Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Τραγωδία ανοικτά της Λιβύης: Τουλάχιστον 100 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο σκάφους

Την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συζητούσαν στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το προσφυγικό, άλλη μια τραγωδία εξελισσόταν στην Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό τουλάχιστον 100 άνθρωποι
πνίγηκαν μετά το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες ανοικτά των δυτικών ακτών της Λιβύης.

Η ακτοφυλακή περισυνέλεξε 14 επιζώντες στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά των ακτών της Τρίπολης. Σε άλλο περιστατικό, η λιβυκή ακτοφυλακή σταμάτησε τον πλου δύο ακόμη σκαφών που μετέφεραν 200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Λιβύη αποτελεί μία από τις χώρες επιβίβασης ανθρώπων που προσπαθούν να διασχίσουν την Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ορισμένοι κατορθώνουν να φθάσουν στα διεθνή ύδατα, όπου μετεπιβιβάζονται σε πλοία, αλλά οι επεμβάσεις της λιβυκής ακτοφυλακής εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων αυξάνονται. Στην περίπτωση αυτή, οι πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάζονται και πάλι στην Λιβύη.

Οι αναχωρήσεις αυξήθηκαν το 2014, όταν επιδεινώθηκαν οι συγκρούσεις στη Λιβύη με αποτέλεσμα περισσότεροι από 650.000 μετανάστες να έχουν διεσχίσει από τότε την κεντρική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η κίνηση έχει επιβραδυνθεί από τον περασμένο Ιούλιο, όταν τα δίκτυα λαθρεμπορίου στη μεσογειακή ακτή της Λιβύης διαλύθηκαν εν μέρει μετά από ιταλικές πιέσεις. Φέτος, έχουν καταχωρηθεί πάνω από 11.400 αφίξεις από τη Λιβύη, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας. Πρόκειται για μείωση της τάξεως του 80% σε σχέση με την ίδια περιόδο το 2016 και το 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου