Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος στον κόσμο

Θεωρείται ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αστικούς κήπους που δημιουργήθηκαν ποτέ Ένας κήπος αυτού του μεγέθους μπορεί να παράγει αρκετό οξυγόνο για πάνω από 3.100 ανθρώπους κάθε χρόνο, να φιλτράρει περισσότερο από 2.000 τόνους επιβλαβών αερίων
και να συγκεντρώνει περισσότερο από 881 κιλά σκόνης

Ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος στον κόσμο. Το κτίριο Santalaia βρίσκεται στην Μπογκοτά, Κολομβία, και είναι καλυμμένος από περίπου 85.000 φυτά από 10 διαφορετικά είδη,  τα οποία καλύπτουν 3.100 τετραγωνικά στις 11 πλευρές του κτιρίου (9 πάνω από το έδαφος και 2 υπόγεια), είναι ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος του κόσμου. Ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα υδροπονικής άρδευσης ενυδατώνει το τεράστιο κάθετο κήπο. όπως ήβη, φτέρη, σπαράγγια, δεντρολίβανο, βίγκα σπαθόχορτο αλλά και πολλά λουλούδια μεταξύ άλλων. «Ο σχεδιασμός της άρδευσης, τα συστήματα ανακύκλωσης του νερού, καθώς και η επιλογή των φυτών ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του έργου Santalaia, έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες υγρασίας και ακτινοβολίας για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης νερού, καθώς και μια μονάδα επεξεργασίας νερού, έτσι ώστε να μην υπάρχει σπατάλη νερού.»




Ο κάθετος κήπος στην Μπογκοτά ολοκληρώθηκε το 2015 από τον βιολόγο και βοτανολόγο Ignacio Solano. μετά από οκτώ μήνες σχεδιασμού, και άλλους οκτώ μήνες σκληρής εργασίας. Σήμερα αναφέρεται ως «η πράσινη καρδιά της Μπογκοτά», και αποτελεί ένα σύμβολο της βιοποικιλότητας, και μια υπενθύμιση του σημαντικού ρόλου των φυτά στην καθημερινή μας ζωή.


Απέναντι Όχθη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου