Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Η ανησυχία δεν κλέβει τις λύπες από το αύριο, αλλά τη χαρά από το σήμερα


Η ανησυχία δεν κλέβει τις λύπες από το αύριο, αλλά τη χαρά από το σήμερα

«… Το δεύτερο πράγμα που έμαθα από τους συνεντευξιαζόμενους είναι πως πρέπει πάντα να ζούμε τη στιγμή, ότι η παρούσα στιγμή είναι η μόνη στιγμή κατά την οποία έχουμε οποιαδήποτε δύναμη. Αν πρόκειται να εφαρμόσουμε το τέταρτο μυστικό, πρέπει να επιλέξουμε να ζήσουμε στο παρόν.
Αυτό σημαίνει να αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε καμιά απολύτως δύναμη πάνω στο παρελθόν ή στο μέλλον. Το παρελθόν έχει ήδη συμβεί και βρίσκεται πίσω μας. Ό,τι κι αν έγινε, είναι αδύνατον να το αλλάξουμε. Οποιεσδήποτε μεταμέλειες, οποιεσδήποτε χαρές έχουν παγώσει για πάντα στον χρόνο. Όταν εστιαζόμαστε στο παρελθόν, και μάλιστα μετανιώνουμε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να στερούμαστε την ευτυχία στην παρούσα στιγμή.
Όποτε πιάνουμε τον εαυτό μας να μετανιώνει για το παρελθόν, πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε την παραμικρή δύναμη πάνω του. Σίγουρα, όμως, έχουμε δύναμη πάνω στο μέλλον, έτσι δεν είναι; Άλλωστε, το μέλλον δεν έχει συμβεί ακόμα. Είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά ούτε για το μέλλον μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Σκεφτείτε πόσο χρόνο ξοδεύουμε ανησυχώντας για το μέλλον. Θα αρρωστήσω; Θα συμβεί κάτι κακό στους αγαπημένους μου; Θα γίνει πόλεμος ή θα υπάρχει οικονομική ύφεση; Θα με παρατήσει η γυναίκα μου; Θα βγουν καλά τα παιδιά μου; Θα γίνουν περικοπές στην εταιρεία μου; Η ανησυχία για το μέλλον έχει μία μόνο πραγματική δύναμη, κι αυτή είναι η δύναμη να κλέβει τη χαρά.
Όπως είπε κάποτε ο Λέο Μπουσκάλια: «Η ανησυχία ποτέ δεν κλέβει τις λύπες από το αύριο, μα κλέβει πάντα τη χαρά από το σήμερα». Φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο ενεργούμε την παρούσα στιγμή ενδέχεται να επηρεάσει το μέλλον, ωστόσο το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρισκόμαστε ενσυνείδητα εδώ και να ξέρουμε πως όταν έρθει το αύριο, θα το αγκαλιάσουμε με την ίδια ενεργητικότητα που δίνουμε στο παρόν.
Είναι εύκολο να πούμε ότι ζούμε τη στιγμή, αλλά είναι δύσκολο να το κάνουμε. Για να εξασκηθούμε πρέπει να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας, συχνά για πολλά χρόνια. Ο διαλογισμός είναι εξαιρετική άσκηση γι’ αυτό. Η πρακτική της σιωπής και η συγκέντρωση στον διαλογισμό βρίσκεται στις περισσότερες πνευματικές παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων της χριστιανικής μοναστικής παράδοσης και του Βουδισμού.
Όταν άρχισα να κάνω διαλογισμό, βασικά για να καθαρίσω το μυαλό μου και να βρίσκομαι απόλυτα στη στιγμή, οι σκέψεις μου ταξίδευαν προς όλες τις κατευθύνσεις – στο παρελθόν, στο μέλλον, στους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών, στα πράγματα που είχα να κάνω. Με τον καιρό, όσο εκπαιδευόμουν, το μυαλό μου απέκτησε την ικανότητα να τα απωθεί όλα αυτά.
Κάντε την εξής άσκηση. Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να μετανιώνει για το παρελθόν, πείτε του απλώς: «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για το παρελθόν, έλα στο παρόν». Αν έπειτα από δέκα λεπτά εξακολουθείτε να το κάνετε, πείτε του το ίδιο πράγμα. Την ίδια μέθοδο εφαρμόστε και όποτε πιάνετε τον εαυτό σας να ανησυχεί για το μέλλον. Πείτε: «Δεν μπορείς να αλλάξεις το μέλλον• το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ζεις στο έπακρο την παρούσα στιγμή, έλα στο παρόν».
Με τον καιρό θα διαπιστώνετε πως το μυαλό σας συγκεντρώνεται απόλυτα στη στιγμή στην οποία βρίσκεστε. Εκείνη τη στιγμή έχετε δύναμη, εκείνη τη στιγμή μπορείτε να δράσετε…».
Απόσπασμα από το βιβλίο του John Izzo “Τα 5 Μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
enallaktikidrasi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου