Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό


Ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό - Του Αλέξανδρου Τσέρη

Του Αλέξανδρου Τσέρη

Ο

πως γνωρίζετε ήδη, ο μεταβολισμός διακρίνεται σε δύο σκέλη, τον αναβολισμό και τον καταβολισμό. Ο αναβολισμός περιλαμβάνει τις αντιδράσεις σύνθεσης πολύπλοκων ουσιών και απορρόφησης ενέργειας, ενώ ο καταβολισμός περιλαμβάνει τις αντιδράσεις διάσπασης πολύπλοκων χημικών ουσιών σε απλούστερες και παράλληλη απόδοση ενέργειας. Ένα από τα βασικά συστατικά στην λειτουργία του είναι τα ιχνοστοιχεία. Αν και αποθηκεύονται σε μικρές ποσότητες, είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των βασικών λειτουργιών του. Συμμετέχουν σε οποιαδήποτε μεταβολική διαδικασία στο σώμα και είναι υπεύθυνα για την μεταφορά των ενζύμων και την δράση τους.

Ένας από τους βασικούς λόγους που ένας άνθρωπος αδυνατεί να χάσει ή να πάρει κιλά, βρίσκεται στο γεγονός ότι ορισμένα Ιχνοστοιχεία ρυθμίζουν την διαδικασία του Αναβολισμού (Περίσσεια βάρους) και άλλα του Καταβολισμού (Απώλεια βάρους).
Ιδανικά, θα έπρεπε να παίρνουμε όλα τα στοιχεία από τη διατροφή μας, αυτό είναι όμως κάτι που σπανίως είναι εφικτό, καθώς οι σύγχρονες γεωργικές μέθοδοι καλλιέργειας, τα εντομοκτόνα και τα ταλαιπωρημένα εδάφη, μειώνουν την περιεκτικότητα των τροφών σε μέταλλα (Hong et al., 2009).
Η έλλειψη των ιχνοστοιχείων σε συνδυασμό με την μη ισορροπημένη διατροφή, αποτελεί το κυρίαρχο αίτιο για το μπλοκάρισμα του μεταβολισμού μας. Για την αποκατάσταση της ισορροπίας και την ενεργοποίησή του είναι απαραίτητη η ποσοτική-ποιοτική ανίχνευση των μετάλλων μέσω της Πολυστοιχειακής Ανάλυσης Μαλλιών (Multielemental Analysis of Hair).
Διαπιστώνοντας τις ελλείψεις των ιχνοστοιχείων βοηθάμε τον μεταβολισμό μας να λειτουργήσει ξανά. Με όπλα την κατάλληλα δομημένη-στοχευμένη διατροφή και συγκεκριμένα συμπληρώματα ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες μας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και άκρως ευεργετικό όχι μόνο όσον αφορά το μεταβολικό σύστημα, αλλά και την υγεία του οργανισμού ολόκληρου. Η αποκατάσταση της ισορροπίας στο επίπεδο των ιχνοστοιχείων μπορεί να εξαλείψει σοβαρά προβλήματα υγείας και επιπλοκές όπως:
Παχυσαρκία (Seo, 2005),
Διαβήτης (Skalnaya & Demidov 2007),
Υπογονιμότητα (X. D. Han, Y. Wang & J. X. Chen, 2003),
Μεταβολικό Σύνδρομο (Corica et al., 2006),
Ενδοκρινολογικά Προβλήματα (Miekeley et al.,2001),
Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (Cho et al., 2007a),
Εμμηνοπαυσιακή Γυναίκα (Cho et al., 2007b),
Καθυστερημένη ανάπτυξη ύψους και βάρους (Park & Shin, 2004),
Βιολογική γήρανση και εκφυλισμό (Batzevich, 1995; Gentile et al., 1981)
κ.α..
Μετά το πέρας της εποχής των βιταμινών, ο 21ος αιώνας μπορεί αναμφισβήτητα να ονομαστεί ο αιώνας των Ιχνοστοιχείων. Εφόσον μία μικρή αλλαγή στις αναλογίες τους μπορεί να αλλάξει ριζικά τον οργανισμό μας και την ζωή.
omorfizoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου