Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Χτυπάνε την Αγροτική Οικονομία στην Ελλάδα


Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιβολή ενός νέου αρδευτικού τέλους, που αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, για τις περισσότερες καλλιέργειες.

Όλα αυτά φυσικά στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, η οποία καθιστά όλο και πιο δύσκολη, μεταξύ των άλλων, την άσκηση ελεύθερης γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, χάρης του δυσβάσταχτους φόρους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του agrotypos.gr, το νέο τέλος άρδευσης, που υπαγορεύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα επιβληθεί εκτός απροόπτου μέσα στο 2019, σε όσους αγρότες αρδεύουν τις εκτάσεις τους μέσω ελεγχόμενων δικτύων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) και αναμένεται να κυμανθεί στα 0,04 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς για καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι και η μηδική, που χρειάζονται ανά καλλιεργητική περίοδο περίπου 500 λίτρα νερού το στρέμμα, η αντίστοιχη επιβάρυνση, αναμένεται να φτάσει τα 9-10 ευρώ ανά στρέμμα, όπερ σημαίνει μια σημαντική εκμετάλλευση για πλήθος γεωργικών εκμεταλλεύσεων. «Με τέτοια μέτρα, όχι μόνον δεν πάμε σε ελάφρυνση και μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά σε πανάκριβο νερό. Οπότε θα περιμένουμε κάθε χρονιά να βρέξει μήπως και μειώσουμε τις επιβαρύνσεις», δήλωσε με νόημα μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.

Σημειωτέον, ότι το θέμα, αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα και την ατζέντα μεταξύ Κυβέρνησης και αγροτών, με τους παραγωγούς, να ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία, να ξεκαθαρίσουν αν όντως ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί, λέει το ρεπορτάζ, ότι το αντίστοιχο τέλος για αγρότες που ποτίζουν με ιδιωτικές πομόνες, πρόκειται να γίνει το 2021.

Θυμηθείτε τι είναι η Ατζέντα 2030:




Με πληροφορίες από agrotypos.gr, ΦΩΤΟ: pexels.com


el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου