Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Πουλάει τρέλα – Γκρεμίστηκαν οι μισθοί, καλπάζει η φτώχεια


Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ευθαρσώς πως η φορολογία στην Ελλάδα δεν είναι υψηλή, έρχονται τα στοιχεία του ΔΝΤ να τον διαψεύσουν πανηγυρικά και να αποδείξουν ότι σήμερα οι Ελληνες βρίσκονται «βουτηγμένοι» στη φτώχεια στενάζοντας από την υπερφορολόγηση και τις μισθολογικές μειώσεις.
«Επιβαρύνατε υπερβολικά με φόρους τους Έλληνες θυσιάζοντας την ανάπτυξη;», ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών δημοσιογράφος της FAZ για να λάβει την απάντηση από τον κ. Τσακαλώτο: «Για να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα επιβαρύναμε υπέρ του δέοντος τμήματα της κοινωνίας. Τώρα όμως δημιουργούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μειώσουμε τα βάρη στα εν λόγω τμήματα της κοινωνίας. Γενικά όμως η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή».
Την μεγένθυση της φτώχειας στην Ελλάδα, δείχνει και η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (Regional Economic Outlook for Europe). Σε ειδικό κεφάλαιο για τις μισθολογικές εξελίξεις το Ταμείο παραδέχεται ότι οι μισθοί έχουν γκρεμιστεί γράφοντας ότι: η προσαρμογή σε επίπεδο μισθών είναι τεράστια αλλά και απολύτως αναγκαία λόγω του πολύ μεγάλου ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας.
Αναλυτές: Αύξηση της φτώχειας 40%
Στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015 κατέληξαν και οι επιστήμονες του «Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας» (IW), σε έρευνα που διεξήγαγαν το 2017.
«Ο μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%». Αυτό οφείλεται, όπως λέει ο συντάκτης Κρίστοφ Σρέντερ,  στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών».
1.488.714 Ελληνες παραμένουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, επεσήμανε έρευνα της διαΝΕΟσις το 2016, ενώ σε έρευνα της Κομισιόν με στοιχεία για το 2015, η Ελλάδα αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στη φτώχεια, με περισσότερους από έναν στους πέντε πολίτες (22,2%), να αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις.

arouraios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου