Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Στη Γαλλία τα κίτρινα γιλέκα έκαναν εξέγερση για τα ακριβά καύσιμα – Στην Ελλάδα κοιτάζουμε από τον καναπέ μας


Αντιμέτωπος με τα «κίτρινα γιλέκα» ο Μακρόν -244.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους [εικόνες]

Μπορεί στη Γαλλία τα «κίτρινα γιλέκα» να εξεγέρθηκαν με αφορμή τις τιμές και τους φόρους των καυσίμων, όπως αποδεικνύει , ωστόσο, η έρευνα του iefimerida, στην Ελλάδα του… υποκατώτατου μισθού, οι βασικές κατηγορίες υγρών καυσίμων είναι πιο «τσουχτερές» από αυτές που βρίσκει κανείς στο λαμπερό Παρίσι!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Global Petrol Prices, στα τέλη Νοεμβρίου οι μέσες τιμές που καταγράφηκαν για την απλή βενζίνη (95 οκτανίων) ήταν 1,57 ευρώ ανά λίτρο για την Ελλάδα και μόλις 1,46 ευρώ/λίτρο για τη Γαλλία.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Γαλλία κινείται στο 0,931 ευρώ το λίτρο (το 2017 ήταν 0,73 το λίτρο). Στην Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης (Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων) η τιμή… εκκίνησης, για την Αθήνα, είναι το 0,959 ευρώ ανά λίτρο, ενώ φτάνει και το 1,173 ευρώ το λίτρο! Στην Περιφέρεια, μάλιστα, οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης εκτοξεύονται. Είναι ενδεικτική η περίπτωση των Κυκλάδων όπου η τιμή «αγγίζει» ακόμα και το 1,36 ευρώ το λίτρο.
Γαλλία και Ελλάδα φιγουράρουν πάντως στις πρώτες θέσεις των σχετικών λιστών και για το diesel κίνησης, με την πρώτη να έχει μέση τιμή (Νοέμβριος 2018) το 1,46 ευρώ/λίτρο και τη δεύτερη το 1,43 ευρώ/λίτρο.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στο LPG, το οποίο στην Ελλάδα πωλείται έναντι 0,82 ευρώ/λίτρο και στη Γαλλία 0,86 ευρώ/λίτρο.
Για την τελική εξίσωση, ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπ” όψιν και ο κατώτατος μισθός που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Γαλλία ανέρχεται στα 1.498 ευρώ και στην Ελλάδα στα 683 ευρώ

.arouraios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου