Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

«Αλφειός Ρόδι»: Η αυτοδιαχειριζόμενη ελληνική επιχείρηση που τράβηξε την προσοχή της Ευρώπης





«Αλφειός Ρόδι»: Η αυτοδιαχειριζόμενη ελληνική επιχείρηση που τράβηξε την προσοχή της Ευρώπης












Τηλεοπτικό συνεργείο, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στο εργοστάσιο και στα κτήματα της εταιρίας «Αλφειός Ρόδι ΑΕ», με στόχο να γυριστεί ένα βίντεο για τις δράσεις της εταιρίας που θα προβληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Επιτροπής. 

Η προβολή του βίντεο θα γίνει στο πλαίσιο καμπάνιας που «τρέχει» αυτήν την περίοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 14 κράτη-μέλη, με στόχο την προβολή και την υποστήριξη επιχειρήσεων που έχει χρηματοδοτήσει και θεωρεί πρότυπες, καθώς η «Αλφειός Ρόδι ΑΕ» ήταν μία από τις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις, που χρηματοδοτήθηκε για την καινοτομία της. 

Μάλιστα, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, οι Βρυξέλλες επέλεξαν η ελληνική εταιρία να βρίσκεται ανάμεσα στις 3 επιχειρήσεις (από Λιθουανία και Γερμανία οι άλλες δυο) όπου απέστειλε δημοσιογράφους προκειμένου να δουν από κοντά το έργο που επιτελείται και τις καινοτομίες που γίνονται.

Νέα Προϊόντα

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας, παρά τις επιβραβεύσεις που έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Την πρώτη χρονιά η επιχείρηση κατάφερε να εδραιώσει το προϊόν της, τον φυσικό χυμό ροδιού, στην ελληνική αγορά και τώρα στρέφει το βλέμμα της σε άλλες χώρες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της «Αλφειός Ρόδι», Παρασκευάς Παρασκευόπουλος «η αγορά επιβραβεύει το χυμό και έτσι σιγά-σιγά επεκτεινόμαστε και σε άλλες, νέες συμπληρωματικές γεύσεις του χυμού πχ αρώνια» και συμπληρώνει «πολύ σύντομα θα τοποθετηθούμε στην αγορά με 4-5 νέους κωδικούς, που έχουν να κάνουν με το κομμάτι της εστίασης, πχ μαρμελάδες, ενώ μέχρι τέλους του χρόνου ο σχεδιασμός προβλέπει άλλους 4-5 νέους κωδικούς, αυτή τη φορά στο χώρο της κοσμετολογίας, με τη δημιουργία κρεμών κα».

«Δύσκολη η βιωσιμότητα με αυτές τις τιμές»

«Δίνουμε έμφαση όπου υπάρχει προστιθέμενη αξία» υπογραμμίζει ο κ. Παρασκευόπουλος και σημειώνει πως «η διαχείριση του ροδιού ως φρούτου δεν είναι το καλύτερο, αφού ως γνωστόν φέτος η ευρωπαϊκή αγορά πλημμύρησε με ρόδια τρίτων χωρών όπως η Τουρκία και η Ινδία, σε εξευτελιστικές τιμές».

Τιμές που σύμφωνα με τον ίδιο δεν κάνουν βιώσιμα τα κτήματα. «Από μόνο του το φρούτο να το πουλήσεις στην Ευρώπη, με βάση τον ανταγωνισμό που υπάρχει από τρίτες χώρες, καθίσταται προβληματικό. Είναι κάτι που αποτρέπει τον κόσμο να βάλει ροδιές» τονίζει ο πρόεδρος της εταιρίας και συνεχίζει: «σκοπός και στόχος είναι να πάρεις προστιθέμενη αξία από τα προϊόντα που δημιουργούνται στο εργοστάσιο, από τις ετικέτες σου, τους νέους κωδικούς και είναι κάτι που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε».

Ποια είναι η «Αλφειός Ρόδι»

Η εταιρία έχει έδρα στον Πύργο Ηλείας. Πρόκειται για μια επιχείρηση πολυμετοχική και αυτοδιαχειριζόμενη, η οποία απαρτίζεται συνολικά από 254 οικογένειες, από όλα τα επαγγέλματα, όπως αγρότες, καθηγητές πανεπιστήμιου, δικηγόρους, γιατρούς κα. 

Έχει «δύναμη» παραγωγής 2.000 στρέμματα που παράγουν συνολικά 800 τόνους ροδιού και 230.000 μπουκάλια χυμού. «Μεγάλο όπλο» σε όλη αυτήν την προσπάθεια είναι το σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής και σύνθλιψης ροδιού που βρίσκεται στον Πύργο και έχει δυνατότητα σύνθλιψης 2,5 τόνων ροδιού κάθε ώρα και εμφιάλωση 12.000 φιαλών χυμού κάθε μέρα.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει επενδυθεί περίπου 1 εκατ. ευρώ. Το ένα τέταρτο αυτού έχει χρηματοδοτηθεί από την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την ένταξη τής επιχείρησης σε πρόγραμμα LEADER.

Θ. Παπακώστας - AΠΕ-ΜΠΕ


enallaktikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου