Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Εναλλακτικό Σχολείο



Το "Β-e School Project" γεννήθηκε μέσα από μια ιδέα ενός 10χρονου κοριτσιού από την Ελλάδα που αναζητούσε ένα περιβάλλον για να παίξει ελεύθερα. Η ιδέα μας φάνηκε εξαιρετική και την εξελίξαμε σε μια ελκυστική πρόταση δημιουργικής απασχόλησης όπου τα ίδια τα παιδιά καθορίζουν με ποιο τρόπο θα στήσουν το παιχνίδι τους “παίζουμε σχολείο; “ και τους κανόνες που το διέπουν. 
Εμείς ως ενήλικες, το μόνο που παρέχουμε είναι το κατάλληλο περιβάλλον (εσωτερικό σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και εξωτερικό στη φύση) ώστε να ανακαλύψουν τα ενδιαφεροντά τους και να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση που προκύπτει από αυτό αναπτύσσοντας έτσι εντελώς φυσικά, τις ιδιαίτερες κλίσεις τους.

Βασικές αρχές λειτουργίας

Τα παιδιά συμμετέχουν οικειοθελώς και προαιρετικά στις δραστηρότητες
Οι κανόνες λειτουργίας του B-e School συνδιαμορφώνονται απο κοινού με τους ενήλικες
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και δωρεάν για παιδιά από 3 έως 103 ετών!
Το συμβούλιο των συμμετεχόντων, αποτελεί το βασικό εργαλείο διαπαιδαγώγησης

Τα παιδιά όλης της γκάμας των ηλικιων είναι ελεύθερα να οργανώσουν τα δικά τους εργαστήρια ή λέσχες δράσης και να εμπλακούν σε δράσεις αλληλοδιδασκαλίας και ομαδοσυνεργατικής μάθησης.
Ετσι μέσα από το B-e School Project, έχουν τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες να μάθουν ακριβώς αυτό που τους ενδιαφέρει από άλλα παιδιά ή ενήλικες, σε μια μεγάλη γκάμα αντικειμενων (μαθημάτων) όπως χορό, θέατρο, φωτογραφία και κινηματογράφο, ζωγραφική, πηλοπλαστική, χειροτεχνίες, καλλιγραφία, βιβλιοδεσία, σκάκι, ξυλουργική, ρομποτική, υπολογιστές , μουσική, κηπουρική, μαγειρική, αθλήματα όπως ποδηλασία, κολύμβηση, ξένες γλώσσες κλπ

Παρουσίαση
Λόγω της ιδιαιτερότητας και της καινοτομιας του παραπάνω προγράμματος θα γίνει μια αρχική ενημέρωση για όσους γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις αρχές και τα πλεονεκτήματα της αυτοκατευθυνόμενης μάθησης και τους ελεύθερου παιχνιδιού, υπό μορφή βιωματικού εργαστηρίου, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να “ξεμάθουν” και να εγκαταλείψουν τις δεδομένες ιδέες και πράξεις γύρω από την εκπαίδευση, ωστε να εμπλακούν σε μια μεταμορφωτική διαδικασία που προσφέρει ένα ανοιχτό πεδίο εξερεύνησης και ανακάλυψης, δίχως στεγανά και με το στοιχείο της έκπληξης διαρκώς ενεργό.

Για περισσοτερες πληροφοριες και δήλωση συμμετοχης στο πρώτο "B-e school summer camp" επικοινωνηστε με email: biomonoia@gmail.com ή στο τηλ. 6980358038

Το B-e School Project είναι επηρεασμένο από το καταξιωμένο παιδαγωγικο μοντέλο Sudbury School και ουσιαστικά αποτελεί μια πιλοτική απόπειρα εφαρμογής του για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Περισσότερα για τo μοντέλο Sudbury School στο σύνδεσμο:http://sudburyschool.com/content/sudbury-model-education



apenantioxthi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου