Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Ο Χαιρετισμός του Ήλιου είναι μια πλήρης πρακτική για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα.

Χαιρετισμός του Ήλιου Surya Namaskar


Στις περισσότερες τάξεις yoga ένα κοινό σημείο αναφοράς στην διάρκεια του μαθήματος είναι ο Χαιρετισμός στον Ήλιο, ή αλλιώς Surya Namaskar στα σανσκριτικά.

Ανάλογα με τον δάσκαλο ή το σύστημα, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές στην εκτέλεση του Χαιρετισμού στον Ήλιο, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των στάσεων, ο ρυθμός εκτέλεσης τους, η τεχνική της αναπνοής κ.α. Όποια παραλλαγή κι αν γνωρίζετε, παρακάτω σας δίνουμε τρεις λόγους για να εξασκείτε αυτή την πρακτική σε καθημερινή βάση.
1. Ο Χαιρετισμός του Ήλιου είναι μια πλήρης πρακτική για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα.
Είναι μια αρχαία, αλλά όπως αποδεικνύεται και επιστημονικά σχεδιασμένη, γιογκική ακολουθία που περιέχει asanas, (στάσεις σώματος) pranayama (τεχνικές αναπνοών) και τεχνικές διαλογισμού, έτσι λειτουργεί όχι μόνο στο φυσικό επίπεδο αλλά και σε βαθύτερα, λεπτοφυή επίπεδα. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι η σύγχρονη εκδοχή έχει τις ρίζες της στην αρχαία βεδική περίοδο στην Ινδία, όταν ο Ήλιος λατρευόταν ως ισχυρό σύμβολο της υγείας και της αιώνιας ζωής. Όταν αυτή η σύνδεση με τον Ήλιο και όλα όσα αντιπροσωπεύει ακόμα και σήμερα για τη ζωή μας αυτή η ενέργεια, βρίσκεται στην καρδιά της πρακτικής μας κάθε φορά που εκτελούμε την Surya Namaskar, τότε μπορούμε εύκολα να εμβαθύνουμε και να διοχετεύσουμε αυτή την ενέργεια σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας.
2. Ο Χαιρετισμός του Ήλιου αναζωογονεί πλήρως ολόκληρο το σώμα γρήγορα.
Ο κατάλογος από τα φυσικά οφέλη είναι ατελείωτος. Για να αναφέρουμε μερικά: διατηρεί τη σπονδυλική στήλη εύπλαστή και ευέλικτη, τεντώνει και τονώνει τους περισσότερους μυς, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή και τις απεκριτικές λειτουργείες, τονώνει τα νεύρα, καθαρίζει το δέρμα, κάνει το σώμα πιο λεπτό και μας κάνει να αισθάνομαστε νεότεροι!
Είναι μια ολοκληρωμένη εξάσκηση και μια πολύ καλή λύση για τις πιεσμένες χρονικά ημέρες, που μια πλήρης πρακτική μπορεί να φαίνεται δύσκολη. Έξι γύροι της Surya Namaskar μπορούν να γίνουν σε 10 – 12 λεπτά και να είναι αρκετό για να διατηρήσετε τη ζωτικότητα σας σε υψηλά επίπεδα, αυτές τις ημέρες.
3. Ο Χαιρετισμός του Ήλιου παίζει το ρόλο του «ψυχοθεραπευτή».
Ακριβώς όπως μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα διαλύει το σκοτάδι και την κατήφεια, η πρακτική της Surya Namaskar εξισορροπεί με προσοχή τα συναισθήματα, απομακρύνει την αρνητικότητα και εμποτίζει τη θετικότητα, την ηρεμία και την ελπίδα. Στην πραγματικότητα, η ακολουθία είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιοτητες σε διαστρεβλωμένες νοητικές ή συναισθηματικές ενέργειες και είναι μια σπουδαια άγχολυτικη πρακτική.
Ακόμα και με λίγους γύρους Χαιρετισμών στον Ήλιο, όταν γίνονται συνειδητά και με επίγνωση στη ροή της αναπνοής, αφήνουν μια αίσθηση ελαφρότητας στην καρδιά και γαλήνης στο νου.

Πηγή: Yoga House Athens

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου