Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Κάποιος Τσιρώνης... "πράσινος" σαν τα δολάρια... είναι εκπρόσωπος διεθνούς μεσολαβητή;



ΤΣΙΡ-ΩΝΙΟΣ
Ο κ. Τσιρώνης έκανε δήλωση ότι το Καστελόριζο δεν είναι νησί του Αιγαίου, επικαλούμενος την ….γεωγραφία. Αυτό ταιριάζει με την άποψη της Τουρκίας ότι η οριοθέτηση πρέπει να σταματήσει μεταξύ Ρόδου και Μικράς Ασίας και στην περιοχή Καστελόριζου πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση κατά παρέκκλιση από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, λόγω του μικρού μεγέθους των νησιών του συμπλέγματος του Καστελόριζου και την μεγάλης ακτής της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ουσιαστικά υποστήριξε δημόσια την θέση της...
Τουρκίας. Ο κ. Τσιρώνης είναι βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι εκπρόσωπος διεθνούς μεσολαβητή (ή μήπως είναι ; ). 
Η ιστορική και νομική αλήθεια είναι άλλη.
Ιστορικά το Καστελόριζο συνδεόταν πάντα με την τύχη των Δωδεκανήσων , που αναμφισβήτητα είναι νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Το κίνημα για την Ένωση με την Ελλάδα, και η πολιτική διεκδίκηση της χώρας μας γι αυτά , μετά την κατάληψη τους από τους Ιταλούς το 1912, συνιστούσαν το «Δωδεκανησιακό Ζήτημα», που αφορούσε αναμφισβήτητα και το Καστελόριζο και λύθηκε με την ενσωμάτωση των νησιών στην Ελλάδα , βάσει του άρθρου 16 της Συνθήκης των Παρισίων (συνθήκη ειρήνης της Ιταλίας με τους συμμάχους , μετά τον Β΄ ΠΠ). Όταν στην διάρκεια του πολέμου 1940-41, η κυβέρνηση Μεταξά συγκρότησε το Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών, που πολέμησε τους Γερμανούς στην Μακεδονία, σε αυτό συμμετείχαν σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία 48 εθελοντές από το Καστελόριζο.
Νομικά τα Δωδεκάνησα (περιλαμβανόμενου του Καστελόριζου) κατά τον μεσοπόλεμο αποτελούσαν το «Stato del Isole Italiane del Egeo», παρόλο που βέβαια οι Έλληνες κάτοικοι τους ήταν περίπου 95%, με ελάχιστους Τουρκογενείς, Εβραίους και Ιταλούς αποίκους.
Τονίζω για τον κ. Τσιρώνη και τους λοιπούς υποστηρικτές τους : «del Egeo». Υπάρχει λοιπόν στο Διεθνές δίκαιο, είτε αρέσει στην Τουρκία και τα φερέφωνά της στην Ελλάδα, είτε όχι, κατοχυρωμένο ότι το Καστελόριζο πρέπει να αντιμετωπίζεται μαζί με τα Δωδεκάνησα και βέβαια όλα τα υπόλοιπα νησιά μας στο Αιγαίο. Να αφήσει κατά μέρος τις εξυπνάδες περί …Κέρκυρας.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό.
Είναι πολύ πιθανό ( για να μην πω βέβαιο) ότι στο μέλλον το θέμα οριοθέτησης να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή κρίσης Διεθνών Δικαστηρίων. Η δήλωση του κ. Τσιρώνη αποδυναμώνει τα συμφέροντα της χώρας, βλάπτει την Ελλάδα.
Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα ο κ. Τσιρώνης θα είχε ήδη αποδοκιμαστεί με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Εφόσον αυτό δεν γίνει, σημαίνει ότι αυτά που είπε τα συμμερίζεται ο Πρωθυπουργός, κάτι που οι πολίτες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους στις επερχόμενες εκλογές.

sibilla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου