Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Η συνείδηση της ανθρωπότητας.


.
ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ:  (Διαβάζει μία ερώτηση)  «Λέτε για την ανατροφή μίας νέας γενιάς ανθρώπων…» Εγώ το λέω; Δεν το λέω εγώ· η ανατροφή μίας νέας γενιάς είναιαναγκαία. Λοιπόν: «Λέγεται ότι είναι αναγκαία η ανατροφή μίας νέας γενιάς· αυτό είναι κάτι που θα συμβεί από  άτομα που θα αλλάξουν τον εαυτό τους – πράγμα που μοιάζει σχεδόν αδύνατο – ή μπορεί η αλλαγή και μόνο ελάχιστων ανθρώπων να επηρεάσει την ανθρώπινη συνείδηση στο σύνολό της;».
.
Μάλιστα… Καταλάβατε την ερώτηση;
Προφανώς είναι αναγκαία η ύπαρξη μίας νέας γενιάς ανθρώπων, πράγμα που εξαρτάται από την εκπαίδευση και λοιπά. Μοιάζει, όμως, σχεδόν αδύνατο να βασιστεί σε όλα τα ανθρώπινα πλάσματα η δημιουργία μιας καινούργιας κοινωνίας, ενός καινούργιου πολιτισμού. Και αφού αυτό μοιάζει αδύνατο, μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της ανθρώπινης συνείδησης η μεταμόρφωση λίγων ανθρώπων; Λίγων ανθρώπων, όχι κάποιας ελίτ, αν και δεν ξέρω γιατί να φοβάται κανείς να χρησιμοποιεί τη λέξη «ελίτ», οι λίγοι είναι πάντα μία ελίτ.
.
.
 Οι επιστήμονες, βιολόγοι και λοιπά, κάνουν έρευνες για το πρόβλημα σε μία κατηγορία ζώων, μια ομάδα, σε ποντίκια ή σε λύκους, κάνουν έρευνες για να δουν αν αλλάξει ένα ζώο της ομάδας, αν αυτό επηρεάζει τη συνείδηση όλη την ομάδα αυτών των ζώων. Κάνουν πειράματα γι’ αυτό.
Συζητούσαμε προχθές το θέμα με κάποιους επιστήμονες. Λέγαμε δηλαδή, στις ομάδες κάποιων ειδών, όπως οι λύκοι ας πούμε, όπως διάφορες άλλες ομάδες ζώων, εάν ένα μέλος της ομάδας έχει κάποια αναμφισβήτητη εμπειρία, επιδρά συνολικά στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
.

Είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβετε αυτό. Εάν κάποιος από σας, ως μέλος του ανθρώπινου είδους, αλλάξει βαθιά και ριζικά μέσα του, φυσιολογικά θα επηρεάσει όλη την ανθρώπινη συνείδηση, επειδή εκπροσωπεί όλη την ανθρωπότητα, επειδή η συνείδησή του, είναι και η συνείδηση του κάθε ανθρώπινου πλάσματος· μία συνείδηση που είναι γεμάτη συγκρούσεις, πόνο, ανησυχία, μοναξιά, δυστυχία, βάσανα.
Δηλαδή, η συνείδησή σας, δεν είναι μόνο δική σας, είναι η συνείδηση του ανθρώπινου είδους. Που σημαίνει ότι ο καθένας σας ως ένα ανθρώπινο πλάσμα, εκπροσωπεί όλη την ανθρωπότητα, κι αυτή είναι μία  εκπληκτική αλήθεια.
.
.
Τώρα: εάν γίνει πραγματικά μέσα σας μία μεταμόρφωση, θα επηρεάσετε συνολικά την ανθρώπινη συνείδηση. Εσείς κι εγώ μπορεί να μην έχουμε πολεμήσει, αλλά ο πόλεμος είναι μέσα στη συνείδηση του ανθρώπινου είδους· σκοτώνουν, σκοτώνουν ατέλειωτα, όχι μόνο τις φάλαινες και τα μωρά της φώκιας, αλλά σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι μέρος της συνείδησής μας.
Τώρα: αν δεις ότι το να σκοτώνεις σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι κάτι απεχθές, εννοώ είναι κάτι ανίερο, τότε δεν παίρνεις μέρος σε αυτό τον σκοτωμό.
Μην ρωτήσετε: «καλά, και όταν τρώω το κουνουπίδι δεν το σκοτώνω;». Εδώ δεν μιλάμε για κουνουπίδια ή ντομάτες, μιλάμε για ανθρώπινα πλάσματα που σκοτώνουν το ένα το άλλο. Αν εσείς, ως ένα ανθρώπινο πλάσμα που είναι και ολόκληρη η ανθρωπότητα, αλλάξετε ριζικά – να αλλάξετε όχι το κτένισμά σας, αλλά να αλλάξετε βαθιά – τότε φυσιολογικά θα επηρεάσετε όλο το ανθρώπινο είδος.
.
.
Από αυτό, λοιπόν, γεννιέται το ερώτημα: Ως ανθρώπινα πλάσματα θα το κάνετε αυτό ή απλώς θα συνεχίσετε, τη μια μέρα μετά την άλλη, να επαναλαμβάνετε το ίδιο παλιό μοντέλο και να λέτε, «σάμπως άμα αλλάξω εγώ, θα τελειώσουν ποτέ οι πόλεμοι;»
Αυτό, ξέρετε, είναι το πρόβλημά μας. Οι πόλεμοι θα τελειώσουν όταν τελειώσεις εσύ με τον πόλεμο.  Μία ομάδα ανθρώπων, λοιπόν, κι ελπίζω με την καρδιά μου, ότι υπάρχει κάποια ομάδα ανθρώπων, ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στον κόσμο. Και αν αυτοί μεταμορφωθούν μέσα τους, αυτό θα επηρεάσει την ανθρώπινη συνείδηση στο σύνολό της.
3rd Public Question & Answer Meeting, Saanen, 1982
 
.
Μπορούμε να διαβάσουμε και σε παλαιότερες αναρτήσεις, τι είπε ο Κρισναμούρτι σχετικά με την
«Συνείδηση της ανθρωπότητας».
 .
.
(…) «Τι θα ‘πρεπε να κάνει ο καθένας μας, μπροστά σ’ αυτή τη τρομερή κοινωνία όπου ζούμε και όπου ο καθένας ενδιαφέρεται για τον εαυτό του, για τη δική του ικανοποίηση, θλίψη, δυστυχία, τη δική του οικονομική επιβίωση κι όλα τα παρόμοια;
Τι θα κάνουμε όλοι μαζί; Ή τι θα κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά;»
.
(…) «Ξέρουμε τι είναι το υποσυνείδητο, είναι πολύ απλό:
Είναι τα κίνητρα μας, η συσσωρευμένη γνώση μας, οι φόβοι μας, οι ελπίδες μας, ο σωρός των εμπειριών μας, οι πόθοι μας, τα απωθημένα μας, η επιθυμία για την ύπαρξη θεού και η δημιουργία θεών- όλα αυτά είναι η συνείδηση μας».
«Τώρα: όταν συνειδητοποιώ ότι η συνείδηση μου είναι η συνείδηση όλης της ανθρωπότητας και ότι η συνείδηση της ανθρωπότητας είμαι εγώ, οποιαδήποτε αλλαγή κι αν γίνει μέσα μου θα επηρεάσει το σύνολο της ανθρώπινης συνείδησης».

ainafetst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου