Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Επί ποδός πολέμου για το Μακεδονικό - Σε ετοιμότητα οι διοργανωτές για την περίπτωση αιφνιδιαστικής συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες


Η επιτυχία των συλλαλητηρίων προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της προδοσίας. Σε ετοιμότητα οι διοργανωτές για την περίπτωση αιφνιδιαστικής συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες

Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν όλες οι πλευρές για το θέμα των Σκοπίων, καθώς οι εξελίξεις έχουν μπει, αν όχι στην τελική, οπωσδήποτε στην πιο κρίσιμη φάση τους. 

Η σθεναρή αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας έχει βραχυκυκλώσει τα σχέδια για ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά πιθανολογείται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν νέα δεδομένα.
Χαρακτηριστικό της ρευστότητας που επικρατεί είναι ότι διακινούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες, για την υπογραφή της συμφωνίας, επιδιώκεται να γίνει εντελώς «απροειδοποίητα», προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις και απρόοπτα...
Ορισμένοι κύκλοι ανέμεναν ότι η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου.
Το κλίμα είχε προετοιμάσει, άλλωστε, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων -και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου VMRO- Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, είχε «αναγγείλει» από την Τρίτη ότι «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών».
Χρονικό ορόσημο από την άποψη αυτή αποτέλεσαν τα νέα συλλαλητήρια σε 24 πόλεις της χώρας, η επιτυχία των οποίων δυσχεραίνει τώρα τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Αν και η καθυστέρηση του προηγούμενου διαστήματος αποδόθηκε στις παλινδρομήσεις της πλευράς των Σκοπίων, ο βαθύτερος λόγος φαίνεται ότι είχε σχέση με τις κινητοποιήσεις.
Στην περίπτωση κατά την οποία, μάλιστα, αποδεικνυόταν ότι η λαϊκή αντίθεση έχει εκτονωθεί, συγκριτικά με τα αρχικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο, θεωρείται βέβαιο ότι το σκηνικό θα ήταν αρκετά διαφορετικό.
Ηδη οι διοργανωτές και τα μέλη των επιτροπών βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και να γίνουν σε χρόνο μηδέν νέες κινητοποιήσεις που θα μπλοκάρουν μια πιθανή, ακόμη και αιφνίδια «γιορτή» -κατά τον χαρακτηρισμό του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά- στις Πρέσπες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Το μέγεθος των συλλαλητηρίων -και δη ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, στα τέσσερα σημεία του ελληνικού ορίζοντα- δείχνει να οδηγεί πάντως σε μια νέα χρονική καθυστέρηση των διαδικασιών.
Η ισχύς των αντιδράσεων έχει προκαλέσει, εκτός των άλλων, μεγάλη έκπληξη στο μέτωπο των υποστηρικτών της λύσης μέσω σύνθετης ονομασίας, με αποτέλεσμα να επικρατεί στους κόλπους τους και σοβαρή αμηχανία για τις περαιτέρω κινήσεις.
Εν μέσω της συνεχιζόμενης φημολογίας, μάλιστα, ότι έχει λάβει υποσχέσεις για «ανταλλάγματα», την κατάλληλη στιγμή, στο θέμα της ρύθμισης του δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει «ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση» μέσω της στήριξης της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία επί του Σκοπιανού.
Οι διεργασίες στο εσωτερικό τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του Κινήματος Αλλαγής επιβεβαιώνουν ότι πράγματι όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να θεωρούνται ανοικτά.
Αν και η συζήτηση μεταφέρεται στο erga omnes και στα θέματα της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, επί του ονοματολογικού φαίνεται ότι η «συναίνεση» αυτή έχει επέλθει.
Από τον οδικό χάρτη για τα άλλα ζητήματα, τα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις θα εξαρτηθεί μεν το «διά ταύτα» της ψήφου στη Βουλή, αλλά οι αποστάσεις διαρκώς μειώνονται.
Θετική προοιωνίζεται, άλλωστε, από τώρα η στάση του Κινήματος Αλλαγής, αν και επισήμως η ηγεσία του δηλώνει ότι θα τοποθετηθεί όταν παρουσιαστεί ολοκληρωμένη η συμφωνία.
Τον τόνο έδωσε, ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος -ως προπομπός όντας και υπεύθυνος Εξωτερικών και Αμυνας του Κινήματος Αλλαγής- κάλεσε επί της ουσίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίξει τη διαφαινόμενη λύση, δρώντας υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση.
Σε αντίθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε αρνηθεί οποιοδήποτε παράγωγο του όρου «Μακεδονία», ο πρώην πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναγνωρίζοντας ότι δεν διέπραξε «εθνική μειοδοσία» και επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά για τα «αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής που επέλεξε».
Με το «μαξιλάρι» του Κινήματος Αλλαγής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχεί πλέον για την υπερψήφιση της συμφωνίας, αλλά ούτε και για το ρήγμα που μπορεί να προκληθεί από την τυχόν διαφωνία των ΑΝ.ΕΛ. μέχρι τέλους.




Πηγή: Δημοκρατία

thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου