Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Όλυρα: Ο διατροφικός θησαυρός του αγριοσίταρου


Όλυρα: Ο διατροφικός θησαυρός του αγριοσίταρου




















Η Όλυρα (ντίνκελ ή σπέλτα) είναι μία ποικιλία σίτου η οποία γίνεται όλο και πιο γνωστή στις μέρες μας, λόγω της μεγάλης διατροφικής της αξίας. Γνωστή και ως αγριοσίταρο η όλυρα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τροφές για τον άνθρωπο και την υγεία του.

 
της Αργυρώς Κασώτη

Η βιολογική καλλιέργεια κατέστησε την όλυρα ως μία πλούσια τροφή για τον άνθρωπο καθώς απαιτεί λιγότερα λιπάσματα και αποτελεί μία υγιεινή διατροφική επιλογή. Ακόμη λόγω της περιεκτικότητα της σε μαλακό σίτο είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη.

Η ιστορία της όμως, ξεκινά από τα Χρόνια του Χαλκού και φτάνει μέχρι και τον Μεσαίωνα όπου το αγριοσίταρο αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα εμπορίου κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη.  Τον Μεσαίωνα η καλλιέργεια της κυριαρχούσε στην Ελβετία και στην Γερμανία. Ενώ στον 20ο αιώνα, αντικαταστάθηκε με την καλλιέργεια του κοινού σίτου για παρασκευή ψωμιού. Τα τελευταία χρόνια συναντάμε κυρίως καλλιέργειες όλυρας στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και στην Μεσόγειο.

Πλέον όλο και περισσότερα προϊόντα από αγριοσίταρο (όλυρα) υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων υγιεινής διατροφής και βιολογικών ειδών.



enallaktikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου