Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Η ιστορία του πιο πολυτραγουδισμένου τραγουδιού στον κόσμο

Η ιστορία του πιο πολυτραγουδισμένου τραγουδιού στον κόσμο, ερμηνευμένο από σπουδαίους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Πλάθιντο Ντομίνγκο, Φρανκ Σινάτρα, Xoύλιο Ινγκλέσιας, Αντρέα Μποτσέλι, Σεζάρια Έβορα, Beatles.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Η ιστορία του πιο πολυτραγουδισμένου τραγουδιού στον κόσμο, ερμηνευμένο από σπουδαίους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Πλάθιντο Ντομίνγκο, Φρανκ Σινάτρα, Xoύλιο Ινγκλέσιας, Αντρέα Μποτσέλι, Σεζάρια Έβορα, Beatles.
Besame Mucho.
Μια  υπέροχη, ρομαντική μπαλάντα  η οποία,  το 1999 αναγνωρίστηκε ως το πιο πολυτραγουδισμένο στον κόσμο και πρώτο όλων στη δισκογραφία τραγούδι του Μεξικού. Δημιουργήθηκε από τη Μεξικάνα  τραγουδοποιό Κονσουέλο Βελάσκεθ το 1940. Εντυπωσιακό είναι ότι την έγραψε όταν ήταν μόλις 15 ετών... Εντελώς άπειρη από έρωτες, ένα μικρό κορίτσι που -όπως είχε παραδεχτεί- δεν είχε καν γευτεί το φιλί. Είχε ακούσει, μάλιστα, ότι ήταν αμαρτία. Όπως φάνηκε, όμως, το ένστικτό της σε συνδυασμό με τη φαντασία της, δημιούργησαν ένα από τα διασημότερα τραγούδια στον κόσμο. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που οι στίχοι της περιέχουν μια αγωνία για το τί θα συμβεί: "Φίλα με πολύ γιατί φοβάμαι μήπως σε χάσω μετά".
Η Βελάσκεθ εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο τραγούδι από το κομμάτι για πιάνο "Quejas, o la Maja y el ruisepor" του 1911, από μια σουίτα του Ισπανού συνθέτη Ενρίκε Γκρανάδος, που πέντε χρόνια αργότερα, το συμπεριέλαβε ως "Aria of the Nightingale" στην ομώνυμη όπερα.
Το "Besame Mucho" , είναι γνωστό στα αγγλικά ως "Kiss Me Much", "Kiss Me a Lot", "Kiss Me Again and Again". Είναι μεταφρασμένο σε περισσότερες από 20 γλώσσες, κάποια παραδείγματα... "Embrasse-moi fort", "Stale Ma Bozkavaj", "Suutele minua", "Mara beboos".
Ο πρώτος που κατέγραψε το τραγούδι είναι ο Εμίλιο Τουέρο, το οποίο έκτοτε ερμηνεύτηκε από πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, από όλες τις χώρες του κόσμου, σε πολλές εκδοχές και στυλ.
Ανάμεσά τους οι :  Πλάθιντο Ντομίνγκο, Φρανκ Σινάτρα, Xoύλιο Ινγκλέσιας, Αντρέα Μποτσέλι, Σεζάρια Έβορα, Beatles. Tων τελευταίων δε, παίχτηκε στην ταινία "Let it be" αλλά και σε άλλες και χρησιμοποιήθηκε σε πολλά soundtracks.
Φίλα με, φίλα με πολύ
Σαν να ήταν απόψε η τελευταία φορά
Φίλα με, φίλα με πολύ
Γιατί φοβάμαι ότι θα σε χάσω, θα σε χάσω μετά
Θέλω να δω τον εαυτό μου στα μάτια σου
Για να σε έχω πολύ κοντά μου, να σε δω δίπλα μου
Σκέψου ότι μπορεί αύριο,
Να είμαι ήδη πολύ μακριά
Πολύ μακριά από εδώ.
Φίλα με, φίλα με πολύ
Σαν να ήταν απόψε η τελευταία φορά
Φίλα με, φίλα με πολύ
Γιατί φοβάμαι ότι θα σε χάσω, θα σε χάσω μετά.
.klik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου