΠΟΤΑ. Τι σημαίνει αυτό; Είναι μια ιστορία που πλάθει το μυαλό σου, για ένα υποθετικό μέλλον, ή για ένα υποθετικό αποτέλεσμα, ή γιατί ίσως κάποιος σου πει αυτό ή εκείνο, ή δεν σου πει τίποτα, ή γιατί ίσως αποτύχεις σε κάτι που θέλεις να κάνεις ή να αλλάξεις και ο κατάλογος με τα “ίσως” και τα “πιθανόν” δεν σταματά ποτέ. Και όλα αυτά είναι απλά μια δημιουργία του μυαλού σου, σενάρια και ιστορίες χωρίς καμία βάση. Όλα υποθετικά. Όμως δίνεις τόση ενέργεια σ’ αυτά τα σενάρια, που αν τελικά αποφασίσεις να κάνεις το βήμα που θέλεις, δημιουργείς τους φόβους σου. Και τότε μέσα σου λες:

 Ήταν λάθος μου τελικά να κάνω αυτό το βήμα, αφού το ήξερα πως θα γίνουν έτσι τα πράγματα, ότι θα αποτύχω για παράδειγμα, ή ότι ολα θα πάνε στραβά. Όμως αγαπημένε – η μου, παρατήρησε λίγο, χωρίς να κρίνεις τον εαυτό σου. Όλα πάνε στραβά, όταν εσύ φοβάσαι πως όλα θα πάνε στραβά. Σταμάτησε λοιπόν να δίνεις τόση ενέργεια στα σενάρια του μυαλού σου. Το μυαλό σου σε πηγαίνει συνέχεια στο παρελθόν ή στο μέλλον κι έτσι ποτέ δεν είσαι στο Τώρα.

Μπες στην καρδιά σου και ζήσε στο Τώρα, χωρίς υποθετικά σενάρια για μια υποθετική εξέλιξη, χωρίς να σκέφτεσαι ότι κάτι πήγε λάθος στο παρελθόν και θα ξανασυμβεί το ίδιο. Ακολούθησε αυτό που σου ζητάει η ψυχή σου και η καρδιά σου και όλες οι πόρτες θα είναι ανοιχτές.
 Κάθε φορά που θα αρχίζουν τα σενάρια στο μυαλό σου, ησύχασε το, χωρίς να το κρίνεις και χωρίς να θυμώνεις. Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως έχεις φύγει πάλι από το Τώρα, και έλα πάλι στην καρδιά σου. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου κάθε στιγμή πως ο φόβος σου είναι κάτι φανταστικό, χωρίς βάση.

 Κοίταξε κατάματα αυτό που φοβάσαι, συνειδητοποίησε πως εσύ το έχεις δημιουργήσει γιατί ζεις πάλι στο μέλλον ή στο παρελθόν κι ο φόβος θα φύγει. Δώσε την ενέργεια σου λοιπόν σ’ αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις και μόνο σε αυτό. Κι αν το ξεχνάς, μη θυμώνεις με τον εαυτό σου. Αγκάλιασε τον εαυτό σου και πες: Δεν πειράζει, σημασία έχει τώρα πως το κατάλαβα. Πάμε πάλι λοιπόν. Κι έτσι θα δεις τη ζωή σου ν’ αλλάξει, τον εαυτό σου ν’ αλλάξει και τα πάντα γύρω σου ν’ αλλάζουν γιατί θα έχει αλλάξει η δική σου οπτική.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου