Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Χαμομήλι, ταπεινό και θαυματουργό!

Χαμομήλι, ταπεινό και θαυματουργό! | Συνταγές υγείας και ομορφιάς


Tο χαμομήλι είναι αυτοφυές στη Δυτική Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική αλλά πλέον μπορεί να το συναντήσει κανείς σε όλο τον κόσμο.

Τα οφέλη του είναι γνωστά εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Στην Αρχαία Αίγυπτο, λάτρευαν το άνθος του και αφιέρωναν γιορτές στις θεραπευτικές του ιδιότητες, ενώ οι Αιγύπτιες ευγενικής καταγωγής έλιωναν τα άνθη χαμομηλιού και τα άπλωναν στην επιδερμίδα τους για να διατηρήσει τη νεανική λάμψη της και για να επιβραδύνουν τα σημάδια της γήρανσης.
Στην Αρχαία Ελλάδα, οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτού αναφέρονται από τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη, που το θεωρούσε εμμηναγωγό και αποτελεσματικό κατά της υστερίας. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν σαν θυμίαμα και το έβαζαν στα ροφήματα για να ενισχύσουν τη γεύση τους αλλά και σαν φαρμακευτικό βότανο κατά των ασθενειών και ενισχυτικό της μακροζωίας.
Κατά τον Μεσαίωνα, οι μοναχοί ήταν οι βασικοί παράγοντες για τη διάδοση των βοτανολογικών γνώσεων στην Ευρώπη, καθώς και για τη μετάφραση αρχαίων χειρογράφων σχετικά με τα φαρμακευτικά βότανα.
Την ίδια εποχή στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν το χαμομήλι για να προσδώσουν πικρή γεύση στη μπύρα, πριν αντικατασταθεί από τον λυκίσκο. Ο Ρωμαίος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει την ομοιότητα της μυρωδιάς του με αυτή του μήλου και ο Γαληνός το χαρακτηρίζει ως ισχυρό αντιπυρετικό.

Συμβολισμός και σημασία

Το κοινό χαμομήλι ή Matricaria Recutita θεωρείται σύμβολο δύναμης απέναντι στις δυσκολίες, ίσως επειδή κατά την αρχαιότητα, οι κηπουροί είχαν τη συνήθεια να φυτεύουν χαμομήλι κοντά σε αδύναμα ή ασθενικά φυτά με σκοπό να τα δυναμώσουν.
Το χαμομήλι επίσης εμπνέει ηρεμία και υπομονή, όπως φαίνεται από πλήθος παραμυθιών και θρύλων σε όλο τον κόσμο.
Υπολείμματα γύρης χαμομηλιού βρέθηκαν στον τάφο του Ραμσή Β’ ενδεχομένως συμβολίζοντας τη δύναμη και την ηρεμία που θα χρειαζόταν ο φαραώ για τη μετάβασή του στην άλλη ζωή.
Χαμομήλι, ταπεινό και θαυματουργό! | Συνταγές υγείας και ομορφιάς

Καλλιέργεια

Στη χώρα μας το χαμομήλι φυτρώνει εύκολα παντού. Έχει την τάση να συμβιώνει αρμονικά με τα υπόλοιπα φυτά και θεωρείται ότι τα δυναμώνει και τα προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Επίσης το εκχύλισμα του χαμομηλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυσικό μυκητοκτόνο.

Χρήσεις

Οι γιατροί στην Ευρώπη και στην Αμερική χρησιμοποιούσαν ευρέως το χαμομήλι για να θεραπεύσουν πόνους, φλεγμονές, αλλεργίες και πεπτικές διαταραχές εντελώς φυσικά και χωρίς παρενέργειες. Επίσης οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν ως φυσικό αποσμητικό, σαμπουάν και άρωμα.
Σήμερα, το χαμομήλι είναι ευρέως διαθέσιμο και χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές, συνήθως ως αφέψημα, αιθέριο έλαιο, ξηρή σκόνη ή βάμμα. Το σε ποια μορφή θα το αναζητήσετε εξαρτάται από το πώς θέλετε να το χρησιμοποιήσετε. Η ξηρή σκόνη και το εκχύλισμα ανθέων χαμομηλιού συνιστώνται συνήθως από τους παραδοσιακούς επαγγελματίες, καθώς εκεί περιέχονται οι πιο ισχυρές μορφές αντιοξειδωτικών του χαμομηλιού. Εάν συναντήσετε σκόνη χαμομηλιού, ελέγξτε ότι είναι φτιαγμένη αποκλειστικά από τα άνθη (όπου διατηρούνται τα έλαια) αλλά όχι με υλικά όπως οι μίσχοι ή οι ρίζες του φυτού.
Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, το αφέψημα χαμομηλιού είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να απολαύσετε την χαλαρωτική επίδραση του φυτού. Φυσικά μπορείτε να το βρείτε παντού αλλά αναζητήστε βιολογικό χαμομήλι για να αποκομίσετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη ή ακόμα καλύτερα, μαζέψτε το μόνοι σας μέσα στον Απρίλιο.
Δεδομένου ότι τα έλαια του χαμομηλιού δεν είναι πολύ υδατοδιαλυτά, το αφέψημα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό όπως το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού, οι σκόνες ή τα βάμματα, αλλά μπορεί παρ’ όλα αυτά να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να μαλακώσετε το στομάχι σας μετά από μια κουραστική μέρα.
Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το χαμομήλι στο δέρμα σας, στο μπάνιο ή σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα που έχετε ήδη, αναζητήστε εκχυλίσματα χαμομηλιού που περιέχουν περίπου 50% αλκοόλης και ένα τυποποιημένο εκχύλισμα 1,2 % απιγενίνης (από τους πλέον αποτελεσματικούς βιοενεργούς παράγοντες).
Το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού είναι εξαιρετικό φάρμακο για τα δερματικά προβλήματα και τη μείωση του πόνου, ενώ μπορείτε επίσης να κάψετε χαμομήλι για να χαλαρώσετε την ένταση, να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε εύκολα.

DIY Συνταγές με Χαμομήλι

Εκτός από το αφέψημα, σας παρουσιάζουμε μερικούς απλούς τρόπους για να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο χαμομηλιού στο σπίτι σας:
  • Αρωματοθεραπεία για μείωση άγχους: Τα αιθέρια έλαια χαμομηλιού και λεβάντας στον ειδικό εξατμιστήρα θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να αποβάλετε την ένταση. Επίσης θα μπορέσετε να κοιμηθείτε ευκολότερα.
  • Ερεθισμένο δέρμα: Αναμίξτε δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου με δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού και εφαρμόστε σε ερεθισμένο δέρμα έως και πέντε φορές τη μέρα.
  • Ηλιακό έγκαυμα: Συνδυάστε έλαιο λεβάντας ή χαμομηλιού σε μια κουταλιά έλαιο καρύδας και εφαρμόστε στο δέρμα με λίγο βαμβάκι για τη μείωση του πόνου.
  • Πνευματική αφύπνιση: Μπορείτε να κάψετε αιθέριο έλαιο χαμομηλιού και λιβανιού ενώ προσεύχεστε, διαλογίζεστε ή διαβάζετε για να αυξήσετε την πνευματική σας εγρήγορση και να χαλαρώσετε τον νου σας.
  • Μπάνιο: Αναμίξτε μισή κούπα μαγειρική σόδα, μισή κούπα ξύδι και πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο. Κάντε μασάζ σε όλο το σώμα και βυθιστείτε στη μπανιέρα τουλάχιστον για 15 λεπτά για να ηρεμήσετε τον νου σας και να απαλύνετε τυχόν μυικούς πόνους.
  • Λοσιόν Νύχτας: Εφαρμόστε 2 έως 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι, λεβάντα και μέντα στους κροτάφους σας για να δροσιστείτε, να χαλαρώσετε άμεσα και να δροσιά, άμεση χαλάρωση και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
  • Κατάθλιψη: Για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας και να ανακουφίσετε την κατάθλιψη προσθέστε αιθέριο έλαιο χαμομήλι και τριαντάφυλλο στο μπάνιο σας ή εισπνεύστε το μίγμα και αρωματίστε τον χώρο σας για να «ανεβείτε» ψυχολογικά.
  • Πόνοι περιόδου: Αναμίξτε δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο χαμομήλι, φασκόμηλο, βασιλικό και δενδρολίβανο και εφαρμόστε σε μια ζεστή υγρή πετσέτα χεριών και τοποθετήστε στην κοιλιά σας.
  • Σπιτικό αφρόλουτρο: Τα περισσότερα συμβατικά αφρόλουτρα περιέχουν τοξικά χημικά. Δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας αυτή τη συνταγή για σπιτικό αφρόλουτρο που καθαρίζει το δέρμα σας και σκοτώνει τα βακτήρια ενώ ταυτόχρονα του παρέχει θρέψη και βιταμίνες για να παραμείνει ενυδατωμένο και υγιές. Αναμίξτε τα ακόλουθα συστατικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα:
    • 1 κούπα νερό
    • 1/4 κούπας μέλι
    • 2/3 κούπας υγρό σαπούνι Καστίλης
    • 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι, λεβάντα ή γεράνι
    • 1 κουταλιά της σούπας βιταμίνη Ε
    • 2 κουταλάκια του γλυκού έλαιο jojoba
    • γυάλινο δοχείο με δοσομετρητή
  • Καθαρισμός Προσώπου: Το χαμομήλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση κάθε είδους ερεθισμών και κοκκινίλων, ενώ είναι σωτήριο για όσους υποφέρουν από ακμή ή λιπαρότητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αφέψημα του φυτού για να φτιάξετε ένα ήπιο καθαριστικό προσώπου. Βράζετε 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο χαμομήλι σε 1 κούπα νερό, αφήνετε για 15 λεπτά και στη συνέχεια σουρώνετε. Όταν κρυώσει, αποθηκεύετε σε γυάλινο δοχείο. Χρησιμοποιείτε κάθε βράδυ για να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με ένα βαμβάκι.
Σύνταξη και επιμέλεια
από την ομάδα της Όμορφης Ζωής
 Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου