Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019

O αιρετικός Έλληνας τουρκολόγος Δημήτρης ΚιτσίκηςΔ. Κιτσίκης : « Γεωπολιτική των Άκρων με Ιστορία στα Άκρα»

Ο ακαδημαϊκός στον Καναδά Δημήτρης Κιτσίκης, που θεωρείται στον κύκλο των «αιρετικών» Διεθνολόγων 
– Ιστορικών σε μια συνέντευξη που προκαλεί …

“Ο Θεός είναι Έλληνας”,”είμαι Ιμπεριαλιστής”,”ο Ελληνισμός είναι συμπαντικός και διαπλανητικός” και άλλα πολλά για τον Έλληνα αλλά και για το ρόλο του Ελληνισμού στο παρόν και στο μέλλον σε μια συνέντευξη-συζήτηση του καθηγητή κ.Δημήτρη Κιτσίκη με τον Σπύρο Αλεξάκη στον Politica.gr
Παρασκευή 14/6/2019 απόγευμα σε ένα από τα γνωστά μεγάλα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου  όταν και συναντηθήκαμε με τον ιστορικό, τουρκολόγο και διεθνολόγο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οττάβας(*) του Καναδά και από το 1970 μέλος της Καναδικής Ακαδημίας (Royal Society of Canada) κ.Δημήτρη Κιτσίκη.
Το θέμα της συνέντευξης που περισσότερο έμοιαζε με χαλαρή συζήτηση,πιο χαλαρή ακόμη και από εκείνη που είχαμε κάνει πέρυσι τέτοιον καιρό πάλι στο Ηράκλειο,ήταν τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στην περιοχή.
Βέβαια ο κ.Κιτσίκης δεν περιορίστηκε σε αυτό το θέμα.Μίλησε με πάθος για τη διαλεκτική,για τον σημερινό Έλληνα που δεν έχει σχέση με τους αρχαίους προγόνους του,για τον Ελληνισμό που είναι όχι απλά παγκόσμιος αλλά διαπλανητικός,για την Ελληνική Γλώσσα και τον τρόπο που μιλάμε σήμερα,ενώ εξήγησε ότι ο ίδιος είναι φανατικά υπέρ της “Κοινής”,της γλώσσας δηλαδή των Ευαγγελίων και του διεθνοποιημένου Ελληνισμού,την οποία θα έπρεπε να διδασκόμαστε στα σχολεία.
Υποστήριξε την επανένωση των δυο ακτών του Αιγαίου αλλά και τον πυρηνικό εξοπλισμό της Ελλάδας,αν θέλει κάποια στιγμή να γίνει ανεξάρτητη και όχι να παραμείνει προτεκτοράτο,όπως ο ίδιος θεωρεί ότι είναι σήμερα.
Χειμαρρώδης ο λόγος του κ.καθηγητή με εμένα κάποιες στιγμές να προσπαθώ να τον διακόψω (ειδικά στην αρχή) για να του κάνω μερικές ερωτήσεις,χωρίς μεγάλη επιτυχία για να λέμε την αλήθεια,οπότε στη συνέχεια έπαψα να κάνω ερωτήσεις και απόλαυσα απλά τα όσα μου έλεγε,τα οποία φυσικά εμπεριείχαν και μια δόση υπερβολής,το αναγνώρισε εξάλλου και ο ίδιος στο τέλος της συζήτησης.
Ήθελα να τον ρωτήσω το πώς θα υπάρχει Ελληνισμός χωρίς να υπάρχουν Έλληνες ή κάποιοι που να πιστεύουν ότι είναι Έλληνες,τέλος πάντων.
Και φυσικά για να υπάρχουν Έλληνες θα πρέπει να υπάρχει και κάποιας μορφής ελληνικό κράτος.Πόλη-κράτος,αυτοκρατορία έστω τύπου Οθωμανικής όπου το Ρωμέικο στοιχείο είχε συγκεκριμένο θεσμοθετημένο ρόλο και θέση ή εθνοκράτος ακόμη και σαν αυτό που έχουμε σήμερα.
Χωρίς κράτος ο ελληνισμός θα είναι μουσειακό έκθεμα σαν τους Ίνκας ή τους αρχαίους Αιγύπτιους και θα υπάρχει μόνο στα βιβλία και στα Πανεπιστήμια των διαφόρων χωρών ανά τον Κόσμο.
Αυτή είναι η δική μας ταπεινή άποψη αλλά δεν προλάβαμε να την εκθέσουμε στον κ.Κιτσίκη.
Δεν πειράζει.Την επόμενη φορά.
(*)Η Οττάβα-γενική της Οττάβας.Ο κ.καθηγητής επιμένει ότι όλα τα ξένα ονόματα μπορούν και πρέπει να εξελληνίζονται.Παράδειγμα: “Τραμπ-Τράμβιος”.Ολόκληρη η συνέντευξη:
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

stoxasmos-politikh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου