Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

«Αλλάζουν όλα στην ΕΕ- Η νέα ιταλική Κυβέρνηση δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και θα πετύχει»


Τα μοιραία λάθη του ΣΥΡΙΖΑ που πληρώνουν oι Έλληνες συνέχεια μετά το 2015 μελετήθηκαν
διεξοδικά από τα μέλη της νέας ιταλικής κυβέρνησης εδώ και τρία χρόνια ώστε να αποφευχθούν όλα τα λάθη στο νέο σχέδιο με την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος , κάτι που το γνωρίζει καλά το Βερολίνο.
Η  Αθήνα και ο ΣΥΡΙΖΑ φέρονται ως παράδειγμα όμως προς αποφυγή σε κάθε περίπτωση.

Το ζήτημα είναι ότι οι Ιταλοί έχουν σχέδιο το οποίο εκτελούν κατά γράμμα, ειδικά στο οικονομικό κομμάτι, μη ασκώντας σε καμία περίπτωση σχέδιο «οικονομικής δημιουργικής ασάφειας» σαν αυτό του πρώην ΥΠΟΙΚ κ.Βαρουφάκη.
«Όλοι πιστεύουν πως γνωρίζουν το σενάριο για το πώς θα συνεχιστεί το ιταλικό έπος . Καθώς οι λαϊκιστές ανέλαβαν την εξουσία στη Ρώμη,  τώρα ετοιμάζονται να επιτεθούν στις Βρυξέλλες,  προσπαθώντας  να καταπολεμήσουν την λιτότητα, να επιδείξουν κάποια τολμηρά σχέδια για τη μεταρρύθμιση του ευρώ και να διενεργήσουν δημοψήφισμα ή και τα δύο», γράφει βρετανική εφημερίδα express.

Το  άρθρο τονίζει ότι  « από τα ιταλικά σχέδια  ίσως  πέσει  ξανά σε μελαγχολία η Άνγκελα Μέρκελ, πληγεί ξανά η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ευρωζώνη, η οποία όμως κλυδωνίζεται ήδη από την μετατόπιση της πολιτικής της Ρώμης».
Εξάλλου, τα ίδια συνέβησαν  όταν ανέλαβε και ο  ΣΥΡΙΖΑ  την εξουσία στην Ελλάδα . Πολλές συζητήσεις ακολούθησαν μια θλιβερή διαδικασία που κατέληξε σε παταγώδη  αποτυχία  με  πενταετή περικοπή του προϋπολογισμού, αύξηση των φόρων και μια ατέρμονη ύφεση εις βάρος
Επειδή έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα;
Γιατί τα χρέη της Ιταλίας είναι ήδη τόσο τεράστια που θα συγκλονίσουν την ΕΕ ;
 Αυτά όλα μαζί είναι σημαντικότατοι  παράγοντες που  αλλάξουν το ρου των γεγονότων.  Αλλά ο πραγματικός λόγος που θα είναι διαφορετική η ιταλική «επανάσταση» κατά της ΕΕ είναι ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λίγκα έχουν ένα σχέδιο.
Και αυτό είναι καλό , προς το παρόν τουλάχιστον διότι θα χρειαστεί πιθανόν και έκδοση  Β και  ίσως και Γ.
Όταν σε αντίστοιχη περίπτωση ο  ΣΥΡΙΖΑ  ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών  Γ. Βαρουφάκης , με τα δερμάτινα μπουφάν, είχε  κάνει διάφορες προτάσεις για την  απόσυρση της χώρας  από το ευρώ.
Όταν η ΕΚΤ όμως απενεργοποίησε αποτελεσματικά τα ταμειακά τραπεζικά αποθέματα σε αντίποινα ,  τότε η Ελλάδα επέβαλε έλεγχο κεφαλαίων στους Έλληνες πολίτες εντελώς απροειδοποίητα.
Τρία χρόνια αργότερα, οι λαϊκιστές της Ιταλίας φαίνεται να έχουν μάθει από αυτή την ήττα, προετοιμάζοντας ένα τρομερό σχέδιο που υλοποιούν ήδη βήμα-βήμα.
Αναλαμβάνοντας την εξουσία, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, έδειξε μερικά
Το πιο  σημαντικό, είναι ότι  ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός εξετάζει την κυκλοφορία ενός «παράλληλου νομίσματος » χωρίς να διασαλευθεί η τάξη του ευρώ, κάτι που φέρεται να προαναγγελθεί και στο Βερολίνο με ήπιο τρόπο χωρίς να φοβηθούν οι αγορές, προς το παρόν όμως.
Μια μικρή ομάδα Ιταλών οικονομολόγων εργάστηκε για αυτό το σχέδιο αθόρυβα εδώ και μερικά χρόνια.
Ο κύριος αρχιτέκτονας της , είναι ο Claudio Borghi Aquilini,  ένας πρώην τραπεζίτης της Deutsche Bank και Merrill Lynch, ο οποίος διδάσκει τώρα οικονομικά, γνωρίζοντας πολλά από μηχανισμούς.
Η Λέγκα του Βορρά υποστηρίζει ότι το «mini BoT» θα είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για να εξομαλυνθεί η μετάβαση εκτός του ευρώ.
Η Libero υποστηρίζει ότι μια συμφωνία για το ευρώ και τις ευρωπαϊκές σχέσεις μεταξύ της Λίγκας του Βορρά και του Forza Italia (αθροιστικά αντιστοιχούν σε σχεδόν 30% των ψήφων) θα βοηθήσει να οριστικοποιηθεί ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα για μια κεντροδεξιά συμμαχία, με την αντιμεταναστευτική πολιτική, ένα οριζόντιο φόρο (flat tax) και την ακύρωση συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων να έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Υπάρχει και η έκδοση των περίφημων IOU, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή κρατικών και κοινωνικών λογαριασμών, τη συλλογή φόρων
Δεν χρειάζεται να υπάρξει ξαφνική, απόσυρση από το ευρωπαϊκό νόμισμα . Θα μπορούσε σταδιακά να αντικαταστήσει το ενιαίο νόμισμα ή να διατεθεί  παράλληλα μαζί του για πάντα.
Θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά. Ποτέ δεν έχει δοκιμαστεί. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα στα οικονομικά εγχειρίδια για να πούμε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Υπήρξαν πολλοί που είχαν προτείνει ένα παράλληλο νόμισμα κατά το χρόνο κυκλοφορίας  του ευρώ και δεν μιλάμε βέβαια για το Bitcoin ως μια μορφή χρημάτων, αλλά για άλλες μορφές που δεν δοκιμάστηκαν μέχρι τώρα.
Τώρα όμως φέρεται ότι ήρθε η ώρα για κάτι τέτοιο υπό προϋποθέσεις όμως.
Ο Conte επανέλαβε  σε απεσταλμένους των Βρυξελλών πως πιθανοί νέοι φόροι θα μείωναν μαζικά την ζήτηση στην χώρα και θα έφεραν  ύφεση μεγάλη διάρκειας .
Αυτό έχει σημασία. Γιατί;
Επειδή δεν γίνεται – μια μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους χωρίς μεγάλες  καταναλωτικές δαπάνες για να διατηρηθεί η οικονομία σε ένα επίπεδο, για αυτό αρνήθηκε όλες τις πολιτικές λιτότητας η Ρώμη όλο αυτό το διάστημα.

Οι αγορές και οι περισσότεροι «εμπειρογνώμονες» υποθέτουν ότι, επειδή η τελευταία πρόκληση για το ευρώ απέτυχε, έτσι θα γίνονταν και με  αυτή στην Ιταλία.
Αλλά αυτό δεν είναι  αλήθεια. Σίγουρα, δεν θα είναι εύκολο. Καθώς η Τερέζα Μέι  αναμφισβήτητα θα μπορούσε να έχει ήδη διαμηνύσει στον Ιταλό πρωθυπουργό  ότι η εξάλειψη κάθε κοινοτικού σχεδίου είναι πολύ δύσκολη δουλειά .
Η ουσία είναι  ότι οι ριζοσπάστες της Ιταλίας θα έχουν την τεράστια ευκαιρία να  βγάλουν την Ιταλία από το τέλμα σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπογράφει ότι δίνουν οι Βρυξέλλες, βυθίζοντας την χώρα σε ακόμα πιο μεγάλη ύφεση΄με άγνωστες συνέπειες.



 pentapostagma.gr

taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου