Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Δέλτα Αξιού. Ενας άγνωστος επίγειος Παράδεισος, μέσα απο το φακό ενός ερασιτέχνη φωτογράφου

‘Θέλω να βρεθώ σ ενα τόπο δίχως όρια, και να περπατήσω τα λασπόνερά του. Να με καλωσορίσει ενας κόσμος του χτές. Να δω όλα τα χρώματα στα σύννεφα, στους ερωδιούς, στα νερά, στη χλωρίδα. Να μυρίσω την οσμή των δέντρων, το χιόνι και τα πετρώματα που κατεβάζει αυτό το ποτάμι. Θέλω να πάω νύχτα για να συναντήσω για άλλη μια φορά την Ηώ στο διάβα της, αλλά πριν έρθει ο Ηλιος. Να πω ενα καληνύχτα στο ηλιοβασίλεμα, να αφουγκραστώ, και να νιώσω την ευτυχία της άγριας πανίδας να μου λέει να ξαναπάω.
Θέλω και να αποτυπώσω τις στιγμές αυτές, και να τις κρατήσω για όσο ακόμα αναπνέω. Πάω Δέλτα’ !
   -Κωνσταντίνος Σαχλός. Ερασιτέχνης, λάτρης της φωτογραφίας.
Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού (Εθνικό Πάρκο Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα) περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιού, καθώς και την κοίτη του έως τα σύνορα της Ελλάδας, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους. Η προστασία που παρέχεται ως σήμερα στην περιοχή οφείλεται στην ένταξη του το 1971 στην Σύμβαση Ραμσάρ ως Υγροτόπου Διεθνούς Σημασίας και στη ένταξή της στο δίκτυο περιοχών Natura 2000. Επίσης έχει περιληφθεί στον κατάλογο των σημαντικών περιοχών για τα πουλιά IBA (Important Bird Areas- Σημαντική περιοχή για πουλιά).
Για όλες τις παρακάτω φωτογραφίες, έχει χρησιμοποιηθεί η Olympus m5 mark II,  σε διάφορες επισκέψεις στη περιοχή τη περίοδο 2018-2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου